Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 12. 2006.

NOVOGODIŠNJI KONCERT BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Orkestar Beogradske filharmonije izvešće sutra uveče u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu tradicionalni novogodišnji koncert pod nazivom "Zabava", predvođen dirigentom Dorijanom Vilsonom

Kao solista na koncertu će nastupiti pijanista Iro Rantal, a program je zamišljen kao zabava iznenađenja, ali ne samo muzička, nego i kao svojevrstan šou šefa-dirigenta Beogradske filharmonije Dorijana Vilsona, rečeno je Beti u Beogradskoj filharmoniji.

Dorijan Vilson studirao je klavir, violu, kompoziciju i dirigovanje u Indijani, Mičigenu, Beču i Berlinu. Prvi veliki međunarodni uspeh postigao je sa 24 godine na konkursu Nikolaj Malko u Moskvi, posle čega je usledio poziv Moskovske filharmonije da bude njen gost dirigent.

Postao je najmlađi dirigent u istoriji ovog orkestra.Kao simfonijski dirigent predstavio se s većinom znamenitih orkestara Skandinavije, u Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Japanu. Sarađivao je s poznatim solistima, među kojima su: Jo-Jo Ma, Tomas Cetmajer, Šura Čerkaski, Mstislav Rostropovič.

Bio je stalni gost-dirigent Beogradske filharmonije od 2004. do 2006. godine. Od ove sezone je šef-dirigent i umetnički direktor tog orkestra.
Iro Rantala studirao je na Sibelijus akademiji i Džez konzervatorijumu u Helsinkiju, kao i na Menhetn školi za muziku u Njujorku. Dobitnik je mnogih džez nagrada, ali je i klasični virtuoz i redovno nastupa sa simfonijskim orkestrima u Finskoj.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage