Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 12. 2006.  - Autor: LJ. Račić

PUK'O IM FILM!

"Beograd film" nakon mesec dana štrajka, razočaran odnosom države, odlučio da proda sale bioskopa "Voždovac" i "Slavica". Do sada su nas vodili balkanski entuzijazam i nada, ali nas sve polako napušta. Rešili smo da pomognemo sebi prodajom svojih objekata, a ne da tražimo milostinju, kaže Zlata Petrović, predsednica sindikata.

s
s

Skupština "Beograd filma" odlučila je da proda bioskope "Voždovac" i "Slavica" kako bi državi i radnicima isplatila dugovanja i sprečila stečaj preduzeća. S obzirom na to da je danas 29. dan kako radnici "Beograd filma" štrajkuju, direktor "Beograd filma" Miroslav Cenić prodaju bioskopa vidi kao jedino socijalno rešenje.

- Imamo ogromna dugovanja za 2005. i 2006. godinu. Stigao nam je dopis da navodno nisu izmireni računi ni za 2004. godinu, što nije istina. Zaposlenima dugujemo 70 miliona dinara, javnim preduzećima, poreskim i drugim državnim upravama 60 miliona dinara, dok oko 400.000 evra dugujemo za nedobijene sudske sporove. Kao što vidite, reč je o velikoj cifri. Zbog toga je skupština donela odluku da proda bioskope "Voždovac" i "Slavica" i na taj način vrati dugovanja - objasnio je Miroslav Cenić, na konferenciji za novinare juče u bioskopu "Kozara".

Prema njegovim rečima, ukoliko se Agencija za privatizaciju saglasi sa prodajom ova dva bioskopa, prvo će biti vraćena dugovanja državi i javnim preduzećima, a tek onda radnicima koji 21 mesec nisu primili ni dinar.

- Zakon nam nalaže da prvo moramo da vratimo dug državnim upravama, zatim javnim preduzećima poput "Elektrodistribucije", "Vodovoda i kanalizacije" i "Toplane", dok su nam radnici treći poverioci - kaže Cenić. - Od 18 sala kojima raspolaže ovo preduzeće, bioskopi "Voždovac" i "Slavica" izgrađeni su isključivo sredstvima preduzeća i nisu deo osnivačkog kapitala.

a

Zaboravljeni

Na spisku zatvorenih filmskih sala već mesec dana su "Kozara", "Kosmaj", "Zvezda", "Balkan", "20. oktobar", "Odeon", "Kosmaj", "Jadran", "Mali Odeon" i "Partizan".

Zlata Petrović, predsednik sindikata "Beograd filma", rekla je da je o ovoj nameri obaveštena Agencija za privatizaciju, koja već godinama odugovlači izvršenje privatizacije i socijalnog programa. Ona je dodala da će se prodaji objekata pristupiti i ako Agencija to ne dozvoli.

- Do sada su nas vodili balkanski entuzijazam i nada, ali nas sve polako napušta. Rešili smo da sebi pomognemo prodajom svojih objekata, a ne da tražimo milostinju. Obratili smo se Udruženju filmskih umetnika, ministru za kulturu, Skupštini grada, ministru za privredu i privatizaciju Predragu Bubalu, pa i Vojislavu Koštunici, ali ni od koga nismo dobili odgovor. Cilj nam je da dobijemo bar nekakav odgovor. Nema veze da li će biti pozitivan ili negativan - rekla je Zlata Petrović, i podsetila da će štrajk trajati do razrešenja problema, odnosno isplate plata za 123 zaposlenih.

Rajko Simić, predsednik Sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji, rekao je da je očigledno da je vredna imovina preduzeća nekom namenjena, s obzirom na to da ministarstva i svi nadležni ćute u vezi sa problemom "Beograd filma".

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage