Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 09. 2017.

ZA NAPAD PSA I VIŠE OD 100.000 DINARA Evo kako doći do odštete ako vas je ujela lutalica

Broj zahteva građana za naknadu štete nanesene napadom nevlasničkih pasa raste iz godine u godinu, a u slučaju teških telesnih povreda visina odštete može iznositi i više od 100.000 dinara, poručuju u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

ZA NAPAD PSA I VIŠE OD 100.000 DINARA Evo kako doći do odštete ako vas je ujela lutalica

Foto:Blic.rs

Statistički podaci govore da prosečna visina naknade u zaključenim ugovorima o vansudskom poravnanju iznosi od 20 do 25 hiljada dinara, što dokazuje ujednačenost težine samih telesnih povreda, koje se uglavnom kvalifikuju kao lakše.

- Međutim, kod povreda koje su kvalifikovane kao teške telesne povrede, a koje su na sreću izuzetno retke, visina naknade štete je primereno viša i u ekstremnim slučajevima može iznositi i preko 100.000 dinara. Svaki slučaj ima svoje specifičnosti, te se shodno tome i pristupa njegovom rešavanju, između ostalog i u smislu visine naknade štete – kažu u Sekretarijatu.

Ipak, proces koji vodi do isplate takve sume novca nije jednostavan, pa procedura naknade nematerijalne štete za povrede nanesene ujedom pasa lutalica podrazumeva nekoliko stavki. Pre svega, podnošenje zahteva građana za naknadu štete gde se navodi kratak opis događaja, lični podaci povređene osobe i kontakt telefon, sa priloženim kopijama lekarskih izveštaja, što je obavezna dokumentacija, dok fotografija povrede nije obavezna ali je poželjna.

- Razmatranje podnetih zahteva vrši Komisija za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete od povreda nanesenih od strane nevlasničkih pasa u postupku vansudskog poravnanja uz obavezno prisustvo podnosioca zahteva, odnosno povređene osobe. Po postizanju dogovora oko visine nanknade sačinjava se, zaključuje i realizuje ugovor o vansudskom poravnanju između Grada Beograda i povređene osobe – navode nadležni.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Za sačinjavanje ugovora o vansudskom poravnanju potrebno je dostaviti kopiju lične karte ili očitan čip sa lične karte, kao i kopiju kartice tekućeg računa građana, odnosno potvrdu banke o posedovanju tekučeg računa, Zaključeni ugovori se realizuju uplatom ugovorenh iznosa isključivo na tekuće račune.

Treba naglasiti da se podnošenje zahteva za naknadu štete ne naplaćuje, a isti se mogu podneti na pisarnicama Gradskog pravobranilaštva u Tiršovoj 3 ili Sekreatrijata za komunalne i stambene poslove u Ulici kraljice Marije 1.

Iako broj podnetih zahteva u prethodnim godinama ima tendenciju porasta, broj gradskih pasa lutalica još uvek je nemoguće ustanoviti. U Sekretarijatu to objašnjavaju činjenicom da su u pitanju živa bića kojima su svojstvene migracije, te da se od strane građana vrši kontinuirano napuštanje, uglavnom neobeleženih, kućnih ljubimaca.

- Vrlo je nezahvalno davati paušalne procene, koje u određenim trenucima mogu podstaći razne reakcije javnosti. U svakom slučaju, ma koliki da je broj pasa koji borave na javnim površinama na celoj teritoriji grada Beograda, on se može smatrati neprihvatljivim, naročito ako se uzme u obzir da je pas domaća životinja, odnosno kućni ljubimac, čije je mesto pored čoveka, odgovornog vlasnika – ističu oni.

Građani se mogu žaliti i na napade drugih životinja

S obzirom da su psi vrsta koja je najzastupljenija među populacijom nevlasničkih životinja i da se shodno tome najveći broj zahteva za naknadi štete odnosi na povrede nanesene od strane pasa, Grad Beograd je formirao Komisiju za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete od povreda nanesenih od strane nevlasničkih pasa, koja razmatra zahteve građana koji se odnose na povrede nanesene isključivo od nevlasničkih pasa.

- Svoja prava vezana za štetne događaje koji za posledicu imaju povrede nanesene od strane drugih vrsta životinja, što je izuzetno retko i vezano za specifične okolnosti, građani mogu ostvarivati koristeći druge zakonske mogućnosti – napominju u Sekretarijatu.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati