Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 12. 2006.  - Autor: (MA. S.)

VELIKI SLIVNIK

Sledeće godine počinje izgradnja najvećeg kolektora za prikupljanje otpadnih voda iz centra grada, na koji se čekalo 30 godina. Ukupna dužina kolektora biće 13 kilometara, prečnik četiri metra, a prolaziće ispod zemlje i reke, na potezu od Crpne stanice "Ušće" do Velikog sela.

s
s

Izgradnja najvećeg kanalizacionog objekta na našim prostorima biće započeta naredne godine u Beogradu. Kolektor "Interceptor" trebalo bi da reši problem odvođenja otpadnih voda iz centralnog dela do buduće fabrike za prečišćavanje u Velikom selu.

- Ukupna dužina kolektora biće 13 kilometara, prečnik četiri metra, a prolaziće ispod zemlje i reke, na potezu od Crpne stanice "Ušće" do Velikog Sela. Trenutno postoje dve manje deonice na Karaburmi, dužine 524 i 780 metara, koje su izvedene prilikom rekonstrukcije Višnjičke ulice. S obzirom da se na njegovu izgradnju čeka skoro trideset godina, on će rešiti problem prikupljanja svih otpadnih i dela atmosferskih voda Centralnog sliva beogradske kanalizacije - kaže za Press Nenad Bajić, PR Direkcije za građevinsko zemljište.

Prema njegovim rečima, radovi će biti izvedeni najsavremenijom metodom mehaničkog štita sa segmentnom oblogom.

- Tunel će prilikom gradnje biti potpuno zatvoren sa prednje strane i samim tim nije potrebno trošiti dodatna sredstva za snižavanje nivoa podzemnih voda. Ova mašina je pokretna fabrika za izgradnju tunela sa segmentnim prstenovima, čija se proizvodnja organizuje takođe u krugu gradilišta - objašnjava Bajić, i dodaje da je prednost ove metode što ne zahteva izmeštanje saobraćaja i postojeće infrastrukture, osim na mestu izlaznih šahti gde se vrši montaža i demontaža mašine.

Značaj kolektora je u podizanju nivoa komunalnog standarda grada i higijensko-sanitarnih uslova života građana, a posebno u povećanju korišćenja vodenih i priobalnih površina na području grada. Pored ovih unapređenja, postoji i međunarodna obaveza Srbije kao potpisnika Konvencije o Dunavu, koja predviđa izgradnju ovakvih objekata radi sprečavanja daljeg zagađivanja reke.Izgradnja prvih sedam kilometara, na potezu od Velikog Sela do Karaburme, trajaće naredne dve godine. Prvo će se vršiti pripremni radovi, a nakon toga biće kopan tunel do Karaburme, ostavljajući iza sebe završen kolektor.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage