Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html ĐURO ĐUROVIĆ BEZ BLAMA! Mala mi je plata od 1.330.000, koliko ja radim! http://www.pressonline.rs/info/beograd/411123/djuro-djurovic-bez-blama-mala-mi-je-plata-od-1330000-koliko-ja-radim.html Direktor i profesor Beogradske poslovne škole (BPŠ) Đuro Đurović, koji je sebi dodelio mesečna primanja u iznosu od neverovatnih 1.300.000 dinara, ili 11.000 evra, ali i zaposlio sina Slobodana na mesto asistenta sa platom od 325.000 dinara, oštro odbacuje sve optužbe na svoj račun, ali i tvrdi da je „malo plaćen za posao koji obavlja“! Prema izveštaju Uprave za trezor za 2016. godinu, Đuroviću je sa računa BPŠ isplaćeno ukupno 16 miliona dinara, što je čak 15 puta više nego što su dobili drugi profesori u školi, dok je Agencija za borbu protiv korupcije u decembru 2017. objavila zvaničnu preporuku da se Đurović razreši sa ove javne funkcije. Razlog je bio upravo taj što je Đurović sa sinom zaključio ugovor o zaposlenju, čime se našao u sukobu interesa, koji nije ni prijavio Agenciji. Međutim, direktor Đurović za Kurir tvrdi da je ovo „prosvetna mafija“ koja vodi rat protiv njega jer se bori protiv kriminala i postiže „istorijske uspehe“ sa školom. ]]> AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽILA DA SE POVUČE S POZICIJE DIREKTORA... ĐUROVIĆ SE PRAVI LUDFOTO: DOKUMENT

- Svi ti navodi su laž! Protiv mene anonimne prijave pišu ološi koje sam isterao iz škole jer su se bavili kriminalnim radnjama. Ja sam krenuo u obračun sa kriminalom koji je bio za vreme prošlog direktora i naravno da to nekima ne odgovara jer sam otpustio 25 ljudi. Tačno je da je Agencija protiv korupcije vodila postupak protiv mene i tražila moje razrešenje, koje je Savet škole jednoglasno odbio. Mog sina Slobodana, koji je doktor nauka i na kog sam veoma ponosan, nisam zaposlio ja, jer asistente ne bira direktor. Na obojicu svojih sinova veoma sam ponosan - kazao nam je Đurović, koji je, međutim, odbio da odgovori na pitanje kolika su mu mesečna primanja. Ipak, na naše insistiranje, otkrio je da je „malo plaćen“.

- Plata mi se kreće u okviru zakonom omogućenih primanja, to nisu podaci od javnog interesa i nisam dužan da vam ih otkrivam. Reći ću da sam malo plaćen za to koliko se borim za ovu školu i koliki posao radim. Postižemo briljantne rezultate - kaže Đurović i dodaje da je pre njegovog mandata 41 srodnik raznih profesora zaposlen u školi.

Prema podacima Uprave za trezor o primanjima profesora na 21 najbogatijoj državnoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji, Đuro Đurović je najplaćeniji profesor među njima. U registru imovine funkcionera vidi se da je Đurović pored nekretnina, od kojih poseduje poljoprivredno zemljište, tri stana i kuću, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio samo platu od 472.000 dinara mesečno. BPŠ kao državna visokoškolska ustanova iz republičkog budžeta svake godine dobija oko 120 miliona dinara, ali najveći deo novca, oko 600 miliona dinara, samostalno prihoduje. Svaki fakultet ili viša škola ostvaruje sopstvene prihode, koji se u najvećem procentu zasnivaju na školarinama.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 11:13:05 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/411123/djuro-djurovic-bez-blama-mala-mi-je-plata-od-1330000-koliko-ja-radim.html
DIREKTOR BEOGRADSKE POSLOVNE ŠKOLE SEBI DAO PLATU 1.330.000 DINARA! A svom sinu 325.000 mesečno! http://www.pressonline.rs/info/beograd/411122/direktor-beogradske-poslovne-skole-sebi-dao-platu-1330000-dinara-a-svom-sinu-325000-mesecno.html Direktor Beogradske poslovne škole (nekadašnja Viša poslovna) Đuro Đurović dodelio je sebi mesečna primanja od 1.330.000 dinara ili 11.000 evra, a uz to je zaposlio sina Slobodana Đurovića na mesto asistenta u ovoj visokoj strukovnoj školi s platom od 325.000 dinara, čime se direktno oglušio o preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, tvrde zaposleni u ovoj školi. ]]> Foto:Đuro Đurović (youtube)

 Naime, prema izveštajima Uprave za trezor, 2016. direktoru Đuroviću je s računa Beogradske poslovne škole (BPŠ) isplaćeno oko 16 miliona dinara, odnosno 1.330.000 dinara mesečno, što je čak 15 puta više nego što su dobili drugi profesori u školi. - Ni to nije sve, već je njegovom sinu Slobodanu Đuroviću 2016. s računa škole isplaćeno 3.900.000 dinara ili po 325.000 dinara mesečno, što je više od petostrukog iznosa koji primaju ostali asistenti ili tri i po puta više od onog koji primaju profesori u školi. Većini nastavnog osoblja, a posebno onima koji su prema direktorovom mišljenju nepodobni, drastično je smanjena plata, a u školi je uvedena strahovlada. Đurović mobinguje profesore, ucenjuje ih i trguje svojim uticajem - navodi jedan od zaposlenih u ovoj školi koji je želeo da ostane anoniman (ime i prezime poznato redakciji) iz straha od osvete direktora Đurovića. Većini nastavnog osoblja drastično je smanjena plata.

  Agencija za borbu protiv korupcije zvanično je u decembru 2017. objavila preporuku da se Đurović razreši sa ove javne funkcije, a kao razlog za ovakav stav navode to što je upravo Đurović sa rođenim sinom zaključio ugovor o zaposlenju, čime se našao u sukobu interesa, koji nije ni prijavio Agenciji. FOTO: MARINA LOPIČIĆ - Slobodan Đurović zaposlen je na mestu redovnog asistenta na predmetu Ekonomija i poslovna ekonomika, iako je završio Fakultet za menadžment u Skoplju. O preporuci Agencije za razrešenje direktora Đurovića jedva da se i raspravljalo na dnevnom redu Saveta škole. Predsednik saveta Dragan Jerinić je izjavio da ta odluka nije obavezujuća, da tu nema sukoba interesa i diskretno podsetio članove Saveta da su i njihova deca zaposlena u školi. I Jerinićev sin je zaposlen u ovoj školi, a BPŠ je postao pravi rasadnik nepotizma. Pored toga, direktor zapošljava srodnike visokih državnih funkcionera - navodi izvor Kurira i podseća da su o rasulu i kriminalnim radnjama koje vladaju u BPŠ obavešteni Ministarstvo prosvete i nauke i Skupština Srbije, a da je protiv direktora Đurovića podneto na desetine prijava i tužbi.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 11:13:32 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/411122/direktor-beogradske-poslovne-skole-sebi-dao-platu-1330000-dinara-a-svom-sinu-325000-mesecno.html
Pola Beograda se “guši“ u ambroziji http://www.pressonline.rs/info/beograd/411573/pola-beograda-se-gusi-u-ambroziji.html Sezona cvetanja ambrozije je u punom jeku, a velike kiše doprinose da se pojavi i tamo gde je ranije nije bilo. ]]>
Foto: Screenshot/O2
Foto: Screenshot/O2

Istraživali smo koliko će nas guštit ove godine.

U polenu ambrozije su utvrđena 52 jedinjenja koja izazivaju alergiju, od kojih su šest posebno kritični. Nadležni uveravaju da preduzimaju sve potrebne mere. 

Grad Beograd za ovu godinu obezbedio duplo veća sredstva u odnosu na predhodnu godinu kako za monitoring tako i za suzbijanje ambrozije. 

Konkretno tokom 2017. godine monitoring je rađen na 80 hektara, a suzbijanje na 30 hektara površina, dok je za ovu godinu planirano da se monitoring radi na 160 hektara, a suzbijanje na 60. 

Prema uredbi grada građani su u obavezi da uništavaju ambroziju na privatnim parcelama. 

Ipak i uz sve napore nadležnih institucija koje su non stop na terenu ona će i dalje zadavati glavobolje žiteljima prestonice, sve do do sredine novembra kada se njeno cvetanje završa 

Opširnije u video-prilogu:

]]>
Thu, 19 Jul 2018 20:15:20 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/411573/pola-beograda-se-gusi-u-ambroziji.html
"Panika" u Beogradu – ponovo zbog "lažne vesti" http://www.pressonline.rs/info/beograd/411565/panika-u-beogradu--ponovo-zbog-lazne-vesti-.html Nedavno je u Beogradu građane uznemirilo upozorenje da u garaži u centru grada ima zmija. ]]>
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

U anonimnom apelu na zidu garaže kod skupštine grada naznačeno je da se u pomoć pozove zoohigijena.

U toj službi kažu da nema zmija ni u garaži ni u obližnjem parku, i da je u pitanju neslana šala.

Opširnije u videoprilogu:

]]>
Thu, 19 Jul 2018 20:01:07 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/411565/panika-u-beogradu--ponovo-zbog-lazne-vesti-.html
Vesić: Savamala se ponovo rađa http://www.pressonline.rs/info/beograd/411376/vesic-savamala-se-ponovo-radja.html Početak rekonstrukcije u Balkanske ulice, izmeštanje železničkog saobraćaja iz centra grada i pretvaranje ulice Kraljevića Marka u pešačku zonu ponovo su probudili protivnike Beograda na vodi koji nikada nisu bili agresivniji, piše zamenik gradonačelika Beograda Goran Vesić ]]>
(Foto: Thinkstock)

Vesić u autorskom tekstu za Politiku pod naslovom "Savamala se ponovo rađa". 

Nova javna infrastruktura i rekonstrukcija Savamale koja od oronulog i zapuštenog dela grada postaje ponovo najleppši deo Beograda i novi centar grada. A to znači da više ne mogu da obmanjuju građane u vezi sa Beogradom na vodi, navodi Vesić. 

Kad čitav projekat bude završen, ističe Vesić, na prostoru Savamale građanima Beograda biće dostupno više od 40 hiljada metara kvadratnih javnog prostora u vlasništvu Grada Beograda koje će da izgradi investitor. 

Zamenik gradonačelnika podseća da je na samom početku projekta rekonstruisana je zgrada Beogradske zadruge koja je decenijama bila zapuštena i ruglo. 

Gradi se Bulevar Vudro Vilson koji će spojiti sadašnji tramvajski most i Beogradski sajam čija je dužina oko 2 kilometara, širina 40 metara, sa šest saobraćajnih traka, dva drvoreda i biciklističkim stazama a koji će građani će moći da koriste već u martu naredne godine. 

Nešto ranije, kaže, počela je rekonstrukcija Savskog trga posle koje će se tramvajski i putnički saobraćaj odvijati po obodu trga na kome će 28. juna 2019. godine biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji. 

Zgrada Železničke stanice, izgrađena 1884. godine, biće rekonstruisana i postaje Istorijski muzej Srbije a na mestu gde sada nalaze peroni gradiće se umetnička galerija. 

Ložionica postaje hab za kreativne industrije, Španska kuća biće Kuća arhitekture a Savski kej biće uređen sve do Beogradskog sajma. 

Rekonstruiše se Hercegovačka ulica a biće uređene Travničke ulice, Kraljevića Marka i centralna ulica Savamale, Karađorđeva ulica. 

Najavio je da će do kraja godine početi da se gradi Centralni park koji će se prostirati na 2 hektara sa dečijim igralištima i sportskim terenima. 

U okviru Beograda na vodi gradiće se dve osnovne škole, jedna srednja škola, obdaništa, policijska i vatrogasna stanica. 

Ako tome dodamo da će sada oronuli hotel Bristol biti rekonstruisan, da će pošta u Savskoj ponovo dobiti predratnu fasadu, da će park kod Ekonomskog fakulteta biti uređen, da će sredinom sledeće godine početi uklanjanje tramvajskog mosta na Savi i izgradnja novog Savskog mosta i gradskog tunela koji će povezati Karađorđevu i Bulevar despota Stefana, da će prva linija metroa biti ispod Savske ulice kao i da nas očekuje restauracija svih fasada u Karađorđevoj ulici jasno je da Savamala postaje novi centar grada kako je to bilo krajem 19. i početkom 20. veka, kaže Vesić. 

To znači, ističe zamenik gradonačelnika, da Beograd na vodi nisu samo zgrade, koje građani već mogu da vide, prve dve kule koje se završavaju i useljavaju, treća i četvrta kula koje se grade, tržni centar koji je već dostigao Gazelu i Kula Beograd, novi simbol grada, u okviru koje će biti „Sent Ridžis hotel” već i svi ovi javni prostori i objekti. 

Zahvaljujući ovom projektu, Savamala se ponovo rađa a građani ovog kraja, koji se nalazi južno od Beogradske tvrđave i Kosančićevog Venca duž desne obale Save, konačno će živeti u uređenom delu grada, naveo je. 

A sve je počelo kada je knjaz Miloš Obrenović odlučio da na savsku obalu preseli pristanište i razvije trgovački (abadžijski) deo grada kako bi izgradio srpsku varoš. Izdao je naredbu da oni koji žele da se na savskoj obali bave trgovinom moraju tu da žive, ističe. 

Abadžijsku čaršiju planirao je u današnjoj ulici kraljice Natalije. 

Tadašnjim stanarima tog dela Savamale ponudio je da umesto kućeraka podignu pristojnije kuće i radnje i da za to besplatno poseku svako drvo iz šuma oko Beograda. 

Pošto to niko nije učinio naredio je da se ovaj kraj raseli u Palilulu, što je i urađeno za jedan dan. 

Na praznom prostoru, o državnom trošku, podignuto je 46 dućana, koji su besplatno ponuđeni trgovcima. Knjaz, prvi beogradski urbanista, baš u Savamali želeo je da izgradi novi srpski Beograd, sa svojim upravnim centrom i drugim značajnim objektima, u kom je Abadžijska čaršija trebalo da bude privredni centar. 

Potom je knjaz Miloš odlučio uz Topčiderski drum (koja danas nosi njegovo ime) podiže državne zgrade. 

Zgrada Sovjeta, podignuta 1836. godine (danas je tu Odeon), pored nje Vaznesenjska crkva, Državni savet, vojne kasarne, Ministarstvo finansija sa Finansijskim parkom i Dvor Mihaila Obrenovića. Na uglu Balkanske i Admirala Geprata (Pivarski sokak) nikla je prva Velika pivara u kojoj su igrane prve pozorišne predstave ali i održavana zasedanja skupštine, pa i čuvena Svetoandrejska skupština, 1858. godine. 

Ipak, Savamala nije postala centar grada već mesto gde su trgovci dolazili da se obogate a potom da se presele u druge krajeve Beograda. 

Tako je bilo sve do Luke Ćelovića koji je, obogativši se, odlučio da centar grada dovede u Savamalu. Ćelovićeva vizija koji je inicirao ili finansirao velelepne objekte duž Karađorđeve ulice pretvorio je Savamalu u beogradski privredni centar. Otvorio je 1895. godine u savamalskom hotelu „Bosna“, koga više nema, i beogradsku berzu. 

Posle Drugog svetskog rata, ovaj kraj je izgubio na značaju a duž reke, na preko stotinu hektara, nalazili su se magacini, stovarišta, pruga, ložionica... 

Pokušavala je, kaže, Srpska akdemija nauka da ukaže na veliki potencijal ovog prostora projektom ”Varoš na vodi” posebno kada je sedamdesetih godina prošlog veka počeo da se gradi Prokop i kada je doneta odluka da se iz centra grada iseli železnički saobraćaj. 

Nije bilo ni snage, ni političke volje da se to uradi sve dok pre nekoliko godina predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odlučio da založi svoj politički autoritet za uspeh ovog istorijskog projekta. 

Protivnici Beograda na vodi izgubili su ne samo bitku već i sinekure koje su dobijali za rušenje projekta, ističe on. 

Ukazuje da je njihov kraj počeo izbornim debaklom na gradskim izborima na kojima su rušenje Beograda na vodi nudili kao izborni program. 

Tada su, kaže, još ponekog mogli i da prevare, a danas kada se Savamala uređuje i razvija ne veruje im više niko.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 19:25:16 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/411376/vesic-savamala-se-ponovo-radja.html
B92.net iza vrata BG na vodi - kako izgledaju stanovi http://www.pressonline.rs/info/beograd/411374/b92net-iza-vrata-bg-na-vodi---kako-izgledaju-stanovi.html BW Residences, prva stambena zgrada u "Beogradu na vodi" je završena, a B92.net ekskluzivno vam donesi izgled ovog projekta iza zatvorenih vrata. ]]>
Foto: B92
Foto: B92

U toku je poslednje šminkanje pred useljavanje stanara, a u ovoj zgradi od dvadeset spratova ima 296 stanova - od dvosobnih do petosobnih.

Inače, svaka kula (A i B) ima po tri lifta, od toga po jedan teretni, a svi stanovi imaju terase.

Foto: B92
Foto: B92

 

Prozori sežu od poda do plafona, kako bi „pukao“ pogled na reku, panoramu grada, Kalemegdan...

Foto: B92
Foto: B92

 

U zgradi postoji i bazeni, teretana, igraonica za decu...Concierge je na raspolaganju stanarima za najrazličitije potrebe – od naručivanja taksija, rent-a-car i limo servisa, preko kupovine karata za avion, pa do organizovanja beauty usluga, baštovanstva, brige o kućnim ljubimcima...

Foto: B92
Foto: B92

 

Zgrada ima podzemnu garažu, a s obzirom da je ceo Belgrade Waterfront koncipiran tako da daje prednost pešacima i biciklistima, u garaži postoji poseban prostor za odlaganje bicikala.

Foto: B92
Foto: B92

 

Stanovi su već opremljeni kuhinjskim elementima, kupatilskim ormarićima i garderoberima.

Foto: B92
Foto: B92

 

„Beograd na vodi“ je projekat na milion kvadrata, sa 6.000 stanova, gde će živeti 14.000 ljudi, dok će 12.000 ljudi raditi u tom delu grada.

Foto: B92
Foto: B92

 

U toku su i radovi na izgradnji tržnog centra, na 300.000 kvadrata, a uskoro kreće izgradnja velike kule, koja će biti najviša u centralnoj i ističnoj Evropi.

Foto: B92
Foto: B92

 

U septembru 2015. godine, postavljen je kamen temeljac za dve stambene kule, čime je zvanično počela izgradnja projekta "Beograd na vodi“, vrednog 3,5 milijardi evra.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 19:10:13 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/411374/b92net-iza-vrata-bg-na-vodi---kako-izgledaju-stanovi.html
Vodovodne cevi na Karaburmi od 53 mil RSD http://www.pressonline.rs/info/beograd/411026/vodovodne-cevi-na-karaburmi-od-53-mil-rsd.html Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će ove godine samo na teritoriji Karaburme biti zamenjene vodovodne cevi u vrednosti od 53 miliona dinara. ]]> foto: screenshot

"Stare azbestne cevi biće zamenjene novim, duktilnim. Iako se pričaju razne stvari, azbestne cevi nisu otrovne, one se koriste kao i sve druge cevi samo ih je dobro zameniti novim jer je u međuvremenu tehnologija napredovala", rekao je Vesić novinarima nakon obilaska radova na rekonstrukciji ulične vodovodne mreže u naselju Karaburma.

Vesić je podsetio da JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" već drugu godinu zaredom sprovodi program po kome se godišnje obnavlja najmanje dva odsto vodovodne mreže. 

"U pitanju je evropski standard i taj posao je neophodan kako bi vodovodna mreža i kvalitet vode bili dovedeni u najbolje moguće stanje za korišćenje i kako bi se smanjio rastur vode", rekao je Vesić i istakao da će, u okviru programa, ove godine samo na teritoriji Karaburme biti zamenjene vodovodne cevi u vrednosti od 53 miliona dinara. On je naveo da se u ulici Marijane Gregoran, između ulica Vojvode Micka Krstića i Stevana Dukića, stare azbestene cevi menjaju novim u dužini od 670 metara, a vrednost radova je 15,9 miliona dinara. 

Kako je dodao, u ulici Stevana Dukića se rekonstruiše vodovodna mreža u dužini od 400 metara, a vrednost radova je 8,5 miliona dinara. 

U naselju Karaburma je već rekonstruisana vodovodna mreža u bloku ulica Pribojska, Bore Vukmirovića, Velje Miljkovića i Čiče Romanijskog, podsetio je Vesić i najavio da će ti radovi uskoro početi u Lipetskoj i ulici Pana Ðukića. 

"Nažalost, decenijama unazad se nije ulagalo u postojeću mrežu i zbog toga imamo situaciju da, bez obzira na njeno širenje, postojeća nije bila adekvatna. Poslednje dve godine, zahvaljujući novcu koji smo obezbedili u budžetu, imamo standard po kome se godišnje menja dva odsto cevi, tako da ćemo u jednom trenutku obnoviti i staru mrežu koja će biti po svim standardima 21. veka", dodao je Vesić.

]]>
Wed, 4 Jul 2018 14:46:49 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/411026/vodovodne-cevi-na-karaburmi-od-53-mil-rsd.html
Banovo Brdo:Napuštena zgrada misterija za stanovnike http://www.pressonline.rs/info/beograd/410943/banovo-brdonapustena-zgrada-misterija-za-stanovnike-.html U Trebevićkoj ulici, na Banovom brdu, nalazi se napušteni objekat koji već godinama predstavlja misteriju za lokalno stanovništvo. ]]>
Foto: Screenshot/O2
Foto: Screenshot/O2

Građanima smeta, pribojavaju je se noću i umesto nje zamišljaju nešto korisnije.

Zgrada je prepuštena vremenu, ali i MUP-u.

Opširnije u video-prilogu:

]]>
Mon, 2 Jul 2018 18:20:39 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410943/banovo-brdonapustena-zgrada-misterija-za-stanovnike-.html
Prokop: Iz voza u autobuse do ponoći http://www.pressonline.rs/info/beograd/410894/prokop-iz-voza-u-autobuse-do-ponoci.html Uvedeni dodatni polasci na liniji 36 od Prokopa do centra grada. Putnicima na raspolaganju i trolejbusi 40 i 41. Na Prokopu sada ne postoji taksi stanica ]]> Foto: Screenshot

PUTNICI koji ubuduće vozom budu stizali na železničku stanicu "Beograd centar", do srca prestonice na raspolaganju će imati direktan javni prevoz sve do ponoći! Odlukom Sekretarijata za javni prevoz, produženo je radno vreme linije 36, pa će umesto dosadašnjeg poslednjeg polaska u 20.30 sa Prokopa, autobusi na ovoj liniji ka centru grada kretati tačno u ponoć.

Ovom odlukom putnici će, osim BG vozom, do Prokopa moći da odu i dođu gradskim prevozom. Trasa kojom saobraćaju vozila na liniji 36 je kružna, vozi najužim centrom grada i omogućava presedanja. Početna stanica je Prokop, zatim, slede Trg oslobođenja, Slavija i Nemanjina ulica i sve do dosadašnje Glavne železničke stanice, pa ponovo nazad do Prokopa. Dodatni polasci su i delimično usklađeni sa dolascima vozova na železničku stanicu "Beograd centar" i njihovim polascima sa stanice. Ipak, putnici moraju povesti računa i imati u vidu činjenicu da vozila na ovoj liniji, radnim danima ali i vikendom, saobraćaju u razmaku od 20 minuta.


PROČITAJTE JOŠ: 
Uživanje na Lidu do 1. septembra

Druga veza sa centrom jeste linija BG voza od Ovče do Batajnice. Polasci ovih vozova su u dnevnom špicu na svakih 15 minuta, a predveče i uveče na pola sata. Subotom vozovi voze u razmaku od pola sata u prepodnevnim časovima, a tokom dana i uveče na po sat. Nedeljni red vožnje podrazumeva polaske na oko 60 minuta tokom celog dana. Gradska železnička stanica povezuje Prokop sa Vukovim spomenikom, Karađorđevim parkom, Pančevačkim mostom, Krnjačom, Ovčom, ali i Novim Beogradom, Zemunom i Batajnicom.

Putnici na raspolaganju imaju i linije trolejbusa 40 i 41, koje saobraćaju sve do ponoći, ali je problem što se ne spuštaju do železničke stanice "Beograd centar". Stanica na kojoj bi putnici koji dolaze trolom trebalo da izađu je "Muzej istorije Jugoslavije", poznatija kao Kuća cveća. Od ovog stajališta stepeništem moraju da se popnu ili spuste do početne železničke stanice, u zavisnosti da li dolaze u Beograd ili putuju.

Na novoj centralnoj železničkoj stanici, za razliku od Glavne, zasada ne postoji taksi stanica .


PROČITAJTE JOŠ: 
Za nova sedišta u "špancima" - 110.000 evra

MINIBUS 34

VEZA od Prokopa ka ostatku grada je i linija minibus 34 koja je produžena do Senjaka.

Autobusi voze na svakih 35 minuta radnim danima, a vikendom na 70 minuta. Trasa produžene linije je Senjak (okretnica autobusa 44), Prokop, Dr Dragiša Mišović, Ortopedska bolnica, Baje Pivljanina i Pere Velimirovića.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 19:23:44 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410894/prokop-iz-voza-u-autobuse-do-ponoci.html
NOĆ U BEOGRADU: Muškarac izboden nožem, dve manje saobraćajke http://www.pressonline.rs/info/beograd/410893/noc-u-beogradu-muskarac-izboden-nozem-dve-manje-saobracajke.html Muškarac starosti 45 godina ušao je oko 21.20 časova u policijsku stanicu u Savskoj ulici sa ubodnom ranom od noža, nakon čega je pozvana Hitna pomoć, saopšteno je u Hitnoj pomoći ]]> Foto: Screenshot

U toku noći u Beogradu jedan muškarac je izboden nožem, a dogodile su se i dve saobraćajne nezgode.

Muškarac starosti 45 godina ušao je oko 21.20 časova u policijsku stanicu u Savskoj ulici sa ubodnom ranom od noža, nakon čega je pozvana Hitna pomoć, saopšteno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

On je prebačen na odeljenje reanimacije Urgentnog centra.

Na Zrenjaninskom putu jedna osoba je lakše povređena oko 22.00 sata, nakon čega je prevezena u KBC "Zvezdara".

U Umki su dve osobe povređene oko ponoći, ali su odbile lekarski transport.

Hitna pomoć je do 07.00 časova imala 90 intervencija, od kojih 12 na javnom mestu.

Tokom jučerašnjeg dana, Hitna pomoć je imala 119 intervencija, od kojih 53 na javnom mestu. Dogodile su se dve saobraćajne nezgode.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 19:22:25 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410893/noc-u-beogradu-muskarac-izboden-nozem-dve-manje-saobracajke.html
Bolji uslovi za sezonce, ne može više od 180 dana http://www.pressonline.rs/info/beograd/410841/bolji-uslovi-za-sezonce-ne-moze-vise-od-180-dana.html Beograd -- Skupština Srbije usvojila je Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima. ]]> Foto: Screenshot

Trebalo bi da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme. 

Zakonom su definisani poslovi na kojima se angažuje sezonski radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera. 

Takođe, zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. 

Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunava se i isplaćuje po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada. 

Nov zakon predvidja da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

]]>
Thu, 28 Jun 2018 13:28:01 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410841/bolji-uslovi-za-sezonce-ne-moze-vise-od-180-dana.html
Brnabić: Danas postoji otvorena debata, pre šest godina kontrola medija http://www.pressonline.rs/info/beograd/410797/brnabic-danas-postoji-otvorena-debata-pre-sest-godina-kontrola-medija.html Premijerka Srbije Ana Brnabić je ukazala da je neverovatno što se često fokusira samo na period od šest poslednjih godina, kao da je pre sve bilo fantastično, da su mediji bili slobodni i da ih niko nije napadao ]]> Foto: Screenshot

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je, tezu da je situacija sa medijima u Srbiji gora nego ikada, kako to neki govore, jer danas, za razliku od perioda pre šest godina, postoji otvorena debata vlade i medija.


U emisiji "Insajder debata", premijerka je ukazala da je neverovatno što se često fokusira samo na period od šest poslednjih godina, kao da je pre sve bilo fantastično, da su mediji bili slobodni i da ih niko nije napadao.

"U poslednjih šest godina postoji neka vrsta otvorenog sukoba nekih medija sa vladom. Do 2011. toga nije bilo jer niko nije smeo od medija ni da pisne. Do 2011. je uspostavljena u potpunosti kontrola nad medijima u Srbiji", rekla je Brbanić podsetivši na izjavu Verice Barać 2011. koja je govorila o snažnom pritisku na medije i potpunoj kontroli, ali i Evropskom parlamentu koji je izrazio zabrinutost zbog kontrole medija i napade na novinare.

Pročitajte još - Brnabić:Uskoro odgovori Grupi za slobodu medija

Danas je, prema njenim rečima situacija drugačija, jer postoji otvorena debata, ima medija koji u potpunosti slobodno kritikuju vlast, kao što to treba da bude u demokratskoj zemlji.

Navela je da se na svakodnevnim događajima upušta u debatu sa predstavnicima medija koji se ne slažu sa vladom, da ogovara na sva pitanja, i da su pozivani svi mediji, nezavisno da li su kritički i koliko uticajni.

Brnabić je ukazala da, na drugoj strani, postoje predstavnici takozvane opozicije koji ne pozivaju sve medije.

Za informacije, kako je kazala, odgovorni su vlast i novinari, ali u vreme društvenih mreža, kada se informacije šire brzo, ne može sve iskontrolisati i reagovati.

Pročitajte još - Brnabićeva se sastala sa predstavnicima Grupe za slobodu medija

Poručila je da treba prestati sa pričom da nikada nije bilo gore i da se pogleda objektivno situacija, da probamo da podvučemo crtu i vidimo šta je dobro, šta loše, te da mediji i vlada rade kao partneri, a ne da se dele, već da rade zajedno za Srbiju.

Ukazala je da postoje ministri koji ne paze šta pričaju i nasedaju na provokacije, ali zato postoje i premijer i predsednik koji su jasno rekli da je civilizacijska "crvena linija" verbalni ili fizički napad na novinare.

S tim u vezi je podsetila da smo 2003. imali premijera Zorana Živkovića koji je novinare nazivao marginalnim pojavama, i Velimira Ilića koji je novinare šutirao, a koji se danas u pojedinim medijima pozivaju da daju svoje mišljenje na temu medija.

"Ne kažem da je danas sve super, ali svakako nije istina da je situacija nikada gora", podvukla je ona.

Ukazala je i da nije bilo u redu što su mediji pravili atmosferu da će u Srbiji biti sledeći novinar koji će biti ubijen, podsetivši da su nakon te izjave ubijen novinar u zemlji EU i ranjen u Crnoj Gori.

Pročitajte još - Vučić: Srbija čvrsto podržava slobodu medija i izražavanja

Kritikovala je medije što se nisu prepoznali novo doba i promenili se.

"Jedan od velikih problema naših medija jeste što neće da pristanu na to da su se vremena promenila i da moraju da se menjaju. Imamo ''Njuzvik'' koji je odlučio da zbog pada tiraža ide samo na digatalno izdanje. Potrebno je da se mediji u Srbiji, u doba digitalizacije, menjaju", naglasila je ona.

Kada je reč o novcu iz budžeta za medije Brnabić je podsetila da je Aleksandar Vučić bio taj koji je uveo projektno finansiranje 2014, iako je za tako nešto postojala mnogo ranije potreba, odnosno 2008. kada su mediji bili pod velikim pritiskom zbog svetske finansijske krize.

Po pitanju privatizacije medija rekla je da je država ukazivala na probleme, posebno lokalnih i medija na manjinskim jezicima, te da je i OEBS uvideo problem.

Na pitanje o nerasvetljenim ubistvima novinara i nekažnjavanje počinioca Brnabić je kazala da ne može da se vlada krivi za nedostatak efikasnosti sudstva.

"Najviše na svetu bih volela da se nađu svi koji su pretili novinarima, ili im naudili, da svi budu pronađeni i zatvoreni. Ja ću uraditi sve što mogu, ali neverovatno je pomisliti da neću da ljudi budu iza rešetaka koji su počinili takvo delo", rekla je ona.

Brnabić je kazala da se razgovori o novoj medijskoj strategiji vode najvećim delom konstruktivno, iako postoje neka neslaganja, ali da je važno da se razgovara.

PREDSTAVNICI NOVINARSKIH UDRUŽENjA: U MEDIJIMA BOLjE, ALI DALEKO OD IDEALNOG

Predsednici NUNS-a Slaviša Lekić i UNS-a Vladimir Radomirović, koji su učestvovali u debati, nisu mogli da se slože oko toga da je situacija medija danas najgora.

Lekić je tvrdio da postoji neslaganje medija oko suštinskih stvari, a da vladu nije briga za medije, jer nije pokazivala političku volju da se reše sukobi.

Naveo je da je posle 5. oktobra 2000. godine bila gomila medija koja je tokom 1990-tih imala opozicione aktivnosti, koji su želela benefite od nove vlasti, a kada nisu dobili, usledila je kritika vlasti.

Premijerka je tada konstatovala da valjda novinari ne rade svoj posao da bi dobili benefite od bilo koje vlasti, već rade svoj posao u korist građana. Lekić je rekao da se NUNS od svog osnivanja, pre 20 godina, bori za slobodu govora, etiku i dostojanstvo novinarske profesije i da se stanje nije promenilo od tada.

Pročitajte još - Slaviša Lekić novi predsednik NUNS-a

Izneo je podatke da je broj incidenata sa novinarima rastao neprestano od 2013. godine kada je zabeleženo 23 napada, na 92 prošle godine, dodajući da jeste bilo sve manje fizičkih napada, ali sve više pretnji i pritisaka.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da ne može da se složi da je sve posle 5. oktobra bilo med i mleko na medijskog sceni. Kazao je da su se mnogi novinari posle 2000. identifikovali sa vlašću i nisu dozvolili da se kritička reč nađe u medijima, te da je to podržavao i NUNS.

Radomirović kaže da je to problem koji je izutno opasan po demokratiju Srbije kada se ne dozvoljava da u medijima izađe kritička reč. Toga, smatra, da ima i danas, ali da je nešto bolje, međutim, daleko od idealne situacije.

]]>
Wed, 27 Jun 2018 12:49:03 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410797/brnabic-danas-postoji-otvorena-debata-pre-sest-godina-kontrola-medija.html
BG: Potraga za državljankom Jordana, bavi se prostitucijom http://www.pressonline.rs/info/beograd/410637/bg-potraga-za-drzavljankom-jordana-bavi-se-prostitucijom.html Policija traga za državljankom Jordana (38) koja je navodno zaražena virusom HIV i bavi se prostitucijom u centru Beograda. ]]> Foto: Screenshot

Kako saznaje B92, državljanka Jordana za kojom se traga uglavnom boravi oko Glavne autobuske stanice u Beogradu, uglavnom u parku kod Ekonomskog fakulteta

Ona je u prethodnom periodu boravila u centrima za azil Subotica i Principovac, gde je seksualne usluge pružala stranim državljanima. 

Sa službenicima KIRS-a i NVO 'Lekari bez granica' je dogovoreno da se po pronalasku strane državljanke organizuje njen smeštaj u adekvatnu ustanovu radi dijagnostike i lečenja.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 17:25:04 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410637/bg-potraga-za-drzavljankom-jordana-bavi-se-prostitucijom.html
Zašto su beogradskim ulicama jutros tekle reke? FOTO http://www.pressonline.rs/info/beograd/410636/zasto-su-beogradskim-ulicama-jutros-tekle-reke-foto.html Beograd -- Beograd je jutros bio pod vodom jer su slivnici predviđeni da prihvate padavine intenziteta 4-5 litara vode na metru kvadratnom po satu. ]]> Foto: Screenshot

To je za B92.net izjavio direktor Beokom servisa Darko Glavaš.

Međutim, u jutrošnjem jakom nevremenu koje je zahvatilo ceo Beograd za jedan sat palo je od 22 do 25 litara kiše po metru kvadratnom, objašnjava Glavaš.

On je pojasnio da je kanalizacioni sistem u mogućnosti da prihvati padavine intenziteta do 80 litara na metru kvadratnom za dan i da su jutrošnje padavine okarakterisana kao nepogoda koju je RHMZ ranije najavio. 

Slike potopljenih ulica i usporenog saobraćaja preplavile su društvene mreže, a kako kaže Glavaš, situacija je sada pod kontrolom. Nakon prestanka padavina bilo je potrebno petnaestak minuta da se stanje na beogradskim ulicama normalizuje, dodao je.

 

Foto: Dejana Popović
Foto: Dejana Popović

 

Na teren je, prema njegovim rečima, bilo upućeno 13 specijalizovanih vozila za otpušavanje, 14 radnih mašina, 14 velikih kamiona koji skupljaju otpad koji je voda sa sobom donela, kao i 30 vozila s radnicima i iscrpnim pumpama. Ukupno je, kako kaže Glavaš, bilo angažovano 140 ljudi koji radili na tome da se stanje na beogradskim ulicama u potpunosti normalizuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

On je jutrošnje padavine, po količini vode koja se u kratkom periodu sručila na ulice glavnog grada, uporedio sa poplavama iz maja 2014.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 17:24:10 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410636/zasto-su-beogradskim-ulicama-jutros-tekle-reke-foto.html
“MRAK, KOŠUTNJAK I MANIJAK NA ZADNJEM SEDIŠTU” Ovo su čuvene beogradske urbane legende, a jedna je ovih dana PONOVO OŽIVELA http://www.pressonline.rs/info/beograd/410344/mrak-kosutnjak-i-manijak-na-zadnjem-sedistu-ovo-su-cuvene-beogradske-urbane-legende-a-jedna-je-ovih-dana-ponovo-ozivela.html Priča o manijaku koji je u Košutnjaku nepoznatoj devojci upao na zadnje sedište automobila vrtoglavom brzinom obišla je društvene mreže, šireći paniku i uterujući strah u kosti brojnim korisnicima Interneta, da bi se na kraju ispostavila kao samo još jedna u nizu urbanih legendi. ]]> Foto:Blic

Da je glavni grad bez sumnje plodno tle za nicanje raznih mističnih i sumnjivih "rekla-kazala" scenarija pokazuju arhive gradske štampe koja je o njima naširoko pisala, a koji i danas intrigiraju Beograđane.

"Manijak sa zadnjeg sedišta"

Horor scenariji u kojima glavnu ulogu ima napadač koji se neprimetno zavlači u automobile mladih žena odakle vreba sa zadnjeg sedišta čekajući pogodan trenutak za atak godinama unazad prepričavaju se po nemalom broju veb foruma i blogova.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Iako se detalji često menjaju, srž priče je ista - manijak pod nerazjašnjenim okolnostima ulazi u vozilo mlade žene koja ga zbog mraka kasnih večernih sati ne uočava i seda za volan.

Nakon toga iza nje se na kolovozu pojavljuje drugi automobil čiji vozač uporno pokušava da je obavesti o prisustvu nepoznatog lica u njenim kolima, ali ona u strahu da je nepoznato vozilo prati beži od njega, sve dok je ovaj u nekom trenutku ne prestigne i ne objasni joj da se u njenom četvorotočkašu nalazi manijak koji se sprema da je ubije. Priča se po pravilu uvek završava sa srećnim završetkom i junakinja uspeva da se iz automobila izbavi na vreme.

Devojke nestajale u kineskom tržnom centru?

U sećanje Beograđana urezala se i nikad do kraja ispitana priča o misterioznom nestanku devojaka u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu.

Foto: A. Paunković / RAS Srbija

Tako se pre desetak godina šuškalo da su majka i ćerka posetile tržnicu, ali da se devojci od momenta kad je otišla u kabinu da isproba garderobu izgubio svaki trag. Pronađena je posle pola sata, drogirana i umotana u krpe na donjem spratu centra.

Nije prošlo mnogo, a internetom je već uveliko zavladalo obaveštenje koje je upozoravalo žene da nikako same ne idu u tržnicu u Bloku 70, jer je navodno došlo do novog slučaja kidnapovanja. Pisalo se da su drugu žrtvu nepoznati počinioci strpali u kabinu, odveli je kroz neke prolaze, obrijali joj glavu i spremili se da joj izvade organe, ali je brzom intervencijom policije devojka izvukla živu glavu.

Ubistva u Rimskom bunaru

Kada jedan Alfred Hičkok za neko mesto izjavi da je "takav ambijent za njega oduvek predstavljao pravu poslasticu" prva je pretpostavka da se radi o lokaciji koju obavija veo misterije i strave. Upravo je takav slučaj sa Rimskim bunarom na Kalemegdanu sa kojim se u vezu dovode razne legende.

Foto: Suzana Luković / RAS Srbija

Dugo se, na primer, govorilo da su Austrougari zarobljene zaverenike spuštali na dno bunara, ostavljajući ih bez vode i hrane, te da su im, pride, posle nekog vremena bacili i noževe kako bi se sami poubijali.

Iako je ostalo da istoričarima da potvrde ove navode, druga podjednako strašna priča po kojoj je bunar upamćen bez sumnje je istinita, a odigrala se pre nešto više od pola veka. Jedan Beograđanin 1954. godine je nakon žustre svađe svoju ljubavnicu bacio u bunar, a beogradska policija uspela je da ga identifikuje po serijskom broju tramvajske karte koji se poklapao sa brojkom pronađenom kod žrtve.

Scenario čuvenog filma Dušana Makajeveva "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" inspirisan je upravo ovim događajem.

Prokletstvo Mitićeve rupe

Da ovdašnji živalj ne veruje u slučajnosti potvrđuje i legenda o čuvenoj Mitićevoj rupi na Slaviji. Kako je ostalo zabeleženo, poznati trgovac Vlada Mitić uoči Drugog svetskog rata planirao je da sagradi modernu robnu kuću na ovom gradskom skveru.

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

Sudbina je, ipak, htela drugačije, i komunisti su mu uz ostali imovinu oduzeli i plac na kojem su već postavljeni temelji nikad sagrađene tržnice, a od tada do današnjih dana na ovom zemljištu ništa nije "uspelo". Podaci govore da je od 1946. pa do 1980. godine na toj lokaciji čak 26 puta započeta izgradnje raznih projekata, ali da nijedan nije realizovan.

Sem toga, narodom se pronela priča i da je baš tu nekada postojao rudnik zlata, potom da je to bila startna pozicija kojekavnih tajnovitih partizanskih prolaza i tunela, a početkom osamdesetih godina vlast je rupu zatrpala i podigla park bez drveća. Razlog je bio jednostavan - krošnje stbala zaklanjale bi sunčani sat postavljen na tom mestu. Isti je kasnije uklonjen zbog polaganja kamena temeljca "Dafiment" banke, čija vlasnica je, kako bi oterala "maler" u rupu ubacila 1.500 nemačkih maraka, ali magija nije uspela - banka je propala, a prostor je zadržao svoje neslavno ime - Mitićeva rupa.

Ukleti soliter na Voždovcu

Bliža istorija beleži i niz tragičnih događaja koji su se odigrali su soliteru u Ulici vojvode Stepe 284-286. U deceniji za nama nekoliko stanara okončalo je svoje živote skokom sa prozora ove višespratnice, a poslednji slučaj zbio se prošle godine, kada je suicid počinila šezdesetpetogodišnja Mirjana Ahačić.

Foto: RAS / RAS Srbija

Pre Mirjane, na ovakav kraj odlučilo se još barem desetoro ljudi, koliko se stanari sećaju. Žrtve više i ne broje, češće su to bile njihove komšije, ali bilo je i onih koji su iz drugih delova grada dolazili baš na vrh ovog solitera.

Mračne tajne Palate Albanija

Ni gradnja prvog beogradskog oblakodera smeštenog na uglu Knez Mihailove i Kolarčeve ulice nije prošla bez, u najmanju ruku, neobičnih priča koje su je pratile.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Tokom radova, navodno su na ovom mestu otkrivene kosti mamuta i neandertalskog čoveka, a kasnije je počelo i kruženje predanja o ukletim tajnim grobovima. Kada su postavljene skele i zakloni napravljeni od trske kako se prolaznici ne bi povredili, opšte uverenje je postojalo da se sigurno "nešto čudno dešava".

Nakon što su se donje galerije napunile vodom, u novinama su se pojavili i naslovi kako nova zgrada tone i kako će povući i okolne objekte za sobom. Takođe, u arhivi Zavoda za kulturu Beograda postoji dokument sa pričom kako je Đorđe Lazarević, projektant konstruktor zgrade, šaljivo odgovarao zbunjenim prolaznicima "Prizemlje je sišlo u podrum, inače sve je u redu".

Beogradski fantom

Imajući u vidu sve navedeno, priča o poznatom "Beogradskom fantomu" čini se još i najbezazlenija. I dalje se rado priča i piše o okupljanjima Beograđana baš na toj Slaviji, gde bi udobno smešteni u svoje stolice očekivali da se na trgu pojavi beli "porše" koji je te 1979. bio gotovo pa oličenje Robin Huda tog vremena.

Nekadašnji izgled Slavije Foto: B. Bogosav / RAS Srbija

Nekadašnji izgled Slavije

Vozeći ovaj skupoceni auto, miljenik tadašnjeg građanstva svake noći vešto je bežao policiji, sve dok ga neko nije "otkucao". Tada je otkriveno da je za volanom ukradene "targe" sedeo Vlada Velisavljević, a čijim vratolomijama je pre nekoliko godina snimljen i dokumentarni film, međutim, brojne misteriozne priče i dalje se vezuju za Velisavljevićev lik.

]]>
Thu, 14 Jun 2018 13:34:24 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410344/mrak-kosutnjak-i-manijak-na-zadnjem-sedistu-ovo-su-cuvene-beogradske-urbane-legende-a-jedna-je-ovih-dana-ponovo-ozivela.html
VESIĆ PRED NOVINARIMA PIO VODU SA ČESME "Iza lažne vesti stoji grupa ljudi i njima slede KRIVIČNE PRIJAVE" http://www.pressonline.rs/info/beograd/410343/vesic-pred-novinarima-pio-vodu-sa-cesme-iza-lazne-vesti-stoji-grupa-ljudi-i-njima-slede-krivicne-prijave.html Svi podaci pokazuju da je voda u Beogradu ispravna za piće, a kvalitet naše vode je bolji od kupovnih, bile su prve reči gradskog menadžera Gorana Vesića na vanrednoj konferenciji za novinare koja je održana u Starom dvoru povodom lažne informacije o zatrovanosti vode u prestonici. Tom prilikom on je pred novinarima popio čašu vode sa česme. ]]> Foto:blic

- Naš Gradski zavod za javno zdravlje i "Vodovod" redovno kontrolišu stanje vode, ovo su lažne vesti i unošenje panike. Želim građanima Beograda da poručim da mogu slobodno da koriste vodu - dodao je Vesić.

On nije krio da je prilično šokiran lažnim vestima.

Vesić na konferenciji u Starom dvoru Foto: Blic / RAS Srbija

Vesić na konferenciji u Starom dvoru

- Lažne vesti su se velikom brzinom proširile. Pretpostavljam da je u pitanju grupacija ljudi koja stoji iza ovoga jer drugačije nije moguće da se tako brzo vest proširi i ne bi se širila sa raznih strana. Oni koji su širili vest su ološ. Zato smo osetili potrebu da sazovemo konferenciju za novinare i sve razjasnimo - rekao je Vesić i dodao da za one koji šire lažne vesti slede krivične prijave.

Zatim se novinarima obratio prvi čovek "Beogradskog vodovoda" Dragan Đorđević.

- Ovo je brutalan način koji neko koristi da bi ostvario svoje ciljeve. Ove godine je 126 godina koliko "Beogradski vodovod i kanalizacija" postoji i za sada se nije dogodio nijedan incident. U preduzeću rade stručni ljudi i odmah smo o svemu obavestili nadležne. Očekujemo da će biti pronađeni oni koji su plasirali ovu vest. Odgovorno tvrdim da Beograđani piju zdravu vodu - rekao je Đorđević.

Vodu svakodnevno kontroliše i Gradski zavod za javno zdravlje.

- Program "Vodovoda" je jedan od najstrožih kada je kontrola u pitanju. Mi, sa druge strane, obavljamo kako hemijske, tako i najsofisticiranije mikrobiološke analize vode. Ona je potpuno ispravna. Ako nešto ne bude u redu, ja ću biti prva koja ćeizaći u javnost i upozoriti građane - rekla je Dušanka Matijević iz GZZJZ.

]]>
Thu, 14 Jun 2018 13:31:23 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410343/vesic-pred-novinarima-pio-vodu-sa-cesme-iza-lazne-vesti-stoji-grupa-ljudi-i-njima-slede-krivicne-prijave.html
Zašto Beograd nikada neće biti 'novi Berlin'? http://www.pressonline.rs/info/beograd/410181/zasto-beograd-nikada-nece-biti-novi-berlin.html “Beograd je jedan od ’novoistočnih’ gradova koji je nazvan novim Berlinom. Ipak, ovo poređenje pada u vodu zbog velikih problema koje prestonica Srbije ima u oporavku od jugoslovenskog kulturološkog srozavanja“, navodi se u tekstu o Beogradu. ]]> Foto: Screenshot

Blogeri koji pišu o putovanjima i novinari su stalno u potrazi za novim Berlinom, a to je ponajviše zato što ni sam Berlin više nema onaj šmek koji je imao kada je srušen zid 1989. godine. 

“Beograd nikada neće biti novi Berlin“, navodi se u tekstu objavljenom na portalu “The Calvert Journal“. 

Pitate se zašto? Pisac teksta, inače Beograđanin, daje odgovor. 

“Mogu da razumem površne paralele – oba grada su pristupačna za noćne izlaske. Imaju grafitima išarane zidove koji su zapravo šik. I jedan i drugi i neguju mamurluk posle Hladnog rata i nose ožiljke 20. veka, ali tu svaka sličnost prestaje. Beograd je, u najmanju ruku, nova Budimpešta“, navodi se u tekstu koji u celini možete pročitati ovde.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 17:13:20 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410181/zasto-beograd-nikada-nece-biti-novi-berlin.html
U Kulturnom centru Beograda danas se otvaraju tri izložbe http://www.pressonline.rs/info/beograd/410083/u-kulturnom-centru-beograda-danas-se-otvaraju-tri-izlozbe.html U galerijama Kulturnog centra Beograda danas će biti otvorene tri izložbe - drugi deo kustoskog projekta "1 NA 1", "O herojima i antiherojima" poznatog beogradskog vajara Slavoljuba Caje Radojčića i zajednička postavka troje umetnika Aleksandrije Ajduković, Dragana Petrovića i Ivana Petrovića. ]]> Foto: Scrrenshot

 

U osnovi projekta "1 NA 1", koji će biti predstavljen u galeriji "Artget", prema rečima kustosa Ivana Manojlovića, jeste igra. 

"Pravila ove igre su dosta jednostavna: jedan kustos, jedan umetnik i jedan zid. Ovo formalno pravilo prati i jedno tematsko - izabrani umetnik odnosno njen ili njegov rad treba da se oslanja, ilustruje, pokreće neki od aktuelnih društvenih problema", kaže Manojlović. 

Cilj projekta je, prema njegovim rečima, da se ispita mogućnost savremene fotografije da mapira značajne društvene teme koje opsedaju naše društvo, bez obzira da li su one bolne, teške, nevidljive ili anegdotske. 

U Likovnoj galeriji biće izloženo petnaestak skulptura malog formata, uglavnom u bronzi, koje je Slavoljub Caja Radojčić izradio od 2011. kao i 10 crteža, rađenih kombinovanom tehnikom (akvarel, pastel, akrilik) na papiru, koji su nastajali u isto vreme kad i skulpture, a rađeni su u stilu Cajine prepoznatljive figuracije i tematike bazirane na ironiji, anegdoti i dosetki. 

U galeriji "Podroom" troje umetnika koji nikada nisu izlagali zajedno, a koriste iste ili slične medije, ukrstiće svoje poetike, narative, iskustva. 

Aleksandrija Ajduković kroz portretisanje slučajnih prolaznika, naturščika-modela beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture i života (ne)urbanih sredina, a njen projekat "Ibar Highway" je fotografsko istraživanje Ibarske magistrale započeto 2007. godine. 

Dragan Petrović će predstaviti četiri video rada - Muve, Zelena toaleta, Marš u crnim čarapama i Crveni par, koja su nastala na narodnim veseljima, a Ivan Petrović tri rada - omnibus film o radu i životu drugih umetnika u Beogradu, zatim fotografije sa otvaranja izložbi u Beogradu od 2010. do 2014. godine i seriju fotografija na kojima su prikazani predmeti, objekti ili efekti rada koji su u neposrednoj vezi sa kreativnom praksom umetnika. 

Izložbe će biti otvorene do 28. juna.

]]>
Thu, 7 Jun 2018 15:43:12 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/410083/u-kulturnom-centru-beograda-danas-se-otvaraju-tri-izlozbe.html
Vesić: Da li ću biti zamenik gradonačelnika ne zavisi od mene http://www.pressonline.rs/info/beograd/409994/vesic-da-li-cu-biti-zamenik-gradonacelnika-ne-zavisi-od-mene.html Gradski menadžer Goran Vesić je glavni kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, a po svemu sudeći on bi mogao da ostane i na funkciji gradskog menadžera. ]]> Foto:blic.rs

Ipak, on je danas na pitanje da li će biti zamenik gradonačelnika, rekao da to nije pitanje za njega, te da će o tome tome glasati odbornici u četvrtak na sednici Skupštine grada.

- Koga ćete gde videti zavisi od toga, kada će glasati odbornici u četvrtak. Kada se završi sednica, videćete kako su glasali odbornici. Tako da ćemo sačekati četvrtak i videti ko će dobiti poverenje - rekao je Vesić.

Podsetimo, funkciju zamenika gradonačelnika trenutno obavlja Andreja Mladenović, koji je posle nedavnog odlaska Siniše Malog praktično preuzeo sve njegove obaveze.

]]>
Tue, 5 Jun 2018 13:10:58 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/409994/vesic-da-li-cu-biti-zamenik-gradonacelnika-ne-zavisi-od-mene.html
Čovek PAO POD VOZ voz na Dunav stanici i OSTAO NEPOVREĐEN http://www.pressonline.rs/info/beograd/409992/covek-pao-pod-voz-voz-na-dunav-stanici-i-ostao-nepovredjen.html Čovek PAO POD VOZ voz na Dunav stanici i OSTAO NEPOVREĐEN ]]> Foto:blic

Kako kažu iz MUP-a, do nesreće je došlo kada je muškarac pokušao da pređe šinski prelaz i pored zvučnog signala zbog kog je trebalo da se zaustavi.

- Prevezli smo jednu osobu u Urgentni centar. U pitanju je muškarac (59) koji je navodno skočio pred voz, ali nije povređen - rekli su iz Hitne pomoći.

Do incidenta je došlo oko 7.20 sati, nakon čega je šinski saobraćaj bio obustavljen, ali je već oko 8.15 normalizovan.

]]>
Tue, 5 Jun 2018 13:08:52 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/409992/covek-pao-pod-voz-voz-na-dunav-stanici-i-ostao-nepovredjen.html