Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŽELEZNIČKA STANICA Evo šta će sve biti izgrađeno u BLOKU 42 http://www.pressonline.rs/info/beograd/413695/kako-ce-izgledati-nova-zeleznicka-stanica-evo-sta-ce-sve-biti-izgradjeno-u-bloku-42.html Nova autobuska i železnička stanica u Bloku 42 pretrpeće prve promene i pre samog početka gradnje! Naime, u pripremi je Izmena i dopuna plana detaljne regulacije za ovaj kompleks (između ulica Đorđa Stanojevića, Bulevara Milutina Milankovića, Antifašističke borbe i Nove 1) koji bi trebalo da se gradi prekoputa sadašnjeg “buvljaka”, a najveće promene ogledaće se u redefinisanju komercijalnih zona, odnosno njihovom povećavanju. ]]> Foto:Blic

.

Deo lokacije u Bloku 42 Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Deo lokacije u Bloku 42

Kako stoji u zvaničnoj dokumentaciji “pribavljena je saglasnost autora prvonagrađenog konkursnog rešenja za Blok 42 kako bi se omogućila gradnja jednog kubusa do visine od 32 metra”.

Na ovom prostoru, pored železničke i autobuske stanice, planirana je i gradnja javne garaže sa 200 mesta, velikog parka, a u okviru komercijalne zone potencijalni hotel, tržni centar, pojedinačni trgovinski i ugostiteljski sadržaji, poslovni apartmani, ali i objekti stambene namene.

“Komercijalna podzona K1 obuhvata deo prostorne celine 1 u Bloku 42 i orijentisana je ka ulicama Antifašističke borbe i Milutina Milankovića. Karakteriše je visoki objekat (maksimalno 100 metara), a preporučena namena je hotel”, stoji u ovom dokumentu.

Grafički prikaz plana Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izdgradnju Beograda / screenshot

Grafički prikaz plana

U komercijalnoj podzoni K2 biće objekat u formi lamele maksimalne visine 32 metra, a preporučena namena je poslovanje.

U odnosu na prvobitni plan, ako ovaj novi bude usvojen, dobiće se preko 30.000 novih komercijalnih kvadrata.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:42:19 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413695/kako-ce-izgledati-nova-zeleznicka-stanica-evo-sta-ce-sve-biti-izgradjeno-u-bloku-42.html
GRK DOBIJA ULICU U BEOGRADU Da li znate ko je bio Janis Janulis? http://www.pressonline.rs/info/beograd/413668/grk-dobija-ulicu-u-beogradu-da-li-znate-ko-je-bio-janis-janulis.html Na drugoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, usvojene su inicijative za postavljanje skulptura vajarke Olge Jevrić, podizanje spomen-obeležja rok muzičaru Milanu Mladenoviću, kao i imenovanje jedne ulice u prestonici po Janisu Janulisu. ]]> Foto:Blic

– Postavljanjem osam skulptura Olge Jevrić u parku na Topličinom vencu stvorićemo muzej na otvorenom i mogućnost domaćim i stranim posetiocima da se upoznaju sa delima jedne od najvećih naših skulptorki koja je stekla svetsku slavu. Takođe, postavljanjem spomen-obeležja Milanu Mladenoviću zaokružićemo proces rekonstrukcije platoa ispred Doma omladine, koji više neće biti samo lep, rekonstruisani plato, već i svojevrsno spomen-obeležje – istakla je zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

Andrea Radulović Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

Andrea Radulović

Ona je podsetila da se u ovoj godini obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i dodala da je to dobra prilika da se Grad Beograd, dodeljivanjem naziva ulici, oduži dobrotvoru Janisu Janulisu za sve zasluge koje je učinio za srpski narod na Krfu.

Glavni urbanista Milutin Folić, na ideju arhitekte Borisa Podreke, podneo je inicijativu za postavku osam skulptura Olge Jevrić u rekonstruisanom parku na Topličinom vencu, koji se uređuje po zamisli ovog svetski poznatog arhitekte.

– Park je zamišljen kao omaž Olgi Jevrić, kako bi se skulpture naše najveće vajarke učinile vidljivim za prolaznike. Postavljanje skulptura na predloženoj lokaciji učiniće da se oplemeni javni prostor, a ujedno predstavlja i jedan od načina da se posetiocima predstavi deo umetničkog opusa jedne od najvećih domaćih likovnih autorki – istakao je Folić.

Za Milana Mladenovića su mnogi čuli, ali ne i za Janisa Janulisa.

– Janis Janulis je bio seljak sa grčkog ostrva Krf koji je nesebično pomagao srpskoj vojsci kada se 1916. godine iskrcala na Krf posle albanske golgote. Janis Janulis je Srbima poklonio zemlju na kojoj su podigli logor, gde su se oporavljali i odakle su kasnije prebačeni na Solunski front. Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, odužujući se ovom srpskom dobrotvoru, podiglo je spomenik Janisu Janulisu u centru sela Agios Mateos – rekla je Beograđanka Jelena Spasić koja je podnela inicijativu da se jednoj ulici u Beogradu dodeli naziv po Janulisu.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:42:29 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413668/grk-dobija-ulicu-u-beogradu-da-li-znate-ko-je-bio-janis-janulis.html
BEOGRAĐANE ČEKA PAKLEN VIKEND Zbog raznih manifestacija doći će do ZATVARANJA ULICA i promena u gradskom prevozu http://www.pressonline.rs/info/beograd/413616/beogradjane-ceka-paklen-vikend-zbog-raznih-manifestacija-doci-ce-do-zatvaranja-ulica-i-promena-u-gradskom-prevozu.html Beograđane i predstojećeg vikenda očekuju mnogobrojne zatvorene ulice i promene na desetinama linija javnog gradskog prevoza, kako zbog Parade ponosa, tako i sportske manifestacije "Evropski kup C1", te radova na novoj Palilulskoj pijaci i tramvajskoj mreži u Karađorđevoj ulici. ]]> Foto;Blic

Do najveće blokade doći će u nedelju zbog Parade ponosa. Iako će ona zvanično početi u podne, za očekivati je da širi centar grada, od Slavije do Studentskog trga, sa svim okolnim ulicama, bude zatvoren još od ranih jutarnjih časova. I tako će ostati barem do 15.00, dok će prostor oko Studentskog parka ostati blokiran do kasnih večernjih sati.

Kralja Milana će biti zatvorena zbog Parade ponosa Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Kralja Milana će biti zatvorena zbog Parade ponosa

Iz bezbednosnih razloga detalji oko zatvaranja ulica se još drže u tajnosti, pa se ne zna ni tačan broj linija gradskog prevoza koji će promeniti trase.

Zbog održavanja biciklističke trke, u subotu od 9.00 do 14.30 i u nedelju od 9.30 do 13.30 biće zatvoren za saobraćaj Bulevar Nikole Tesle na delu od Brankovog mosta do Trešnjinog cveta. To će dovesti do izmena na linijama 15, 27E, 35, 43, 60, 84, 704, 706, 707.

Radovi će se tokom vikenda izvoditi i u Karađrođevoj ulici i to na delu između Ekonomskog fakulteta i Savskog trga, pa će tokom oba dana doći do izmena linija GSP:

Tramvaji menjaju trase Foto: D. Briza / RAS Srbija

Tramvaji menjaju trase

* tramvaji sa linije 2 će saobraćati na relaciji: Pristanište – Gospodarska mehana.

* tramvaji sa linije 7 će saobraćati na relaciji: Ustanička – Dorćol - Novi Beograd (Blok 45).

* tramvaji sa linije 9 će saobraćati na relaciji: Banjica – Gospodarska mehana.

* tramvaji sa linije 12L će saobraćati na relaciji: Omladinski stadion - Gospodarska mehana.

Konačno, zbog radova na Palilulskoj pijaci, koja je u izgradnji, biće zatvorena Ulica majora Ilića, a trase će promeniti linije 65 i 77.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 14:02:03 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413616/beogradjane-ceka-paklen-vikend-zbog-raznih-manifestacija-doci-ce-do-zatvaranja-ulica-i-promena-u-gradskom-prevozu.html
Kosovski parlament nastavlja sednicu, na stolu i dijalog sa Beogradom http://www.pressonline.rs/info/beograd/413612/kosovski-parlament-nastavlja-sednicu-na-stolu-i-dijalog-sa-beogradom.html Skupština Kosova nastavlja danas plenarnu sednicu, a na dnevnom redu će se naći četrdesetak tačaka, među kojima je i glasanje o Nacrtu rezolucije o dijalogu sa Beogradom. ]]> Foto:B92

Glasanje o rezoluciji o dijalogu sa Beogradom je predviđeno kao šesta tačka dnevnog reda, saopšteno je iz kosovskog parlamenta.

Predlozi tri zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku, koje je juče usvojila vlada Ramuša Haradinaja, nisu predviđeni ovim dnevnim redom.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:45:49 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413612/kosovski-parlament-nastavlja-sednicu-na-stolu-i-dijalog-sa-beogradom.html
ŠOK NA PROMOCIJI OFICIRA Devojka se našla usred kolone, a onda je mladi vojnik učinio nešto NEOČEKIVANO http://www.pressonline.rs/info/beograd/413499/sok-na-promociji-oficira-devojka-se-nasla-usred-kolone-a-onda-je-mladi-vojnik-ucinio-nesto-neocekivano.html Romantični čin prosidbe obeležio je ovogodišnju promociju najmlađih oficira Vojske Srbije. Nakon zvanične ceremonije jedan od mladih vojnika osmislio je posebnu koreografiju uz pomoć svojih kolega i na nesvakidašnji način iznenadio svoju izabranicu. ]]> Foto:Blic

Dok je vojska defilovala ispred Doma Narodne skupštine zbunjena devojka nepomično je stajala ispred svog oficira.

Sve ovo zabeleženo je na snimku koji je osvanuo na društvenim mrežama koji je postao apsolutni hit. Među brojnim komentarima, izdvajaju se oni u kojima su srdačne čestitke upućene budućem mladom bračnom paru. Neki su im poželeli mnogo dece, drugi da ljubav traje večno i da ih sreća prati, a bilo je i onih šaljivih komentara u stilu "kako da ga odbije kada su svi naoružani".

Kad je vojnik kleknuo, sve je bilo jasno... Foto: Facebook/Dnevna doza lepog / screenshot

Kad je vojnik kleknuo, sve je bilo jasno...

- Dobro kaže Jorović Rade: ”Žene vole oficireee” - glasio je jedan od komentara, a mnogi momci čestitali su mladom oficiru na hrabrom i originalnom činu.

]]>
Tue, 11 Sep 2018 13:39:19 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413499/sok-na-promociji-oficira-devojka-se-nasla-usred-kolone-a-onda-je-mladi-vojnik-ucinio-nesto-neocekivano.html
ZATVARA SE CENTAR GRADA Večeras od 16.30 do 22.30 OVE ulice bez automobila, izmenjene trase 15 LINIJA GSP http://www.pressonline.rs/info/beograd/413418/zatvara-se-centar-grada-veceras-od-1630-do-2230-ove-ulice-bez-automobila-izmenjene-trase-15-linija-gsp.html Zbog generalne probe promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, koja će se večeras održati ispred Doma Narodne skupštine, od 16.30 do 22.30 doći će do zatvaranja određenog broja centralnih gradskih ulica, kao i promena na trasama 15 linija javnog gradskog prevoza. ]]> Foto:Blic

Saobraćaj će biti obustavljen na Trgu Nikole Pašića do Terazija, u Dečanskoj od Terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, Takovskoj od ugla sa Kosovskom ulicom do Bulevara kralja Aleksandra, Bulevaru kralja Aleksandra od Kneza Miloša do Resavske, Ulici Kneza Miloša od Kralja Milana do Bulevara kralja Aleksandra, Dragoslava Jovanovića od ulaza u javnu garažu do Trga Nikole Pašića, kao i u Vlajkovićevoj od Trga Nikole Pašića do Kosovske.

PROMENE U GRADSKOM PREVOZU

* tramvaji sa linije 3L umesto do Tašmajdana, saobraćaće do Trga Slavija;

* tramvaji sa linije 6, umesto do Tašmajdana, saobraćaće Beogradskom do Trga Slavija;

* tramvaji sa linija 7 i 12L će, umesto Resavskom, u oba smera saobraćati Beogradskom;

* autobusi sa linije 23, u oba smera, saobraćaće: Takovska - 27 marta – Starine Novaka - Beogradska – Trg Slavija – Nemanjina – Kneza Miloša i dalje redovnom trasom.

* autobusi sa linije 24, u oba smera, saobraćaće: Trg republike – Makedonska - Svetogorska - Majora Ilića - 27. marta - Beogradska – Njegoševa i dalje redovnom trasom;

* autobusi sa linije 26, u oba smera, saobraćaće: Trg republike - Makedonska - Svetogorska - Majora Ilića - 27. marta - Beogradska – Bulevar kralja Aleksandra i dalje redovnom trasom;

* autobusi sa linije 27, saobraćaće: Trg republike – (Bulevar despota Stefana - Džordža Vašingtona u smeru ka Mirijevu) (Majora Ilića – Ilije Garašina - Svetogorska - Makedonska u smeru ka centru) - 27. marta - Kraljice Marije - Ruzveltova i dalje redovnom trasom;

* autobusi sa linija 37, 44 i 58, u oba smera saobraćaće: Trg republike – Kolarčeva – Terazije - Kralja Milana – Trg Slavija - Nemanjina - Kneza Miloša i dalje redovnom trasom.

Promene na 15 linija gradskog prevoza Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Promene na 15 linija gradskog prevoza

* autobusi sa linije 74, u oba smera, saobraćaće: Bulevar kralja Aleksandra – Beogradska – Trg Slavija - Nemanjina - Kneza Miloša i dalje redovnom trasom.

* elektrobusi sa linije EKO 1, u oba smera: Vukov spomenik – Bulevar kralja Aleksandra – Ruzveltova – Kraljice Marije – 27. marta – Majora Ilića – Ilije Garašanina - Svetogorska – Makedonska – Dečanska – Terazijski tunel i dalje redovnom trasom;

* jedan broj trolejbusa sa linije 40 sa terminusa Zvezdara se preusmeravaju na liniju 28 od 14.30 i na njoj rade do kraja rada, a ostali trolejbusi se upućuju u garažu (definisano redom vožnje).

* trolejbusi sa linije 41 se isključuju za garažu sa terminusa Studentski trg počev od 14.30.

* uspostavlja se autobuska linija 41A na relaciji Admirala Geprata – Banjica 2, od 14.45.

Slična organizacija saobraćaja očekuje nas i sutra od 7.00 do 13.30 sati.

]]>
Fri, 7 Sep 2018 13:50:12 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413418/zatvara-se-centar-grada-veceras-od-1630-do-2230-ove-ulice-bez-automobila-izmenjene-trase-15-linija-gsp.html
LETE, ZUJE I SMRDE Beograđani poslednjih dana ne mogu da žive od SMRDIBUBA http://www.pressonline.rs/info/beograd/413388/lete-zuje-i-smrde-beogradjani-poslednjih-dana-ne-mogu-da-zive-od-smrdibuba.html Male, dosadne i svuda prisutne smrdibube noćna su mora Beograđana svake godine na prelasku iz leta u jesen. ]]> Foto:Blic

Da se ni ova godina ne razlikuje mnogo od prethodnih kazuju svedočanstva sugrađana iz svih delova prestonice.

- Ako i na pet minuta ostavimo otvoren prozor ili terasu, smrdibube odmah uleću. Živimo blizu parka i ima ih na stotine - kaže sugrađanka Tamara N. sa Banovog brda.

Ništa bolja situacija nije ni sa druge strane Save.

- Poslednje dve nedelje situacija je neizdrživa, ubiše nas smrdibube na Novom Beogradu. Kako izađemo odmah se motaju oko glava, uleću u majice, kosu - očajna je Andriana M.

Upravo ovaj period je najkritičniji, pošto smrdibube žele da se primire i sklone od hladnijih dana koji tek dolaze, a savršeno mesto za to su im topli beogradski stanovi.

- Smrdibube imaju unutrašnji ciklus koji im govori da je vreme da se polako spremaju za zimski san i tada one ulaze u stanove i traže rupe u kojima će prezimiti. Međutim, pošto u septembru još uvek nije hladno vreme, one izlaze i možemo ih videti napolju - objasnio je svojevremeno profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković.

U potrazi za novim staništem smrdibube sa obližnjih zelenih povšina doleću u najbliže stanove prateći put svetlosti i miris insekata koji su već prošli tuda i našli odgovarajuću putkotinu u nekom stanu. Najveći problem je što ne postoji adekvatno rešenje za njihovo uklanjanje.

Smrdibube napadaju i napolju Foto: Ivana Jasnić Mastilović / RAS Srbija

Smrdibube napadaju i napolju

- One osvajaju teritoriju i drastično se množe. Suludo je prskati stan non-stop, a napolju isto tako ne možete ništa da uradite jer su one, kada su biljke u pitanju, svaštojedi. Ne možete isprskati svaku biljku u gradu - objašnjavaju stručnjaci.

KAKO SE BORITI PROTIV NJIH?

Stručnjaci ističu da je najbolji način zaštite postavljanje komarnika na prozore i vrata, međutim, ni ovo rešenje nije u potpunosti uspešno budući da ovi dosadni insekti pronalaze pukotine širine samo dva milimetra.

NIJE IH TEŠKO PREPOZNATI

Smrdibube je lako primetiti i prepoznati pošto nesnosno zuje dok lete, udaraju u lustere, a kada ih zgnječite ispuštaju veoma neprijatan miris po kojem su i dobile ime. Najčešće su zelene boje, mada ima i braon i šarenih.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 13:59:41 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413388/lete-zuje-i-smrde-beogradjani-poslednjih-dana-ne-mogu-da-zive-od-smrdibuba.html
DA LI ĆEMO IMATI DEJTON 2: Pečat na rešenje kosovskog čvora na konferenciji uz ZAPADNE SILE http://www.pressonline.rs/info/beograd/413384/da-li-cemo-imati-dejton-2-pecat-na-resenje-kosovskog-cvora-na-konferenciji-uz-zapadne-sile.html Ako dođe do kompromisa između Beograda i Prištine, sve su glasnije najave da bi dogovor o Kosovu mogao da bude ozvaničen na međunarodnoj konferenciji neformalnog naziva "Dejton 2". ]]> Foto:Blic

Kao njeni učesnici, kako kažu diplomatski izvori "Blica", zasada su viđeni SAD, Francuska i Evropska unija, ali i Rusija.

Razlog za ovakve korake treba tražiti u nameri da dogovor između Beograda i Prištine garantuje ne samo Evropska unija, koja je i posrednik dijaloga, već i druge zapadne sile.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

- Dogovor između Beograda i Prištine je daleko, ali je to ideja u slučaju da se stvari odvijaju u pozitivnom smeru. Onda je moguće da se organizuje "Dejton 2", da budu prisutni Amerika, Francuska, predstavnici Evropske unije i Rusija. Prisustvo Moskve je značajno, jer bi to značilo trajnost dogovora - kaže izvor "Blica".

Ovu mogućnost potvrdio je za "Blic" i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je ocenio da bi do rešenja "kosovskog čvora" moglo da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji.

- Da bi do toga uopšte došlo, Beograd i Priština moraju da se dogovore. Ako se približe stavovi, onda se može ići na međunarodnu konferenciju. Sada smo daleko od toga - kaže Dačić za "Blic".

Zasad se kao moguće rešenje pominje razgraničenje, a sem toga što bi bilo na stolu, postavlja se pitanje i kada bi konferencija mogla da bude održana. Logičan odgovor koji se nameće je proleće 2019. godine, pre nego što budu održani izbori za Evropski parlament. Činjenica je da kada god se do sada nezvanično govorilo o roku za postizanje dogovora između Beograda i Prištine, u igri je bio mart sledeće godine, ali je komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han tu liniju pomerio za leto sledeće godine.

Na pitanje da li smatra da će do rešenja doći do kraja mandata Evropske komisije, krajem oktobra, kaže da to nije zato što je kraj mandata.

- Ali, bilo bi korisno ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, leta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima. Rešenje ne sme ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana. Sada moramo videti širi sliku, što znači da, bez obzira kakvo je to rešenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih. Razmenu teritorija treba ostaviti njima da o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, treba razmišljati i izvan zadatih okvira - rekao je komesar EU.

Ivica Dačić i Hašim Tači sa Ketrin Ešton Foto: Savet EU / Promo

Ivica Dačić i Hašim Tači sa Ketrin Ešton

Uslovni okviri su, kako je istakao, da ima više stabilnosti u regionu.

- I da svako pojedinačno rešenje, svaki dogovor za rešenje bilateralnih sukoba mora doprineti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, u završnici, cilj da svih šest zemalja postanu članice EU - istakao je Han.

Govoreći o mogućnostima da do "Dejtona 2" dođe, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenjuje za "Blic" da je važno da svi ključni akteri učestvuju u procesu dolaska do dogovora, i da svima bude prihvatljiv.

- Deluje da se čitav pregovarački proces ubrzava, ali i da ćemo obrise o vremenskom okviru rešenja i pravcima imati u septembru mesecu. Važno je da se i zemlje regiona slože, a međunarodna konferencija se nezvanično spominje za drugu četvrtinu sledeće godine. Inače, SAD su tu sve vreme trajanja dijaloga, a Nemačka ima veliku uticaj u Evropskoj uniji - kaže Joksimovićeva.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović kaže da je zasada mnogo nepoznanica u igri.

- Ne znamo ni da li bi tema te konferencije bila samo Kosovo, ili će se baviti celom slikom Balkana? Ako na stolu bude razgraničenje, mi sada ne znamo ni šta taj termin podrazumeva i za čiji račun i protiv koga će biti. Voleo bih da znam odgovore na ta pitanja - kaže Jovanović.

O ovoj ideji nedavno je govorio i Volfgang Petrič, austrijski diplomata i bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo, uz ocenu da može da zamisli format nalik Dejtonu i da se zalaže da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom zasvagda raščistila postjugoslovenska situacija.

EU: Dogovor za nekoliko meseci

Konačni sporazum Beograda i Prištine trebalo bi da bude postignut do kraja ove ili početkom sledeće godine, a dogovor, pored međusobne saglasnosti obe strane, mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ima podršku međunarodne zajednice, uključujući i region, saznaje Tanjug u Briselu.

- Parametri dogovora su da mora postojati pristanak dve strane, da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i da mora imati podršku međunarodne zajednice, uključujući i region - navode za Tanjug u EU institucijama. U Briselu su, kažu, svesni težine zadatka koji se nalazi pred pregovaračima kako bi se došlo do dogovora koji ispunjava sve te kriterijume. U EU očekuju da bi do konačnog dogovora o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine trebalo da dođe "do kraja ove ili početkom sledeće godine".

- Realno bi bilo da dogovor vidimo za nekoliko meseci. Idealno bi bilo da se to dogodi u narednih šest meseci. Ne postoji zadato vreme, ali svi se slažu da moramo iskoristiti trenutni zamah u pregovorima - kažu u diplomatskim krugovima u Briselu.

Đurić: Vučićeva poseta Kosovu najkompleksnija do sada

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da ne očekuje mnogo od pregovora u Briselu.

- Mala su mi očekivanja da možemo, nakon svega što nam se dešava ovih dana i nedelja, da nešto izvučemo i dobijemo. Pregovaračku poziciju Srbije otežava opozicija svojim izjavama. Lažu narod da stolica u UN ne znači priznanje - kazao je Đurić.

Marko Đurić Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Marko Đurić

On je najavio i da će predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM biti najsveobuhvatnija i za organizaciju najkompleksnija poseta do sada, jer će posetiti dvocifren broj lokacija na KiM.

- Predsednik je insistirao da bude što više sa ljudima, da razgovara sa njima. Posetiće domaćinstvo Milana Kovačevića koji živi u Banjama, selo koje se nalazi u opštini u kojoj žive isključivo Albanci - rekao je Đurić.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 13:27:40 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413384/da-li-cemo-imati-dejton-2-pecat-na-resenje-kosovskog-cvora-na-konferenciji-uz-zapadne-sile.html
BEOGRAD U TOP 10 DESTINACIJA Britanski "Gardijan" tvrdi da srpsku prestonicu treba posetiti iz MNOGO RAZLOGA http://www.pressonline.rs/info/beograd/413310/beograd-u-top-10-destinacija-britanski-gardijan-tvrdi-da-srpsku-prestonicu-treba-posetiti-iz-mnogo-razloga.html Tek što je obelodanjeno da je Beograd najjeftinija destinacija koju vredi posetiti u Evropi ove jeseni, poznati britanski list "Gardijan" nastavio je sa pohvalama srpskoj prestonici stavljajući je na listu TOP 10 gradova za alternativni odmor. ]]> Foto:Blic

Srpska prestonica se tako našla u društvu Katanije (Italija), Kaunasa (Litvanija), Košica (Slovačka), Barija (Italija), Podgorice (Crna Gora), Ohrida (Makedonija), Preveze (Grčka), Grenobla (Francuska) i Pule (Hrvatska).

"Gardijan" podseća da je Beograd nedavno izabran za najjeftiniju destinaciju u istraživanju "Post ofisa", da je za dvodnevni smeštaj i boravak neophodno samo 149 funti, te napominje da je ovog leta ponovo otvoren Narodni muzej, pre njega i Muzej savremene umetnosti na Ušću, ali i da se nikako ne smeju zaobići Ada Ciganlija, Zemun, barovi u Cetinjskoj ulici...

]]>
Tue, 4 Sep 2018 13:22:59 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413310/beograd-u-top-10-destinacija-britanski-gardijan-tvrdi-da-srpsku-prestonicu-treba-posetiti-iz-mnogo-razloga.html
AMBROZIJA DIVLJA po prestonici, evo šta bi moglo da donese privremeni SPAS http://www.pressonline.rs/info/beograd/413268/ambrozija-divlja-po-prestonici-evo-sta-bi-moglo-da-donese-privremeni-spas.html Koncentracija polena ambrozije u prestonici i dalje je na izuzetno visokom nivou, a tako će biti nastavljeno i narednih nedelja. ]]> Foto:blic

.

Koncentracija polena u vazduhu Foto: www.sepa.gov.rs / screenshot

Koncentracija polena u vazduhu

Ništa čudno ako se zna da je ova korovska biljka najopasnija od sredine avgusta do kraja septembra, ali i da se masovno proširila po prestonici o čemu svedoče i fotografije po društvenim mrežama.

Na oba merna mesta u Beogradu, na Zvezdari i na Novom Beogradu, koncentracija polena ambrozije je u "crvenoj zoni", na najvišem mogućem stepenu.

Spas, barem privremen, mogle bi da donesu jače kiše koje bi sprale polen.

Ako je za utehu, malo je počela da popušta količina polena koprive, koja ipak zadaje znatno manje problema Beograđanima.

]]>
Mon, 3 Sep 2018 13:48:32 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413268/ambrozija-divlja-po-prestonici-evo-sta-bi-moglo-da-donese-privremeni-spas.html
KIŠA U BEOGRADU Mogući pljuskovi sa grmljavinom i grad, a već je PALA TEMPERATURA http://www.pressonline.rs/info/beograd/413267/kisa-u-beogradu-moguci-pljuskovi-sa-grmljavinom-i-grad-a-vec-je-pala-temperatura.html Posle sunčanog jutra, Beograđane očekuje - kiša. Barem u pojedinim delovima prestonice. ]]> Foto:Blic

- Oblačnost koja u južnim i istočnim delovima grada uslovljava pljuskove, grmljavinu, pojačan vetar u zoni pljuska i pojavu grada, premeštaće se ka Pančevu - stoji u obaveštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda za period do 14.50 časova.

Dakle, na udaru su pre svih žitelji Lazarevca, Sopota, Mladenovca, Obrenovca, ali i Palilule.

Temperatura u Beogradu u 13 časova iznosila je 23 stepena, jedan manje nego u prethodnom satu.

]]>
Mon, 3 Sep 2018 13:46:01 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413267/kisa-u-beogradu-moguci-pljuskovi-sa-grmljavinom-i-grad-a-vec-je-pala-temperatura.html
Nezvanični simbol glavnog grada čeka selidbu http://www.pressonline.rs/info/beograd/413263/nezvanicni-simbol-glavnog-grada-ceka-selidbu.html Jedini je u prestonici preživeo kraj Drugog svetskog rata. Čuveni zeleni luk uskoro bi trebalo da bude preseljen u Zemun ili Novi Beograd. U prvim posleratnim decenijama bio je i te kako važanjer je dugo, uz železnički, bio jedini stalni most na Savi u Beogradu ]]> Foto:Rade Krstinić
Da je posle aprila 1941, na početku Drugog svetskog rata u našoj zemlji, u centralnom delu Beograda ostao Most kralja Aleksandra, nacisti verovatno ne bi žurili da podignu novu ćupriju na Savi. Ali, tadašnja jedina tri mosta prestonice Kraljevine Jugoslavije (železnički i Most kralja Aleksandra na Savi i Most kralja Petra Drugog na Dunavu) tog aprila odmah su završili u vodi. Neprijatelju, koji je brzo ušao u glavni grad, bila je potrebna stalna drumska rečna veza sa jedne na drugu stranu Save. Bilo je jasno da će za obnovu Mosta kralja Aleksandra biti potrebno dosta vremena i truda, na šta nije moglo da se čeka. Zato je odlučeno da se u okupirani Beograd dopremi već spremna konstrukcija mosta koja je, kako je zabeleženo u zapisima,  prvobitno bila namenjena za premošćavanje Tise kod Žablja.
]]>
Mon, 3 Sep 2018 13:37:59 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413263/nezvanicni-simbol-glavnog-grada-ceka-selidbu.html
"Nisu Beograd samo splavovi, evo šta mu daje posebnu atmosferu" http://www.pressonline.rs/info/beograd/413203/nisu-beograd-samo-splavovi-evo-sta-mu-daje-posebnu-atmosferu.html Beograd nije najočiglednija destinacija za posetu tokom leta, ali sigurno zna kako da usija sezonu, piše list "London ivning standard", a kao glavni razlog za posetu srpskoj prestonici navodi "zavodljiv osećaj života na otvorenom". ]]> Foto: thinkstock
"Nisu samo noćne žurke na splavovima i barovima usidrenim duž reka Dunava i Save to što Beogradu daje prijatno uzbudljivu atmosferu. Niti su to brojni festivali, koji se održavaju praktično tokom cele godine. To je zavodljiv osećaj života na otvorenom - na terasama kafea, u mnogobrojnim parkovima u gradu, u nebrojenim baštama barova, u biskopima na otvorenom - prosto je nemoguće ne uživati u tome", navodi novinarka lista Meri Novaković. 

U reportaži iz Beograda ona pominje i festival piva, koji je održan na Ušću, gde navodi da su svi dobro raspoloženi i ističe da je ulaz na festival besplatan. 

Obilazeći prestonicu Srbije biciklom, Novakovićeva opisuje predele oko Save i Dunava, a Zemun naziva "atraktivnim predgrađem, čija neobarokna arhitektura prikazuje njegovu prošlost". 

Govoreći o Novom Beogradu, navodi da su tamo zgrade iz doba Tita, te da je arhitektura "manje inspirativna", izuzimajući zgradu Geneksa u obliku slova H. 

Biciklistička staza odvela je novinarku i do Savskog keja, gde se nalaze splavovi, a potom i do Ade Ciganije, za koju kaže da je najposećenije mesto tokom leta i čija plaža, ističe, nosi plavu zastavicu. 

Ada je, navodi ona, "gradsko igralište" sa desetinama kafića, sportovima na vodi, terenima za golf.... 

"Ali u prometnom istorijskom centru Beograda, u Starom gradu, dve noge su generalno bolje nego dva točka. Glavna pešačka zona, Knez Mihailova, odiše karnevalskim duhom - zabavljačima i tezgama, koje upotpunjuu živopisne terase kafića", navodi novinarka. 

Prošla je u svojoj reportaži i pored novootvorenog Narodnog muzeja, studentskog kvarta, a prošetala se i ulicama Dorćola. 

"Možete da tragate za barovima, kafićima i restoranima, nabijenim u uskim ulicama", primetila, a kao mogući izbor za večeru pomenula restorane u Beton hali, gde, kaže, može da se proba različita hrana i oseti miks turske i balkanske kuhinje. 

Na jednom splavu autorka reportaže uživala je u džez muzici, a utiske koje je upotpunila fotografijama, zaokružila je opaskom: "Leto u gradu retko je zvučalo ovako dobro".
]]>
Fri, 31 Aug 2018 17:28:31 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413203/nisu-beograd-samo-splavovi-evo-sta-mu-daje-posebnu-atmosferu.html
TENDER ZA NOVOGODIŠNJU RASVETU Pet firmi ponudilo da ukrasi grad, određeno i 20 NOVIH LOKACIJA ZA UKRASE http://www.pressonline.rs/info/beograd/413186/tender-za-novogodisnju-rasvetu-pet-firmi-ponudilo-da-ukrasi-grad-odredjeno-i-20-novih-lokacija-za-ukrase.html Prva faza tendera za postavljanje dekorativne rasvete je završena, a pristiglo je pet ponuda, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. ]]> Foto:Blic

- Javna nabavka je vredna oko 300 miliona dinara, odnosno negde oko dva miliona evra. Pristiglo je pet blagovoremenih ponuda. Tokom sledeće nedelje gradska komisija će odlučiti sa kojom ćemo firmom sklopiti ugovor - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je, govoreći za za "Studio B", podsetio da su prošle godine dekorativnom rasvetom bile okićene 54 zgrade, a bili su osvetljeni i spomenici kulture na javnim površinama.

– Ove godine planiramo da novogodišnju rasvetu postavimo na 20 novih lokacija. Biće osvetljen Hram Svetog Save, Skadarlija, Slavija, Tašmajdan, Akademski park, Kalemegdan, Cvetni trg i Palata "Albanija". Novina je da će biti okićeni centri prigradskih opština. Dekorativnu rasvetu postavićemo u Mladenovcu, Obrenovcu, Barajevu, Surčinu, Grockoj, Sopotu i Lazarevcu – naveo je zamenik gradonačelnika.

Ulaganje u javnu rasvetu Vesić opravdava odličnim ekonomskim rezultatima, navodeći da je gradska privreda prošle godine od turizma zaradila oko 800 miliona evra.

Vesić je uporedio ulaganje Beograda u dekorativnu rasvetu sa gradovima u regionu i Evropi. Zagreb će ove godine uložiti oko pet miliona evra, Budimpešta tri, Stokholm 3,5, a Moskva čak 95 miliona evra, kaže Vesić.

– Svi gradovi koji žive od turizma ulažu u dekorativnu rasvetu, a to će uraditi i Beograd – zaključio je zamenik gradonačelnika.

]]>
Fri, 31 Aug 2018 12:04:41 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413186/tender-za-novogodisnju-rasvetu-pet-firmi-ponudilo-da-ukrasi-grad-odredjeno-i-20-novih-lokacija-za-ukrase.html
Spremite i 1.400 RSD mesečno: Najveći problem u zgradama... VIDEO http://www.pressonline.rs/info/beograd/413159/spremite-i-1400-rsd-mesecno-najveci-problem-u-zgradama-video.html Beograd Beograđani kojima zgrade održava Gradsko stambeno preduzeće neprijatno su iznenađeni najavom da će im održavanje poskupeti za 50 odsto. ]]>
Foto: Thinkstock

A šta je razlog za poskupljenje?

Ako živite u petnaestospratnici, a ne radi vam jedan lift blago je reći da ste u paklu.Ovaj drugi stalno pun, čeka se dugo, a računi stižu. 

Gradsko stambeno je pod izgovorom da bi trebalo liftovi da se bolje održavaju poskupelo svoje usluge održavanja sa 11 na 17 dinara po kvadratu 

"Dve nedelje nam lift ne radi, zato što nemaju rezervni deo, duglme da promene čeka se po nedelju dana, mislim d aje to udri po boraniji, ni znaja u radu asamo da uzmu ljudima pare", keže upravnik zgrade, Velizar Jovanović. 

Neće svi Beograđani dobiti veći iznos na Infostanu. Poskupeće samo oni stanovi koje održava gradsko stambeno, a njih je oko 250.000. Za stan od 50 kvadrata, stambeno će sada naplaćivati 850 dinara, kada se sabere sa čišćenjem i prosečnom naknadom upravniku, to izađe na 1400 dinara. 

"Mislim da je korektno, ali da se održavaju, a naš recimo ne radi već deset dana", kaže jedan od građana. 

"Ne vredi tu nešto preduzimati, pokušavala sam ja tu preko opštine, pa prebacuju s teleona na telefon", ističe jedna sugrađanka. 

"Moji kumovi žive u zgradi gde se ne održava ništa, ali ako bi se održavalo, onda podržavam jer liftovi su najveći problem u tim stambenim zgradama", kažu. 

Najveći je problem i što je Nadzorni odbor gradskog stambenog samoinicijativno povećao cenu svoje usluga, a gradonačelnik tvrdi da ne zna šta je potpisao 

Gradsko stambeno, kao ni Sekretarijat za stambene i komunalne poslove nas nidu udostojili odgovora, baš kao i mnoge upravnike zgrade. Po novom zakonu, pre podizanja cene moraju da se konsultuju sa stambenim zajednicama 

"Sada se domaćinski svi ophodimo pema zgradi ima dosta tih zahteva i onda gradsko stambeno j u zagušenju, tromi su, sporo odgovaraju na naše zahteve i kasne s intervencijama", kaže Ljubiša Banovački iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda 

Da ironija bude veća, gradsko stambeno u zgradi na Studentskom trgu ne održava lift, jer je star i nema delova. Ta uloga poverena je drugoj firmi. 

"Dakle imamo situacjiju da je gradsko stambeno na kontu lifta u ovoj zgradi 49 odsto i vlasnici stanova i ja kao upravnik ne dobijamo tu uslugu jer je oni ne izvršavaju",objašnjava on. 

Mnoge nove zgrade i naselja po Beogradu odavno plaćaju mnogo više održavanje od onog u gradskom stambenom. Dakle rešenje, je možda u raskidanju ugovora i prelazak kod drugog koji nudi bolju cenu i uslugu.

 

 

]]>
Thu, 30 Aug 2018 20:05:42 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413159/spremite-i-1400-rsd-mesecno-najveci-problem-u-zgradama-video.html
"Karmina Burana" pod otvorenim nebom http://www.pressonline.rs/info/beograd/413136/karmina-burana-pod-otvorenim-nebom.html Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Sudjića, izvešće sutra na stadionu "Tašmajdan" scensku kantatu "Karmina Burana" Karla Orfa, u okviru manifestacije "Noć muzike". ]]> Foto: Thinkstock

Jedno od najizvođenijih dela klasične muzike nastalo je na osnovu zaboravljene rukopisne zbirke od preko 200 pesama s kraja 12. i početka 13. veka, pronađene u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena. 

"Karmina Burana" je inspirisana poezijom putujućih studenata i mladih sveštenika o njihovoj svakodnevici - ljubavi, religiji, odnosu prema prirodi. Orf je prema tim stihovima komponovao delo za troje vokalnih solista, veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar.

]]>
Thu, 30 Aug 2018 15:49:37 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413136/karmina-burana-pod-otvorenim-nebom.html
Kad kaže gradonačelnik: Idite peške na posao, ako možete http://www.pressonline.rs/info/beograd/413089/kad-kaze-gradonacelnik-idite-peske-na-posao-ako-mozete.html Beograd -- Može li Beograd postati "zeleni grad" pitanje je za prvog čoveka prestonice Zorana Radojičića, koji svaki dan na posao ide peške. Meni treba desetak minuta, ali uvek kada mogu idem peške. ]]>

Foto:screenshot/

Meni treba desetak minuta, ali uvek kada mogu idem peške.

Mislim da je to mnogo bolji način da čovek dođe do mesta do kog želi, ako ikako može. S jedne strane, to je zdravije, a s druge prave se manje gužve u gradu", kazao je on za TV Prva.

"Uvek to radim i šaljem poruku drugim ljudima da je to najbolji način za transport, ako se ikako može", poručio je gradonačelnik Beograda sugrađanima. 

Na pitanje da li uopšte može kod Beograđana da se razvije svest o tome, jer smo, čini se, već navikli na konstantne gužve, a automobila je sve više na našim ulicama, Radojičić kaže da treba imati na umu da je leto za nama, odnosno mirniji period. 

"Počinje škola, sigurno i veće gužve i to jeste pitanje svesti i razmišljanja o tom problemu i stalno moramo ljude podsećati na to", kaže on.. 

Prema njegovim rečima, nedovoljan broj ljudi je svestan koliko je ekologija važna za sve nas. Primer su prljava priobalja koja nadležne službe čiste koliko mogu i čim građani prijave, ali problem je i u nama. 

"Beograd je sve veći, ima sve više stanovnika. Živimo u vremenu koje je potpuno drugačije nego što je bilo ranije i ekološki problemi su sve veći i bitniji. Ako razmišljamo o tome kakav ćemo grad da ostavimo našim budućim generacijama, moramo jako da obratimo pažnju na to. I tim se moramo baviti, osvešćivanjem ljudi. U tom smislu i smanjenju saobraćajnih gužvi, do bacanja đubreta. Beograd je naša kuća, kao što je vaš dom, i moramo paziti", poručio je gradonačelnik Beograda.

 

]]>
Wed, 29 Aug 2018 17:04:41 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413089/kad-kaze-gradonacelnik-idite-peske-na-posao-ako-mozete.html
Kako funkcionišu igrališta za pse? VIDEO http://www.pressonline.rs/info/beograd/413088/kako-funkcionisu-igralista-za-pse-video.html Na teritoriji Beograda postoji 11 ovakvih igrališta. ]]>

Na teritoriji Beograda postoji 11 ovakvih igrališta. Glavni problem predstavlja njihovo održavanje. Veterinar Vlada Terzin kaže da su oni idealni kako za pse, tako za njihove vlasnike, jer su ograđeni i imaju prostor za igru i trening. Na ovaj način, takođe, vaši ljubimci mogu da se druže sa ostalim psima. Međutim, postoje stvari koje treba da znate kada je u pitanju ponašanje sa psom u javnosti. Više o tome saznajte u videu.

 

]]>
Wed, 29 Aug 2018 16:25:21 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413088/kako-funkcionisu-igralista-za-pse-video.html
Strani turisti imaju još jedan VELIKI RAZLOG da ove jeseni POSETE BEOGRAD http://www.pressonline.rs/info/beograd/413080/strani-turisti-imaju-jos-jedan-veliki-razlog-da-ove-jeseni-posete-beograd.html Beograd je najjeftiniji evropski grad koji možete posetiti na jesen, kažu rezultati "Post ofis mani siti kosts barometra" koji svake godine izdaje listu najpristupačnijih gradova Starog kontinenta. Prema njihovoj računici, ukupan trošak posete našem glavnom gradu prvog vikenda u oktobru iznosi 164,16 evra. ]]> Foto:Blic

Do ovakvih podataka došlo se utvrđivanjem koliko novca je potrebno izdvojiti za sve one troškove koje imamo prilikom putovanja u 46 gradova - cena kafe, čaše vina, večere, karte za prevoz, ulaza u kulturnu znamenitost i razgledanja panorame grada.

Foto: Grad Beograd / Promo

Prema toj računici, cena večere za dve osobe koja uključuje i flašu domaćeg vina, košta 37,52 evra, a ulaznica u jednu od najvećih gradskih atrakcija Hram svetog Save olakšaće novčanik za nešto manje od 300 dinara.

Budući da je već opšte poznato da su beogradski hoteli sa tri zvezdice daleko prisupačniji nego oni u Evropi, ukupan trošak za boravak u Beogradu bi iznosio 164,16 evra, ali bez plaćene avionske karte, prenosi portal "Kauntri living".

Ne treba zaboraviti da se naš glavni grad nedavno našao među prvima na još jednoj listi. Naime, izveštaj portala "Travel supermarket" govori o tome da su se kao najjeftinije prestonice za jesenju posetu kotirale Beograd i Vilnjus (Litvanija), ali da izbor zavisi od ličnog interesovanja.

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Kada govorimo o drugim gradovima, Krakov koji je bio proglašen za najjeftiniju varijantu prolećnog "siti brejka" pao je na drugo mesto, sa cenom od 186,79 evra za vikend, a evo kako lista izgleda u celosti:

Beograd, Srbija - 164,16

Krakov, Poljska - 186,79

Viljnus, Litvanija - 187,18

Bukurešt, Rumunija - 193,12

Varšava, Poljska - 195,34

Riga, Letonija - 201,22

Porto, Portugal - 202,83

Atina, Grčka - 220,27

Bratislava, Slovačka - 223,61

Moskva, Rusija - 227,79

Napomena: cene su izražene u evrima.

]]>
Wed, 29 Aug 2018 13:11:00 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413080/strani-turisti-imaju-jos-jedan-veliki-razlog-da-ove-jeseni-posete-beograd.html
Nekadašnja zgrada Beobanke otvara vrata za umetnike http://www.pressonline.rs/info/beograd/413023/nekadasnja-zgrada-beobanke-otvara-vrata-za-umetnike.html Umetnički kolektiv "Street Smart" i projektantski biro "Stattwerk" 8. i 9. septembra otvoriće vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih "strit art" lokacija - nekadašnju zgradu "Beobanke", za ulične umetnike i sve zainteresovane građane. ]]>

Foto:Stattwerk

Umetnički kolektiv "Street Smart" i projektantski biro "Stattwerk" 8. i 9. septembra otvoriće vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih "strit art" lokacija - nekadašnju zgradu "Beobanke", za ulične umetnike i sve zainteresovane građane.

Umetnički kolektiv "Street Smart" i projektantski biro "Stattwerk" 8. i 9. septembra otvoriće vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih "strit art" lokacija - nekadašnju zgradu "Beobanke", za ulične umetnike i sve zainteresovane građane.

Umetnički kolektiv „Street Smart“ i projektantski biro „Stattwerk“ 8. i 9. septembra otvoriće vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih „strit art“ lokacija – nekadašnju zgradu „Beobanke“, za ulične umetnike i sve zainteresovane građane. 

U okviru festivala ulične umetnosti „rEKOnstrukcija“ odvijaće se oslikavanje murala uživo, dizajnerski i ekološki market, kreativne radionice za decu i odrasle i di-džej program, a svi sadržaji su besplatni. 

Nekadašnju zgradu „Beobanke“ oslikavaće neki od najboljih uličnih umetnika aktivnih na domaćoj sceni, koji će odgovoriti na temu „Gradska oaza“. 

Učestvovaće Nikola Mihajlović, Jana Danilović, JUNK, TKV, Das Drogen, Studio Kriška, Ink, Zez Lunatic, Re, Kewa, Anthony Brooks, Resto i Quam. 

Svi zainteresovani posetioci moći će da pohađaju i nekoliko kreativnih radionica. 

U subotu, u 12 sati, decu uzrasta od 8 do 15 godina očekuje radionica „Crtanje u krug“ umetnika Quama, koja kombinuje klasične slikarske discipline sa igrom. 

Istog dana u 13 časova počinju dve radionice nastale u saradnji sa studentima Fakulteta za medije i komunikacije. 

Radionica animiranih kolaža „Šetnja herbarijuma” Tamare Tasi i Jane Bjelice uključuje pravljenje digitalnog herbarijuma, a radioničarski program eksperimentalnog i ambijentalnog muzičkog instrumenta „Sonic Junk Harmonic“ Tarasa Subotića i Ivane Miljković, će se sastojati od sklapanja novih muzičkih instrumenata od odbačenih i upotrebljenih materijala. 

U subotu u 14 časova će se predstaviti i prvo ekološko-socijalno preduzeće u Srbiji „Ekobag“ radionicom šivenja torbi od upotrebljenih bilborda i tekstila, a u nedelju od 13 časova Jana Danilović, ulična umetnica, vodiće radionicu „Paste up“ namenjenu svima koji žele da se upoznaju sa tehnikom, koja se koristi za privremene intervencije na ulici. 

Oba festivalska dana između 18 i 20 časova radiće se i sito štampa uživo, a od 12 do 20 časova će raditi dizajnerski i ekološki market. 

Prve večeri za muzički program biće zadužen Ali Guney, di-džej i dizajner zvuka iz Turske koji živi u Beogradu, dok će muzički matine u nedelju početi nastupom Katarine Radovanović i prerasti u noćni program „Šćepine vragolije“ u znaku hausa, fanka, diska, soula, afroa i broukenbita.
]]>
Tue, 28 Aug 2018 17:12:14 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413023/nekadasnja-zgrada-beobanke-otvara-vrata-za-umetnike.html