Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čekanje u redovima suda prošlost

13. 05. 2011.  - Autor: Ana Stanković

Do uverenja iz fotelje!

ONLAJN - Beograđani od juče zahteve za izdavanje uverenja da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak mogu podneti preko interneta

1
Prvi osnovni sud u Beogradu pokrenuo je juče onlajn aplikaciju putem koje će građani zahteve za izdavanje uverenja da nisu osuđivani ili da se protiv njih ne vodi krivični postupak moći da naruče elektronskim putem. Ideja je da umesto čekanja u kilometarskim redovima sudskih hodnika Beograđani ceo posao mogu da završe iz svoje fotelje.

Građani tako sada umesto klasičnog podnošenja zahteva ovo mogu da učine na sajtu Prvog osnovnog suda www.prvisud.rs, gde ostavljaju lične podatke. Sledećeg dana uverenje je pripremljeno i građani treba samo da dođu na jednu od šest lokacija (vidi antrfile) i preuzmu ga, uz prethodno plaćenu taksu od 290 dinara. Ovu stavku ne plaćaju osobe koje se prvi put zapošljavaju i oni koji idu na odsluženje vojnog roka.

Ušteda vremena

Tanja Šobat, vršilac funkcije predsednika Prvog osnovnog suda, ističe da je ovo tek jedan u nizu projekata koji će biti realizovani ove godine, kako bi se smanjile tradicionalno velike gužve na šalterima.

2

Kalkulator taksi

Prvi osnovni sud još pre mesec dana je na svom sajtu uveo i onlajn program za obračunavanje sudskih taksi, preko kojeg građani od kuće mogu da izračunaju iznos troškova za takse, odštampaju uplatnicu i sa njom odu do najbliže banke. Reč je o projektu "Kalkulator taksi", a ideja za pokretanje ovog projekta takođe je potekla od korisnika sajta.

 

- Prednosti elektronskog naručivanja zahteva su ušteda vremena građana, povećanje efikasnosti i produktivnosti rada suda i pojednostavljena procedura izdavanja. Takođe, gužve će biti mnogo manje nego prilikom klasičnog podnošenja zahteva, smanjen je i broj zaposlenih na izdavanju dokumenata, a povećan stepen zadovoljstva građana pruženom uslugom - objašnjava za Press Šobat.

Uverenja koja su građani putem interneta poručili do 12 časova radnim danima biće pripremljena za preuzimanje sledećeg radnog dana.

- Prvi osnovni sud u Beogradu omogućio je građanima i da, u zavisnosti od njihovih potreba i mogućnosti, izaberu mesto gde žele da podignu uverenje, odnosno ono koje je najbliže njihovom mestu stanovanja. Ako se uverenje ne preuzme u roku od 48 časova, biće vraćeno u zgradu Palate pravde u Savskoj ulici 17a - navodi Šobat.

Prvi osnovni sud u Beogradu nastavlja sa razvijanjem onlajn aplikacije, a omogućiće naručivanje svih vrsta uverenja i putem telefona i SMS poruka, kao i dostavljanje dokumenata na kućnu adresu.

3
- Ne možemo precizirati datum realizacije ove vrste usluge, ali obećavam da će građani moći i telefonom i SMS-om da naruče zahtev za izdavanje uverenja da nisu osuđivani. Sigurna sam da će ovo obradovati najviše upravo one najstarije Beograđane jer većina njih nema pristup internetu, pa ne može u potpunosti da iskoristi ovu pogodnost - kaže vršilac funkcije predsednika Prvog osnovnog suda.

Građani predložili

U narednom periodu građanima će biti omogućeno da na isti način naruče i uverenje o lišavanju poslovne sposobnosti i uverenje da lice nije lišeno roditeljskih prava. Ivana Keranović, saradnik u sudskoj upravi, podseća da je ovo onlajn naručivanje pokrenuto upravo sugestijom korisnika sajta.

4

Preuzimanje uverenja moguće je na šest lokacija:

- Palata pravde u Savskoj ulici
-     Sud u Uslužnom centru opštine Novi Beograd u Bloku 70 - Jurija Gagarina 81
-     Sud u Uslužnom centru opštine Palilula u naselju Borča - Ivana Milutinovića 12g
-     Sudska zgrada u Ustaničkoj 14
-     Sudska zgrada u Bulevaru Mihaila Pupina 16
-     Sudska zgrada u Timočkoj 15
- Na sajtu Prvog osnovnog suda sugrađani mogu da ostave komentare, a sve što možemo mi i realizujemo. Ova ideja je i potekla od jednog našeg korisnika sajta, koji je morao da čeka u redu kako bi podneo zahtev i dobio uverenje. Dakle, naš cilj je upravo ušteda njihovog vremena - rekla je Keranović.

Saša Bogićević, veb programer koji je realizovao ideju i kreirao aplikaciju, apelovao je na sugrađane da nastave da šalju predloge za koje misle da će pospešiti funkcionisanje celog sistema.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage