Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PRVI RADNI DAN MEDICINARA U KBC "ZEMUN"

17. 07. 2012.  - Autor: Ana Stanković

Na poslu 38 lekara i medicinskih sestara

Dobili šansu - Osam doktora i 30 sestara izabranih na gradskom konkursu za zapošljavanje deo su tima od 160 zdravstvenih radnika koji će biti zaposleni u domovima zdravlja i kliničko-bolničkim centrima

1
U Kliničko-bolničkom centru "Zemun" juče je počelo da radi osam lekara i 30 medicinskih sestara izabranih na gradskom konkursu za zapošljavanje. Oni su deo tima od 160 zdravstvenih radnika koji će biti zaposleni u domovima zdravlja i kliničko-bolničkim centrima. Mladi medicinari kažu za Press da su presrećni što su dobili posao uz pomoć grada i poručuju da jedva čekaju da počnu sa radom.

Beograd je konkurs sproveo u 17 zdravstvenih ustanova za prijem 60 doktora medicine i 100 medicinskih sestara-tehničara u radni odnos na određeno vreme od šest meseci.

Doktor Vladimir Jovanović, koji od juče radi na kardiologiji, kaže da je prezadovoljan jer sa 25 godina ima posao u struci i šansu da sam zaradi svoje parče hleba.

A

Pojačanje za zdravstveni sistem

Ministar zdravlja Zoran Stanković izrazio je zadovoljstvo što je grad Beograd našao mogućnost da primi toliki broj zdravstvenih radnika.

- Ovo je dobra vest i nadam se da će u narednom periodu, uz rešavanje problema i viška nemedicinskih kadrova, moći da se zaposle svi koji su potrebni zdravstvenom sistemu - rekao je ministar Stanković.

Dr Dragoš Stojanović, direktor KBC "Zemun", kazao je da će zaposlenje novih kolega mnogo značiti za zdravstveni sistem.

- Njihovo obrazovanje mnogo košta, oni sami su takođe mnogo uložili, a podsetiću, najskuplji lekar je onaj koji ne radi svoj posao - rekao je dr Stojanović.

Dragica Dašić, sekretarka Sindikata sestara i tehničara Srbije, zahvalila je gradu Beogradu, gradonačelniku Đilasu i ministru Stankoviću što su imali razumevanja za problem nedostatka medicinskog osoblja.

 

- Naš fakultet nije nimalo lak i drago mi je da je neko to primetio. Ovo je veliko priznanje, nagrada za dug i naporan rad. Zahvalan sam gradonačelniku i Gradskoj upravi što su pokrenuli ovu ideju i nadam se da se neće stati, jer ima još mnogo dobrih ljudi koji su zdravstvu potrebni, a nisu dobili priliku da se zaposle - kaže Vladimir.

Dobili posao u struci

Mladi doktor Radomir Lazarević kaže da je presrećan jer je veoma brzo dobio i svoj prvi posao.

- Srećan sam, šta drugo da kažem. Nisam dugo čekao, 27. marta sam položio državni ispit i jedva čekam da počnem da radim - kaže Lazarević.

Njegova koleginica doktorka Jovana Kušić svoj prvi posao obavljaće na odeljenju nefrologije.

- Prvog radnog dana više sam uzbuđena nego što osećam tremu, a posebno sam zahvalna starijim kolegama koji su me dobro primili - priča Jovana.

Medicinske sestre, koje su takođe uključene u ovaj projekat, delile su slična osećanja kao i njihove kolege lekari. Tijana Blagojević kaže da je još u neverici da je nakon nekoliko godina obijanja pragova zdravstvenih ustanova napokon pronašla posao u struci.

- Do sada sam uglavnom radila pod ugovorom, nakon čega bih ostala bez posla. Zato sam još u neverici da sam baš ja dobila nešto što je sigurno. Dugo sam čekala na ovo i znaću da cenim ovu šansu - rekla je Tijana.

Đilas: Ulažemo u Beograd

Gradonačelnik Dragan Đilas, predsednik skupštine grada Aleksandar Antić i ministar zdravlja Zoran Stanković obišli su juče KBC "Zemun". Đilas je istakao da je konkurs otvoren kako bi se pružila šansa za posao ljudima koji su završili jedan od najtežih fakulteta.

- Više od 600 medicinara koji su završili fakultet nema posao i zato smo došli na ideju da iz profita Apotekarske ustanove Beograd finansiramo zapošljavanje medicinskih sestara i lekara. Grad je uvideo veliku potrebu za povećanjem broja medicinskih sestara, tehničara i lekara i oni će početi da rade u domovima zdravlja i kliničko-bolničkim centrima - rekao je Đilas i dodao da su kriterijumi konkursa bili dužina studiranja, prosek ocena i rezultat na testu.

3
- Svi podaci su na sajtu, javni su i jasni. Svaki dinar koji uložimo u ljude je najbolji mogući dinar koji možemo da uložimo u Beograd - rekao je gradonačelnik. On je tokom razgovora sa medicinskim sestrama i lekarima koji su počeli da rade u KBC "Zemun" rekao da će grad nastaviti da ih finansira i posle šest meseci predviđenih konkursom.

U toku je konkurs za prijem osam fizioterapeutskih tehničara oštećenog vida u sedam zdravstvenih ustanova Beograda, čime će se doprineti povećanju broja zaposlenih osoba sa invaliditetom.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage