Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 01. 2007.  - Autor: LJ. R.

ŽESTOKO U 2007!

Lekari Urgentnog centra i Hitne pomoći u novogodišnjoj noći imali oko 800 intervencija, pijanstvo i tuče glavni razlog. Čak je i u našim prostorijama došlo do sukoba između navijača Crvene zvezde i Partizana, pa smo bili prinuđeni da se obratimo policiji da interveniše - kaže dr Duško Jovanović

s
s

Novogodišnja noć u Beogradu je protekla dosta burno, a sudeći po izveštajima iz Urgentnog centra i Hitne pomoći lekari su imali mnogo posla. Desetine pacijenata primljeno je u teško alkoholisanom stanju, mnogi su povređeni u tučama, saobraćajnim nezgodama, a veliki broj se povredio "igrajući" se petardama i ostalom pirotehnikom.

Zamenik načelnika Urgentnog centra doktor Duško Jovanović, kaže da je osoblje ove zdravstvene ustanove u novogodišnjoj noći do šest sati ujutru pregledalo 615 pacijenata.

- Od tog broja 30 pacijenata povređeno je u saobraćaju, 27 u tučama, preko 40 je povređeno usled lošeg rukovanja petardama, dva nožem, a imali smo i jedan pokušaj samoubistva. Dok su neki pacijenti brzo pušteni kućama, bilo je i onih koji su operisani. Na sreću, svi su pacijenti van životne opasnosti - rekao je doktor Jovanović.

Prema njegovim rečima, među pacijentima koji su se u Urgentnom centru javljali za pomoć, najviše je bilo maloletnika, koji su pod dejstvom alkohola izazivali incidente.

- Čak je i u našim prostorijama došlo do sukoba između navijača Crvene zvezde i Partizana, pa smo bili prinuđeni da se obratimo policiji da interveniše - kaže dr Jovanović.

Doktor Nada Macura, zadužena za odnose s javnošću u Hitnoj pomoći, kaže da je 25 lekarskih ekipa, koliko je dežuralo za doček 2007. godine, zabeležilo više od 160 intervencija.

- Do ponoći je bilo 40, a posle ponoći više od 120 intervencija. Na javnim mestima - u kafićima, kafanama, restoranima i na Trgu, naši lekari su pružili pomoć 56 puta - rekla je dr Macura.

Ona je, takođe, naglasila da je Hitna pomoć najčešće intervenisala zbog pijanih stanja maloletnih osoba.

- Pijanih maloletnika je bilo zaista mnogo. Njih smo bukvalno skupljali sa trgova i odvozili na Vojno-medicinsku akademiju u Nacionalni centar za toksikologiju. Maloletnici koji su malo više popili imali su nekontrolisano ponašanje, bili su agresivni, izazivali su tuče, upadali u kafiće i na druga mesta na kojima se slavilo i napadali ljude bez razloga. Smatram da je to posledica nepridržavanja zakona, pa se alkohol i dalje prodaje deci - objasnila je dr Macura.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage