Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html BEZ UPUTA I ČEKANJA KOD PSIHOTERAPEUTA: Centar za mentalno zdravlje u Beograđanki prošlog meseca posetilo više od 500 građana, najviše roditelja narkomana http://www.pressonline.rs/info/beograd/408635/bez-uputa-i-cekanja-kod-psihoterapeuta-centar-za-mentalno-zdravlje-u-beogradjanki-proslog-meseca-posetilo-vise-od-500-gradjana-najvise-roditelja-narkomana.html BEOGRAD - Beograđani su se u novoosnovanom Centru za mentalno zdravlje u proteklih mesec dana najviše žalili na nesanicu i poremećaje raspoloženja, stariji sugrađani na probleme s pamćenjem, mnogi roditelja su tražili pomoć za probleme dece koja koja koriste drogu. ]]> Foto:Shuterstock

Grad Beograd, Ministarstvo zdravlja i Klinika za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević” zajedničkim angažmanom nedavno su otvorili Centar za mentalno zdravlje u „Beograđanki”, saopštio je Beoinfo.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Novoosnovani centar obišli su danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, a u važnost ovakve ustanove uverile su se i direktorka klinike „Laza Lazarević” Ivana Stašević Karličić i psiholog Gradske uprave Aleksandra Vlajić.

 

Kako je za Beoinfo istakla Sandra Pantelić, ovo je prvi centar u Beogradu, a četvrti u Srbiji.

 

"Grad Beograd je za centar obezbedio prostor na 20. spratu Palate „Beograd”, a građanima je omogućeno da na ovom mestu potraže pomoć psihoteraperuta i što je najvažnije bez uputa, bez zakazivanja i besplatno. U proteklih mesec dana pomoć je zatražilo više od petsto ljudi, od čega ih se 108 prvi put obratilo lekarima iz ove zdravstvene oblasti, istakla je Sandra Pantelić.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ona je precizirala da je centar za sve građane otvoren radnim danima od 9 do 18 časova, te da je u planu da ih bude još na teritoriji Beograda.

 

Ministar Lončar je precizirao da su ovakva savetovališta već otvorena u Nišu, Vršcu i Kikindi, te da pomoć građanima pruža tim stručnjaka sastavljen od psihijatara, psihologa i terapeuta.

 

"Najveći deo problema se rešava ovde, a ako se proceni da je potrebno bolničko lečenje, pacijent će biti upućen u adekvatnu zdravstvenu ustanovu gde će odmah biti pregledan i vrlo brzo će mu biti određena terapija" – naveo je Lončar.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 22:13:50 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/408635/bez-uputa-i-cekanja-kod-psihoterapeuta-centar-za-mentalno-zdravlje-u-beogradjanki-proslog-meseca-posetilo-vise-od-500-gradjana-najvise-roditelja-narkomana.html
Zatvaranje ulica za maraton od ponoći, pauk kreće u 22h http://www.pressonline.rs/info/beograd/408387/zatvaranje-ulica-za-maraton-od-ponoci-pauk-krece-u-22h.html Beograd -- Radnici “Parking servisa” će posle 22.00 časa i tokom noći uklanjati sva vozila koje vlasnici ostave na trasi 31. Beogradskog maratona, navodi Goran Vesić. ]]> Foto:Thinkstock

Kako se navodi, vozila će biti premeštena na “prvo regularno parking mesto van trase maratona”.

Osim toga, ističe se i da je “pauk” prethodnih godina uklanjao u proseku oko 300 vozila noć pred maraton, a da je 2017. taj broj bio čak 711 vozila.

Osim toga, on je istakao da će u noći između petka i subote raditi i druge gradske službe, poput čistoće i zelenila, kako bi grad bio spreman za maraton. 

“Grad daje svojim komunalnim službama veliku podršku maratonu bez koje on ne bi mogao da se održi. Za nas je maraton važna manifestacija i sigurno najmasovnija. Beogradski maraton je prilika da uredimo naš grad i da se čuje za nas, jer će o njemu izveštavati svi svetski mediji”, ističe Vesić. 

Prema njegovim rečima, očekuj se oko 28.000 učesnica iz 70 zemalja i 20.000 ljudi u “Trci zadovoljstva” u kojoj mahom učestvuju Beograđani. 

Državna agencija Tanjug javlja i da je radnik “Parking servisa” Dragan Fligorić Hans “za svoje kolege, s obzirom na to da mora da se radi čitavu noć, tradicionalno spremio pasulj i vanilice, nakon čega će krenuti na noćni posao. 

Kako ističu, s njima je večerao i gradski menadžer Goran Vesić.

Koje će sve ulice biti zatvorene

 

Od ponoći do subote u 19h zabranjen je motorni saobraćaj u Kolarčevoj, na Terazijama i ulici Kralja Milana, kao i u delu Trga Nikole Pašica prema Terazijama, saopštio je Sekretarijat za saobraćaj. 

Od ponoći do subote u 17h biće zabranjen saobraćaj i parkiranje u Prizrenskoj i delu Balkanske ulice (od Prizrenske do Kraljice Natalije) i Resavskoj (od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra). 

Takođe, od ponoći do subote u 11h biće zabranjen saobraćaj svih vozila u Dečanskoj (od Nušiceve do Trga Nikole Pašića), na Trgu Nikole Pašića, Bulevaru kralja Aleksandra (od Kneza Miloša do Beogradske ulice), Dragoslava Jovanovića, Vlajkovićevoj (od Kosovske do Dečanske) i Svetozara Markovića (od Nemanjine do Bulevara kralja Aleksandra), kao i na svim prilazima trasi, ukljućujuci i delove trase koji su ranije zatvoreni iz organizacionih razloga. 

U subotu od devet do 11.30h za motorni saobraćaj biće zatvorene Takovska (od Svetogorske do Kneza Miloša) i Kneza Miloša (od Takovske do Nemanjine ulice). 

Ulica kneza Miloša, na delu od Bulevara kralja Aleksandra do Admirala Geprata (smer ka Nemanjinoj), ostaje zatvorena za saobraćaj do 16h, kao i svi prilazi trasi, uključujuci i delove trase koji su ranije zatvoreni. 

Od 10.00 do 16.00 sati za motorni saobraćaj biće zatvorena trasa maratona - Bulevar kralja Aleksandra, Beogradska, Trg Slavija, Nemanjina, Balkanska, Gavrila Principa, Pop Lukina, Brankov most, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Nikole Tesle, Džona Kenedija, Bulevar umetnosti, Bulevar Milutina Milankovića, Antifašističke borbe, Most na Adi, Milentija Popovića, Karađorđev trg, Karađorđeva, Glavna, Bežanijska, Tošin bunar, Pariske komune, Bulevar Maršala Tolbuhina, Otona Župančića, Narodnih heroja, Zemunska, Vojvodanska, Dr Ivana Ribara, Jurija Gagarina (kolovozna traka za smer ka Dr Ivana Ribara, na delu od Bulevara Milutina Milankovića do Dušana Vukasovića), Dušana Vukasovića, Evropska (od Dušana Vukasovića do Gandijeve), Gandijeva (od Evropske do Jurija Gagrina), Omladinskih brigada, Đorđa Stanojevića, Bulevar Crvene armije, Kraljice Natalije, kao i svi prilazi trasi ukljućujuci i delove trase koji su ranije zatvoreni. 

Zatvaranje za saobracaj će se obavljati u skladu sa dinamikom prolaska takmičara. 

Od 10.00 do 16.00 sati biće zabranjen motorni saobraćaj i uklonjena sva vozila koja nisu u funkciji održavanja maratona u Bulevaru kralja Aleksandra, Branka Krsmanovića, Mileševskoj, Cara Nikolaja II, Makenzijevoj, Trgu Slavija, Kralja Milana. 

Od 6.00 do 16.00 sati za motorni saobraćaj biće zatvorena i uklonjena sva vozila u Ulici kraljice Natalije. 

U subotu od 10.00 do 16.00 sati za motorni saobraćaj ce biti zatvorene i prilazne rampe Mostu na Adi i kružnom toku sa beogradske strane, navodi se u saopštenju, objavljeno je na sajtu Beoinfa.

A kuda onda ide gradski prevoz

 

GSP je izdao saopštenje u kojem se nacodi koje to izmene očekuju građane kada je u pitanju gradski prevoz. Izmena će biti i na tramvajskim, trolejbuskim, kao i autobuskim linijama. 

Detaljno o izmenama gradskog prevoza - OVDE

Linije noćnog saobraćaja koje idu preko Terazija, delimično menjaju trase i sa Trga Republike i saobraćaju Makedonskom, Dečanskom, Bulevarom kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Nemanjinom i preko Trga Slavije svojim redovnim trasama u oba smera. 

U noći između petka i subote ukidaju se stajališta "Terazije" i "Beograđanka". Vozila će stajati kod Skupštine (stajališta "Pionirski park") i kod Londona. Stajalište "Trg Republike" kod Ineksa se izmešta kod Dunav osiguranje. 

Vozila tramvajske linije 2 od 9.00 do 11.30 iz pravca Pristaništa ići će do Gospodarske mehane i na Omladinski stadion. 

Biće izmenjene sve tramvajske linije - linija 7 ići će trasom Blok 45 - Trg Slavija - Ustanička, a od 9.00 do 10.50 vozila iz pravca Ustaničke čekaće duž trase dok se ne otvori saobraćaj preko Trga Slavija. 

Od 9.00 do 11.30 tramvajska linija 9 saobraćaće od Banjice do Autokomande, a od 11.30 do 14.30 na trasi Banjica - Gospodarska mehana. Linija 10 saobraćaće od Banjice do Autokomande i od Dorćola do Omladinskog stadiona. Linija 14 takođe će ići od Banjice do Autokomande, a iz Ustaničke će čekati duž trase. 

Linija 12 saobraćaće od 9.00 do 12.00 na potezu Omladinski stadion - Dorćol - Pristanište - Banovo Brdo, dok će linija 13 ići trasom Banovo Brdo - Pristanište i Blok 45 - Pristanište iz povremene zastoje na Novom beogradu. 

Trolejbusi 19, 21, 22 i 29 ići će do Slavije, a od 10.00 do 10.50 čekaće duž trase maratona. Umesto trolejbusa 40 i 42 radoiće autobudsi sa oznakom 41a na ralaciji Admirala Geparta-Banjica 2, a trolejbuska linija 28 radiće redovno. 

Kada je reč o autobusima, linija EKO 1 neće raditi do 15.30, linija 15 neće raditi od 9.00 do 15.30. 

Linija 16 će od 9.00 do 15.30 saobraćati na liniliji Trg Republike - Karaburma 2, linija 23 radiće na relaciji Karaburma 2 - Vukov Spomenik i Admirala Geprata - Vidikovac, dok će linije 25 i 25p voziti sve vreme osim od 10.00 do 10.50, kada će čekati duž trase maratona. 

Linija 31 saobraćaće na liniji Konjarnik - Trg Slavija. 

Linije 30, 33, 39, 42, 47, 48, 59, 401 i 402 ići će do Birčaninove ulice.

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 21:59:12 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/408387/zatvaranje-ulica-za-maraton-od-ponoci-pauk-krece-u-22h.html
ZABELELA SE BATAJA: Ovo su Bogunovići! Oni gaje 1.500 ovaca usred Beograda, štale su im pune, a snajka izgleda kao da je sišla s modne piste! http://www.pressonline.rs/info/beograd/408310/zabelela-se-bataja-ovo-su-bogunovici-oni-gaje-1500-ovaca-usred-beograda-stale-su-im-pune-a-snajka-izgleda-kao-da-je-sisla-s-modne-piste.html BEOGRAD - Gazdinstvo Nikole Bogunovića iz Batajnice ove godine proglašeno je za najbolje na teritoriji Beograda. Došli posle "Oluje", pre 23 godine, iz Benkovca, i uspeli... Kažu, najteže je naći pastire... ]]> Foto:Printscreen

Livada pored vojnog aerodroma u Batajnici zabelela se juče kao oblak. Više od hiljadu ovaca i jagnjadi bezbrižno se igralo i paslo travu. Njihov ples pogledom je pratio gazda Nikola Bogunović (58). Njegovo gazdinstvo je ove godine proglašeno za najbolje u prestonici, pišu Novosti.

Višegodišnje ulaganje i naporan rad su se isplatili, pa će on danas u Starom dvoru dobija prestižnu Nagradu grada Beograda.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

- Dolazile su komisije iz Ministarstva i gradske uprave. Drago mi je što je neko prepoznao rad moje porodice - priča Nikola. - Farmu održavam sa sinovima. Ovog trenutka dve štale su pune - imamo 960 ovaca i više od 500 jagnjadi.

Slično gazdinstvo Bogunovići imaju i na obroncima Fruške gore, i štale na toj farmi žele da napune kozama.

 

- Pre 23 godine, u vreme "Oluje", kao izbeglice smo došli iz Benkovca. Bilo nam je teško. U početku smo se bavili građevinom, a potom ugositeljstvom. Ovo je konačno nešto za dušu - priča Nikola, dok se žuljevitim rukama trlja po bradi.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Glavni "operativac" na imanju je Nikolin sin Dalibor (36). On je i motivisao oca da pre četiri godine kupi gazdinstvo na Fruškoj gori i 50 hektara pašnjaka. Tako se potpuno okrenuo poljoprivredi, i nije žalio novca da kvalitet grla bude vrhunski.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

- Obilazim poljoprivredne sajmove u Evropi. Prošle godine sam u Parizu kupio 17 ovnova i 28 ovaca sorte il de frans. U našim štalama nalaze se i dva šampionska ovna, i svaki od njih je plaćen 5.000 evra - priča Dalibor.

 

Za prehranu životinja potrebno je obezbediti 2.800 kilograma silaže i sena.

Kako kažu Bogunovići, prodaju oko hiljadu jagnjadi godišnje. Jedan broj je namenjen pečenjarama, a određena količina se ostavlja za priplod.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Gazda Nikola kaže da životinje traže dosta pažnje, od kvalitetne ishrane i veterinarske nege, pa do toga da se svakog dana istrče po livadi.

- Teško je naći pastire. Niko neće ovaj posao iako je dobro plaćen. Jedno vreme, kada je stado bilo na Fruškoj gori, radnike sam svakodnevno dovozio iz Batajnice, jer niko iz okolnih sela nije hteo da radi posao čobana - priča naš domaćin. Nagrada Grada Beograda je potvrda da rade dobar posao i još jedan je podsticaj za proširenje kapaciteta.

Neverovatan je prizor kako jedan pas kontroliše hiljadu grla na otvorenoj livadi. Nikolin crni ovčar to radi s takvom lakoćom da to bolje ne bi radilo deset ljudi.

- Veoma je brz, zna kako da potera ovce. I na Fruškoj gori, u šumi, zna kako da kontroliše svaku životinju - priča Nikola.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Deca se oduševe kad vide ovcu i kozu, a najviše vole magarca!

Nikola i Dalibor Bogunović vole kada im neko dođe u posetu. Najdraži gosti su im mališani iz obližnjeg vrtića.

- Deca u gradu ne znaju kako izgledaju ovca i koza. Oduševe se kada vide jagnjad i jariće, a najviše vole da se igraju s magarcem - priča Dalibor.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 17:50:12 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/408310/zabelela-se-bataja-ovo-su-bogunovici-oni-gaje-1500-ovaca-usred-beograda-stale-su-im-pune-a-snajka-izgleda-kao-da-je-sisla-s-modne-piste.html
Kolaps u BG, Autokomanda blokirana http://www.pressonline.rs/info/beograd/408307/kolaps-u-bg-autokomanda-blokirana.html Beograd -- Na ulicama Beograda ponovo ogromne gužve. Auto-put potpuno u “crvenom“. ]]> Foto:B92

Kako javlja reporter B92, gužve počinje od Arene i i de ka Autokomandi.

Zakrčene Makedonska, Makenzijeva...

Brankov most u pravcu ka gradu takođe potpuno blokiran, a gužva je i u Terazijskom tunelu.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 16:47:34 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/408307/kolaps-u-bg-autokomanda-blokirana.html
Kreće velika AKCIJA ČIŠĆENJA GRADA, prijavite deponije http://www.pressonline.rs/info/beograd/408011/krece-velika-akcija-ciscenja-grada-prijavite-deponije.html Sledeće nedelje će početi velika prolećna akcija čišćenja grada, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozvao je sve sugrađane da prijave lokacije koje treba da se očiste i urede. ]]> foto:blic.rs

- Do sada imamo 280 prijavljenih lokacija, a pozivam sugrađane da i dalje javljaju Beokom servisu koje lokacije treba srediti. Ovu akciju sprovodimo već četiri godine i imamo fantastične rezultate s obzirom na to da smo uspeli da uklonimo čak 2.000 divljih deponija, hiljade kubika smeća, šuta i svega onoga što je ometalo život Beograđanima - rekao je gradonačelnik i dodao da se nastavlja praksa pomaganja sugrađanima da se urede neki delovi grada koji i nisu toliko vidljivi, na primer blokovi, gde je vremenom generisana velika količina smeća.

Mali je naglasio da je na ovaj način, nakon prijave sugrađana, počela da se čisti i velika deponija kod Pančevačkog mosta, sa koje je u poslednja dva meseca odneto 3.000 kubika smeća, a isto toliko će tek odneti.

- Nakon što očistimo deponiju od smeća, mi ćemo urediti taj prostor i dati mu neku namenu - rekao je Mali i dodao da akcija počinje sledeće nedelje, a trajaće do početka leta.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 12:56:03 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/408011/krece-velika-akcija-ciscenja-grada-prijavite-deponije.html
NAJTOPLIJI DAN U 2018. Već u 12.00 u Beogradu izmereno 25 stepeni http://www.pressonline.rs/info/beograd/408008/najtopliji-dan-u-2018-vec-u-1200-u-beogradu-izmereno-25-stepeni.html Beograđane danas, bez ikakve dileme, očekuje najtopliji dan u 2018. godini pošto je prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda temperatura u podne u prestonici već bila 25 stepena (subjektivan osećaj kao da je 26). ]]> Foto:blic.rs

Podsetimo, najtopliji dani ove godine, do sada, bili su 12. i 31. mart sa "samo" 25 stepeni, a danas će živa u termometru stići barem do 27. podeoka.

Meteorolozi ipak ne očekuju da padne rekord po najtoplijem aprilskom danu u istoriji Beograda pošto je 30.4.2003. izmerena temperatura od 32,2 stepena.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 12:46:51 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/408008/najtopliji-dan-u-2018-vec-u-1200-u-beogradu-izmereno-25-stepeni.html
Otvorena galerija Novembar posvećena promociji mladih umetnika http://www.pressonline.rs/info/beograd/407985/otvorena-galerija-novembar-posvecena-promociji-mladih-umetnika.html Kulturna scena Beograda bogatija je za umetnički prostor posvećen promociji i podsticanju stvaralaštva mladih umetnika iz Srbije i regiona. U društvu poznatih umetnika i ličnosti iz javnog i kulturnog života, u Kursulinoj 22 na Vračaru, otvorena je umetnička galerija pod nazivom Novembar. ]]> Foto:B92

Galerija Novembar otvorena je izložbom radova pod nazivom „Bogovi su pali na teme” autorke Ane Milenković, srpske umetnice koja živi i stvara u Londonu. Iako je po vokaciji slikarka, Ana eksperimentiše i stvara u širokom spektru medija, od skulpture, fotografije, digitalnog kolaža, do printa. Dobitnica je Nagrade za kreativnu inovaciju iz Fonda „Miloš Bajić“ 2012. godine u Beogradu, kao i „Clifford Chance Sculpture Award” 2015. i „Griffin Art Prize” 2016. godine u Londonu. Radove iz postavke „Bogovi su pali na teme” prvi put će imati priliku da vidi domaća publika. 

„Galerija Novembar želi da doprinese stvaranju novih znanja, kao i da stvori mogućnost za učenje u korist stručne i šire javnosti, zaposlenih i kolekcionara. Izložbeni program biće okrenut problemu višedecenijske emigracije umetnika iz Srbije. Mnogi od njih izgubili su kontakt sa lokalnom scenom i ne znaju kako da joj pristupe, dok postižu značajne rezultate i ugledne karijere širom sveta. Galerija će poslužiti kao konektor i posrednik, pozivajući te umetnike da izlažu i da se ponovo povežu sa lokalnom zajednicom, stavljajući ih u direktan kontakt sa domaćom publikom, stručnom i širom javnosti, ali i kolekcionarima i ljubiteljima umetnosti” rekla je povodom otvaranja galerije umetnička direktorka i kustoskinja Maja Kolarić. 

Prostor u kome će umetnici imati priliku da izlože svoje radove nastala je kao rezultat želje Srđana Šapera da podrži i pomogne mladim slikarima i umetnicima. 

“Na ovim prostorima talentovanih umetnika i vanserijskih ideja nikada nije nedostajalo. Želimo da pomognemo mladim umetnicima da njihovo stvaralaštvo što pre nađe put do publike. Kao neko ko je nekada i sam tražio prostor za sebe u umetničkom svetu, znam koliko je važno kada vas neko podrži, kada vam kaže da ste na dobrom putu i da vam da šansu da predstavite svoj rad. Namera nam je da Novembar bude mesto gde će mladi umetnicni moći da dobiju takvu podršku“ istakao je Srđan Šaper. 

Galerija Novembar smeštena je u srcu starog Beograda, u Kursulinoj ulici na Vračaru. Beograd je poslednjih godina nizom kulturnih događaja postao inspirativan za stvaralaštvo mladih umetnika koji svojim radovima utiču na promene u društvu bez obzira na sredstva umetničkog izražaja. Program galerije je osmišljen tako da pruža različite programske forme sa ciljem da zainteresuju i animiraju publiku kvalitetnim sadržajima.

]]>
Wed, 11 Apr 2018 22:38:52 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407985/otvorena-galerija-novembar-posvecena-promociji-mladih-umetnika.html
AVION PRINUDNO SLETEO NA AERODROM NIKOLA TESLA: Putnica se onesvestila! Drama na letu za Istanbul http://www.pressonline.rs/info/beograd/407962/avion-prinudno-sleteo-na-aerodrom-nikola-tesla-putnica-se-onesvestila-drama-na-letu-za-istanbul.html Avion turske kompanije Pegasus Airlines prinudno je sleteo na Aerodorm "Nikola Tesla", jer je jednoj putnici pozlilo. ]]> Foto:Telegraf

Avion je leteo na relaciji Amsterdam - Istanbul, a do prinudnog sletanja je došlo u 15:05 sati, zbog zdravstvenog stanja jedne putnice koja je tokom leta ostala bez svesti.

 

Hitna pomoć je primila alarmantan poziv, kada se samo čulo "Putnici je pozlilo".

 

Ekipe Hitne pomoći odmah su pojurile na lice mesta.

 

Sve nadležne službe Aerodroma, kao i služba hitnemedicinske pomoći, reagovale su prema predviđenim procedurama, a žena je prevezena kolima Hitne pomoći u jednu od zdravtsvenih ustanova.

]]>
Wed, 11 Apr 2018 17:10:16 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407962/avion-prinudno-sleteo-na-aerodrom-nikola-tesla-putnica-se-onesvestila-drama-na-letu-za-istanbul.html
6. APRIL: Bombardovanje Beograda lična Hitlerova osveta http://www.pressonline.rs/info/beograd/407781/6-april-bombardovanje-beograda-licna-hitlerova-osveta.html Napad bez objave rata bio je odmazda za 27. mart 1941, kada su zbog potpisivanja pakta sa Nemačkom oboreni vlada Cvetković-Maček i namesništvo čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević ]]> Foto:Wikipedia

Aprilski napad bez objave rata je, prema brojnim istorijskim izvorima, bio Hitlerova odmazda za 27. mart 1941, kada su zbog potpisivanja pakta sa Nemačkom oboreni vlada Cvetković-Maček i namesništvo čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

 

Pošto su predstavnici vlade Kraljevine Jugoslavije 25. marta u Beču potpisali protokol o pristupanju Trojnom paktu, pedvođenim Nemačkom, 27. marta je usledio puč i masovne demonstracije podrške pučistima u Beogradu, ali i drugim srpskim gradovima i u još nekim u zemlji.

 

I puč i masovni protesti bili su manifestacije jasnog opredeljenja ka zapadnim saveznicima.

 

"Vazdušni napad na Beograd imao je isključivo političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko sa ratom. To bombardovanje bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete“, rekao je na suđenju posle rata nemački feldmaršal Evald fon Klajst.

 

Tačan broj žrtava bombardovanja Beograda nije tačno utvrđen. Britanski predsednik vlade Vinston Čerčil je 12. aprila na radio Londonu izjavio da je broj žrtava bio oko 17.000. Vlasti u Beogradu su najpre saopštile da je poginulo oko 2.500 građana, a prema nemačkim izvorima broj poginulih bio oko 1.700.

 

U tom i kasnijim bombardovanjima Beograda tokom Drugog svetskog rata, uništeno je oko polovine stambenog fonda, preko 700 zgrada a oštećeno je oko 9.000 stambenih objekata, gotovo sva infrastruktura i brojni kulturni objekti, među kojima i nacionalna biblioteka.

 

Zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, uništena je takođe tog 6. aprila 1941. u požaru, pri čemu je izgoreo čitav bibliotečki fond od preko 300.000 knjiga, među kojima su se nalazili i brojni retki i dragoceno primerci, autografi, dokumenti.

 

Napad na Beograd otpočeo je 6. aprila oko 6.30 časova ujutru, u prvom talasu u napadu je učestvovalo preko 200 bombardera. U četiri napada tog dana učestvovalo je 484 bombardera, koji su na grad bacili oko 360 tona bombi.

 

Pripadnici jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva hrabro su se suprotstavili napadačima i naneli im znatne gubitke. U prvim vazdušnim borbama 6. aprila poginula su dvojica, a ranjeno je šest jugoslovenskih pilota. U aprilskim vazdušnim borbama poginulo je 11 jugoslovenskih avijatičara.

 

Beograd je u Drugom svetskom ratu bombardovan i od saveznika i najintenzivnije je bilo savezničko bombardovanje 16. i 17. aprila 1944. godine. Prvog dana savezničkog bombardovanja, na pravoslavni Uskrs, bačeno je na Beograd više od 1.500 tona bombi, navodno radi uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u kojima su smešteni Nemci.

 

Evidentirano je da je tokom vazdušnih napada poginulo 1.160 Srba, civila, i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.
Tada je pogođeno i porodilište u Krunskoj, jedno obdanište, Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Železnicka stanica, Narodno pozorište.

 

Foto: BG infoFOTO: BG INFO

 

Foto: Wikipedia

]]>
Fri, 6 Apr 2018 16:16:07 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407781/6-april-bombardovanje-beograda-licna-hitlerova-osveta.html
Godišnjica napada Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju http://www.pressonline.rs/info/beograd/407779/godisnjica-napada-nemacke-na-kraljevinu-jugoslaviju.html BEOGRAD - Nemačka je u Drugom svetskom ratu bez objave rata na današnji dan pre 77 godina, 6. aprila 1941. godine, napala Kraljevinu Jugoslaviju ]]> Foto:mod.gov.rs

Beograd, koji je tri dana ranije proglašen otvorenim gradom, u 6.30 časova napala su 234 bombardera i 120 lovaca.

U bombardovanju nastavljenom i naredna dva dana poginulo je oko 2.500 ljudi.

Uništeno je više stotina zgrada, među njima i zdanje Narodne biblioteke Srbije, ustanove osnovane 1832, sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne rukopise i druga dela od neprocenjive vrednosti za srpsku kulturu.

Aprilski napad bez objave rata je, prema brojnim istorijskim izvorima, bio Hitlerova odmazda za 27. mart 1941, kada su zbog potpisivanja pakta sa Nemačkom oboreni vlada Cvetković-Maček i namesništvo čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

Pošto su predstavnici vlade Kraljevine Jugoslavije 25. marta u Beču potpisali protokol o pristupanju Trojnom paktu, predvođenim Nemačkom, 27. marta je usledio puč i masovne demonstracije podrške pučistima u Beogradu, ali i drugim srpskim gradovima i u još nekim u zemlji. I puč i masovni protesti bili su manifestacije jasnog opredeljenja ka zapadnim saveznicima.

Tačan broj žžrtava bombardovanja Beograda nije tačno utvrđen. Evidentirano je da je tokom vazdušnih napada poginulo 1.160 Srba, civila, i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.

Pripadnici jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva hrabro su se suprotstavili napadačima i naneli im znatne gubitke. U prvim vazdušnim borbama 6. aprila poginula su dvojica, a ranjeno je šest jugoslovenskih pilota. U aprilskim vazdušnim borbama poginulo je 11 jugoslovenskih avijatičara.

Tada je pogođeno i porodilište u Krunskoj, jedno obdanište, Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Železnička stanica, Narodno pozorište. Zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, uništena je takođe tog 6. aprila 1941. u požaru, pri čemu je izgoreo čitav bibliotečki fond od preko 300.000 knjiga, medu kojima su se nalazili i brojni retki i dragoceno primerci, autografi, dokumenti.

Mladenović odao poštu stradalima u aprilskom bombardovanju

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas vence i odao poštu stradalima u bombardovanju Beograda aprila 1941. godine.

On je najpre položio venac ispred Palate „Beograd" na fontani „Vrelo života", a potom i u porti Vaznesenjske crkve kod granitnog krsta.

Tom prilikom Mladenović je istakao da je važno sećati se stradanja naših građana i čuvati ih od zaborava, kako se ono nikada više ne bi ponovilo, iako je Beograd, nažalost, i nakon 6. aprila u više navrata bio bombardovan.

"Pre 77 godina, rano ujutro bez objave Beograd je bombardovan i to je označilo početak Drugog svetskog rata za našu zemlju, a za Beograd godine stradanja. Tog 6. aprila uništen je veliki broj stambenih objekata, škola, bolnica, naša Narodna biblioteka, a poginulo je mnogo ljudi, uglavnom civila. Sećamo se žrtava uz naravno rečenicu da se nikada ne ponovi. Nažalost mi smo imali tu nesreću da smo bombardovani i posle toga", rekao je Mladenović, saopštio je Sekretarijat za informisanje grada.

On je dodao da danas Beograd na više mesta obeležava to veliko stradanje i istakao da je zahvaljujući Đoki Vještici i novinarima Studija B ispred Palate "Beograd" izgrađena fontana „Vrelo života" koja nas podseća na to da se život ne može uništiti.

"I zato na današnji praznik Veliki petak kažemo da život pobeđuje, ali i da se moramo sećati nevinih stradalih koji su izgubili svoje živote u ovom besomučnom napadu", rekao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da je namera Hitlera bila da što više civila pogine i da se na taj način kazni jedna zemlja i njen narod zbog odbijanja da se priključi Trojnom paktu.

"Ne smemo dozvoliti da se žrtve zaborave da nam se više nikad ne bi ponovila ovakva stradanja", kazao je Mladenović.

Vesić: Beograd ide napred, ali pamti i seća se svojih žrtava

Beograd mora da pamti i da se seća žrtava 6. aprila 1941 godine, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

 

bombardovanje saveznici 1943 1944 jpeg
Ilustracija

 

U tom besomučnom činu stradalo je, kaže Vesić, između 2.800 i 4.000 ljudi, uništeno 627 zgrada, teško oštećena 1.601, a lakše 6.829 zgrada.

Uništena je Narodna biblioteka koja je sagrađena 1832. godine sa više 350.000 knjiga.

"To je nešto što Beograd mora da pamti, da se seća žrtava", rekao je Vesić gostujući na TV Pink i podsetio da je ta vojna operacija nazvana "Strašni sud".

Vesić je naveo da operacija nije imala veze sa ratom i vojnom strategijom, već je to bila Hitlerova lična odmazda prema Srbima za ono što se desilo 27. marta.

Dodao je da to bombardovanje, nažalost, nije bilo jedino u prošlom veku, podsetio na bombardovanja i 1914, 1915, 1944, 1999. godine, te naglasio da je vreme u kome danas živimo, vreme mira i prosperiteta, za nas posebno značajno.

"Beograđani to znaju da cene", podvukao je Vesić.

Govoreći o ulozi Mađarske u napadu na Jugoslaviju, Vesić je rekao da malo ljudi zna za događaj koji se desio tri dana pre aprilskog bombardovanja 1941. godine.

Kako je naveo, nakon što je Jugoslavija odbacila trojni pakt i posle 27. marta, Hitler je naredio da počnu pripreme napada, a od Mađarske je traženo da učestvuje u njemu, dok su joj zauzvrat ponuđeni delovi Srbije.

Većina mađarskog rukovodstva se sa time složila, ali grof Pal Teleki, tadašnji predsednik mađarske vlade, to nije želeo da uradi, rekao je Vesić.

"On se borio protiv toga i pozivao se na Ugovor o večnom miru i prijateljstvu između Mađarske i Jugoslavije koji je potpisan nekoliko meseci ranije. Kada je shvatio da neće moći da se suprotstavi učešću Mađarske u tom ratu, on je 3. aprila izvršio samoubistvo ostavivši oproštajno pismo da je Mađarska prekršila reč iz kukavičluka", ispričao je Vesić.

Kako je rekao, malo ljudi zna za tog čoveka koji se suprotstavio bombardovanju ličnom žrtvom, te dodao da bi zato trebalo na neki način da mu se odužimo i da Beograd dobije ulicu sa njegovim imenom ili spomen-obeležje.

Gradski menadžer je podsetio da je Narodna biblioteka tada bila jedini vojni cilj u Evropi i podsetio na izjavu generala Lera da je njihova namera bila da se uništi sećanje naroda.

Uništena je, kaže, i čitava zbirka starih turskih rukopisa, oko 200 starih knjiga iz 15, i 17. veka, veliki broj gravira, starih karata i svih štampanih srpskih knjiga od 1832. Godine...

Vesić je istakao da je upravo taj istorijski kvart na Kosančićevom vencu, gde se nalazila biblioteka, doživeo rekonstrukciju i danas prelepo izgleda.

Naveo je da je preostalo da se reši šta će se uraditi sa mestom gde se nalazila Narodna biblioteka, jer postoje dve mogućnosti.

Jedna je, prema zamisli arhitekte Borisa Podreke, da to bude neka vrsta parka gde bi se održavale književne večeri, a druga da se ta zgrada obnovi i bude u funkciji nemačko-srpskog prijateljstva.

Vesić je istakao da treba da gledamo u budućnost i da se razvijamo i istovremeno najavio raspisivanje tendera za rekonstrukciju Karađorđeve ulice, Trga republike, kao i niz drugih projekata koji menjaju Beograd.

Istorija se ne zaboravlja, ali Beograd mora da ide napred i da se razvija i menja, zaključio je Vesić.

Đorđević: Srbija uvek bila na pravoj strani

U Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju, sahranjeno 1.992 poginulih tog dana.

"Naša je dužnost i obaveza da se sećamo tih vremena, žrtava i onih koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodi. Svima njima hvala na tome, a na nama je velika obaveza da to sačuvamo. Ministarstvo će čuvati tradiciju i raditi na tome da sloboda i ono što su oni ostvarili za nas bude večno", istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ističući da su srpski narod i Srbija uvek u istoriji uvek bili na pravoj strani.

U bombardovanju toga dana poginulo je između 2.500 i 4.000 građana, na stotine kuća i zgrada je srušeno, a potpuno je uništena i Narodna biblioteka, podsetio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Iz tog rata i borbe izašli smo kao pobednici i važno je za našu decu da se danas borimo za drugačiju Srbiju koja je faktor mira i stabilnosti u regionu, da ekonomski jačamo , deci ostavimo lepšu i bolju budućnost. Naša velika obaveza je i da čuvamo uspomenu na sve one koji su svoje živote dali 6. aprila i tokom Drugog svetskog rata i tokom svih razaranja kroz koje je Beograd prošao", kazao je on.

Vence su položili i predstavnici Udruženja Beograđana "6. april" , Udruženja civilnih invalida rata i Subnora. 


]]>
Fri, 6 Apr 2018 16:07:08 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407779/godisnjica-napada-nemacke-na-kraljevinu-jugoslaviju.html
DAN KOJI JE ZAUVEK PROMENIO BEOGRAD Na usnulu prestonicu nacisti su 6. aprila 1941. izručili STOTINE TONA BOMBI http://www.pressonline.rs/info/beograd/407773/dan-koji-je-zauvek-promenio-beograd-na-usnulu-prestonicu-nacisti-su-6-aprila-1941-izrucili-stotine-tona-bombi-.html Nemačka je u Drugom svetskom ratu bez objave rata na današnji dan pre 77 godina, 6. aprila 1941. godine, napala Kraljevinu Jugoslaviju. Beograd, koji je tri dana ranije proglašen otvorenim gradom, u 6.30 sati napala su 234 bombardera i 120 lovaca. U bombardovanju nastavljenom i naredna dva dana poginulo je oko 2.500 ljudi. ]]> Foto:Blic.rs

Uništeno je više stotina zgrada, među njima i zdanje Narodne biblioteke Srbije, ustanove osnovane 1832, sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne rukopise i druga dela od neprocenjive vrednosti za srpsku kulturu.

Aprilski napad bez objave rata je, prema brojnim istorijskim izvorima, bio Hitlerova odmazda za 27. mart 1941, kada su zbog potpisivanja pakta sa Nemačkom oboreni vlada Cvetković-Maček i namesnišštvo čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

 

Poššto su predstavnici vlade Kraljevine Jugoslavije 25. marta u Beču potpisali protokol o pristupanju Trojnom paktu, predvođenim Nemačkom, 27. marta je usledio puč i masovne demonstracije podršške pučistima u Beogradu, ali i drugim srpskim gradovima i u jošš nekim u zemlji. I puč i masovni protesti bili su manifestacije jasnog opredeljenja ka zapadnim saveznicima.

Tačan broj žžrtava bombardovanja Beograda nije tačno utvrđen. Evidentirano je da je tokom vazduššnih napada poginulo 1.160 Srba, civila, i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.

Pripadnici jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva hrabro su se suprotstavili napadačima i naneli im znatne gubitke. U prvim vazduššnim borbama 6. aprila poginula su dvojica, a ranjeno je ššest jugoslovenskih pilota. U aprilskim vazdušnim borbama poginulo je 11 jugoslovenskih avijatičara.

- Oko sedam sati dat je znak "vazdušna opasnost", jer su se Beogradu približavale dve velike formacije nemačkih bombardera i lovaca sa severa. Potrčali smo ka avionima, čiji motori su već bili zagrejani. Komandir Miloš Žunjić je viknuo: "Za mnom! Pali i poleći po patrolama!". Poleteo sam za vođom patrole i komandirom Milošem Žunjićem. Posle pet minuta, na visini od 3.000 metara, između Batajnice i Pančeva, primetio sam Nemce – pričao je Đorđe Stojanović (1911-2001), jedan od vitezova beogradskog neba.

U naletima nacističkih bombardera pogođeno je i porodiliššte u Krunskoj, jedno obdaniššte, Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Paššino brdo, Zeleni venac, ŽŽeleznicka stanica, Narodno pozoriššte.

Zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, unišštena je takođe tog 6. aprila 1941. u požžaru, pri čemu je izgoreo čitav bibliotečki fond od preko 300.000 knjiga, među kojima su se nalazili i brojni retki i dragoceni primerci, autografi, dokumenti.

]]>
Fri, 6 Apr 2018 14:09:45 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407773/dan-koji-je-zauvek-promenio-beograd-na-usnulu-prestonicu-nacisti-su-6-aprila-1941-izrucili-stotine-tona-bombi-.html
RADNO VREME ZA USKRS Ovako će tokom praznika raditi prodavnice, tržni centri, pijace... http://www.pressonline.rs/info/beograd/407772/radno-vreme-za-uskrs-ovako-ce-tokom-praznika-raditi-prodavnice-trzni-centri-pijace.html Tržni centri već danas rade kraće, kao i pojedini supermarketi, a praznični raspored važiće naredna četiri dana. ]]> Foto:Blic.rs

Vozila javnog gradskog saobraćaja će od danas do drugog dana Uskrsa, u ponedeljak 9. aprila, saobraćati po nedeljnom redu vožnje, potvđeno nam je u GSP-u, a parking u zoniranim delovima grada neće se naplaćivati od danas do 9. aprila.

Prodavnice

Svi "Merkatorovi" hipermarketi, "Roda" marketi i prodavnice "Idea" danas i sutra radiće redovno, a na sam dan Uskrsa biće zatvoreni. Prodavnice "Maksi", "Tempo" i "Šop end go" biće otvorene danas do 18 sati, sutra i u ponedeljak će raditi redovno, a u nedelju su zatvorene.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Marketi DIS-a u okviru tržnih centara danas rade do 19 sati, a ostali se zatvaraju sat kasnije. Sutra i u ponedeljak radiće redovno, a biće zatvoreni na Uskrs. Maloprodajni objekti "Univereksporta" danas, sutra i u ponedeljak rade redovno, a u nedelju su zatvoreni.

Tržni centri

Tržni centri "Ušće", "Delta siti" i "Big Fashion" otvoreni su danas od 10 do 18 sati, sutra i u ponedeljak do 22 sata, a u nedelju će biti zatvoreni, osim što će "Sinepleksi" raditi od 10.30 do sat posle ponoći.

Foto: Ana Paunković / RAS Srbija

Isto radno vreme primenjivaće i TC "Stadion" i Šoping centar "Rajićeva".

Pijace

Pijace će danas i sutra raditi uobičajeno, od 6 do 19 sati, dok će na sam dan Uskrsa jedan deo zelenih tržnica biti zatvoren, a pijace "Zemun", "Banovo brdo", "Bele vode", "Dušanovac", "Gornja varoš" i "Palilula" radiće od 6 do 13 sati.

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

U ponedeljak, 9. aprila, sve pijace će biti otvorene od 6 do 13 sati. Popularni buvljak na Novom Beogradu radiće danas i sutra od 8 do 16 sati, a u nedelju i ponedeljak će biti zatvoren, kao i pijaca za promet starih stvari i robe s greškom na Miljakovcu.

Pošte

Šalteri pošta radiće po izmenjenom radnom vremenu tokom uskršnjih praznika, saopšteno je iz JP PTT saobraćaja Srbija. Svih dana praznika će bez prekida dežurati Glavna pošta u Takovskoj, dok će pošta u Savskoj biti otvorena od osam do 15 sati. Kada će još i koje pošte dežurati tokom praznika, pogledajte ovde.

Pumpe

Benzinske stanice na državnim putevima prvog i drugog reda i opštinskim putevima na području grada radiće non-stop 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Ugostitelji

Ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića u stambenim zgradama danas i sutra mogu da počnu da rade najranije od šest ujutru, a fajront je najkasnije u jedan sat posle ponoći, s tim da muziku moraju da isključe pre ponoći. Ostalim danima praznika mogu da rade od šest sati do ponoći, a da muziku isključe najkasnije u 23 sata.

Ostali ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića, koji se ne nalaze u stambenim zgradama, mogu raditi u okviru maksimalno utvrđenog radnog vremena od 00 do 24 sata.

 

]]>
Fri, 6 Apr 2018 12:38:32 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407772/radno-vreme-za-uskrs-ovako-ce-tokom-praznika-raditi-prodavnice-trzni-centri-pijace.html
STARI GRAD PROSLAVIO SLAVU: Jevremova ulica oduševila posetioce http://www.pressonline.rs/info/beograd/407559/stari-grad-proslavio-slavu-jevremova-ulica-odusevila-posetioce.html Loši vremenski ulovi nisu sprečili Beograđane da izađu iz svojih domova i uživaju u bogatom programu koji je priređen ]]> Foto:Kurir

Srednjovekovni vitezovi prodefilovali su zajedno juče kroz „10. Jevremovu - ulicu susreta“ na Dorćolu, povodom praznika Cveti i Dana opštine Stari grad.


Loši vremenski ulovi nisu sprečili Beograđane da izađu iz svojih domova i uživaju u bogatom programu koji je priređen. Posetioci su, takođe, imali prilike da probaju i razne specijalitete koji su bili u ponudi raznih izlagača, od raznolikih slatkih kolačića i krofnica do slanih đakonija.


Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je za Kurir da je za posetioce priređen bogat muzički program, kao i vatromet, u kojem su svi uživali na kraju manifestacije.

]]>
Mon, 2 Apr 2018 20:07:07 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407559/stari-grad-proslavio-slavu-jevremova-ulica-odusevila-posetioce.html
KONTROLOR BUS PLUSA POLOMIO RUKU DOK JE TUKAO PUTNIKA! Napao ga u autobusu, pa ga izveo, OBORIO NA ASFALT i nastavio da bije http://www.pressonline.rs/info/beograd/407555/kontrolor-bus-plusa-polomio-ruku-dok-je-tukao-putnika-napao-ga-u-autobusu-pa-ga-izveo-oborio-na-asfalt-i-nastavio-da-bije.html Nakon što je Bus Plus pre nekoliko dana saopštio da su dvojica njihovih kontrolora M.D i N.P. napadnuti i povređeni na autobuskoj liniji 581, na internetu su se pojavili snimci na kojima se jasno vidi šta se zaista desilo. ]]> Foto:Printscreen

Naime,na snimcima koji su preplavili društvene mreže vidi se kako kontrolor N.P. fizički maltretira mladića, a čak i nakon pokušaja nekih putnika da ga obuzdaju on ne prestaje. 

Na drugom snimku se vidi kako mladić leži pored bankine dok ga  N.P. udara, a  pored njega stoji drugi kontrolor M.D., za koga je takođe rečeno da je povređen.

 

Inače, iz Bus Plusa su tvrdili da je putnik pobegao sa lica mesta kada su se otvorila vrata autobusa.

 

- Putnik je udario pesnicom u desno oko M.D., a kontrolora N. P. u desnu ruku. Napadač je pobegao nakon što je vozač otvorio vrata - rekli su oni.

Na licu mesta je intervenisala policija, a ekipa Hitne pomoći je kontrolore prevezla u Urgentni centar.

 

Kontrolori M.D. i N.P.KONTROLORI M.D. I N.P.FOTO: KURIR

- Pregledom je utvrđeno da N. P. ima tešku telesnu povredu šake, odnosno prelom prstiju na više mesta, dok je drugi kontrolor zadobio lakše povrede oka - navedeno je u saopštenju kompanije.

 

Na snimcima se vidi i kako se povredio.

 

Bus Plus: Nasilnik udaljen sa radnog mesta

 

"Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kome se vidi tuča između putnika i kontrolora, ističemo da je utvrđeno da je kontrolor u postupanju prema putniku prekoračio ovlašćenja zbog čega će biti udaljen sa radnog mesta dok se ne ispitaju svi detalji ovog događaja. Ističemo da bez obzira na to što je putnik bez karte izazvao incident i prvi napao i provocirao kontrolore, bilo koja vrsta prekomerne reakcije je apsolutno nedopustiva, i svaki ovakav postupak biće sankcionisan. Osuđujemo ovakve incidente i primenu fizičke sile u radu kontrole. Nadležnim organima ćemo dostaviti sve neophodne podatke o incidentu radi daljeg postupanja", saopštio je Bus Plus.

]]>
Mon, 2 Apr 2018 18:54:24 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407555/kontrolor-bus-plusa-polomio-ruku-dok-je-tukao-putnika-napao-ga-u-autobusu-pa-ga-izveo-oborio-na-asfalt-i-nastavio-da-bije.html
SPREMITE ZALIHE ZA PETAK: Bez vode delovi Starog grada, Vračara i Surčina http://www.pressonline.rs/info/beograd/407369/spremite-zalihe-za-petak-bez-vode-delovi-starog-grada-vracara-i-surcina.html Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštini Stari grad, u petak 30. marta od 08.30 do 14.00 sati bez vode će biti potrošači u bloku oivičenom ulicama Cara Dušana, Kapetan Mišine, Gospodar Jovanove, Kneginje Ljubice i Višnjićeve. ]]> Foto:Profimedia

Bez vode će ostati i potrošači na opštini Vračar od 08.00 do 16.00 sati, i to u ulicama: Vardarskoj (između ulica Cerske i Južnog bulevara), Šumatovačkoj (između ulica Maksima Gorkog i Svetolika Rankovića), Maksima Gorkog (između ulica Šumatovačke i Marulićeve) i Marulićevoj

 

Radovi će se izvoditi i na vodovodnoj mreži na opštini Surčin, u petak od 08.00 do 19.00 sati bez vode će ostati potrošači u naselju Grmovac i ulicama Slovačka i Žitna. U tom periodu umanjen pritisak osetiće potrošači u naselju Dobanovci.

 

Za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbeđena je autocisterna, a iz Vovodova potrošačima preporučuju da pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne 

]]>
Wed, 28 Mar 2018 15:51:40 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407369/spremite-zalihe-za-petak-bez-vode-delovi-starog-grada-vracara-i-surcina.html
PROBIJENA GRANICA U BEOGRADU Sava na 511 centimetara, uvedena redovna odbrana od poplava http://www.pressonline.rs/info/beograd/407179/probijena-granica-u-beogradu-sava-na-511-centimetara-uvedena-redovna-odbrana-od-poplava-.html Sava je danas probila granicu redovne odbrane od poplava i to za čak 11 centimetara, pa je u prepodnevnim časovima izmeren vodostaj od 511 centimetara (granica vanredne odbrane od poplava je na 600 cm). ]]> Foto:Blic.rs

I

pak, prema prognozama stručnjaka iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ne očekuje se da narednih dana pređe "kotu 520".

Kada je Dunav u pitanju, njegov vodostaj u Zemunu je trenutno 548 centimetara, samo dva manje od granice redovne odbrane od poplava koju bi sutra trebalo da nadmaši.

U Pančevu Dunav je već probio ovu granicu pošto je na "koti 543", a redovna odbrana se proglašava posle 530 cm. Pančevci imaju manjih problema i sa Tamišom koji se izlio na Tamiški kej.

]]>
Fri, 23 Mar 2018 12:42:11 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407179/probijena-granica-u-beogradu-sava-na-511-centimetara-uvedena-redovna-odbrana-od-poplava-.html
Hrvatski taksi stiže u BG: Nova vozila i procenat http://www.pressonline.rs/info/beograd/407167/hrvatski-taksi-stize-u-bg-nova-vozila-i-procenat.html Beograd -- Hrvatski taksi prevoznik "Kameo" dolazi u aprilu u Srbiju, piše portal Franšizing. ]]> Foto:Thinkstock

Kako navodi taj portal, partneri kompanije Kameo biće isključivo samostalni preduzetnici sa taksi licencom sa kojima će biti sklopljeni franšizni ugovori a razlog za to je, kako objašnjavaju, to što je Beograd ograničio broj taksi vozila.

U kompaniji Kameo su naveli da kao i svi koji imaju njihovu franšizu, i u Beogradu će moći da računaju na njihovu tehničku podršku, organizovanje kol-centra i prodaju usluge. 

Takođe, piše portal, kompanija obezbeđuje i finansira nabavku novih vozila, a dodaju da će zauzvrat zadržavati određeni procenat od poslovanja primaoca franšize. 

"Davalac franšize obezbeđuje i moderan softverski sistem zasnovan na GPRS tehnologiji, Taxi Navigator, koji olakšava komunikaciju između kol-centra, taksiste i korisnika usluge", objašnjavaju u kompaniji, a prenosi portal. 

Oni koji budu imali franšizu ove kompanije, proći će i kroz obuku, pohađajući "Taksi akademiju", odnosno, obrazovni program koji organizuje i u potpunosti finansira ova kompanija, piše portal. 

Kameo je svoju franšiznu mrežu do sada razvijao u Hrvatskoj i Sloveniji, gde je već prisutan u 30 gradova, a poslovanje je ta kompanija započela 2006. godine u Rijeci.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 22:15:41 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407167/hrvatski-taksi-stize-u-bg-nova-vozila-i-procenat.html
NA VREME SPREMITE ZALIHE: Evo koji delovi Zemuna u četvrtak ostaju bez vode http://www.pressonline.rs/info/beograd/407030/na-vreme-spremite-zalihe-evo-koji-delovi-zemuna-u-cetvrtak-ostaju-bez-vode.html BEOGRAD - Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštini Zemun, u četvrtak, 22. marta, od 08 do 16 sati bez vode će biti potrošači u ulicama Vukova, Preka, Dr. Miloša Radojčića, Rajačićeva, Svetosavska i Nemanjina. ]]> Foto:Kurir

Za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbeđene su autocisterne.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" moli potrošače da pripreme

neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe.

 

Za sve dodatne informacije potrošači se mogu obratiti Kontakt centru JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" na telefon 3 606 606, a informacije o planiranim radovima i kvarovima na mreži mogu se potražiti i na veb adresi www.bvk.rs

 

]]>
Tue, 20 Mar 2018 19:01:27 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/407030/na-vreme-spremite-zalihe-evo-koji-delovi-zemuna-u-cetvrtak-ostaju-bez-vode.html
Jedinstveni IT obrazovni sistem u srcu Beograda http://www.pressonline.rs/info/beograd/406899/jedinstveni-it-obrazovni-sistem-u-srcu-beograda.html Dve vodeće regionalne kompanije u oblastima obrazovanja i IT-ja – LINK group i Comtrade u središte najvećeg IT centra na našim prostorima smestile su Visoku školu strukovnih studija za informacione tehnologije ITS i Srednju školu za informacione tehnologije ITHS i tako stvorile uslove za napredni vid školovanja, kakvim se može pohvaliti malo koja ustanova u svetu. ]]> Foto: Screenshot

Rezultat svega toga je najsavremenija i najsveobuhvatnija edukacija za buduće IT eksperte, koja se sprovodi kroz devetogodišnji ciklus školovanja – četvorogodišnja Srednja škola za informacione tehnologije ITHS, nakon koje učenici školovanje nastavljaju na trogodišnjoj Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije, a zatim upisuju i dvogodišnje master studije na ITS-u i tako zaokružuju svoje široko obrazovanje u najperspektivnijoj oblasti današnjice.

 

„Naša misija jeste da mlade ljude obrazujemo za IT poslove budućnosti, ali da im istovremeno pružamo i sve uslove za najkvalitetnije opšte obrazovanje. Kako bi to bilo ostvarivo, neophodno je imati pažljivo birani program koji se realizuje potpuno inovativnim metodama nastave”, rekao nam je Bojan Ristić, direktor ITHS-a.

Prednosti školovanja u velikom tehnološkom centru

 

Kada govorimo o obrazovanju, uvek se u prvi plan ističe pitanje koliko je stečeno znanje primenjivo u praksi. Na odgovor se čeka mahom do trenutka zaposlenja, kada se tek pokaže da li je nastava bila prilagođena stvarnim izazovima na poslu. 

Međutim, na ITS-u i ITHS-u situacija je potpuno drugačija. Na samo pedesetak metara od kabineta za nastavu nalaze se vrhunski inženjeri Comtradea koji svakodnevno primenjuju baš ona znanja koja se prenose na časovima i stvaraju softverske i hardverske proizvode koji se koriste širom sveta. Učenici i studenti tako imaju priliku da iz prve ruke svedoče o primenjivosti svega što nauče i da svoja znanja lako isprobaju i u praksi.

Srednja škola po meri novih generacija

 

Učenici ITHS-a dolaze iz svih delova Beograda, a njihov svakodnevni boravak u školi umnogome se razlikuje od prosečnog dana njihovih vršnjaka u drugim školama. 

Školski kompleks ITHS-a sastoji se od nastavnih kabineta koji su potpuno prilagođeni potrebama učenika, opremljeni „pametnim” tablama, video-bimovima, školskim laptopovima za svakog učenika. Na raspolaganju su i tereni za fudbal, košarku i odbojku, atletska staza, a odnedavno i najsavremenija fitnes sala sa spravama koje se nalaze samo u teretanama vrhunskih sportista. 

Da budući IT stručnjak ne mora biti samo zaljubljenik u računare sa malo dodatnih interesovanja najbolje svedoče uspesi učenika ITHS-a u najrazličitijim oblastima, od izrade aplikacija, humanitarne angažovanosti, jezika, preko sporta, do glume i zapaženih plasmana na takmičenjima iz brojnih predmeta. 

Diploma ITHS-a otvara vrata svih fakulteta u zemlji i inostranstvu, a naročito su vredni znanje i iskustvo koje učenici sa sobom nose. Većina učenika bira pogodnost da nastavi školovanja na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, obrazovnoj instituciji koja je osnivač ove srednje škole.

Kombinacija studija, živih IT projekata i realnih šansi za posao. Rezultat – Visoka škola sa čak 93,15% uspešnih i zaposlenih diplomaca

 

ITS su potpuno drugačije studije od svih ostalih koje se mogu naći u regionu. Tokom njih studenti nose školske jakne, svi koriste tablete, a predavanja imaju u moderno opremljenim računarskim laboratorijama, gde uče na Apple kompjuterima, učestvuju u realnim projektima sa inženjerima iz Comtradea i tako se pripremaju za odlično plaćene poslove. 

Studenti ITS-a imaju mogućnost da budu i deo ITS Projektnog centra, u kom već za vreme studiranja rade sa realnim klijentima, sa pravim resursima, na realnim zadacima i sa kompanijama koje će zaista usvojiti krajnji produkt. 

Zbog svega toga, studenti ITS-a su veoma uspešni, čak 93,15% njih. Naime, na osnovu istraživanja koje ITS sprovodi na početku svake godine, 85,48% studenata ITS-a je odmah našlo posao u struci, a 7,67% nastavilo je usavršavanje na čuvenim fakultetima u zemlji i inostranstvu. Ono što izdvaja studente ITS-a je upravo to što se zaposle odmah po diplomiranju, a često i ranije, uz novčanu nadoknadu kakvu bi imali i u inostranstvu. 

ITS već godinama sarađuje sa prestižnim inostranim kompanijama kao što su Microsoft, Adobe i Kembridž, a studenti mogu izabrati neki od programa koji će im osigurati uspešnu budućnost u najpopularnijim IT oblastima: Informacioni sistemi, Računarska multimedija, Elektronsko poslovanje i Informacione tehnologije.

Najsavremenije IT master studije u regionu

 

Odnedavno su u okviru ITS-a pokrenute i akreditovane master studije za IT. Kako navode iz ove ustanove, dvogodišnje master studije pružaju široki spektar ekspertskih znanja iz informacionih tehnologija na celokupnom procesu projektovanja, izrade i implementacije softvera, što studentima omogućava da postanu neki od najtraženijih stručnjaka današnjice, sa zvaničnom diplomom master strukovnog inženjera informacionih tehnologija. 

„Analize tržišta pokazuju da je sve veća potražnja za IT stručnjacima koji imaju ekspertska znanja i zato su te pozicije veoma dobro plaćene. Takva napredna znanja na ovom masteru studenti dobijaju uz teorijsku i praktičnu nastavu, auditorne vežbe, laboratorijski rad, praktičan rad u realnom okruženju. Takođe se radi i na dosta istraživačkih radova, koji su deo realnih projekata”, navodi Goran Radić, izvršni menadžer i profesor ITS-a.

Najbolji put do najplaćenijih poslova na svetu

 

Ovakav sistem školovanja na ITS-u i ITHS-u omogućava svima onima koji svoju budućnost vide u IT-ju da obavljaju veliki broj poslova iz ove oblasti. Nakon završenog školovanja, oni karijeru mogu da razvijaju u nekoj od najtraženijih profesija bilo gde u svetu. 

Neka od tih zanimanja su Big Data Engineer, Data Scientist, Cloud Software Engineer, Android Developer, Quality Manager, Data Miner, Design Project Manager, iOS Developer, 3D Scanning and Modeling Specialist i još mnogo drugih traženih profesija. 

]]>
Fri, 16 Mar 2018 15:34:36 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/406899/jedinstveni-it-obrazovni-sistem-u-srcu-beograda.html
POTUKLI SE ĐACI U OŠ ISIDORA SEKULIĆ: Povređeni učenik prevezen u Tiršovu, u školi tvrde da se tuča nije dogodila http://www.pressonline.rs/info/beograd/406504/potukli-se-djaci-u-os-isidora-sekulic-povredjeni-ucenik-prevezen-u-tirsovu-u-skoli-tvrde-da-se-tuca-nije-dogodila.html U Osnovnoj školi "Isidora Sekulić", Gavrila Principa 42, u Beogradu, danas je izbila tuča u kojoj su se potukla dva dečaka. ]]> Foto:Telegraf

Jedan od njih (13) zadobio je povredu glave.

Hitnu pomoć je pozvala policija, a dete je potom prevezeno u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

U školi "Isidora Sekulić", međutim, negiraju da je do bilo kakve tuče došlo.

 

]]>
Wed, 7 Mar 2018 18:45:13 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/406504/potukli-se-djaci-u-os-isidora-sekulic-povredjeni-ucenik-prevezen-u-tirsovu-u-skoli-tvrde-da-se-tuca-nije-dogodila.html