Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html PUTIN ZATVARA GRAD Iako je trasa kretanja TAJNA, jasno je da će neki delovi grada biti U BLOKADI http://www.pressonline.rs/info/beograd/416661/putin-zatvara-grad-iako-je-trasa-kretanja-tajna-jasno-je-da-ce-neki-delovi-grada-biti-u-blokadi.html Zbog posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, u četvrtak 17. januara doći će do velikih promena u saobraćaju, ali i u gradskom prevozu. ]]> Foto:Blic

- Tog dana biće zabranjen svaki vid saobraćaja na trasi kretanja štićene ličnosti, kao i na saobraćajnicama koje se nalaze u neposrednom okruženju - rekao je juče načelnik Uprave saobraćajne policije PU za grad Beograd, Dragan Bogosavac.

Trasa kojom će se građani kretati ka Hramu Foto: Google Maps / screenshot

Trasa kojom će se građani kretati ka Hramu

Iako se tačna trasa kretanje visoke delegacije drži u strogoj tajnosti, neka okvirna zona kretanja koja će biti "ugrožena", manje-više je poznata.

Autoput od aerodroma "Nikola Tesla", kao i potez oko Palate "Srbija", biće u nekoliko navrata potpuno zatvarani, na šta bi posebno trebalo da obrate pažnju oni koji tog dana planiraju da putuju iz beogradske vazdušne luke.

Osim prijema u Palati "Srbija", glavni događaj predviđen je kod Hrama Svetog Save, a predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin trebalo bi, kako saznajemo, da se obrate na ovom mestu okupljenima oko 18 časova.

Dakle, u popodnevnim časovima izvesno je da će biti zatvoren kompletan potez od Autokomande pa do Slavije, a ostaje dilema samo da li će ruska delegacija doći autoputem do Hrama ili eventualno preko Brankovog mosta i centra Beograda.

Pojedine ulice će biti potpuno zatvorene Foto: M. Đoković / RAS Srbija

Pojedine ulice će biti potpuno zatvorene

Ono što je sigurno, sam centar prestonice biće u blokadi i zbog najavljenog okupljanja naroda koje je zakazano oko 15 časova kod Palate "Albanija", na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove ulice.

Kako su najavili organizatori, odatleće se oko 16.00 uputiti Ulicom kralja Milana, preko Slavije i Bulevarom oslobođenja do Karađorđevog parka i Hrama Svetog Save.

Glavni hepening kod Hrama Svetog Save Foto: Privatna arhiva

Glavni hepening kod Hrama Svetog Save

Dakle, za očekivati je da kompletan potez od Trga republike do Hrama bude zatvoren od 15 časova, a saobraćaj na ovim veoma prometnim saobraćajnicama potpuno obustavljen.

Sekretarijat za saobraćaj i Sekretarijat za javni prevoz još nisu obelodanili zvanično promene u saobraćaju, ali i na trasama gradskog prevoza.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 14:10:06 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416661/putin-zatvara-grad-iako-je-trasa-kretanja-tajna-jasno-je-da-ce-neki-delovi-grada-biti-u-blokadi.html
NOVI KUĆNI RED U ZGRADAMA Stanare očekuju oštriji propisi, ali i KAZNE za remećenje mira http://www.pressonline.rs/info/beograd/416570/novi-kucni-red-u-zgradama-stanare-ocekuju-ostriji-propisi-ali-i-kazne-za-remecenje-mira.html Stanare zgrada u glavnom gradu uskoro očekuju novi propisi o stanovanju u zajedničkim objektima, koji će, po svemu sudeći, dodatno pooštriti kriterijume održavanja kućnog reda. ]]> Foto:blic

Kako je "Blicu" potvrđeno iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, gradski organi prošle godine započeli su pripremu nacrta Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama u Beogradu, a zasad je poznato da će jedna od novina biti uređenje odredbi koje se odnose na nivo buke.

- Pored oblasti kućnog reda, koji je već uređen postojećom Odlukom, novom Odlukom će se urediti i dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade (stan, poslovni prostor, garaža, garažno mesto ili garažni boks), kao i uslovi pod kojima se mogu obavljati privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir u korišćenju stanova i drugih delova zgrade - navode iz ovog sekretarijata.

Oni dodaju da će u okviru kaznenih odredbi, a u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srbije biti propisane i kazne za nepropisno ponašanje.

- U okviru svojih ovlašćenja, Komunalna inspekcija, odnosno Komunalna policija, u slučaju nepoštovanja propisa, izdavaće prekršajni nalog, počiniocima prekršaja - ističu u ovom organu gradske uprave.

Ipak, neizvesno je kada bi se moglo očekivati stupanje na snagu pomenutih izmena, budući da procedura nalaže da se Nacrt dostavi Gradskom veću na razmatranje i u formi predloga potom preda Skupštini grada Beograda, koja na posletku donosi odluku. Više informacija o predstojećim promenama nisu imali ni profesionalni upravnici zgrada koje smo kontaktirali.

Bilo kako bilo, čini se da Beograđane koji žive u višespratnicama iz godine u godinu dočekuju nova iznenađenja. Tako je u 2017. godini najkrupnija promena bilo upravo uvođenje sistema profesionalnih upravnika - prakse koja je u početku donosila nebrojene nedoumice komšijama, mada se i danas susreće sa mnogim poteškoćama, od kojih se slaba naplata pokazala kao goruća.

Ni 2018. nije prošla bez trzavica, a vest koju su stanari, bez sumnje, najteže podneli bila je poskupljenje održavanja objekata čiju cenu je "Gradsko stambeno" povećalo za 50 odsto.

]]>
Thu, 10 Jan 2019 14:23:57 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416570/novi-kucni-red-u-zgradama-stanare-ocekuju-ostriji-propisi-ali-i-kazne-za-remecenje-mira.html
Radojičić: Sneg bi trebalo da prestane oko 14.00, ZA VIKEND 10-15 CM http://www.pressonline.rs/info/beograd/416415/radojicic-sneg-bi-trebalo-da-prestane-oko-1400-za-vikend-10-15-cm.html Više od 1.000 ljudi i 160 vozila na beogradskim ulicama brine o funkcionisanju grada usled snežnih padavina, a shodno vremenskim prilikama, njihov broj se povećava, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. ]]> Foto:Blic

Gradonačelnik objašnjava da je „Beograd-put” od jutros u četvrtom stepenu angažovanja, kao i da druge gradske komunalne službe rade pojačanim kapacitetima.

– Samo iz JKP „Beograd-put” angažovano je 200 ljudi, vozača, mašinista, radnika, tehničara, inženjera i više od 115 vozila. Na stanju imamo osam hiljada tona soli i 2.500 kamenog agregata – rekao je Radojičić.

On je dodao da su pojedine linije gradskog prevoza u zastoju, ali da se problemi brzo rešavaju. Sneg bi trebalo da prestane oko 14 časova, a gradonačelnik ističe da se nove padavine očekuju već sutra.

– Za vikend se očekuje 10 do 15 centimetara snežnog pokrivača, kao i pad temperature. Očekuju nas ledeni dani budući da dnevna temperatura neće prelaziti nula stepeni. Svakako i građani treba da daju svoj doprinos i da očiste prostor ispred svojih kuća, zgrada i lokala, kako bismo zajedno naš grad učinili bezbednijim – rekao je Radojičić.

]]>
Thu, 3 Jan 2019 13:56:49 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416415/radojicic-sneg-bi-trebalo-da-prestane-oko-1400-za-vikend-10-15-cm.html
SRBIJA POD SNEGOM, A TEK ĆE DA PADA Negde je već napadao do pola metra, u Beogradu kolaps, LEDENI DANI PRED NAMA http://www.pressonline.rs/info/beograd/416414/srbija-pod-snegom-a-tek-ce-da-pada-negde-je-vec-napadao-do-pola-metra-u-beogradu-kolaps-ledeni-dani-pred-nama.html Sneg od jutros pada gotovo u celoj zemlji i dok se u nizijama snežni pokkrivač lagano formira, na Kopaoniku ima već 48 santimetara snega. ]]> Foto:Blic

Saobraćaj je zbog padavina otežan, te tako u Beogradu, iako nema mnogo vozila na ulicama, automobili se kreću usporeno zbog neočišćenih puteva, a u nekim delovima grada autobusi ne saobraćaju zbog klizavih kolovoza.

Meteo alarm Foto: RHMZ / screenshot

Meteo alarm

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) dobijenim jutros u 7 sati, u Sjenici ima 17 centimetara snega, na Crnom vrhu 20, na Zlatiboru 16, u Loznici 6, Požegi, Kraljevu i Valjevu 4, a u Vojvodini i drugim nižim mestima snežni pokrivač je manji od jednog centimetra.

Najhladnija je jutros bila Sjenica sa temperaturom od -14 stepeni, dok je najtoplije bilo u Subotici, gde su izmerena 2 stepena. U Nišu, Negotinu i Kraljevu jutros je bilo -2 stepena, u Semderevskoj Palanci i Zaječaru -3, a u Valjevu toplih +1.

Foto: weather2umbrella / screenshot

Na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije tokom dana očekuje se stvaranje i povećanje snežnog pokrivača visine preko 10 centimetara u toku 12 sati, a u brdsko-planinskim predelima i više.

Žuti i narandžasti meteoalarm

Zbog snega su danas na snazi žuti i narandžasti meteoalarm u celoj Srbiji, osim u Vojvodini i na istoku zemlje.

Ledeni dani

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) najavljuje ledene dane u većini mesta, i to do utorka 8. januara. Slab i umeren mraz se očekuje ujutru, a najviša dnevna temperatura biće oko i ispod nule.

Sneg će padati uglavnom u celoj zemli, i danas i sutra Foto: RHMZ / screenshot

Sneg će padati uglavnom u celoj zemli, i danas i sutra

Takođe, RHMZ upozorava i na povremene snežne padavine do ponedeljka, 7. januara, kao i na stvaranje i povećanje snežnog pokrivača. Više snega očekuje se u zapadnim i jugozapadnim krajevima Srbije, dok će u planinskim predelima povremeno biti i vejavice, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

Foto: weather2umbrella / screenshot

Otežan saobraćaj na zapadu i jugozapadu

Iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) pozivaju na oprez u saobraćaju i korišćenje zimske opreme. Prema njihovim rečima, nema neprohodnih puteva, ali napominju da je saobraćaj najotežaniji u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Kako kažu, sneg neprestano pada u ovom delu zemlje, te i pored konstantnog rada putara, pod snegom su čak i glavni putni pravci.

Foto: weather2umbrella / screenshot

Pogledajte u našoj galeriji kako izgledaju snežni prizori iz svih krajeva Srbije.

]]>
Thu, 3 Jan 2019 13:52:49 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416414/srbija-pod-snegom-a-tek-ce-da-pada-negde-je-vec-napadao-do-pola-metra-u-beogradu-kolaps-ledeni-dani-pred-nama.html
NA DOČEKU 40.000 STRANACA Popović: Svi kapaciteti u Beogradu bili su PUNI http://www.pressonline.rs/info/beograd/416393/na-doceku-40000-stranaca-popovic-svi-kapaciteti-u-beogradu-bili-su-puni.html Novu godinu u Beogradu dočekalo je više od 40.000 stranih turista, rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović. ]]> Foto:Blic

- Svi kapaciteti su bili popunjeni i to pokazuje da je taj broj 35.000, 40.000 sigurno - naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Beograd je grad koji živi i od turizma.

Na ulicama i Beograđani i turisti Foto: Anadolija

Na ulicama i Beograđani i turisti

- Prihod koji ostvarimo je važan za ovaj grad. U oktobru 2018. prestigli smo 2017. godinu koja je takođe bila rekordna što se tiče prihoda u turizmu - rekao je direktor Turističke organizacije Beograd (TOB).

Kako je naveo, prvo mesto drže gosti iz Turske, a drugi su Kinezi, pokazuju podaci za novembar.

- Kinezi pre deset godina nisu bili ni među prvih 10. To samo govori koliko ta sinergija na svim nivoima države i uporan rad i zaista naši bliski i prijateljski odnosi mogu da pomognu u promovisanju ne samo Beograda već i ćitave Srbije u Kini - zaključio je Popović.

]]>
Wed, 2 Jan 2019 14:15:14 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416393/na-doceku-40000-stranaca-popovic-svi-kapaciteti-u-beogradu-bili-su-puni.html
BEBE KAO LOTO Evo zašto je prvi rođeni DEČAK u 2019. dobio 300.000 dinara, a DEVOJČICE po 150.000 http://www.pressonline.rs/info/beograd/416392/bebe-kao-loto-evo-zasto-je-prvi-rodjeni-decak-u-2019-dobio-300000-dinara-a-devojcice-po-150000.html Grad Beograd nagradio je sa 300.000 dinara prvorođenog dečaka u 2019. godini, dok su dve najbrže devojčice dobile po 150.000 dinara. ]]> Foto:Blic

Pojedinci su ovo, shvatili kao "udar na rodnu ravnopravnost", pa su po društvenim mrežama osvanuli komentari u stilu "balkanski sindrom, samo muška deca se broje", "muška imaju veće troškove", "ma to ti je sve trudnička mafija", "kao u sportu, dva takmičara imaju isto vreme pa dobiju po pola medalje", "ovo sa prvorođenim bebama isto kao Loto, ako ima više sedmica, deli se premija"...

Ipak, u ovom slučaju stvarno ne postoji teorija zavere, barem kada je odnos muških i ženskih novorođenih beba. Naime, u prvom minutu 2019. godine, u dva različita beogradska porodilišta ("Narodni front" i "Višegradska"), rođene su dve curice, Natalija i Iskra, dok je prvi dečak na svet došao znatno kasnije.

Kako Grad Beograd dodeljuje nagrade za prvog dečaka i devojčicu, kod bata nije bilo dileme, dok je kod curica, pošto je bilo nemoguće utvrditi ko je stvarno prvi rođen, odlučeno da predviđena suma od 300.000 dinara bude podeljena.

Slično je bilo i prošle godine. Tada je u prvim sekundama 2018. na svet došlo po dvoje dečaka i devojčica, pa je svako od njih dobio po 150.000 dinara.

E sad, druga je stvar što se ova dobra ideja pretvorila u "rat porodilišta" gde će biti rođena prva beba u godini. Uostalom, dovoljno je malo matematike kako bi se shvatilo da ovde baš i nisu "čista posla".

Naime, 1. januara 2018. godine, u prvih 15 minuta, rođeno je čak pet beba. Kada bi se takvim tempom nastavilo tokom 24 časa, u Beogradu bi za dan bilo rođeno 480 mališana, a prosečno ih na svet dođe 60-70.

ODLUKA IZ DECEMBRA 2016. GODINE

Odluka o pravu na novogodišnju novčanu čestitku majci prvorođenog dečaka i prvorođene devojčice 1. januara, od 300.000 dinara, doneta je na sednici Skupštine grada krajem 2016. godine.

Foto: Službeni list grada Beograda / screenshot

U njoj stoji da postoje određeni uslovi koji moraju da se ispune:

1. da je dete prvorođeno 1. januara;

2. da je dete živorođeno u porodilištu na teritoriji Beograda čiji je osnivač Republika Srbija;

3. da je porođaj započet prirodnim putem;

4. da je majka državljanin Republike Srbije.

Dakle, u ovoj odluci se ne spominje mogućnost podele novogodišnje čestitke, ali postoji član koji kaže da je moguće uložiti žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana.

]]>
Wed, 2 Jan 2019 14:12:55 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416392/bebe-kao-loto-evo-zasto-je-prvi-rodjeni-decak-u-2019-dobio-300000-dinara-a-devojcice-po-150000.html
HARISU 56.000, RASTI 22.000 EVRA Evo koliko će biti plaćeni izvođači za DOČEK 2019. u Beogradu http://www.pressonline.rs/info/beograd/416247/harisu-56000-rasti-22000-evra-evo-koliko-ce-biti-placeni-izvodjaci-za-docek-2019-u-beogradu.html Trodnevni program za doček Nove godine, 30. i 31. decembra i 1. januara ispred Doma Narodne Skupštine, koštaće oko 330.000 evra, što je mnogo više nego što je plaćeno prošle godine (145.000 evra)! ]]> Foto:Blic

Najviše novca, kako stoji u cenovniku koji je obelodanio "Istinomer" odmah nakon što je juče završen pregovarački postupak, biće plaćeno za nastup Harisa Džinovića, skoro 56.000 evra, po 45.000 dobiće "Rudimental" i Bajaga i Instruktori, tek nešto manje Saša Kovačević (oko 42.700)...

Za razliku od prošle godine, ovog puta su neki, uslovno rečeno "manji izvođači", dobili znatno više novca. Tako će Rasti biti plaćeno 22.000 evra, Dejan Petrović i Big bend će dobiti 25.000, "Stereo MC" 22.000.

Podsetimo, lane je Željko Samardžić plaćen 25.000 evra, "Van Gog" 17.500, "Zana" oko 7.500, "Ortodoks kelts" i "Ničim izazvan" ukupno 8.300.

Iako ovi iznosi nisu još zvanično potvrđeni, po svemu sudeći su tačni pošto se u zvaničnoj konkursnoj dokumentaciji nalazi podatak da će "Rudimental" biti plaćen 45.000 evra. Što je "Istinomer" i potvrdio.

Zvanična konkursna dokumentacija Foto: CEBEF / screenshot

Zvanična konkursna dokumentacija

Treba napomenuti da je za prateći program koncerata i predstava koji će biti organizovani tokom Beogradske zime biti plaćeno 90.700 evra. Najviše novca, 3,3 miliona odvojeno je za tri programa - Gala koncert, Praznični glas grada i (Ne)nacrtani junaci crtanih filmova.

CENOVNIK

"S.A.R.S." (15.000)

"Stereo MC" (22.000)

"Rudimental" (45.000)

Saša Kovačević (42.711)

Bajaga i Instruktori (44.745)

Haris Džinović (55.932)

Dejan Petrović BB (25.423)

Senidah (8.389)

Aleksandar Sedlar (10.169)

Rasta (22.372)

Đorđe David (4.474)

"Gramofondžije" (3.000)

"Disciples" (31.250)

UKUPNO: 330.000

]]>
Wed, 26 Dec 2018 13:56:52 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416247/harisu-56000-rasti-22000-evra-evo-koliko-ce-biti-placeni-izvodjaci-za-docek-2019-u-beogradu.html
Neće biti POSKUPLJENJA vrtića u 2019. godini http://www.pressonline.rs/info/beograd/416193/nece-biti-poskupljenja-vrtica-u-2019-godini.html Poskupele su usluge "Gradskog stambenog", najavljeno je i poskupljenje vode, ali lepe vesti za sve roditelje stižu iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pošto u 2019. neće biti poskupljenja vrtića. ]]> Foto:Blic

- Roditelji će dobijati uplatnice na oko 5.600 dinara, kao i do sada što znači da će Grad nastaviti da subvencioniše boravak dece u državnim vrtićima sa 80 odsto od ekonomske cene, odnosno oko 22.400 dinara - rekao je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu za "Večernje novosti".

On je poručio da je interes gradjana na prvom mestu te da će se nastaviti rad na tome da što više dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, kao i da se smanje liste čekanja za upis u vrtiće.

- U ovom trenutku u državnim i privatnim vrtićima boravi oko 30.000 mališana više u odnosu na pre deset godina, odnosno oko 70 odsto dece je obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem - rekao je Gak.

On je najavio i da će Grad nastaviti sa politikom besplatnog boravka u vrtićima za najosetljivije kategorije gradjana, te da sada u beogradskim vrtićima besplatno boravi oko 5.800 dece.

]]>
Mon, 24 Dec 2018 14:22:44 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416193/nece-biti-poskupljenja-vrtica-u-2019-godini.html
EKSTRA PARKING ZONA Parkiranje po novim cenama i samo na 30 minuta biće u OVIM ULICAMA http://www.pressonline.rs/info/beograd/415983/ekstra-parking-zona-parkiranje-po-novim-cenama-i-samo-na-30-minuta-bice-u-ovim-ulicama.html Na potezu između ulica Brankove, Carice Milice, Gračaničke, Pariske i Karađorđeve nalaziće se nova "ekstra" ljubičasta zona, koju je pre nekoliko dana najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, potvrdili su za "Blic" iz Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda. ]]> Foto:Blic

Nova "luksuzna" zona, na delovima gde su proširivane pešačke zone, u kojoj će zadržavanje vozila biti najviše do 30 minuta, naplaćivaće se više u odnosu na druge zone, ali još uvek nisu određene cene.

Mapa ljubičaste zone Foto: screenshot

Mapa ljubičaste zone

- Na taj način rasteretiće se centralne gradske ulice i smanjiti problem sa slobodnim parking mestima, a građani će imati gde da ostave svoje vozilo na 30 minuta kako bi završili svoje poslove - rekao je za "Blic" Novica Mićević, iz Sekretarijata za saobraćaj.

To nije jedina novina u vezi sa parkiranjem. Kako je juče najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Beograd bi do juna 2019. trebao dobiti novih 3.000 parking mesta, čime bi ukupan broj dostigao 25.000.

Takođe, vozači će ubuduće u svim zonama moći da ostave vozila sat duže, ali će tih 60 minuta biti naplaćeno po višoj ceni. O kojoj se tačno sumi radi, biće naknadno određeno.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:23:13 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415983/ekstra-parking-zona-parkiranje-po-novim-cenama-i-samo-na-30-minuta-bice-u-ovim-ulicama.html
MEGA-JELKA vraćena u centar grada, a evo kako sad izgleda http://www.pressonline.rs/info/beograd/415874/mega-jelka-vracena-u-centar-grada-a-evo-kako-sad-izgleda.html Čuvena novogodišnja jelka, visoka 18 metara, vraćena je u centar grada u punom sjaju i postavljena je u Knez Mihailovoj ulici. ]]> Foto:Blic

Beograđani i turisti već sada mogu da uživaju u čarima jelke koja je, u vreme kada je nabavljena, prvo plaćena 80.000 evra, a onda je ipak poklonjena gradu.

Cena mega-jelke svojevremeno je iznenadila i tadašnjeg gradonačenika Sinišu Malog, te je nakon toga firma "Kip lajt" odlučila da jelku pokloni Beograđanima.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:25:47 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415874/mega-jelka-vracena-u-centar-grada-a-evo-kako-sad-izgleda.html
MRTAV PIJAN VOZIO 208 KROZ GRAD! Bahati vozač uhvaćen nakon FILMSKE POTERE kroz Beograd i ekspresno osuđen http://www.pressonline.rs/info/beograd/415781/mrtav-pijan-vozio-208-kroz-grad-bahati-vozac-uhvacen-nakon-filmske-potere-kroz-beograd-i-ekspresno-osudjen.html Vozač N. R. (40) priveden je pošto je u blizini mosta Gazela vozio u kontrasmeru, jurio brzinom od 208 na sat i bežao od policije. Kada je uhvaćen, utvrđeno je da je imao 1,93 promila alkohola u krvi, saznaje "Blic". ]]> Foto:Blic

Divljanje belog "audija" sa nemačkim registarskim oznakama primećeno je u noći između utorka i srede na putu kod ambulante Hitne pomoći u zoni mosta Gazela. Vozač N. R. (40) je, kako saznajemo, vozio u suprotnom smeru. Divljanje je nastavljeno pošto je jurio brzinom većom od 208 kilometara na sat, iako je u tom delu puta ograničenje 80 na sat. Kada je patrola saobraćajne policije pokušala da zaustavi automobil, vozač je odbio da stane i pokušao je da pobegne, priča izvor "Blica". Istog trenutka, policajci su se dali u poteru za njim.

Vozač je ubrzo zaustavljen i pošto se odmah videlo da je pod dejstvom alkohola, podvrgnut je alko-testu. Kako je ustanovljeno, vozač je imao 1,93 promila alkohola u krvi. Odmah je odveden na trežnjenje u policijsku stanicu.

Ispostavilo se da je N. R. nemački državljanin srpskog porekla.

Saobraćajna policija podnela je protiv njega prijave zbog nasilničke vožnje, vožnje pod dejstvom alkohola, vožnje u suprotnom smeru i nepostupanja po naredbi policijskog službenika.

Vozač je, kako saznajemo, pred sudijom za prekršaje kažnjen novčano sa 280.000 dinara, 12 meseci oduzimanja dozvole, 18 kaznenih poena i 360 sati rada u javnom interesu.

Prema našim zakonima, vozač samo zbog nasilničke vožnje, ne računajući kaznene poene, rizikuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora, novčanu kaznu od 130.000 do 150.000 dinara, kao i zabranu vožnje od devet do 12 meseci. Primera radi, tako je kažnjen vozač G. G. (41), strani državljanin, koji je uhvaćen u maju na autoputu Beograd-Niš kod Jagodine kada je utvrđeno da je vozio 228 kilometara na sat, a sustignut je presretačem.

Nasilnička vožnja definisana je kao ponašanje vozača u situaciji kada ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, te su kazne za nju drastične, kaže za "Blic" Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović: Nasilnička vožnja nije čest prekršaj jer su kazne drastične, ali nije ni redak slučaj Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Damir Okanović: Nasilnička vožnja nije čest prekršaj jer su kazne drastične, ali nije ni redak slučaj

- Nasilnička vožnja nije čest prekršaj jer su kazne drastične, ali nije ni redak slučaj. Svrha visokih kazni je da vozaču ne padne na pamet da ponovi isti prekršaj - navodi Okanović.

On dodaje da stroge kazne uglavnom odvraćaju vozače od kršenja propisa, međutim ima i onih koji se teško dozovu pameti.

- Kada pogledate strukturu ljudi koji čine prekršaje, najveći broj predstavljaju savesni vozači koji s vremena na vreme učine prekršaj. Na takve ljude deluju strože kazne i oni se uzdrže od kršenja propisa ili ako budu kažnjeni prvi put, promene ponašanje i više ne čine prekršaje. Takođe, postoje i oni koji češće krše propise i njih treba dva-tri puta kazniti kako bi shvatili, a jako je mali, ali problematičan deo vozača koji su uporni u kršenju prekršaja i prema njima treba oštro i brzo postupati - ističe Okanović.

Tri kategorije kazni za nasilne vozače

Kazne za nasilničku vožnju svrstane su u tri kategorije. Prva kategorija je zatvorska kazna na najmanje 30 dana zatvora, 130.000 dinara novčane kazne (maksimalna je 60 dana zatvora i 150.000 dinara), 15 kaznenih poena i devet do 12 meseci zabrane vožnje.

Druga kategorija je novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i osam do 12 meseci zabrane vožnje, a treća kategorija je sa novčanom kaznom od 20.000 do 40.000 dinara, dok se prekršajni poeni određuju po vrsti prekršaja.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 14:14:45 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415781/mrtav-pijan-vozio-208-kroz-grad-bahati-vozac-uhvacen-nakon-filmske-potere-kroz-beograd-i-ekspresno-osudjen.html
KORAK BLIŽE "TIRŠOVOJ 2" Počela izrada studije izvodljivosti, za gradnju i opremanje NOVE DEČJE BOLNICE 54 miliona evra http://www.pressonline.rs/info/beograd/415640/korak-blize-tirsovoj-2-pocela-izrada-studije-izvodljivosti-za-gradnju-i-opremanje-nove-decje-bolnice-54-miliona-evra.html Izrada studije izvodljivosti za novu dečju bolnicu u Beogradu "Tiršovu 2", počela je danas i trajaće narednih devet meseci. Gradnja nove bolnice planirana je da počne na proleće 2020. godine, a da 2022. godine bude završena i primi prve pacijente. ]]> Foto:Blic

Studiju izvodljivosti radiće konsultantska firma "Beksel konsalting" u partnerstvu sa austrijskom kompanijom AIMC, koje su specijalizovane za planiranje medicinskih objekata, rečeno je danas na skupu "Sledeći korak za izgradnju Tiršove 2" u Starom dvoru.

Prvom stručnom sastanku prisustvovali su predstavnici konsultantske kuće, Razvojne banke Saveta Evrope, lekari Tiršove, gradobačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Kancelatrije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Skup Foto: D. Goll / Tanjug

Skup "Sledeći korak za izgradnju Tiršove 2" danas u Starom dvoru

Gradonačelnik Beograda, koji je bio direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da ovo nije prvi korak ka izgradnji nove bolnice, da je već urađena uvodna studija, a da će sledeći korak biti izrada projekta i tender za izvođača radova.

- Predviđeno je da na proleće 2020. godine počnemo izgradnju "Tiršove 2" i nadam se da ćemo u roku od dve godine imati novu kliniku - do 2022. godine - rekao je gradonačelnik.

Radojičić je naglasio da "Tiršova 2" nije samo nova zgrada, već novi koncept lečenja dece, a to znači da deca budu što kraće u bolnici i da im se olakša tretman.

– Nadam se da ćemo infrastrukturno omogućiti da taj novi koncept lečenja realizujemo na pravi način, da što je moguće kraće deca budu u bolnici, u fokusu tretmana i da im proces lečenja u bolnici bude što više olakšan. Naša ideja je da imamo model neke od najsavremenijih bolnica koji bi bio najpribližniji klinici koju mi želimo i trudićemo se da ga maksimalno prilagodimo našim uslovima – rekao je Radojičić, zahvalivši na podršci javnosti, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Ministarstvu zdravlja i ministru Zlatiboru Lončaru.

Studija izvodljivosti košta 250.000 evra, a novac je obezbeđen iz donacije Slovenačkog fonda za inkluzivni rast.

Studija izvodljivosti predviđa da se nova zgrada dečje bolnice uradi u 3D modelu, što znači da će moći da se vide sva predložena rešenja, da se testiraju i izaberu najbolja.

Foto: D. Goll / Tanjug

"Tiršova 2" nije samo zgrada, nego novi koncept lečenja dece, ističe dr Zoran Radojičić

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kaže da je "Tiršova 2" kompleksan infrastruktuirni projekat koji "ne može da bude završen preko noći".

Uvodna studija, kako je rekao, pokazala je da nova dečja bolnica treba da ima 30.000 metara kvadratnih, a da će za izgradnju i opremanje biti potrebno 54 miliona evra.

Projekat će biti finansiran sredstvima Razvojne banke Saveta Evrope, a novac je obezbeđen kada je premijer Srbije bio aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ovo nije projekat koji će da se završi preko noći. To je novi pristup u lečenju dece za koji bi nova zgrada trebala da obezbedi neophodnu infrastrukturu - pojasnio je Blagojević.

]]>
Mon, 3 Dec 2018 14:37:17 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415640/korak-blize-tirsovoj-2-pocela-izrada-studije-izvodljivosti-za-gradnju-i-opremanje-nove-decje-bolnice-54-miliona-evra.html
POTRAGA ZA DEVOJKOM Teodora (26) poslednji put viđena u kafiću na Vračaru, od tada joj se gubi svaki trag http://www.pressonline.rs/info/beograd/415537/potraga-za-devojkom-teodora-26-poslednji-put-vidjena-u-kaficu-na-vracaru-od-tada-joj-se-gubi-svaki-trag.html Teodora Rajčević (26) nestala je u ponedeljak oko 22 sata u Beogradu, a poslednji put je viđena u jednom kafiću na Vračaru, navode njeni roditelji i apeluju na sve koji znaju nešto o njoj da im se jave ili pozovu policiju. ]]> Foto:Blic

Teodora je poslednji put viđena u kafiću na Vračaru, a kako njeni roditelji kažu, oko 22 sata napustila je kafić sa društvom i od tada joj se gubi svaki trag. Na sebi je imala sivi kaput, farmerke i braon cipele.

- Pitali smo njeno društvo da li nešto zna, međutim oni su nam rekli da nije izašla sa njima, već je sedela sa njima nepoznatim ljudima. Pokušavamo da saznamo sa kim je bila - kaže Teodorina majka Gordana Milićević.

Kako dodaje, Teodora se nije ponašala čudno u poslednje vreme i sve je bilo u savršenom redu. Studira glumu na Akademiji umetnosti u Banjaluci, a sada se kao apsolvent vratila u Beograd.

Porodica nestale Teodore prijavila je juče nestanak policiji. Oni su na njenom Fejsbuk profilu objavili da Teodora kod sebe nije imala telefon i apelovala sugrađane da im se jave ako imaju bilo kakvu informaciju da im se jave telefonom na broj 060/68-62-438 ili pozovu policiju.

]]>
Wed, 28 Nov 2018 14:10:33 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415537/potraga-za-devojkom-teodora-26-poslednji-put-vidjena-u-kaficu-na-vracaru-od-tada-joj-se-gubi-svaki-trag.html
NEBODER OD 40 SPRATOVA Pogledajte kako će izgledati glavni simbol Beograda na vodi http://www.pressonline.rs/info/beograd/415499/neboder-od-40-spratova-pogledajte-kako-ce-izgledati-glavni-simbol-beograda-na-vodi.html Temelji najupečatljiveg simbola projekta Beograda na vodi - impozantne Kule Beograd od 40 spratova, visine skoro 170 metara, biće postavljeni krajem godine, a kako je nedavno obelodanjeno, ugovor o izvođenju radova dodeljen je italijanskoj firmi "Picaroti". ]]> Foto:Blic

Po ugledu na mnoge svetske metropole, glavni grad počeo je da se razvija u visinu, pa bi u nekoliko narednih godina mogao da dobije još tri kule od preko 100 metara - jednu u okviru "Skajlana" u Ulici kneza Miloša, potom "Ušče 2" na Novom Beogradu i treću kao deo projekta "Vest 65" u Bloku 65.

Inače, prvobitno je bilo predviđeno da Kula Beograd, ne samo bude nešto viša, nego i drugačijeg oblika, pa je 2014. godine planirano da ona doseže 220 metara, a kako će izgledati njena konačna forma pogledajte u videu.

]]>
Tue, 27 Nov 2018 14:01:21 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415499/neboder-od-40-spratova-pogledajte-kako-ce-izgledati-glavni-simbol-beograda-na-vodi.html
Preseljen parking, uskoro SELIDBA DOLAZNIH PERONA Beogradske autobuske stanice http://www.pressonline.rs/info/beograd/415425/preseljen-parking-uskoro-selidba-dolaznih-perona-beogradske-autobuske-stanice.html Parking Beogradske autobuske stanice (BAS) je preseljen na novi prostor, neposredno iza odlaznih perona, ali i bivše Glavne železničke stanice. ]]> Foto:Blic

- Radovi na izgradnji novog parkinga su završeni i on je u upotrebi od utorka 20. novembra, dok je stari prestao da radi zaključno sa 19.11.2018. a sve u skladu sa predviđenom dinamikom, čime je omogućeno izvođenje radova u okviru projekta “Beograd na vodi” na toj površini - saopštili su iz BAS-a.

Za putnike, za sada, neće biti promena.

- Dolazni peron sa pratećim objektom ostaje na dosadašnjoj lokaciji. Izgradnja novog dolaznog perona iza glavne zgrade BAS-a se realizuje u okviru planiranih rokova, a po čijem završetku će se ukloniti postojeći dolazni peron - dodaju iz BAS-a.

]]>
Fri, 23 Nov 2018 14:05:31 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415425/preseljen-parking-uskoro-selidba-dolaznih-perona-beogradske-autobuske-stanice.html
NIJE STAMBOL KAPIJA! Stručnjaci tvrde da su na Trgu republike otkopani bedemi DRUGOG ZDANJA http://www.pressonline.rs/info/beograd/415390/nije-stambol-kapija-strucnjaci-tvrde-da-su-na-trgu-republike-otkopani-bedemi-drugog-zdanja.html Veliki preokret! Na Trgu republike, tokom radova na rekonstrukciji, nisu pronađeni ostaci Stambol kapije, nego Virtemberške kapije, obelodanio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. ]]> Foto:Blic

– Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda nam je juče popodne zvanično dostavio svoje nalaze. Ostaci kapije koji su nađeni na Trgu republike ostaci su Virtemberške kapije, a ne Stambol kapije – rekao je Vesić.

On je dodao da je to je kapija koja je podignuta za vreme austrijske vladavine Beogradom od 1717. do 1739. godine.

Podsetimo, pre nešto više od mesec dana stručnjaci su tvrdili, kako je rečeno, "sa 99 odsto sigurnosti da se radi o Stambol kapiji".

STAMBOL ILI VIRTEMBERŠKA?

Međutim, i u ovoj priči postoji "caka". Naime, Stambol kapija je sagrađena na istom mestu gde je bila Virtemberška, pa mnogi smatraju da je to "praktično jedna te ista stvar".

Ostaci kapije Foto: Blic / RAS Srbija

Ostaci kapije

Po jednoj verziji, Turci su samo nadgradili Virtemberšku kapiju i prozvali je Stambol kapijom, po drugoj od prvobitne kapije su sačuvani temelji, a po trećoj, austrijska je bila potpuno srušena i na njenom mestu je sagrađena mnogo poznatija turska.

KO JE BIO ALEKSANDAR VIRTEMBERŠKI?

Virtemberška kapija je dobila naziv po Karlu Aleksandru Virtemberškom, carskom upravitelju u Beogradu za vreme cara Karla VI, koji je upravljao Beogradom od 1720. do 1733. godine. On je praktično bio prvi guverner Beograda po oslobođenju od Turaka.

Karlo Aleksandar Virtemberški Foto: Wikipedia / Promo

Karlo Aleksandar Virtemberški

Aleksandar Virtemberški je umnogome zaslužan i za rekonstrukciju Beogradske tvrđave, pa čak i sadašnji oblik čuvenog Rimskog bunara potiče baš iz njegovog vremena.

VIRTEMBERŠKA PALATA

Kako stoji u spisima, Kasarna Karla Aleksandra Virtemberškog, ili Virtemberška palata, protezala se od bivšeg "Ruskog cara" i mesta gde je časovnik "Inse" do Zmaj-Jovine i Vasine ulice.

Izgled Virtemberške kasarne ili palate Foto: Wikipedia / Promo

Izgled Virtemberške kasarne ili palate

Bila je sazidana u stilu poznog baroka, posedovala je bogatu dekorativnu plastiku na fasadi, sa 312 prozora i tri dvorišta. Tada su je opisivali kao „najistočniji primerak baroka na tlu Evrope“.

Ona je porušena 1739. godine kada su Turci ponovo preuzeli Beograd.

]]>
Thu, 22 Nov 2018 14:56:37 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415390/nije-stambol-kapija-strucnjaci-tvrde-da-su-na-trgu-republike-otkopani-bedemi-drugog-zdanja.html
BAJAGA, HARIS, KARLEUŠA, ACO PEJOVIĆ, MAJA BEROVIĆ... Evo ko će sve pevati u Beogradu za doček NOVE GODINE http://www.pressonline.rs/info/beograd/415331/bajaga-haris-karleusa-aco-pejovic-maja-berovic-evo-ko-ce-sve-pevati-u-beogradu-za-docek-nove-godine.html Doček Nove 2019. godine na beogradskim trgovima trajaće tri dana, od 30. decembra do 2. januara, a prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile, glavne zvezde na bini ispred Doma Narodne skupštine biće Bajaga i Haris Džinović. ]]> Foto:Blic

- Gradski doček Nove godine će se i ovaj put održati ispred Doma Narodne skupštine - poručuju iz Centra beogradskih festivala (CEBEF) koji su tradicionalno zaduženi za organizaciju ovakvih manifestacija.

Za razliku od Bajage i Harisa koji su odlučili da pevaju na otvorenom, doček Nove godine će u Beogradu radno provesti, ali u zatvorenom prostoru, u nekom od hotela, klubova ili restorana, Jelena Karleuša ("Metropol"), Aco Pejović ("Kraun plaza"), Seka Aleksić ("Belekspo centar"), Maja Berović ("Gotik"), Milica Pavlović ("Hilton") i mnogi drugi...

Zbog radova na Trgu republike ove godine biće izmešten Trg otvorenog srca.

Ponoć je rezervisana za vatromet Foto: Filip Krainčanić / Tanjug

Ponoć je rezervisana za vatromet

- On će se preseliti u neposrednu blizinu Trga republike, na potez između Trga republike, Knez Mihailove i Obilićevog venca, kao i na deo platoa ispred Filozofskog fakulteta - dodaju u CEBEF-u.

Najveća zabava za mališane planirana je na Trgu Nikole Pašića.

- Klizalište na Trgu Nikole Pašića će postati Ledeni park, prostiraće se na 1.200m2 i u svojoj ponudi će imati i sankalište za najmlađe, kao i gejming zonu, ali mnoge druge interesantne sadržaje i programe. Beogradska zima počinje 1. decembra 2018. godine i trajaće do 31. januara 2019. godine. Održaće se na više od 20 lokacija - zaključili su iz CEBEF-a.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 14:06:39 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415331/bajaga-haris-karleusa-aco-pejovic-maja-berovic-evo-ko-ce-sve-pevati-u-beogradu-za-docek-nove-godine.html
PALMA – LAŽOV NAD LAŽOVIMA! http://www.pressonline.rs/info/beograd/415140/palma--lazov-nad-lazovima.html Posle pisanja našeg portala o lopovluku jagodinskog „šerifa“ Dragana Markovića Palme, obratio mu se i novinar (vlasnik?) nedeljnika „Afera“ Gradiša Katić. Pravdajući se ovom novinaru, Palma je izrekao niz neistina. ]]> FOTO:Dragan Marković Palma

  1. Palma tvrdi da Megatrend nije plaćao ni dinar za zakup prostora! Laž! Postoji evidencija plaćanja zakupa, iz koje se vidi da je Megatrend „Visokogradnji“, takođe lopova, Vladana Radovanovića – uredno plaćao zakup od 11 evra po kvadratnom metru!

  2. Prethodnju tvrdnju ovaj lažov sam negira, tvrdeći da je Megatrendu nuđeno da se cena zakupa smanji za 50%. Znači. Laže da nije bilo zakupa!

  3. Palma Katiću šalje i „ugovor“ gde se vidi da se zakup umanjuje za 50%. Međutim, to je aneks ugovora, koji je poslat na potpis 5,5 godina, posle potpisivanja osnovnog ugovora! Dakle, prva neoboriva činjenica je da je Megatrend 5,5 godina bio u obavezi da plaća užasno visoku cenu od 11 evra po kvadratu, da bi, više od pet godina kasnije, Palma i njegov pajtaš lopov Vladan Radovanović, ponudili neverovatno umanjenje cene od 50%! Dakle, priznali su da je cena, više od pet godina, bila enormno visoka!

  4. Palma tvrdi da „nije kriv Mići što nije upisao dovoljan broj studenata, jer se fakultet, u međuvremenu, izblamirao i menjao dva puta ime…“ Ovde Palma potvrđuje da je lažov nad lažovima, pošto su klevete i laži o Megatrendu krenule 2014. godine, dakle više od četiri godine kasnije. Lažov i manipulator Palma je, za upis na prvu godinu studija, obećao 1,200 studenata, a upisano je manje od 100!!! Inače, te godine, Megatrend univerzitet upisao je više od 2,500 studenata, a naredne 2011. godine – čak 5,175 studenata! Lažov Palma je, i dalje, imao pad upisa u Jagodini, jedva osamdesetak studenata! Zašto? Zato što je lagao i studente i njihove roditelje i Megatrend i mnoge druge! Ništa nije ispunio od svojih političkih obećanja. Ustalio se na vlasti i više ga nije bilo briga ni za studente, a ni za Megatrend univerzitet.

Najnovija vest je da se Palma sprema da bude ministar u (eventualno) rekonstruisanoj Vladi premijerke Ane Brnabić. Da podsetimo: ovaj lažov nije podržao izbor Ane Brnabić, inače odlične premijerke, na to mesto! Lažovima nije mesto u Vladi!


]]>
Mon, 12 Nov 2018 22:16:18 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415140/palma--lazov-nad-lazovima.html
TRKA ZATVARA NOVI BEOGRAD U nedelju od 8.00 do 12.00 promene na čak 17 LINIJA GSP http://www.pressonline.rs/info/beograd/414949/trka-zatvara-novi-beograd-u-nedelju-od-800-do-1200-promene-na-cak-17-linija-gsp.html Posle nekoliko mirnih nedelja u kojima su Beograđani nesmetano mogli da se kreću prestonicom, ovog vikenda će ponovo doći do zatvaranja ulica. ]]> Foto:Blic

Zbog održavanja maratona u organizaciji Atletskog saveza Srbije u nedelju će deo saobraćajnica na Novom Beogradu biti zatvorene za vozila.

Trasa kojom će ići trkači Foto: Serbiamarathon / screenshot

Trasa kojom će ići trkači

* Od 5.00 do 8.00 sati saobraćaj se neće odvijati u ulicama: Španskih boraca, od Bulevara Arsenija Čarnojevića do Bulevara Zorana Đinđića, i Bulevar Zorana Đinđića, od Španskih boraca do Antifašističke borbe.

* Od 8.00 do 12.00, saobraćaj će biti prekinut u ulicama: Bulevar Mihajla Pupina, od Ušća do Bulevara umetnosti, Španskih boraca od Bulevara Milutina Milankovića do Bulevara Mihajla Pupina, Bulevar Zorana Đinđića i Bulevar Milutina Milankovića, od Milentija Popovića do Omladinskih brigada.

Zbog predstojeće trke doći će do promena režima javnog gradskog prevoza na čak 17 linija i to:

* Vozila sa linija 16, 65, 72, 75, 77, 78 i 83 u oba smera, će saobraćati: Brankov most - Bulevar Nikole Tesle – Trešnjin cvet - Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnim trasama.

* Vozila sa linije 60 u smeru ka Toplani će saobraćati: Brodarska – Jurija Gagarina (smer ka mostu Gazela) – polukružno kod skretanja za ulicu Milutina Milankovića – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom. U smeru ka Zelenom vencu, linija radi u redovnom režimu.

* Vozila sa linija 67 i 68 će saobraćati:

- u smeru ka blokovima 70 i 70A: Brankov most - Bulevar Nikole Tesle – Trešnjinog cveta – Bulevar umetnosti - Bulevar Zorana Đinđića – Omladinskih brigada i dalje redovno.

Trčanje po Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Trčanje po Novom Beogradu

- u smeru ka Zelenom vencu će saobraćati ulicama Omladinskih brigada – Milutina Milankovića – Milentija Popovića - Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnom trasom.

* Vozila sa linije 71 će saobraćati:

- u smeru ka Ledinama: Brankov most - Bulevar Nikole Tesle – Trešnjin cvet – Bulevar umetnosti - Bulevar Zorana Đinđića – Omladinskih brigada i dalje redovnom trasom;

- u smeru ka Zelenom vencu: Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnom trasom.

* Vozila sa linija 70 i 74 u oba smera, će saobraćati: Bulevar Zorana Đinđića - Omladinskih brigada - Bulevar Arsenija Čarnojevića i dalje redovnom trasom.

Autobusi će ići obilaznim trasama Foto: A. Paunković / RAS Srbija

Autobusi će ići obilaznim trasama

* Vozila sa linije 94 u smeru ka Bloku 45 će saobraćati Most na Adi – Jurija Gagarina - Marka Hristića – Đorđa Stanojevića – Omladinskih brigada i dalje redovnom trasom. U smeru ka Resniku linija radi u redovnom režimu.

* Vozila sa linije 95 će u smeru ka Bloku 45 saobraćati ulicama: Milentija Popovića – levo u Bulevar Milutina Milankovića – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom. U smeru ka Borči linija radi u redovnom režimu.

* Vozila sa autobuske linije 7A u smeru ka Bloku 45 će saobraćati: Milentija Popovića – levo u Bulevar Milutina Milankovića – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom. U smeru ka Trgu Slavija linija radi u redovnom režimu.

* Vozila sa linije EKO 1 će saobraćati: - u smeru ka naselju Belvil: Milentija Popovića – levo u Bulevar Milutina Milankovića – Jurija Gagarina – Marka Hristića – Đorđa Stanojevića – naselje Belvil. U smeru ka Vukovom spomeniku: naselje Belvil - Đorđa Stanojevića – Omladinskih brigada - Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića i dalje redovnom trasom.

Učesnici će se takmičiti u kategorijama na pet i 10 kilometara, a start je zakazan za 10 časova ispred "Štark arene" (kod velike lopte). Trkači će posle istrčane deonice ulaziti u samu "Arenu" gde će biti cilj i ceremonija proglašavanja najboljih.

]]>
Fri, 2 Nov 2018 14:16:25 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414949/trka-zatvara-novi-beograd-u-nedelju-od-800-do-1200-promene-na-cak-17-linija-gsp.html
STOTA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA Na današnji dan srpska vojska je pobedonosno ušla u Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414896/stota-godisnjica-oslobodjenja-na-danasnji-dan-srpska-vojska-je-pobedonosno-usla-u-beograd.html Nešto više od mesec i po dana trebalo je srpskoj vojsci da od Solunskog fronta stigne do prestonice Srbije i da je oslobodi. ]]> Foto:Blic

Na današnji dan 1918. godine, pre tačno 100 godina, Beograd je oslobođen od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu.

Prva armija Vojske Kraljevine Srbije, pod komandom vojvode Petra Bojovića, ušla je trijumfalno u prestonicu samo mesec i po dana od proboja Solunskog fronta. Proboj Solunskog fronta počeo je u noći između 14. i 15. septembra, a već 1. novembra srpski vojnici oslobodili su Beograd, udaljen čak 600 kilometara.

 

Tog 1. novembra 1918, posle nezadrživog naleta Dunavske, Moravske i Drinske divizije, već ujutru na ulicama Beograda pojavile su se prve komite, a oko 10.30 u grad je prodro konjički eskadron Dunavske divizije i izbio na Kalemegdan. Već oko 13 sati poslednji okupatorski vojnici napustili su Beograd, rušeći za sobom mostove. Oko 15 sati Moravska i Dunavska divizija su se našle na liniji Veliki Vračar - Banjica - Topčidersko i Banovo brdo, te je Beograd zvanično bio oslobođen.

Nakon oslobođenja Beograd je postao prestonica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 21. decembra 1920. godine dobio je Krst viteza Legije časti od Francuske za hrabro držanje u ratu.

Iako se danas obeležava ceo vek od trenutka kada je Beograd u Prvom svetskom ratu oslobođen, ovaj veoma bitan datum ostaje pomalo u senci drugih "važnijih" datuma za istoriju srpske prestonice. Dan oslobođenja u Velikom ratu uglavnom se obeležava polaganjem venaca i cveća na spomen-kosturnici.

- Gotovo sam siguran da je obeležavanje ovog bitnog datuma zapostavljeno, a to je posledica dugogodišnje prakse koja postoji u našoj zemlju, budući da se još za vreme SFRJ više pažnje posvećivalo obeležavanju datuma koji su u vezi sa narodnooslobodilačkom borbom u Drugom svetskom ratu - kaže Aleksandar Markov, profesor istorije.

Komandovao oslobođenjem Beograda: Vojvoda Petar Bojović Foto: Wikipedia

Komandovao oslobođenjem Beograda: Vojvoda Petar Bojović

Iako je važnost ovog datuma nediskutabilna, on se ipak obeležava simbolično, a veoma mali broj Beograđana zna šta se desilo 1. novembra 1918. godine. O tome svedoči i to što se u školama u okviru samo jednog časa izučava oslobođenje Beograda u Velikom ratu. Jedini način da se više pažnje Beograđana i javnosti skrene na ovaj datum je da se drugačije obeležava, smatra profesor istorije Aleksandar Markov.

- Ključnu ulogu treba da odigra država koja ne bi trebalo samo simbolično da obeležava ovaj datum, već da to učini na adekvatniji način. Takođe je neophodno da se u nastavnom programu posveti više prostora izučavanju samog događaja koji se zbio 1. novembra kako bi deca već tada imala u svesti koliko je za Beograd značajan ovaj datum - kaže Markov.

Kralj nema spomenik ni ulicu

U Beogradu postoji nekoliko znamenja koji podsećaju na Prvi svetski rat. To su Spomenik neznanom junaku na Avali, kosturnica na Novom groblju, Spomenik trećepozivcima na Vračaru, kosturnica branilaca na Kalemegdanu, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Spomenik vojvodi Petru Bojoviću (izgrađen tek 1990), Spomenik Franšu Depereu... Međutim, glavnokomandujući srpske vojske, regent i potonji kralj Aleksandar Karađorđević nema ni spomenik ni ulicu u prestonici. Tek nedavno je leva obala Save, od Brankovog mosta do Ušća, nazvana Obala kralja Aleksandra Karađorđevića. Ni njegov otac, kralj Petar Prvi, poznat i kao Oslobodilac, nema spomenik u Beogradu, premda ima ulicu.

]]>
Thu, 1 Nov 2018 14:03:36 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414896/stota-godisnjica-oslobodjenja-na-danasnji-dan-srpska-vojska-je-pobedonosno-usla-u-beograd.html