Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 08. 2017.

Ovih 10 STVARI nas čekaju već od 1. septembra

Beograđani tokom leta, sa raspustom i godišnjim odmorima, odahne, a onda se sve za dan ubrza. Mada ga mnogi "preživljavaju" po ko zna koji put, ipak je pomalo teškо navići se na taj 1. septembar. Evo 10 stvari koje nas očekuju već od prvog dana sledećeg meseca.

Ovih 10 STVARI nas čekaju već od 1. septembra

Foto:Blic.rs

Od 1. septembra putnike će prevoziti 1.263 vozila gradskog prevoza u zonama 1 i 2, odnosno ukupno 219 autobusa, tramvaja i trojejbusa više nego u avgustu.

Početak školske godine

Škole će ponovo biti pune
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija Škole će ponovo biti pune

Školske klupe ponovo će biti pune od petka. Škole čekaju učenike starijih uzrasta koji ne moraju da se navikavaju na klupe, nastavu i obaveze, ali i prvake, njihove bukvare i nova iskustva.

A đaka prvaka nije bilo više od 2000. godine! Biće ih 17.148, najviše u OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, gde će u prvi razred poći skoro 350 dece u 12 odeljenja.

Kraći dani i ulice u mraku

"Očas posla" prođe dan. Tokom dugih i toplih letnjih dana i do 20 sati vidi se i bez uključene ulične rasvete, ali je s jeseni u to doba uveliko mrak. Prvog dana septembra se zalazak Sunca očekuje u 19.16 sati, a izlazak tek u šest ujutru.

Beograđani će čekati na uličnu rasvetu
Foto: M. Beljan / RAS Srbija Beograđani će čekati na uličnu rasvetu

Za po dva minuta duže svakog narednog dana kasniće izlazak, a zalazak za isto toliko poraniti.

Prema Kalendaru paljenja i gašenja ulične rasvete, inače gradskim propisom donetim još pre 30 godina, ulice će po 15-ak minuta biti u mraku jer će se svetla do 10. septembra uključivati u 19.30 sati.

Počinje Kurban bajram

"Praznik žrtve", drugi od dva najveća islamska praznika, trajaće četiri dana. Ispred Bajrakli džamije tradicinalno biva postavljena bajramska sofra.

Bajramska sofra
Bajramska sofra

Praznik se zove Kurban bajram jer se tada prinosi žrtva (kurban - ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža.

Taj obred vrše svi oni muslimani koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Kraj kupališne sezone

Mada će i naredni dani biti topli, na mnogim kupalištima na Dunavu i Savi i gradskim bazenima finiš je letnje sezone. Na Lidu, recimo, i na otvorenim bazenima na Tašmajdanu 31. avgust najavljen kao poslednji dan kupališne sezone.

Foto: S. Krstić / RAS Srbija

Na drugim će ipak biti još prilike za rashlađivanjem, kao u SRC "11. april" koji će od 1. septembra da produži radno vreme zatvorenog bazena za 30 minuta. Novi termin rekreativnog plivanja na Novom Beogradu je radnim danima od 16 do 18.30 sati, a ako vremenski uslovi budu dozvoljavali i otvoreni bazeni radiće i tokom septembra.

Drugi upisni krug na fakultetima

Foto: U. Arsić / RAS Srbija

Još jednu šansu da upišu željeni fakultet svršeni srednjoškolci imaće u drugom upisnom roku na fakultetima Univerziteta u Beogradu.

Drugi krug počeće 1. septembra, a prijavljivanje kandidata trajaće još naredna četiri dana. Polaganje prijemnih ispita sledi već 6. i 7. septembra.

Konkurs za studentske domove

Za brucoše koji bi da obezbede smeštaj u studentskom domu u školskoj 2017/2018 godini je od 1. do 15 septembra, koji bi sa potrebnom dokumentacijom trebalod a se upute u studentski dom "Karaburma".

Foto: Ana Paunković / RAS Srbija

Za studente ostalih godina počinje istog dana po završetku prijave studenata prve godine, 15. septembra i traje do kraja oktobra.

Gužve zbog radova na ulicama

Uz spomenuti veći broj vozila gradskog prevoza i kraj godišnjih odmora zbog kojih će biti više i automobila, velike gužve svakodnevno će se stvarati i zbog brojnih radova na saobraćajnicama.

I tokom leta dolazilo je do potpunih kolapsa u centru grada, a naoružavanje strpljenjem tek sledi.

Meteorološki gledano - jesen već počinje

Postoje tri osnovna kriterijuma za podelu na godišnja doba: astronomski, meteorološki i klimatološki, piše portal "Meteo planeta", i najčešće se ne poklapaju. Prema metorološkom najbrže ćemo "zagaziti" u jesen, već prvog dana septembra, dok bi prema astronomskom kriterijumu to bilo tek 21. septembra, a prema klimatološkom bi se merile kretanja temperatura u sklopu analiziranog godišnjeg toka.

Meterolozi stoga vide godišnje sezone striktno po mesecima. Proleće startuje 1. marta, leto 1. juna, jesen 1. septembra, a zima 1. decembra. Ovakva podela nastala je iz praktičnih potreba, na čisto shematski način, radi obrade i analize meteoroloških podataka na osnovu četiri godišnje sezone jednakog trajanja (od po tri meseca), piše ovaj portal.

Novi sistem kažnjavanja vozača

Saobraćajna policija sankcionisaće bahate vozače uz pomoć naplatnih rampi. Novim sistemom kažnjavaće se na osnovu merenja srednje brzine na autoputu.

Na dva načina stizaće kazne: ili će ih patrola saobraćajne policije odmah zaustaviti na naplatnoj rampi ili će im prijava stići na kućnu adresu.

Kazne za brzine na autoputu:
brzina - (km/h) kazna
121-140   -  3.000 dinara
141-160   -  5.000 dinara
161-180   -  6.000 - 20.000 dinara, tri kaznena poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje 30 dana
181-200   - 15.000 - 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca
201+   - 100.000-120.000 dinara, najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvola najmanje osam meseci

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage