NOVA autobuska stanice u Bloku 42 dobija svoje obrise! Aneks, objekat koji će služiti kao veza između glavne autobuske stanice koja tek treba da se gradi i železničke stanice "Novi Beograd", trebalo bi da bude gotov u oktobru. To znači da bi već od novembra, umesto sa BAS, autobusi ka drugim gradovima u Srbiji mogli da kreću sa Novog Beograda.

Reporteri "Novosti" juče su obišli gradilište. Dosada su završeni svi zemljani i betonski radovi, urađena je kompletna čelična konstrukcija objekta sa protivpožarnom zaštitom, urađeni su vodovod i kanalizacija.

- U toku su radovi na izradi fasade, ugrađuju se prozori i vrata - objašnjavaju u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju.

- Majstori rade na podnoj i krovnoj konstrukciji, kao i na pripremi instalaterskih radova za struju, vodu, grejanje, ventilaciju... Po završetku instalaterskih radova sledi ugradnja kompletnog enterijera i opreme, izrada trafostanica za potrebe priključaka za struju i telekomunikacije, kao i spoljno uređenje oko objekta.

Da podsetimo, aneks ima oko 1.200 kvadratnih metara i nalazi se ispod konstrukcije pristupnih puteva Mostu na Adi, odnosno prekoputa ulaza u otvoreni tržni centar na Novom Beogradu. Kao objekat privremene autobuske stanice, dok se ne sagradi nova, u njemu će se nalaziti službene prostorije, sanitarni čvorovi i putnički pretinci, trgovinski i ugostiteljski objekti.

Radovi, vredni 140,5 miliona dinara, trebalo bi da budu gotovi u oktobru, pa bi Beogradska autobuska stanica već u novembru mogla da bude premeštena na novobeogradsku stranu.

Majstori su juče postavljali podno grejanje Foto P. Milošević

GRADE I PARKING IZA BUVLjAKA

Osim zgrade pomoćnog objekta, završena je i izrada projekata za rekonstrukciju saobraćajnica Antifašističke borbe, Marka Hristića i Jurija Gagarina, koje okružuju kompleks. U toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju parkinga sa 238 parking-mesta iza sadašnjeg otvorenog tržnog centra, sa pristupnom saobraćajnicom iz Ulice Jurija Gagarina.