Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 12. 2017.

GRAĐANI BIRAJU ŠTA ĆE DA SE GRADI Grad izdvaja 200 miliona dinara, a opštine po 10 miliona

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas novi projekat “Da se radi i gradi po tvom!”, koji ima za cilj da Beograđanima pruži mogućnost da učestvuju u procesu odlučivanja o tome kako žele da njihov grad i njihove opštine izgledaju u budućnosti.

GRAĐANI BIRAJU ŠTA ĆE DA SE GRADI Grad izdvaja 200 miliona dinara, a opštine po 10 miliona

Foto:Blic.rs

Grad je za ovaj projekat izdvojio 200 miliona, a svaka opština koja je deo projekta (nije uključen samo Novi Beograd) po 10 miliona dinara.

Gradonačelnik je istakao da je danas trenutak da se krene korak dalje i gradske vlasti žele da se svaki glas, svakog građanina Beograda čuje, te da im se da mogućnost da glasaju za projekat koji smatraju da je najvažniji za njihovu opštinu i grad.

- Projekat nije ograničen rokom, svako će imati mogućnost da da neki svoj predlog, a kada se bude konstatovalo da predloga više nema, počeće glasanje - rekao je Mali.

Otvaranje novih ambulanti
Foto: Beoinfo / RAS Srbija Otvaranje novih ambulanti

Projekti će se, kako je objasnio, predlagati preko Beokom aplikacije, a takođe će moći i da se predlažu preko anketnog listića, u svakoj opštini koja učestvuje u realizaciji.

- Sve ideje ćemo staviti na beogradski portal i dati mogućnost da građani glasaju. Ideje koje budu imale najviše glasova sprovešćemo u delo - najavio je gradonačelnik.

On je dodao da na ovakav način samo još neke svetske metropole omogućavaju učešće građana u odlučivanju, a Beograd će biti jedan od tih malobrojnih gradova koji će na ovaj način komunicirati sa građanima.

Moguće i uvođenje toplovoda
Foto: Beoinfo / Promo Moguće i uvođenje toplovoda

- Ovo je veliki, bitan korak. Ako se projekat bude pokazao uspešnim onda će, iz godine u godinu, biti sve više novca izdvojeno u te svrhe - rekao je Mali.

Mali: Novi Beograd se nije javio

Možda će neko izabrati nove autobuse
Foto: Beoinfo / Promo Možda će neko izabrati nove autobuse

Mali je precizirao da su bile pozvane sve opštine, a da se samo opština Novi Beograd nije odazvala.

- Pretpostavljam da je gospodin Šapić imao nešto važnije od toga da omogući da se glas građana čuje. Međutim, mi ćemo kao grad izvodjiti novac za Novi Beograd i daćemo mogućnsot da građani i te opštine odlučuju o projektima - najavio je Mali.

Slični projekti u Pančevu i Šapcu

Ovakvi projekti ipak nisu baš potpuno nepoznati u Srbiji. Tako su u Šapcu građani 24 okolnih sela odlučivali na šta će se potrošiti novac od poreza na imovinu.

Na drugoj strani, u susednom Pančevu je 2015. sproveden projekat “Participativno budžetiranje” na osnovu kojeg su Pančevci izglasali da se kupi katamaran, svojevrsni turistički brodić.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage