Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 05. 2016.  - Autor: redakcija pressonline

MILJANA RADIVOJEVIĆ POD ISTRAGOM ZBOG PLAGIJARIZMA

Posle snažne reakcije srpske akademske javnosti, Naučni odbor Mekdonaldovog instituta za arheološka istraživanja (McDonald Institute for Archaeological Research) Univerziteta u Kembridžu (University of Cambridge) iz Engleske – odlučio je da pokrene detaljnu istragu naučnog rada Miljane Radivojević, koja se nalazi na post-doktorskim studijama na ovom institutu.

MILJANA RADIVOJEVIĆ POD ISTRAGOM ZBOG PLAGIJARIZMA

Foto: Miljana Radivojević

Kao što smo već pisali, arheolog Duško Šljivar, jedan od rukovodilaca makro projekta Narodnog muzeja iz Beograda je – u svojoj nedavno objavljenoj analizi radova Miljane Radivojević (Starinar, knjiga LXV/2015) – jasno ukazao na čist plagijarizam, koji je počinila u izradi svoje doktorske disertacije (University College London, 2012). Dva ključna poglavlja njene disertacije u potpunosti su prepisana, bez citiranja i navođenja izvora, a iz makro projekta: „Arheometalurgija u vinčanskoj kulturi“, kojim – već više od dve decenije – rukovodi arheolog Duško Šljivar! Štaviše, naslov Miljanine disertacije je gotovo isti, kao i naziv pomenutog projekta: „Proizvodnja metala u vinčanskoj kulturi“!

Kako saznajemo, Naučni odbor pomenutog instituta iz Kembridža, pokrenuo je istragu u cilju ispitivanja svakog članka, naučnog rada objavljenog na međunarodnim naučnim skupovima, kao i drugih radova Miljane Radivojević. Posebno onih radova, koji su u vezi arheoloških nalazišta Belovode i Pločnik. Takođe, ovaj odbor je pokrenuo i inicijativu da se utvrdi naučna kompetentnost Radivojevićeve.

Ako se potvrdi plagijarizam u njenoj disertaciji, što je gotovo sigurno, Miljana Radivojević biće suspendovana sa post-doktorskih studija na Univerzitetu Kembridž, a njena „naučna“ karijera – neslavno završena.


Izvor: pressonline

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage