Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html Lončar: Za četiri godine zaposleno 12.000 zdravstvenih radnika http://www.pressonline.rs/info/beograd/417946/loncar-za-cetiri-godine-zaposleno-12000-zdravstvenih-radnika.html Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je u prethodne četiri godine zaposleno 12.000 zdravstvenih radnika i dato 7.159 specijalizacija. ]]> Foto:Blic

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o amandmanima na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti Lončar je polemisao najpre sa poslanikom SRS Aleksandrom Šešeljem o zabrani zapošljavanja u državnim ustanovama i odlasku lekara u inostranstvo.

Šešelj je rekao da je veliki broj onih koji završe medicinski fakultet i odu u druge zemlje, i upitao kako je moguće da se unapredi nivo zdravstvene zaštite u Srbiji dok je na snazi zabrana zapošljavanja.

Naveo je da postoje delatnosti gde ne sme biti takvih ograničenja, kao što su MUP, Vojska Srbije, prosveta, a posebno zdravstvo, rekavši da se pogrešna poruka šalje onima koji završe medicinski fakultet, jer nemaju šanse da se zaposle.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Lončar je odgovorio da ne postoji nikakva zabrana zapošljavanja i da gde god postoji potreba da se neko zaposli u zdravstvu to se i čini.

- “Nemamo nijedan problem bilo koga da zaposlimo, jedino o čemu vodimo računa jeste da ravnomerno rasporedimo ljude tamo gde je neophodno, da ne bude po principu 'ispunjavanja želja' - da negde imamo višak, a negde manjak, jer veliki broj želi da ide u veće gradove” - rekao je Lončar.

Kako je objasnio, zabrane nema, samo je kontrolisano gde se ko zapošljava.

- “Mnogo toga smo uradili da ne dođemo u situaciju da nam se zatvaraju delovi bolnica i zdravstvenih ustanova zbog nedostatka kadra što je primer u mnogim zemljama” - rekao je Lončar.

Ministar je naveo da oni koji dobiju posao i specijalizaciju imaju obavezu da dvostruko više od trajanja specijalizacije provedu u Srbiji i da tek onda mogu da odu iz zemlje, ukoliko žele.

Šešelj je rekao da Ministarstvo zdravlja treba da se rukovodi time da položaj zdravstvenih radnika bude što bolji i da se stvori perspektiva da oni žele da ostanu zbog uslova, a pre svega zbog plata.

- “Nemojte da slušamo milijardu evra za zdravstvo, a posle toga zatvaramo domove zdravlja i ambulante” - rekao je Šešelj na šta je ministar odgovorio da mora mnogo da se balansira sa tim novcem i da se vodi računa, kako o platama zdravstvenih radnika, tako i o nabavci neophodne opreme.

“- I kada imate tih milijardu evra, pitanje je da li ćete da date novac za povećanje plate ili da poboljšate uslove. Srbija je uzela gama nož, iks nož, sagradila Klinički centar u Nišu, da ne govorim o operacionim salama, rendgenima… uvek tražimo balans” - rekao je Lončar.

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Po njegovim rečima, retke bolesti godinama ranije nisu bile prepoznate, a danas se godišnje izdvaja dve milijarde dinara.

- “Oni koji su sve upropastili sad obećavaju kako će biti bolje u zdravstvu. Taj ko kaže da će svega da bude, da će sve da se obezbedi, to nije istina, jer nije realno. Nemoguće je i taj ko tako priča nema veze sa zdravstvenim sistemom” - poručio je Lončar.

On je naveo da terapija za lečenje samo jednog deteta od retkih bolesti godišnje košta oko 500.000 evra.

Poslanik SRS Milorad Mirčić rekao je Lončaru da bi mladim stručnjaima trebalo omogućiti da pod povoljnim uslovima reše stambena pitanja, a Lončar je odgovorio da se na tome radi i da će se, kaže, to i uraditi. On je odbacio kritike da direktori domova zdravlja nisu stručni i pozvao radikale da ako znaju neke primere ko je dobio posao zato što je dao pare, kažu konkretno ko je u pitanju.

Ocenio je da je, po njemu, najveće “zlo” da se mladom čoveku koji je završio fakultet uzima novac za zapošljavanje i da bi taj neko trebalo da bude osuđen na maksimalnu kaznu.

- “Samo recite, prijavite i neka dođe taj kome su tražene pare” - rekao je Lončar, dok je Mirčić rekao da se na prste mogu nabrojati oni koji su stručni i da nisu članovi, a da mu ne bi bili dovoljni prsti, ni na nogama, ni na rukama da nabroji one koji su došli sa članskim kartama.

]]>
Tue, 2 Apr 2019 14:14:38 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417946/loncar-za-cetiri-godine-zaposleno-12000-zdravstvenih-radnika.html
UZBUNA NA DORĆOLU Javljeno da se ispod automobila nalazi postavljena BOMBA http://www.pressonline.rs/info/beograd/417914/uzbuna-na-dorcolu-javljeno-da-se-ispod-automobila-nalazi-postavljena-bomba.html Uzbunu na Dorćolu digla je dojava da se ispod jednog parkiranog automobila, u blizini poznatog auto centra "Boban", nalazi eksplozivna naprava. ]]> Foto:Blic

Odmah su pozvane ekipe Hitne pomoći, vatrogasci, policija. Kontradiverzioni tim MUP Srbije je izvršio pregled vozila, ali se utvrdilo da je dojava bila lažna.

- Nije bilo bombe, nema opasnosti po stanare - rekli su za "Blic" iz MUP-a Srbije.

]]>
Tue, 26 Mar 2019 14:59:39 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417914/uzbuna-na-dorcolu-javljeno-da-se-ispod-automobila-nalazi-postavljena-bomba.html
"UKINUTA" LJUBIČASTA PARKING ZONA Skinute sve table koje označavaju parking mesta u najužem centru http://www.pressonline.rs/info/beograd/417871/ukinuta-ljubicasta-parking-zona-skinute-sve-table-koje-oznacavaju-parking-mesta-u-najuzem-centru.html Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać je sa svojim saradnicima minulog vikenda izvršio pravu malu “diverziju” pa su poskidali sve table koje označavaju nedavno uvedenu ljubičastu parking zonu. I odneli ih ispred Starog dvora! ]]> Foto:Blic

Table zagvršile ispred Starog dvora Foto: Promo

Table zagvršile ispred Starog dvora

"Stanovnici Beograda su taoci bahate, nekompetentne i korumpirane vlasti. Tokom vikenda skinuli smo sve table koje označavaju tzv. ljubičastu zonu. A kada nema oznaka koje informišu o novom nametu u režiji napredne klike onda ne postoji ni obaveza građana da isti plaćaju. Table, sve sa šrafovima i maticama, istovarili smo ispred gradskih institucija. Demontaža tabli sa oznakama ljubičaste parking-zone početak je demontaže sistema koji zanemaruje interese građana”, stoji između ostalog u saopštenju Marka Bastaća, prvog čoveka opštine Stari grad.

Podsetimo, od 18. februara je uvedena nova, ekstra ili ljubičasta parking zona u kojoj je moguće ostaviti parkiran automobil samo na 30 minuta po ceni od 100 dinara.

]]>
Mon, 11 Mar 2019 14:06:15 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417871/ukinuta-ljubicasta-parking-zona-skinute-sve-table-koje-oznacavaju-parking-mesta-u-najuzem-centru.html
SRUŠEN RESTORAN NA OBALI SAVE Grad uklonio još jedan nelegalni objekat http://www.pressonline.rs/info/beograd/417864/srusen-restoran-na-obali-save-grad-uklonio-jos-jedan-nelegalni-objekat.html Grad Beograd naložio je rušenje bespravnog objekta na Savskom keju, građanima poznatog kao restoran "Bela vista". ]]> Foto:Blic

Ovaj objekat nalazio se na keju duže od tri decenije, a na osnovu naloga grada vlasnik objekta kompanija "Kepa komerc" sama je porušila svoj nelegalni objekat, saznaje "Blic". Na mestu gde se nekada nalazio ovaj restoran biće ulaz na novu pasarelu koja će spajati Savski trg i Kalemegdan.

Stupanjem na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji u novembru prošle godine, nadležnost građevinske inspekcije na teritoriji grada Beograda je poverena gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove i nadzor više ne obavljaju opštinski inspektori.

Nekadašnji restoran Foto: Grad Beograd / Promo

Nekadašnji restoran "Bela vista"

Grad je od januara počeo sa rušenjem bespravnih objekata, prvo onih koji se nalaze na javnom zemljištu namenjenom izgradnji infrastrukture, izjavio je ranije zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Jedan od takvih objekata, uklonjen zbog potreba gradnje infrastrukture, bila je trospratnica od 1.600 kvadrata na Adi Huji, gde je predviđena trasa budućeg metroa.

Od stupanja na snagu tog zakona, gradski inspektori zatvorili su više od 130 bespravnih gradilišta na području Beograda.

Kako su najavili gradski čelnici, prestonicu u budućnosti čeka stajanje na put nelegalnim investitorima, a uskoro bi trebalo da bude objavljen i spisak objekata koji će biti sravnjeni sa zemljom.

Izdvajanje novca za uklanjanje spornih građevinskih jedinica, kako je "Blic" ranije pisao, predstavlja veliki izdatak za gradsku kasu, budući da rušenje divljeg objekta od, na primer, 100 kvadrata košta oko dva miliona dinara, dok je za šestospratnicu potrebno izdvojiti 15 miliona dinara ili oko 125.000 evra.

]]>
Fri, 8 Mar 2019 14:11:58 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417864/srusen-restoran-na-obali-save-grad-uklonio-jos-jedan-nelegalni-objekat.html
Posle gripa, alergija i smrdibuba Beograđanima preti NOVA OPASNOST http://www.pressonline.rs/info/beograd/417846/posle-gripa-alergija-i-smrdibuba-beogradjanima-preti-nova-opasnost.html Prave prolećne temperature pored sunca i lepog vremena, donose nam i početak sezone krpelja. Stručne ekipe Zavoda za biocide i medinsku ekologiju izvršile su monitoring krpelja na teritoriji grada Beograda i već je spremna prva akcija u 2019. godini. ]]> Foto:Blic

Utvrđeno je da se populacija krpelja aktivirala na većini zelenih površina Beograda, i iz Zavoda za biocide apeluju na sve sugrađane da obrate pažnju kada se odluče da provedu dan negde na otvorenom, jer najveća opasnost od ovih sitnih napasti je u prirodi.

Iz ove ustanove obaveštavaju građane da će danas njihove ekipe izvršiti akciju suzbijanja krpelja na teritoriji grada.

]]>
Wed, 6 Mar 2019 14:39:20 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417846/posle-gripa-alergija-i-smrdibuba-beogradjanima-preti-nova-opasnost.html
PAZITE GDE I KAKO PARKIRATE Od danas novi sistem parkiranja u Beogradu, nova zona, duže vreme, a ovo će biti KAZNE http://www.pressonline.rs/info/beograd/417559/pazite-gde-i-kako-parkirate-od-danas-novi-sistem-parkiranja-u-beogradu-nova-zona-duze-vreme-a-ovo-ce-biti-kazne.html Beograđani će od danas dobiti još jednu parking zonu, u dosadašnjim ih očekuju nešto izmenjena pravila parkiranja, a iako je Nadzorni odbor “Parking servisa” još 18. januara doneo odluku da cena kazni (dnevna parking karta) bude povećana sa 1.870 dinara, na 2.800, 2.520 ili 1.960 dinara, zavisno od zone, ona je po svemu sudeći stopirana, budući da nas iz ovog komunalnog preduzeća uveravaju da poskupljenja kazni neće biti, te da će cena dnevne parking karte ostati nepromenjena. ]]> Foto:BLic

Foto: Parking servis / Promo

Radnici “Parking servisa” poslednjih dana postavili su nove table ne samo u novoj A zoni, nego i u dosadašnje tri zone jer će vozačima biti omogućeno da u njima vozila ostavljaju 30 do 60 minuta duže nego do sada. Evo kako će to od danas izgledati u praksi.

A zona (ljubičasta)

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

* Vreme zadržavanja: 30 minuta

* Cena za 30 minuta: 100 dinara

* Dodatno vreme: nema.

* Kazna (dnevna parking karta): 1.870 dinara

Nova A zona obuhvataće 20 ulica koje su do sada pripadale drugoj zoni, pa je ona napravljena praktično prekrajanjem postojeće žute zone. Nova, ekstra zona protezaće se na potezu oivičenom Brankovom i Ulicom carice Milice, Gračaničkom, Pariskom i Karađorđevom. U A zonu (ljubičastu) biće uključene ulice:

* Brankova

* Carice Milice

* deo Cara Lazara

* Vuka Karadžića (od Topličinog venca do Gračaničke)

* Gračanička

* Pariska (od Gračaničke do Karađorđeve)

* Karađorđeva (od Pariske do Brankove)

* Kneza Sime Markovića

* Velike stepenice

* Male stepenice

* Fruškogorska

* Kosančićev venac

* Zadarska

* Maršala Birjuzova (od Carice Milice do Pop Lukine)

* Topličin venac (od Carice Milice do Pop Lukine)

* Pop Lukina (od Kneza Sime Markovića do Brankove)

* Srebrnička

* Kralja Petra Prvog (od Kosančićevog venca do Gračaničke)

* Ivan-begova

* Čubrina

- Stanari u ulicama obuhvaćenim novom A zonom će moći sa stanarskom kartom da parkiraju vozila u toj zoni, kao i u podzonama 2.0, 2.0.1 i 2.0.2. Međutim, stanari crvene zone i podzone 2.0.2, po osnovu povlašćene parking karte, više neće moći da parkiraju svoja vozila u ulicama uključenim u novoformiranoj zoni A - navode u “Parking servisu”.

U tri postojeće parking zone biće produženo vreme za ostavljanje vozila, ali će dodatni minuti biti skuplji.

Zona 1 (crvena)

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

* Vreme zadržavanja: 60 minuta

* Cena za 60 minuta: 56 dinara

* Dodatno vreme: 100 dinara/30 minuta

* Kazna (dnevna parking karta): 1.870 dinara

Zona 2 (žuta)

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

* Vreme zadržavanja: 120 minuta

* Cena za 60 minuta: 48 dinara

* Dodatno vreme: 180 dinara/60 minuta

* Kazna (dnevna parking karta): 1.870 dinara

Zona 3 (zelena)

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

* Vreme zadržavanja: 180 minuta

* Cena za 60 minuta: 41 dinar

* Dodatno vreme: 140 dinara/60 minuta

* Kazna (dnevna parking karta): 1.870 dinara

- Vozači SMS porukom, koja se dobija pet minuta pre isteka vremenskog ograničenja zone, dodatno će biti obaveštavani da parkiranje mogu produžiti za još 30 minuta u crvenoj, odnosno 60 minuta u žutoj i zelenoj zoni, po određenoj ceni. Tek po prijemu ove poruke, odnosno pet minuta pre isteka parkiranja, korisnik može platiti produženo vreme parkiranja - navode u “Parking servisu”.

Kazne, ipak, nepromenjene

Dosadašnja cena kazne, odnosno “dnevne karte” kako je zvanično nazivaju u “Parking servisu”, uprkos ranijim najavama, kao i već usvojenoj odluci “Parking servisa”, neće se menjati i cena će joj i dalje biti jedinstvena u sve tri zone i iznosiće 1.870 dinara, odnosno upola manje ako je vozači plate u roku od osam dana.

Stornirana odluka o poskupljenju kazni Foto: Grad Beograd / screenshot

Stornirana odluka o poskupljenju kazni

U takozvanoj “plavoj zoni”, uvedenoj pre više od dve i po godine u pojedinim delovima Novog Beograda i starom jezgru Zemuna, kazna ostaje 720 dinara, odnosno upola manja ako se plati u roku od osam dana.

]]>
Mon, 18 Feb 2019 14:36:58 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417559/pazite-gde-i-kako-parkirate-od-danas-novi-sistem-parkiranja-u-beogradu-nova-zona-duze-vreme-a-ovo-ce-biti-kazne.html
NOVE KAMERE NA 32 LOKACIJE U BEOGRADU Snimaće brzinu, prolaz na crveno, vožnju žutom trakom, ali i DRUGE PREKRŠAJE http://www.pressonline.rs/info/beograd/417484/nove-kamere-na-32-lokacije-u-beogradu-snimace-brzinu-prolaz-na-crveno-voznju-zutom-trakom-ali-i-druge-prekrsaje.html Na teritoriji Beograda u naredne dve godine, kako su najavili iz MUP-a Srbije, biće postavljeno 1.000 kamera na oko 800 lokacija, od kojih će jedan deo beležiti saobraćajne prekršaje vozača. ]]> Foto:Blic

- Poznate su sve lokacije na kojima će kamere biti postavljene, pošto je urađeno značajno ispitivanje i analiza. Kamere su veoma moderne, mogu da prepoznaju registarske tablice, u poslednjoj fazi je i uspostavljanje prepoznavanje lica - rekao je direktor policije Vladimir Rebić gostujući na RTS.

Obične građane, naravno, najviše interesuju lokacije na kojima će biti postavljene kamere koje snimaju saobraćajne prekršaje. Neke od njih, kao što je “Blic” najavio još prošle godine, nalaziće se na sledećim lokacijama:

CRVENO SVETLO

1. Gavrila Principa 42

2. Ugao Francuske i Gospodar Jovanove

3. Hotel “Hajat”

4. Milutina Milankovića i Tošin bunar

5. Cvijićeva i Bulevar despota Stefana

6. Požeška 52

7. Takovska i Dalmatinska

8. Zdravka Čelara i Preradovićeva

9. Marijane Gregoran i Stevana Dukića

10. Vojvode Micka Krstića i Patrisa Lumumbe

11. Kneza Višeslava i Osogovska

12. Ace Joksimovića (kod škole)

13. Kneževačka, Bože Jankovića i Prvoboraca

14. Surčin, centar

BRZINA

1. Most na Adi

2. Brankov most

3. Pančevački most

4. Pančevački put (razdvajanje starog i novog puta)

5. Gazela

6. Zrenjaninski put 96 i 98

7. Buvljak, proširenje

8. SIV 1, proširenje

9. Omladinskih brigada i Jurija Gagarina, proširenje

10. “Hajat”, proširenje

11. Surčinski put

12. Jakovački koromandin

13. Borska i Baštovanska

14. Obrenovački put, posle skretanja za Železnik

15. Ibarska magistrala - Rušanj

16. Ibarska magistrala - groblje Orlovača

17. Ibarska magistrala - Vreoci

ŽUTA TRAKA

1. SIV 1, proširenje

Međutim, neće kamere samo beležiti prekršaje u prekoračenju brzine, prolasku kroz crveno svetlo ili vožnju žutom trakom.

- Deo kamera je predviđen za otkrivanje saobraćajnih prekršaja, prolazak crvenog svetla, ali i nekorišćenje pojasa, korišćenje mobilnog telefona u vožnji, nepropisnog prestrojavanja. Ipak, to je značajno manji deo u odnosu na tih ukupnih 1.000 kamera - dodao je direktor Rebić.

Kako je najavio, one će biti postavljane po fazama.

- U martu će biti postavljene na 10 novih lokacija, u junu na 50 mesta, u septembru na 200, do kraja godine 400. Biće pokrivene gotovo sve najvažnije ulice, autoput, magistralni putevi koji vode ka Beogradu - zaključio je Rebić.

A za one koji ne znaju, evo gde se sve sada nalaze kamere po Beogradu koje godinama snimaju saobraćajne prekršaje:

BRZINA

1. Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića

2. Bulevar Nikole Tesle - Ušće

3. Bulevar Mihajla Pupina - Palata Srbija

4. Jurija Gagarina - Antifašističke borbe

5. Omladinskih brigada - Jurija Gagarina

CRVENO SVETLO

6. Ustanička

7. Trg Nikole Pašića - Vlajkovićeva

8. Bulevar Nikole Tesle - Trešnjin cvet

9. Tošin bunar - Stari zagrebački put

10. Bulevar Mihajla Pupuina - Ušće

ŽUTA TRAKA

11. Bulevar despota Stefana - Jovana Avakumovića

12. Bulevar vojvode Mišića, Sajam

13. Brankov most (smer ka Brankovoj ulici)

14. Brankov most (smer ka Novom Beogradu)

]]>
Thu, 14 Feb 2019 14:15:42 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417484/nove-kamere-na-32-lokacije-u-beogradu-snimace-brzinu-prolaz-na-crveno-voznju-zutom-trakom-ali-i-druge-prekrsaje.html
Početkom aprila se SELI DEO AUTOBUSKE STANICE, a ovo je njena nova LOKACIJA http://www.pressonline.rs/info/beograd/417446/pocetkom-aprila-se-seli-deo-autobuske-stanice-a-ovo-je-njena-nova-lokacija.html Datum selidbe dela Beogradske autobuske stanice uveliko se približava, pa će već od aprila autobusi iz cele Srbije i inostranstva pristizati u prestonicu na novu lokaciju! ]]> Foto:BLic

Radovi na potezu iza sadašnje stanice BAS-a, ali i nekadašnje Glavne železničke stanice, uveliko su u toku. Veliki parking je već završen i autobusi su na njega premešteni krajem prošle godine, a na istom mestu, čim budu završeni i propratni objekti, biće izmešteni dolazni peroni.

Grade se objekti kod dolaznih perona Foto: Blic / RAS Srbija

Grade se objekti kod dolaznih perona

- Radovi na potezu iza Glavne autobuske stanice su u u toku. Prema dinamici izvođenja, završetak očekujemo krajem marta i početkom aprila ove godine jer su privremeno prekidani u decembru 2018. i januaru 2019. zbog vremenskih uslova. Privremeni dolazni peroni koji se sada nalaze kod hotela “Bristol” biće premešteni na novu lokaciju odmah po završetku gore navedenih radova - jasno poručuju iz BAS-a.

Najveći deo Beogradske autobuske stanice, na kojem su odlazni peroni, kao i desetine i desetine šaltera, sa raznim ugostiteljskim objektima, ostaće i narednih godina na mestu gde se i sada nalaze.

Parking u funkciji od kraja 2018. Foto: Blic / RAS Srbija

Parking u funkciji od kraja 2018.

Podsetimo, prema prvobitnoj varijanti koja je bila aktuelna tokom 2017. i 2018. bilo je predviđeno da se Glavna autobuska stanica, ili barem jedan njen deo, izmeste na Novi Beograd, u Blok 42 prekoputa Buvljaka. Međutim, na tom prostoru je sagrađen samo jedan manji privremeni objekat (zvanično nazvan “aneks”), dok je BAS velike radove započeo u okolini Savskog trga.

Do kada će Glavna autobuska stanica ostati “sa ove strane Save”, to niko ne zna ili barem neće zvanično da kaže, mada je s obzirom na velike investicije koje su u toku, sa gradnjom velikog parkinga i dolaznih perona, jasno da će BAS ostati na ovom potezu najmanje još nekoliko godina.

Oni su, naime, tokom 2018. dobili dozvolu za gradnju na skoro 20.000 kvadrata. Najveći deo otpada na parking - 14.468, pa na saobraćajnice - 3.188 i objekte - 2.164 kvadrata. I sve sa rokom važnosti od tri godine, dakle najmanje do druge polovine 2021.

PROJEKAT “BEOGRAD NA VODI”

Celo ovo “autobusko prekomponovanje” započeto je zbog potreba projekta “Beograd na vodi”, pošto se oko sadašnje dolazne stanice uveliko odvijaju radovi; bivši parking je pretvoren u gradilište, u međuvremenu je srušena zgrada nekadašnjeg “Simpa”, a u toku je i iseljavanje hotela “Bristol”.

DNEVNO PO 1.800 AUTOBUSA

BAS je počela sa radom 1966. godine, smeštena uz samu Glavnu železničku stanicu. Danas ovo preduzeće ima 700 zaposlenih radnika. Stanica dnevno prihvati 22.000 putnika i 1.800 autobusa, što na godišnjem nivou čini devet miliona putnika u 720.000 autobusa.

]]>
Wed, 13 Feb 2019 13:52:42 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417446/pocetkom-aprila-se-seli-deo-autobuske-stanice-a-ovo-je-njena-nova-lokacija.html
PREMINULA NAJSTARIJA SRPKINJA Životni put je vodio od Trebinja do Beograda, jedna želja joj ostala NEISPUNJENA http://www.pressonline.rs/info/beograd/417232/preminula-najstarija-srpkinja-zivotni-put-je-vodio-od-trebinja-do-beograda-jedna-zelja-joj-ostala-neispunjena.html “Velika tetka, velika žena, velika majka, velika domaćica”, ovako je Vukašin Krivokapić pričao o svojoj tetki Darinki Jandrić, prema svim raspoloživim podacima najstarijoj Srpkinji, koja je danas preminula u 109. godini života. ]]> Foto:Blic

Darinka Jandrić (devojačko prezime Krivokapić) rođena je 17. decembra 1910. godine u selu Aranđelovo, nedaleko od Trebinja. Kao jedno od petoro dece, do kraja života pamtila je svoje rodno mesto, porodično ognjište, ratna previranja i stradanja.

Sa samo četiri godine, u Prvom svetskom ratu, Darinka je sa porodicom izbegla u Peć, a potom i u Nikšić. Za života je prilično živopisno opisivala tragediju koja ih je snašla, kada su im zapalili kući i prognali ih.

Ipak, roditelji su želeli da deca budu obrazovana, te je Darinka osnovnu školu završila u Lastvi, a kasnije, kada je rat počeo, na zahtev komšije, poznatog narodnog heroja Vlade Šegrta, završila je i školu za bolničarku. Tako se kao mlada devojka, Darinka obrela u ustanku koji su podigli Vlado Šegrt i Sava Kovačević.

Od prvog dana bila je u ratu, zbog čega je kasnije dobila i spomenicu kao prvoborac. Kada se prisećala rata, o Savi Kovačeviću i Vladi Šegrtu, Darinka je govorila “Bili su dobri borci i junaci”.

Premda je iz Aranđelova krenula sa Desetom hercegovačkom brigadom, tokom ratnog perioda, ona je prošla i Sutjesku i Neretvu, prelazila je iz brigade u brigadu, te se našla u Bataljonskoj, Trećoj i Petoj proleterskoj brigadi, a naposletku i u diviziji Danila Komnenovića, čime je njen ratni put okončan.

Gostujući na Herceg.tv, Darinka je 2017. godine govorila da se rata nije plašila, te da se vodila parolom: “Ako poginem, poginem!”. Isticala je da je bilo bitno što nikoga nije izdala, čak ni kada je bila zarobljena od strane četnika.

Ponosna bolničarka bila je penzionisana sa činom starog vodnika, no ipak, ni to nije bilo dovoljno da dobije stan od države, a u poslednjim godinama živela je u stanu svog zeta Nebojše u Beogradu, kojeg je opisivala kao velikog čoveka koji joj je spasao život.

Sećanje iz partizanskih dana Foto: Herceg RTV / youtube

Sećanje iz partizanskih dana

Nasmejana starica, iako obnevidela u poznim godinama, svaku priliku je koristila da se zahvali svojoj deci - sinu Rajku i ćerki Vukosavi, koji su je do poslednjeg dana pazili i čuvali, čak i kada je prebačena u Dom za stare u Zemunu.

USTAŠE JOJ POBILE CELU PORODICU 1941.

Nakon rata, Darinka je upoznala ljubav svog života, kapetana prve klase Dušana Jandrića iz Knežice, nadomak Banjaluke. Pored dvoje dece koje su Dušan i Darinka dobili, ona je podigla i njegovu decu iz ranijih brakova, jer su im majke stradale od ustaške ruke. Darinka, ali i njena familija nikada nisu zaboravili ni stradale u ustaškom piru iz 1941. kada je čitava porodica Jandrić divljački ubijena, a kuća s 12 nastradalih spaljena.

BAKA NADA SA VRAČARA BROJ 1

Prema dostupnim dokumentima, zvanje najstarije Srpkinje sada je preuzela baka Nadežda Petrović sa Vračara, vitalna 107-godišnjakinja (rođena 1. januara 1912.) poznata po tome što je do skora vozila sobni bicikl, a i dalje čita novine na tabletu, sa potomcima ćaska preko Vajbera i ne krije da uživa u slatkišima.

Baka Nadežda Petrović Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija

Baka Nadežda Petrović

Svojevrsni rekord drži Jelisaveta Veljković Cenka sa Senjaka, koja je u oktobru 2016. preminula u 112. godini.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 14:43:53 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/417232/preminula-najstarija-srpkinja-zivotni-put-je-vodio-od-trebinja-do-beograda-jedna-zelja-joj-ostala-neispunjena.html
Danas plato i muzička fontana, a evo kako je SLAVIJA IZGLEDALA 1910. godine http://www.pressonline.rs/info/beograd/416897/danas-plato-i-muzicka-fontana-a-evo-kako-je-slavija-izgledala-1910-godine.html Trg Slavija je kroz istoriju često menjao svoj izgled, pa čak i namenu: od nekadašnje močvare do svetleće muzičke fontane. ]]> Foto:Blic

https://twitter.com/Otusscops5/status/1088022330780106752/photo/1

Podsetimo, do druge polovine 19. veka na ovom mestu se nalazila močvarna dolina u kojoj su lovci lovili divlje patke i jarebice, da bi njeno sređivanje počelo 1877. kada je veliko imanje kupio Škotlanđanin Fransis Makenzi koji je tu sebi podigao i kuću.

https://twitter.com/todDM53izjASpRe/status/1087782389420564480/photo/1

Zatim su rađene ulice, pa je nikao stari hotel "Slavija", zatim i kafane "Tri seljaka" i "Rudničanin" koje su porušene za vreme Drugog svetskog rata.

]]>
Wed, 23 Jan 2019 13:41:04 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416897/danas-plato-i-muzicka-fontana-a-evo-kako-je-slavija-izgledala-1910-godine.html
"ŠALA JE OTIŠLA PREDALEKO" Vest da je Kenijka u Beogradu dobila SEDMICU NA LOTOU stigla do stranih medija http://www.pressonline.rs/info/beograd/416847/sala-je-otisla-predaleko-vest-da-je-kenijka-u-beogradu-dobila-sedmicu-na-lotou-stigla-do-stranih-medija.html Vest da je dobitak na lotou vredan 6,05 miliona evra otišao je u ruke Kenijki Pjuriti Slavulj masovno se proširila na društvenim mrežama sa sve dobitnom kombinacijom i obećanjem da će novac dati gladnoj deci u Crnoj Gori. Ubrzo se oglasila i "dobitnica" i priznala da je sve bila samo - šala. ]]> Foto:Blic

Naime, mlada Kenijka koja živi u Beogradu odlučila je da, sa izvesnim Ivanom, napiše novinski tekst i objavi ga na sajtu jednog foto editora gde je tako nešto moguće. Vest koja se brzinom svetlosti proširila na društvenim mrežama glasila je:

"Žena iz Kenije koja živi u Srbiji osvojila je 6,05 miliona evra na lutriji, ali neće donirati novac onima koji žive u njenoj zemlji. Kako je rekla za "Serbia Post", njeni srećni brojevi bili su: 1, 3, 7, 10, 19, 20 i 30, a kazala je da će novac donirati gladnoj deci u Crnoj Gori", pisalo je.

Na pitanja zašto ne želi da pomogne ljudima koji teško žive u državi iz koje potiče, prenosi sajt "Kahawantungu.com", odgovarala je da je njena domovina ogrezla u korupciji, te da bi novac mogao da dospe u pogrešne ruke.

Kenijski mediji, objašnjava Pjuriti u audio obraćanju koje je naknadno objavila, preneli su vest ni ne proverivši da li "Serbia Post" uopšte postoji.

- Napravili smo šalu koja je postala viralna i otišla predaleko. Na sajtu jednog jednostavnog foto editora gde možete napisati šta želite, napisali smo novinski članak u kojem je naglašeno da sam dobila više od šest miliona evra na srpskom lotou. Postavili smo to svuda, na Fejsbuk i ostale društvene mreže i sve je postalo ludo. Potom sam pisala portalima iz Kenije i molila ih da skinu tu vest, jer to nije istina. Nisam ništa dobila, to je samo šala. Pitala sam ih i zašto objavljuju vesti, a da prethodno nisu proverili informacije - rekla je Pjuriti u svom blogu pokušavajući da stiša buru koja se podigla objavljvanjem vesti o dobitku.

Bilo je, dodala je, i neprijatnih situacija. Ljudi su joj pisali u inboks i tražili da im pomogne, ali i čestitali.

Međutim, kako tvrdi, naseli su samo kenijski, ali ne i srpski mediji.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 14:08:57 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416847/sala-je-otisla-predaleko-vest-da-je-kenijka-u-beogradu-dobila-sedmicu-na-lotou-stigla-do-stranih-medija.html
PUTIN ZATVARA GRAD Iako je trasa kretanja TAJNA, jasno je da će neki delovi grada biti U BLOKADI http://www.pressonline.rs/info/beograd/416661/putin-zatvara-grad-iako-je-trasa-kretanja-tajna-jasno-je-da-ce-neki-delovi-grada-biti-u-blokadi.html Zbog posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, u četvrtak 17. januara doći će do velikih promena u saobraćaju, ali i u gradskom prevozu. ]]> Foto:Blic

- Tog dana biće zabranjen svaki vid saobraćaja na trasi kretanja štićene ličnosti, kao i na saobraćajnicama koje se nalaze u neposrednom okruženju - rekao je juče načelnik Uprave saobraćajne policije PU za grad Beograd, Dragan Bogosavac.

Trasa kojom će se građani kretati ka Hramu Foto: Google Maps / screenshot

Trasa kojom će se građani kretati ka Hramu

Iako se tačna trasa kretanje visoke delegacije drži u strogoj tajnosti, neka okvirna zona kretanja koja će biti "ugrožena", manje-više je poznata.

Autoput od aerodroma "Nikola Tesla", kao i potez oko Palate "Srbija", biće u nekoliko navrata potpuno zatvarani, na šta bi posebno trebalo da obrate pažnju oni koji tog dana planiraju da putuju iz beogradske vazdušne luke.

Osim prijema u Palati "Srbija", glavni događaj predviđen je kod Hrama Svetog Save, a predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin trebalo bi, kako saznajemo, da se obrate na ovom mestu okupljenima oko 18 časova.

Dakle, u popodnevnim časovima izvesno je da će biti zatvoren kompletan potez od Autokomande pa do Slavije, a ostaje dilema samo da li će ruska delegacija doći autoputem do Hrama ili eventualno preko Brankovog mosta i centra Beograda.

Pojedine ulice će biti potpuno zatvorene Foto: M. Đoković / RAS Srbija

Pojedine ulice će biti potpuno zatvorene

Ono što je sigurno, sam centar prestonice biće u blokadi i zbog najavljenog okupljanja naroda koje je zakazano oko 15 časova kod Palate "Albanija", na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove ulice.

Kako su najavili organizatori, odatleće se oko 16.00 uputiti Ulicom kralja Milana, preko Slavije i Bulevarom oslobođenja do Karađorđevog parka i Hrama Svetog Save.

Glavni hepening kod Hrama Svetog Save Foto: Privatna arhiva

Glavni hepening kod Hrama Svetog Save

Dakle, za očekivati je da kompletan potez od Trga republike do Hrama bude zatvoren od 15 časova, a saobraćaj na ovim veoma prometnim saobraćajnicama potpuno obustavljen.

Sekretarijat za saobraćaj i Sekretarijat za javni prevoz još nisu obelodanili zvanično promene u saobraćaju, ali i na trasama gradskog prevoza.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 14:10:06 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416661/putin-zatvara-grad-iako-je-trasa-kretanja-tajna-jasno-je-da-ce-neki-delovi-grada-biti-u-blokadi.html
NOVI KUĆNI RED U ZGRADAMA Stanare očekuju oštriji propisi, ali i KAZNE za remećenje mira http://www.pressonline.rs/info/beograd/416570/novi-kucni-red-u-zgradama-stanare-ocekuju-ostriji-propisi-ali-i-kazne-za-remecenje-mira.html Stanare zgrada u glavnom gradu uskoro očekuju novi propisi o stanovanju u zajedničkim objektima, koji će, po svemu sudeći, dodatno pooštriti kriterijume održavanja kućnog reda. ]]> Foto:blic

Kako je "Blicu" potvrđeno iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, gradski organi prošle godine započeli su pripremu nacrta Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama u Beogradu, a zasad je poznato da će jedna od novina biti uređenje odredbi koje se odnose na nivo buke.

- Pored oblasti kućnog reda, koji je već uređen postojećom Odlukom, novom Odlukom će se urediti i dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade (stan, poslovni prostor, garaža, garažno mesto ili garažni boks), kao i uslovi pod kojima se mogu obavljati privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir u korišćenju stanova i drugih delova zgrade - navode iz ovog sekretarijata.

Oni dodaju da će u okviru kaznenih odredbi, a u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srbije biti propisane i kazne za nepropisno ponašanje.

- U okviru svojih ovlašćenja, Komunalna inspekcija, odnosno Komunalna policija, u slučaju nepoštovanja propisa, izdavaće prekršajni nalog, počiniocima prekršaja - ističu u ovom organu gradske uprave.

Ipak, neizvesno je kada bi se moglo očekivati stupanje na snagu pomenutih izmena, budući da procedura nalaže da se Nacrt dostavi Gradskom veću na razmatranje i u formi predloga potom preda Skupštini grada Beograda, koja na posletku donosi odluku. Više informacija o predstojećim promenama nisu imali ni profesionalni upravnici zgrada koje smo kontaktirali.

Bilo kako bilo, čini se da Beograđane koji žive u višespratnicama iz godine u godinu dočekuju nova iznenađenja. Tako je u 2017. godini najkrupnija promena bilo upravo uvođenje sistema profesionalnih upravnika - prakse koja je u početku donosila nebrojene nedoumice komšijama, mada se i danas susreće sa mnogim poteškoćama, od kojih se slaba naplata pokazala kao goruća.

Ni 2018. nije prošla bez trzavica, a vest koju su stanari, bez sumnje, najteže podneli bila je poskupljenje održavanja objekata čiju cenu je "Gradsko stambeno" povećalo za 50 odsto.

]]>
Thu, 10 Jan 2019 14:23:57 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416570/novi-kucni-red-u-zgradama-stanare-ocekuju-ostriji-propisi-ali-i-kazne-za-remecenje-mira.html
Radojičić: Sneg bi trebalo da prestane oko 14.00, ZA VIKEND 10-15 CM http://www.pressonline.rs/info/beograd/416415/radojicic-sneg-bi-trebalo-da-prestane-oko-1400-za-vikend-10-15-cm.html Više od 1.000 ljudi i 160 vozila na beogradskim ulicama brine o funkcionisanju grada usled snežnih padavina, a shodno vremenskim prilikama, njihov broj se povećava, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. ]]> Foto:Blic

Gradonačelnik objašnjava da je „Beograd-put” od jutros u četvrtom stepenu angažovanja, kao i da druge gradske komunalne službe rade pojačanim kapacitetima.

– Samo iz JKP „Beograd-put” angažovano je 200 ljudi, vozača, mašinista, radnika, tehničara, inženjera i više od 115 vozila. Na stanju imamo osam hiljada tona soli i 2.500 kamenog agregata – rekao je Radojičić.

On je dodao da su pojedine linije gradskog prevoza u zastoju, ali da se problemi brzo rešavaju. Sneg bi trebalo da prestane oko 14 časova, a gradonačelnik ističe da se nove padavine očekuju već sutra.

– Za vikend se očekuje 10 do 15 centimetara snežnog pokrivača, kao i pad temperature. Očekuju nas ledeni dani budući da dnevna temperatura neće prelaziti nula stepeni. Svakako i građani treba da daju svoj doprinos i da očiste prostor ispred svojih kuća, zgrada i lokala, kako bismo zajedno naš grad učinili bezbednijim – rekao je Radojičić.

]]>
Thu, 3 Jan 2019 13:56:49 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416415/radojicic-sneg-bi-trebalo-da-prestane-oko-1400-za-vikend-10-15-cm.html
SRBIJA POD SNEGOM, A TEK ĆE DA PADA Negde je već napadao do pola metra, u Beogradu kolaps, LEDENI DANI PRED NAMA http://www.pressonline.rs/info/beograd/416414/srbija-pod-snegom-a-tek-ce-da-pada-negde-je-vec-napadao-do-pola-metra-u-beogradu-kolaps-ledeni-dani-pred-nama.html Sneg od jutros pada gotovo u celoj zemlji i dok se u nizijama snežni pokkrivač lagano formira, na Kopaoniku ima već 48 santimetara snega. ]]> Foto:Blic

Saobraćaj je zbog padavina otežan, te tako u Beogradu, iako nema mnogo vozila na ulicama, automobili se kreću usporeno zbog neočišćenih puteva, a u nekim delovima grada autobusi ne saobraćaju zbog klizavih kolovoza.

Meteo alarm Foto: RHMZ / screenshot

Meteo alarm

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) dobijenim jutros u 7 sati, u Sjenici ima 17 centimetara snega, na Crnom vrhu 20, na Zlatiboru 16, u Loznici 6, Požegi, Kraljevu i Valjevu 4, a u Vojvodini i drugim nižim mestima snežni pokrivač je manji od jednog centimetra.

Najhladnija je jutros bila Sjenica sa temperaturom od -14 stepeni, dok je najtoplije bilo u Subotici, gde su izmerena 2 stepena. U Nišu, Negotinu i Kraljevu jutros je bilo -2 stepena, u Semderevskoj Palanci i Zaječaru -3, a u Valjevu toplih +1.

Foto: weather2umbrella / screenshot

Na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije tokom dana očekuje se stvaranje i povećanje snežnog pokrivača visine preko 10 centimetara u toku 12 sati, a u brdsko-planinskim predelima i više.

Žuti i narandžasti meteoalarm

Zbog snega su danas na snazi žuti i narandžasti meteoalarm u celoj Srbiji, osim u Vojvodini i na istoku zemlje.

Ledeni dani

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) najavljuje ledene dane u većini mesta, i to do utorka 8. januara. Slab i umeren mraz se očekuje ujutru, a najviša dnevna temperatura biće oko i ispod nule.

Sneg će padati uglavnom u celoj zemli, i danas i sutra Foto: RHMZ / screenshot

Sneg će padati uglavnom u celoj zemli, i danas i sutra

Takođe, RHMZ upozorava i na povremene snežne padavine do ponedeljka, 7. januara, kao i na stvaranje i povećanje snežnog pokrivača. Više snega očekuje se u zapadnim i jugozapadnim krajevima Srbije, dok će u planinskim predelima povremeno biti i vejavice, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

Foto: weather2umbrella / screenshot

Otežan saobraćaj na zapadu i jugozapadu

Iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) pozivaju na oprez u saobraćaju i korišćenje zimske opreme. Prema njihovim rečima, nema neprohodnih puteva, ali napominju da je saobraćaj najotežaniji u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Kako kažu, sneg neprestano pada u ovom delu zemlje, te i pored konstantnog rada putara, pod snegom su čak i glavni putni pravci.

Foto: weather2umbrella / screenshot

Pogledajte u našoj galeriji kako izgledaju snežni prizori iz svih krajeva Srbije.

]]>
Thu, 3 Jan 2019 13:52:49 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416414/srbija-pod-snegom-a-tek-ce-da-pada-negde-je-vec-napadao-do-pola-metra-u-beogradu-kolaps-ledeni-dani-pred-nama.html
NA DOČEKU 40.000 STRANACA Popović: Svi kapaciteti u Beogradu bili su PUNI http://www.pressonline.rs/info/beograd/416393/na-doceku-40000-stranaca-popovic-svi-kapaciteti-u-beogradu-bili-su-puni.html Novu godinu u Beogradu dočekalo je više od 40.000 stranih turista, rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović. ]]> Foto:Blic

- Svi kapaciteti su bili popunjeni i to pokazuje da je taj broj 35.000, 40.000 sigurno - naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Beograd je grad koji živi i od turizma.

Na ulicama i Beograđani i turisti Foto: Anadolija

Na ulicama i Beograđani i turisti

- Prihod koji ostvarimo je važan za ovaj grad. U oktobru 2018. prestigli smo 2017. godinu koja je takođe bila rekordna što se tiče prihoda u turizmu - rekao je direktor Turističke organizacije Beograd (TOB).

Kako je naveo, prvo mesto drže gosti iz Turske, a drugi su Kinezi, pokazuju podaci za novembar.

- Kinezi pre deset godina nisu bili ni među prvih 10. To samo govori koliko ta sinergija na svim nivoima države i uporan rad i zaista naši bliski i prijateljski odnosi mogu da pomognu u promovisanju ne samo Beograda već i ćitave Srbije u Kini - zaključio je Popović.

]]>
Wed, 2 Jan 2019 14:15:14 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416393/na-doceku-40000-stranaca-popovic-svi-kapaciteti-u-beogradu-bili-su-puni.html
BEBE KAO LOTO Evo zašto je prvi rođeni DEČAK u 2019. dobio 300.000 dinara, a DEVOJČICE po 150.000 http://www.pressonline.rs/info/beograd/416392/bebe-kao-loto-evo-zasto-je-prvi-rodjeni-decak-u-2019-dobio-300000-dinara-a-devojcice-po-150000.html Grad Beograd nagradio je sa 300.000 dinara prvorođenog dečaka u 2019. godini, dok su dve najbrže devojčice dobile po 150.000 dinara. ]]> Foto:Blic

Pojedinci su ovo, shvatili kao "udar na rodnu ravnopravnost", pa su po društvenim mrežama osvanuli komentari u stilu "balkanski sindrom, samo muška deca se broje", "muška imaju veće troškove", "ma to ti je sve trudnička mafija", "kao u sportu, dva takmičara imaju isto vreme pa dobiju po pola medalje", "ovo sa prvorođenim bebama isto kao Loto, ako ima više sedmica, deli se premija"...

Ipak, u ovom slučaju stvarno ne postoji teorija zavere, barem kada je odnos muških i ženskih novorođenih beba. Naime, u prvom minutu 2019. godine, u dva različita beogradska porodilišta ("Narodni front" i "Višegradska"), rođene su dve curice, Natalija i Iskra, dok je prvi dečak na svet došao znatno kasnije.

Kako Grad Beograd dodeljuje nagrade za prvog dečaka i devojčicu, kod bata nije bilo dileme, dok je kod curica, pošto je bilo nemoguće utvrditi ko je stvarno prvi rođen, odlučeno da predviđena suma od 300.000 dinara bude podeljena.

Slično je bilo i prošle godine. Tada je u prvim sekundama 2018. na svet došlo po dvoje dečaka i devojčica, pa je svako od njih dobio po 150.000 dinara.

E sad, druga je stvar što se ova dobra ideja pretvorila u "rat porodilišta" gde će biti rođena prva beba u godini. Uostalom, dovoljno je malo matematike kako bi se shvatilo da ovde baš i nisu "čista posla".

Naime, 1. januara 2018. godine, u prvih 15 minuta, rođeno je čak pet beba. Kada bi se takvim tempom nastavilo tokom 24 časa, u Beogradu bi za dan bilo rođeno 480 mališana, a prosečno ih na svet dođe 60-70.

ODLUKA IZ DECEMBRA 2016. GODINE

Odluka o pravu na novogodišnju novčanu čestitku majci prvorođenog dečaka i prvorođene devojčice 1. januara, od 300.000 dinara, doneta je na sednici Skupštine grada krajem 2016. godine.

Foto: Službeni list grada Beograda / screenshot

U njoj stoji da postoje određeni uslovi koji moraju da se ispune:

1. da je dete prvorođeno 1. januara;

2. da je dete živorođeno u porodilištu na teritoriji Beograda čiji je osnivač Republika Srbija;

3. da je porođaj započet prirodnim putem;

4. da je majka državljanin Republike Srbije.

Dakle, u ovoj odluci se ne spominje mogućnost podele novogodišnje čestitke, ali postoji član koji kaže da je moguće uložiti žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana.

]]>
Wed, 2 Jan 2019 14:12:55 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416392/bebe-kao-loto-evo-zasto-je-prvi-rodjeni-decak-u-2019-dobio-300000-dinara-a-devojcice-po-150000.html
HARISU 56.000, RASTI 22.000 EVRA Evo koliko će biti plaćeni izvođači za DOČEK 2019. u Beogradu http://www.pressonline.rs/info/beograd/416247/harisu-56000-rasti-22000-evra-evo-koliko-ce-biti-placeni-izvodjaci-za-docek-2019-u-beogradu.html Trodnevni program za doček Nove godine, 30. i 31. decembra i 1. januara ispred Doma Narodne Skupštine, koštaće oko 330.000 evra, što je mnogo više nego što je plaćeno prošle godine (145.000 evra)! ]]> Foto:Blic

Najviše novca, kako stoji u cenovniku koji je obelodanio "Istinomer" odmah nakon što je juče završen pregovarački postupak, biće plaćeno za nastup Harisa Džinovića, skoro 56.000 evra, po 45.000 dobiće "Rudimental" i Bajaga i Instruktori, tek nešto manje Saša Kovačević (oko 42.700)...

Za razliku od prošle godine, ovog puta su neki, uslovno rečeno "manji izvođači", dobili znatno više novca. Tako će Rasti biti plaćeno 22.000 evra, Dejan Petrović i Big bend će dobiti 25.000, "Stereo MC" 22.000.

Podsetimo, lane je Željko Samardžić plaćen 25.000 evra, "Van Gog" 17.500, "Zana" oko 7.500, "Ortodoks kelts" i "Ničim izazvan" ukupno 8.300.

Iako ovi iznosi nisu još zvanično potvrđeni, po svemu sudeći su tačni pošto se u zvaničnoj konkursnoj dokumentaciji nalazi podatak da će "Rudimental" biti plaćen 45.000 evra. Što je "Istinomer" i potvrdio.

Zvanična konkursna dokumentacija Foto: CEBEF / screenshot

Zvanična konkursna dokumentacija

Treba napomenuti da je za prateći program koncerata i predstava koji će biti organizovani tokom Beogradske zime biti plaćeno 90.700 evra. Najviše novca, 3,3 miliona odvojeno je za tri programa - Gala koncert, Praznični glas grada i (Ne)nacrtani junaci crtanih filmova.

CENOVNIK

"S.A.R.S." (15.000)

"Stereo MC" (22.000)

"Rudimental" (45.000)

Saša Kovačević (42.711)

Bajaga i Instruktori (44.745)

Haris Džinović (55.932)

Dejan Petrović BB (25.423)

Senidah (8.389)

Aleksandar Sedlar (10.169)

Rasta (22.372)

Đorđe David (4.474)

"Gramofondžije" (3.000)

"Disciples" (31.250)

UKUPNO: 330.000

]]>
Wed, 26 Dec 2018 13:56:52 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416247/harisu-56000-rasti-22000-evra-evo-koliko-ce-biti-placeni-izvodjaci-za-docek-2019-u-beogradu.html
Neće biti POSKUPLJENJA vrtića u 2019. godini http://www.pressonline.rs/info/beograd/416193/nece-biti-poskupljenja-vrtica-u-2019-godini.html Poskupele su usluge "Gradskog stambenog", najavljeno je i poskupljenje vode, ali lepe vesti za sve roditelje stižu iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pošto u 2019. neće biti poskupljenja vrtića. ]]> Foto:Blic

- Roditelji će dobijati uplatnice na oko 5.600 dinara, kao i do sada što znači da će Grad nastaviti da subvencioniše boravak dece u državnim vrtićima sa 80 odsto od ekonomske cene, odnosno oko 22.400 dinara - rekao je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu za "Večernje novosti".

On je poručio da je interes gradjana na prvom mestu te da će se nastaviti rad na tome da što više dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, kao i da se smanje liste čekanja za upis u vrtiće.

- U ovom trenutku u državnim i privatnim vrtićima boravi oko 30.000 mališana više u odnosu na pre deset godina, odnosno oko 70 odsto dece je obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem - rekao je Gak.

On je najavio i da će Grad nastaviti sa politikom besplatnog boravka u vrtićima za najosetljivije kategorije gradjana, te da sada u beogradskim vrtićima besplatno boravi oko 5.800 dece.

]]>
Mon, 24 Dec 2018 14:22:44 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/416193/nece-biti-poskupljenja-vrtica-u-2019-godini.html
EKSTRA PARKING ZONA Parkiranje po novim cenama i samo na 30 minuta biće u OVIM ULICAMA http://www.pressonline.rs/info/beograd/415983/ekstra-parking-zona-parkiranje-po-novim-cenama-i-samo-na-30-minuta-bice-u-ovim-ulicama.html Na potezu između ulica Brankove, Carice Milice, Gračaničke, Pariske i Karađorđeve nalaziće se nova "ekstra" ljubičasta zona, koju je pre nekoliko dana najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, potvrdili su za "Blic" iz Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda. ]]> Foto:Blic

Nova "luksuzna" zona, na delovima gde su proširivane pešačke zone, u kojoj će zadržavanje vozila biti najviše do 30 minuta, naplaćivaće se više u odnosu na druge zone, ali još uvek nisu određene cene.

Mapa ljubičaste zone Foto: screenshot

Mapa ljubičaste zone

- Na taj način rasteretiće se centralne gradske ulice i smanjiti problem sa slobodnim parking mestima, a građani će imati gde da ostave svoje vozilo na 30 minuta kako bi završili svoje poslove - rekao je za "Blic" Novica Mićević, iz Sekretarijata za saobraćaj.

To nije jedina novina u vezi sa parkiranjem. Kako je juče najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Beograd bi do juna 2019. trebao dobiti novih 3.000 parking mesta, čime bi ukupan broj dostigao 25.000.

Takođe, vozači će ubuduće u svim zonama moći da ostave vozila sat duže, ali će tih 60 minuta biti naplaćeno po višoj ceni. O kojoj se tačno sumi radi, biće naknadno određeno.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:23:13 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415983/ekstra-parking-zona-parkiranje-po-novim-cenama-i-samo-na-30-minuta-bice-u-ovim-ulicama.html