Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/rss.html PALMA – LAŽOV NAD LAŽOVIMA! http://www.pressonline.rs/info/beograd/415140/palma--lazov-nad-lazovima.html Posle pisanja našeg portala o lopovluku jagodinskog „šerifa“ Dragana Markovića Palme, obratio mu se i novinar (vlasnik?) nedeljnika „Afera“ Gradiša Katić. Pravdajući se ovom novinaru, Palma je izrekao niz neistina. ]]> FOTO:Dragan Marković Palma

  1. Palma tvrdi da Megatrend nije plaćao ni dinar za zakup prostora! Laž! Postoji evidencija plaćanja zakupa, iz koje se vidi da je Megatrend „Visokogradnji“, takođe lopova, Vladana Radovanovića – uredno plaćao zakup od 11 evra po kvadratnom metru!

  2. Prethodnju tvrdnju ovaj lažov sam negira, tvrdeći da je Megatrendu nuđeno da se cena zakupa smanji za 50%. Znači. Laže da nije bilo zakupa!

  3. Palma Katiću šalje i „ugovor“ gde se vidi da se zakup umanjuje za 50%. Međutim, to je aneks ugovora, koji je poslat na potpis 5,5 godina, posle potpisivanja osnovnog ugovora! Dakle, prva neoboriva činjenica je da je Megatrend 5,5 godina bio u obavezi da plaća užasno visoku cenu od 11 evra po kvadratu, da bi, više od pet godina kasnije, Palma i njegov pajtaš lopov Vladan Radovanović, ponudili neverovatno umanjenje cene od 50%! Dakle, priznali su da je cena, više od pet godina, bila enormno visoka!

  4. Palma tvrdi da „nije kriv Mići što nije upisao dovoljan broj studenata, jer se fakultet, u međuvremenu, izblamirao i menjao dva puta ime…“ Ovde Palma potvrđuje da je lažov nad lažovima, pošto su klevete i laži o Megatrendu krenule 2014. godine, dakle više od četiri godine kasnije. Lažov i manipulator Palma je, za upis na prvu godinu studija, obećao 1,200 studenata, a upisano je manje od 100!!! Inače, te godine, Megatrend univerzitet upisao je više od 2,500 studenata, a naredne 2011. godine – čak 5,175 studenata! Lažov Palma je, i dalje, imao pad upisa u Jagodini, jedva osamdesetak studenata! Zašto? Zato što je lagao i studente i njihove roditelje i Megatrend i mnoge druge! Ništa nije ispunio od svojih političkih obećanja. Ustalio se na vlasti i više ga nije bilo briga ni za studente, a ni za Megatrend univerzitet.

Najnovija vest je da se Palma sprema da bude ministar u (eventualno) rekonstruisanoj Vladi premijerke Ane Brnabić. Da podsetimo: ovaj lažov nije podržao izbor Ane Brnabić, inače odlične premijerke, na to mesto! Lažovima nije mesto u Vladi!


]]>
Mon, 12 Nov 2018 22:16:18 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415140/palma--lazov-nad-lazovima.html
TRKA ZATVARA NOVI BEOGRAD U nedelju od 8.00 do 12.00 promene na čak 17 LINIJA GSP http://www.pressonline.rs/info/beograd/414949/trka-zatvara-novi-beograd-u-nedelju-od-800-do-1200-promene-na-cak-17-linija-gsp.html Posle nekoliko mirnih nedelja u kojima su Beograđani nesmetano mogli da se kreću prestonicom, ovog vikenda će ponovo doći do zatvaranja ulica. ]]> Foto:Blic

Zbog održavanja maratona u organizaciji Atletskog saveza Srbije u nedelju će deo saobraćajnica na Novom Beogradu biti zatvorene za vozila.

Trasa kojom će ići trkači Foto: Serbiamarathon / screenshot

Trasa kojom će ići trkači

* Od 5.00 do 8.00 sati saobraćaj se neće odvijati u ulicama: Španskih boraca, od Bulevara Arsenija Čarnojevića do Bulevara Zorana Đinđića, i Bulevar Zorana Đinđića, od Španskih boraca do Antifašističke borbe.

* Od 8.00 do 12.00, saobraćaj će biti prekinut u ulicama: Bulevar Mihajla Pupina, od Ušća do Bulevara umetnosti, Španskih boraca od Bulevara Milutina Milankovića do Bulevara Mihajla Pupina, Bulevar Zorana Đinđića i Bulevar Milutina Milankovića, od Milentija Popovića do Omladinskih brigada.

Zbog predstojeće trke doći će do promena režima javnog gradskog prevoza na čak 17 linija i to:

* Vozila sa linija 16, 65, 72, 75, 77, 78 i 83 u oba smera, će saobraćati: Brankov most - Bulevar Nikole Tesle – Trešnjin cvet - Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnim trasama.

* Vozila sa linije 60 u smeru ka Toplani će saobraćati: Brodarska – Jurija Gagarina (smer ka mostu Gazela) – polukružno kod skretanja za ulicu Milutina Milankovića – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom. U smeru ka Zelenom vencu, linija radi u redovnom režimu.

* Vozila sa linija 67 i 68 će saobraćati:

- u smeru ka blokovima 70 i 70A: Brankov most - Bulevar Nikole Tesle – Trešnjinog cveta – Bulevar umetnosti - Bulevar Zorana Đinđića – Omladinskih brigada i dalje redovno.

Trčanje po Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Trčanje po Novom Beogradu

- u smeru ka Zelenom vencu će saobraćati ulicama Omladinskih brigada – Milutina Milankovića – Milentija Popovića - Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnom trasom.

* Vozila sa linije 71 će saobraćati:

- u smeru ka Ledinama: Brankov most - Bulevar Nikole Tesle – Trešnjin cvet – Bulevar umetnosti - Bulevar Zorana Đinđića – Omladinskih brigada i dalje redovnom trasom;

- u smeru ka Zelenom vencu: Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnom trasom.

* Vozila sa linija 70 i 74 u oba smera, će saobraćati: Bulevar Zorana Đinđića - Omladinskih brigada - Bulevar Arsenija Čarnojevića i dalje redovnom trasom.

Autobusi će ići obilaznim trasama Foto: A. Paunković / RAS Srbija

Autobusi će ići obilaznim trasama

* Vozila sa linije 94 u smeru ka Bloku 45 će saobraćati Most na Adi – Jurija Gagarina - Marka Hristića – Đorđa Stanojevića – Omladinskih brigada i dalje redovnom trasom. U smeru ka Resniku linija radi u redovnom režimu.

* Vozila sa linije 95 će u smeru ka Bloku 45 saobraćati ulicama: Milentija Popovića – levo u Bulevar Milutina Milankovića – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom. U smeru ka Borči linija radi u redovnom režimu.

* Vozila sa autobuske linije 7A u smeru ka Bloku 45 će saobraćati: Milentija Popovića – levo u Bulevar Milutina Milankovića – Jurija Gagarina i dalje redovnom trasom. U smeru ka Trgu Slavija linija radi u redovnom režimu.

* Vozila sa linije EKO 1 će saobraćati: - u smeru ka naselju Belvil: Milentija Popovića – levo u Bulevar Milutina Milankovića – Jurija Gagarina – Marka Hristića – Đorđa Stanojevića – naselje Belvil. U smeru ka Vukovom spomeniku: naselje Belvil - Đorđa Stanojevića – Omladinskih brigada - Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića i dalje redovnom trasom.

Učesnici će se takmičiti u kategorijama na pet i 10 kilometara, a start je zakazan za 10 časova ispred "Štark arene" (kod velike lopte). Trkači će posle istrčane deonice ulaziti u samu "Arenu" gde će biti cilj i ceremonija proglašavanja najboljih.

]]>
Fri, 2 Nov 2018 14:16:25 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414949/trka-zatvara-novi-beograd-u-nedelju-od-800-do-1200-promene-na-cak-17-linija-gsp.html
STOTA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA Na današnji dan srpska vojska je pobedonosno ušla u Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414896/stota-godisnjica-oslobodjenja-na-danasnji-dan-srpska-vojska-je-pobedonosno-usla-u-beograd.html Nešto više od mesec i po dana trebalo je srpskoj vojsci da od Solunskog fronta stigne do prestonice Srbije i da je oslobodi. ]]> Foto:Blic

Na današnji dan 1918. godine, pre tačno 100 godina, Beograd je oslobođen od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu.

Prva armija Vojske Kraljevine Srbije, pod komandom vojvode Petra Bojovića, ušla je trijumfalno u prestonicu samo mesec i po dana od proboja Solunskog fronta. Proboj Solunskog fronta počeo je u noći između 14. i 15. septembra, a već 1. novembra srpski vojnici oslobodili su Beograd, udaljen čak 600 kilometara.

 

Tog 1. novembra 1918, posle nezadrživog naleta Dunavske, Moravske i Drinske divizije, već ujutru na ulicama Beograda pojavile su se prve komite, a oko 10.30 u grad je prodro konjički eskadron Dunavske divizije i izbio na Kalemegdan. Već oko 13 sati poslednji okupatorski vojnici napustili su Beograd, rušeći za sobom mostove. Oko 15 sati Moravska i Dunavska divizija su se našle na liniji Veliki Vračar - Banjica - Topčidersko i Banovo brdo, te je Beograd zvanično bio oslobođen.

Nakon oslobođenja Beograd je postao prestonica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 21. decembra 1920. godine dobio je Krst viteza Legije časti od Francuske za hrabro držanje u ratu.

Iako se danas obeležava ceo vek od trenutka kada je Beograd u Prvom svetskom ratu oslobođen, ovaj veoma bitan datum ostaje pomalo u senci drugih "važnijih" datuma za istoriju srpske prestonice. Dan oslobođenja u Velikom ratu uglavnom se obeležava polaganjem venaca i cveća na spomen-kosturnici.

- Gotovo sam siguran da je obeležavanje ovog bitnog datuma zapostavljeno, a to je posledica dugogodišnje prakse koja postoji u našoj zemlju, budući da se još za vreme SFRJ više pažnje posvećivalo obeležavanju datuma koji su u vezi sa narodnooslobodilačkom borbom u Drugom svetskom ratu - kaže Aleksandar Markov, profesor istorije.

Komandovao oslobođenjem Beograda: Vojvoda Petar Bojović Foto: Wikipedia

Komandovao oslobođenjem Beograda: Vojvoda Petar Bojović

Iako je važnost ovog datuma nediskutabilna, on se ipak obeležava simbolično, a veoma mali broj Beograđana zna šta se desilo 1. novembra 1918. godine. O tome svedoči i to što se u školama u okviru samo jednog časa izučava oslobođenje Beograda u Velikom ratu. Jedini način da se više pažnje Beograđana i javnosti skrene na ovaj datum je da se drugačije obeležava, smatra profesor istorije Aleksandar Markov.

- Ključnu ulogu treba da odigra država koja ne bi trebalo samo simbolično da obeležava ovaj datum, već da to učini na adekvatniji način. Takođe je neophodno da se u nastavnom programu posveti više prostora izučavanju samog događaja koji se zbio 1. novembra kako bi deca već tada imala u svesti koliko je za Beograd značajan ovaj datum - kaže Markov.

Kralj nema spomenik ni ulicu

U Beogradu postoji nekoliko znamenja koji podsećaju na Prvi svetski rat. To su Spomenik neznanom junaku na Avali, kosturnica na Novom groblju, Spomenik trećepozivcima na Vračaru, kosturnica branilaca na Kalemegdanu, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Spomenik vojvodi Petru Bojoviću (izgrađen tek 1990), Spomenik Franšu Depereu... Međutim, glavnokomandujući srpske vojske, regent i potonji kralj Aleksandar Karađorđević nema ni spomenik ni ulicu u prestonici. Tek nedavno je leva obala Save, od Brankovog mosta do Ušća, nazvana Obala kralja Aleksandra Karađorđevića. Ni njegov otac, kralj Petar Prvi, poznat i kao Oslobodilac, nema spomenik u Beogradu, premda ima ulicu.

]]>
Thu, 1 Nov 2018 14:03:36 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414896/stota-godisnjica-oslobodjenja-na-danasnji-dan-srpska-vojska-je-pobedonosno-usla-u-beograd.html
U Beogradu je u 13.00 izmereno 25 STEPENI, ali ovo ipak neće biti NAJTOPLIJI 1. NOVEMBAR http://www.pressonline.rs/info/beograd/414895/u-beogradu-je-u-1300-izmereno-25-stepeni-ali-ovo-ipak-nece-biti-najtopliji-1-novembar.html Visoke temperature za ovo doba godine u Beogradu obeležile su i prvi dan novembra. U 13 časova u prestonici je izmerena temeperatura od 25 stepeni, a meteorolozi su najavili da će u najtoplijem delu dana biti i stepen-dva viša. ]]> Foto:Blic

Iako je subjektivni osećaj kao da je 28 stepeni, ipak neće biti oboren rekord od pre tačno 92 godine kada je prvog novembra 1926. izmereno čak 29,3 stepena.

Zimska garderoba za sneg biće jos neko vreme odložena u ormanima, jer u narednim danima očekuje nas stabilno vreme sa prijatnim temperaturama za ovo doba godine.

Na drugoj strani, 7. novembra 1995. godine imali smo sneg i to ne bilo kakav, već čak 39 centimetara!

]]>
Thu, 1 Nov 2018 13:59:29 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414895/u-beogradu-je-u-1300-izmereno-25-stepeni-ali-ovo-ipak-nece-biti-najtopliji-1-novembar.html
PALI SE NOVOGODIŠNJA RASVETA Svečano osvetljenje i ukrasi na čak 129 lokacija zasvetleće ovog VIKENDA http://www.pressonline.rs/info/beograd/414856/pali-se-novogodisnja-rasveta-svecano-osvetljenje-i-ukrasi-na-cak-129-lokacija-zasvetlece-ovog-vikenda.html Novogodišnja rasveta u prestonici biće zvančno uključena između 3. i 5. novembra, te će Beograđani i turisti već za vikend moći da vide prestonicu u novogodišnjem ruhu, dok će od večeras biti puštena dekorativna rasveta na fasadama pojedinih zgrada na Kosančićevom vencu. ]]> Foto:Blic

Podsetimo, prethodno je bilo najavljeno da će novogodišnja rasveta biti upaljena 1. novembra.

– Svečano osvetljenje biće postavljeno na 129 lokacija u gradu, od čega je 49 novih u odnosu na prošlu godinu – najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da su mnogi gradovi u Evropi, među kojima Beč i Moskva, već uključili novogodišnju rasvetu.

Beograđane očekuje rasveta na čak 129 lokacija Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Beograđane očekuje rasveta na čak 129 lokacija

Kako Vesić najavljuje pojedine lokacije će prvi put biti okićene, te će građani zateći novgodišnju rasvetu i u parku Mitićeva rupa, Omladinskom platou u Zemunu, parku Manjež, Ruzveltovoj ulici kod Vukovog spomenikau parkovima Mali Tašmajdan i Tašmajdan, na platou ispred Hrama Svetog Save, na Sava promenadi...

Beograđane očekuju već prepoznatljivi ukrasi Foto: P. Dedijer / RAS Srbija

Beograđane očekuju već prepoznatljivi ukrasi

Stanovnike prestonice očekuje rasveta i na sedam novih lokacija budući da će se ukrasi naći i na kružnom toku u Bulevaru Mihajla Pupina, na Brankovom mostu, u Knez Mihailovoj na više mesta i u Skadarskoj ulici.

– Pokloni i kugle nalaziće se na više mesta u Knez Mihailovoj ulici, kao i na prostorima ispred Studentskog kulturnog centra, kod hotela "Moskva" i "Balkan" – dodao je Vesić.

Prošle godine novogodišnja rasveta u srpskoj prestonici upaljena je 4. novembra.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 14:07:46 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414856/pali-se-novogodisnja-rasveta-svecano-osvetljenje-i-ukrasi-na-cak-129-lokacija-zasvetlece-ovog-vikenda.html
SVETLEĆI TUNEL, LOPTE, BALONI... Postavljeni novi ukrasi, ali su Novobeograđani zabrinuti jer NEMA NJEGA http://www.pressonline.rs/info/beograd/414693/svetleci-tunel-lopte-baloni-postavljeni-novi-ukrasi-ali-su-novobeogradjani-zabrinuti-jer-nema-njega.html Beograd će ove godine, po svemu sudeći, dobiti mnogo novih novogodišnjih ukrasa koji će biti postavljeni u raznim delovima prestonice. ]]> Foto:Blic

Prvi je pažnju Beograđana privukao svetleći tunel u bojama srpske trobojke koji je postavljen pre nekoliko dana na Obilićevom vencu, a onda su i na kružnom toku kod zgrade Opštine Novi Beograd postavljeni novi ukrasi - velike lopte i korpe u obliku lebdećih balona.

Čuveni novobeogradski konjanik Foto: Aleksandar Šapić / Twitter

Čuveni novobeogradski konjanik

Novobeograđani su, međutim, zabrinuti što još nije postavljen "novobeogradski konjanik", odnosno Deda Mraz koji jaše irvasa, a koji je poslednjih godina bio omiljena novogodišnja atrakcija žiteljima ovog dela prestonice.

Podsetimo, novogodišnja rasveta bi trebalo da bude upaljena narednog četvrtka, 1. novembra.

]]>
Thu, 25 Oct 2018 14:12:20 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414693/svetleci-tunel-lopte-baloni-postavljeni-novi-ukrasi-ali-su-novobeogradjani-zabrinuti-jer-nema-njega.html
Putnici će u Beograd uskoro dolaziti na NOVU AUTOBUSKU STANICU http://www.pressonline.rs/info/beograd/414365/putnici-ce-u-beograd-uskoro-dolaziti-na-novu-autobusku-stanicu.html Izgradnja novih dolaznih perona Beogradske autobuske stanice (BAS), smeštenih odmah iza napuštene bivše Glavne železničke stanice i BAS-a, privodi se kraju. ]]> Foto:Blic

Pogled na Foto: Blic / RAS Srbija

Pogled na "Beograd na vodi"

Radovi na ovoj lokaciji počeli su 4. jula, rok za njihov završetak je 160 dana, ali po situaciji na terenu deluje da će stotine autobusa koji svakodnevno stižu u prestonicu na novu lokaciju krenuti da pristižu znatno pre sredine decembra.

Asfaltiranje uveliko u toku Foto: Blic / RAS Srbija

Asfaltiranje uveliko u toku

Radnici i mašinerije uveliko privode kraju asfaltiranje ovog područja koji će služiti ne samo kao dolazni peroni nego i kao parking za sve autobuse koji noće u Beogradu. Stari deo stanice sa parkingom, smešten pored nekadašnje zgrade “Simpa” i hotela “Bristol”, biće srušen zbog potreba projekta “Beograd na vodi“.

Tabla sa podacima o radovima Foto: Blic / RAS Srbija

Tabla sa podacima o radovima

Kada će tačno biti seoba dolaznih perona, trenutno nije poznato pošto na naša pitanja nismo dobili odgovor iz BAS-a. Ipak, već na prvi pogled jasno je da postoji veliki saobraćajni problem.

Saobraćajni problem u najavi Foto: Blic / RAS Srbija

Saobraćajni problem u najavi

Naime, autobusi koji budu dolazili iz Karađorđeve ulice i skretali ka Starom savskom mostu ka dolaznim peronima stizaće novoizgrađenom saobraćajnicom, ali će do nje morati da dođu preko tramvajskih šina i pešačkog prelaza, sekući sve koji dolaze sa novobeogradske strane mosta.

A tuda, pride, svakodnevno prolaze stotine i stotine autobusa međugradskog prevoza.

STALI RADOVI U BLOKU 42

Blok 42 na Novom Beogradu Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Blok 42 na Novom Beogradu

Za razliku od radova u Savskom amfiteatru, koji teku punom parom, u novobeogradskom Bloku 42 gde je planirana izgradnja nove autobuske i železničke stanice, sve je zamrlo.

SEOBA BAREM NA TRI GODINE

Parkirana vozila na novoj saobraćajnici Foto: Blic / RAS Srbija

Parkirana vozila na novoj saobraćajnici

Kako je “Blic” ranije pisao, nadležni su na ovom prostoru izdali dozvolu za gradnju na 20.000 kvadrata, od kojih 14.468 kvadrata za parking, 3.188 za saobraćajnice i 2.164 za objekte. Sa rokom važnosti od tri godine.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 14:20:10 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/414365/putnici-ce-u-beograd-uskoro-dolaziti-na-novu-autobusku-stanicu.html
RADNICI NA TRGU PRONAŠLI TEMELJE STAMBOL KAPIJE Mnogi misle da je ne treba otkopavati jer je bila OZLOGLAŠENA http://www.pressonline.rs/info/beograd/413994/radnici-na-trgu-pronasli-temelje-stambol-kapije-mnogi-misle-da-je-ne-treba-otkopavati-jer-je-bila-ozloglasena.html Tokom renoviranja Trga republike prvo su pronađene drvene kocke iz druge polovine 19. veka, a onda su, po svemu sudeći, radnici naleteli i na temelje ozloglašene Stambol kapije! ]]> Foto:Blic

Prilikom samog pogleda na gradilište jasno se vidi jedan ograđeni prostor, veličine nekih deset sa pet metara, oko kojeg se nalaze saobraćajna signalizacija i traka. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nisu mogli, ili želeli, ni da potvrde, ali ni da opovrgnu da su iskopani temelji Stambol kapije.

Obeleženo mesto gde su pronađeni ostaci Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Obeleženo mesto gde su pronađeni ostaci

- Na gradilištu su u toku snimanja georadarom, kako bi se istražio i ispitao prostor na kome je postavljeno mesto Stambol kapije - kratko su rekli iz Zavoda.

Još veći zid ćutanja je u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju. Ipak, istoričari smatraju da je veoma izvesno da su pronađeni temelji ozloglašene kapije.

- Poznato je da se ona nalazila na prostoru između Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu - tvrde stručnjaci.

Sve bi možda prošlo nezapaženo, da zaljubljenici u Beograd, i sve što se dešava u njemu, okupljeni na forumu “Beobilda”, nisu fotografijama sve ovekovečili, pa je priča počela da se širi društvenim mrežama. Baš kao i diskusija da li bi trebalo obnoviti ili barem nekako obeležiti mesto gde se do pre 152 godine nalazila kapija iz doba Osmanskog carstva.

Stambol kapija je, naime, ime dobila jer se nalazila na putu koji je vodio ka Istanbulu, i predstavljala je jedan od četiri izlaza iz grada, pored Sava kapije, Varoš kapije i Vidin kapije. Cela ondašnja beogradska varoš bila je opasana dubokim rovom u kome se nalazila voda i visokim šancem u koji su bili zabodeni visoki palisadi, tako da se samo na ovim mestima moglo ući ili izaći.

Stambol kapiju su napravili Austrijanci za vreme vladavine severnom Srbijom (1718–1739. godine), a legenda kaže da ju je podigao Ernst Gideon fon Laudon koji je izgradio i rov oko šireg Beograda nazvan Laudov šanac.

Izgrađena je od tesanog kamena i cigle, a pri samom ulasku putnik namernik je mogao da bira između dva pravca - ka Terazijama ili ka Tašmajdanu.

Iako je ova građevina bila najveća i najtvrđa od svih kapija, Srbima je sam prolazak pored nje ledio krv u žilama. Upravo nedaleko od današnjeg Trga republike i nekadašnje Stambol kapije, prema hroničarskim beleškama, Turci su Srbe nabijali na kolac.

Kako je izgledala Stambol kapija Foto: Wikipedia

Kako je izgledala Stambol kapija

„Mučenici su okretani licem u polje, ovamo ka Srbiji, da zaplaše druge koji bi poumili poći njihovim tragom, to jest koji bi poumili da ustaju protiv turske sile u zemlji srpskoj“ pisao je hroničar Milan Đ. Milićević.

KNEZ MIHAILO NAREDIO RUŠENJE 1866.

Kameni svedok jezive prošlosti uklonjen je iz srca Beograda odlukom kneza Mihaila Obrenovića. Tako je 19. maja 1866. godine Stambol kapija sravnjena sa zemljom, da bi vek i po kasnije bili probuđeni duhovi prošlih vremena.

]]>
Fri, 28 Sep 2018 13:43:09 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413994/radnici-na-trgu-pronasli-temelje-stambol-kapije-mnogi-misle-da-je-ne-treba-otkopavati-jer-je-bila-ozloglasena.html
GRAD KUPUJE NOVE UKRASE Raspisan tender za uličnu dekoraciju http://www.pressonline.rs/info/beograd/413957/grad-kupuje-nove-ukrase-raspisan-tender-za-ulicnu-dekoraciju.html Kako je "Javno osvetljenje" još 11. septembra počelo sa postavkom novogodišnje rasvete po beogradskim ulicama, ne iznenađuje ni činjenica da je Gradska uprava objavila tender za kupovinu ukrasnih elemenata za razne manifestacije. ]]> Foto:Blic

.

Postavljanje ukrasa na Trgu Nikole Pašića Foto: Privatna arhiva

Postavljanje ukrasa na Trgu Nikole Pašića

Nakon brzo završene postavke velikih crvenih ukrasnih kugli na Trgu Nikole Pašića, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima brže-bolje je objavio javnu nabavku ukrasnih elemenata.

Kako se navodi u dokumentaciji, predmetna kupovina podrazumeva kupovinu i isporuku ukrasnih elemenata, kao i da je za potrebe održavanja manifestacija i događaja, čiji je organizator ili pokrovitelj Grad Beograd, potrebno kupiti ukrasne svetleće LED elemente koji će biti postavljeni na banderama, stubovima javne rasvete u parkovima i na zemljanoj ili betonskoj površini, kao i na lokacijama na kojima se održavaju manifestacije. Takođe, u cenu nabavke ukrasnih elemenata ulaze i troškovi prevoza tj. carina.

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Spisak nabavke ukrasnih dobara sastoji se od svetlećeg drveta (tri komada), figure buketa cveća (35 komada), svetleće figure trouglastih cvetova (25 komada), svetleće figure plavo beli cvetovi (55 komada), svetleće figure buketa koji se sastoji od tri cveta po pet latica (55 komada), svetleća kiša sa minimum 36 LED lančanicama (55 komada) kao i svetleća kiša od minimum 300 LED dioda (90 komada), svetleće figure zastave Republike Srbije (16 kompleta) i svetleća figura cvetovi sa zvezdicama (14 komada).

Iako je rana postavka novogodišnje rasvete začudila sugrađane, ona će biti upaljena tek 1. novembra.

Kako se čini, zajedno sa novogodišnjom jelkom od prošle godine, dvadeset novih beogradskih ulica koje će biti osvetljene novom rasvetom i kupovinom ukrasnih elemenata za manifestacije, izgleda da će glavna prestonica sijati bolje od Pariza, Londona, Njujorka, Moskve...

]]>
Thu, 27 Sep 2018 14:13:03 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413957/grad-kupuje-nove-ukrase-raspisan-tender-za-ulicnu-dekoraciju.html
KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŽELEZNIČKA STANICA Evo šta će sve biti izgrađeno u BLOKU 42 http://www.pressonline.rs/info/beograd/413695/kako-ce-izgledati-nova-zeleznicka-stanica-evo-sta-ce-sve-biti-izgradjeno-u-bloku-42.html Nova autobuska i železnička stanica u Bloku 42 pretrpeće prve promene i pre samog početka gradnje! Naime, u pripremi je Izmena i dopuna plana detaljne regulacije za ovaj kompleks (između ulica Đorđa Stanojevića, Bulevara Milutina Milankovića, Antifašističke borbe i Nove 1) koji bi trebalo da se gradi prekoputa sadašnjeg “buvljaka”, a najveće promene ogledaće se u redefinisanju komercijalnih zona, odnosno njihovom povećavanju. ]]> Foto:Blic

.

Deo lokacije u Bloku 42 Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Deo lokacije u Bloku 42

Kako stoji u zvaničnoj dokumentaciji “pribavljena je saglasnost autora prvonagrađenog konkursnog rešenja za Blok 42 kako bi se omogućila gradnja jednog kubusa do visine od 32 metra”.

Na ovom prostoru, pored železničke i autobuske stanice, planirana je i gradnja javne garaže sa 200 mesta, velikog parka, a u okviru komercijalne zone potencijalni hotel, tržni centar, pojedinačni trgovinski i ugostiteljski sadržaji, poslovni apartmani, ali i objekti stambene namene.

“Komercijalna podzona K1 obuhvata deo prostorne celine 1 u Bloku 42 i orijentisana je ka ulicama Antifašističke borbe i Milutina Milankovića. Karakteriše je visoki objekat (maksimalno 100 metara), a preporučena namena je hotel”, stoji u ovom dokumentu.

Grafički prikaz plana Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izdgradnju Beograda / screenshot

Grafički prikaz plana

U komercijalnoj podzoni K2 biće objekat u formi lamele maksimalne visine 32 metra, a preporučena namena je poslovanje.

U odnosu na prvobitni plan, ako ovaj novi bude usvojen, dobiće se preko 30.000 novih komercijalnih kvadrata.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:42:19 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413695/kako-ce-izgledati-nova-zeleznicka-stanica-evo-sta-ce-sve-biti-izgradjeno-u-bloku-42.html
GRK DOBIJA ULICU U BEOGRADU Da li znate ko je bio Janis Janulis? http://www.pressonline.rs/info/beograd/413668/grk-dobija-ulicu-u-beogradu-da-li-znate-ko-je-bio-janis-janulis.html Na drugoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, usvojene su inicijative za postavljanje skulptura vajarke Olge Jevrić, podizanje spomen-obeležja rok muzičaru Milanu Mladenoviću, kao i imenovanje jedne ulice u prestonici po Janisu Janulisu. ]]> Foto:Blic

– Postavljanjem osam skulptura Olge Jevrić u parku na Topličinom vencu stvorićemo muzej na otvorenom i mogućnost domaćim i stranim posetiocima da se upoznaju sa delima jedne od najvećih naših skulptorki koja je stekla svetsku slavu. Takođe, postavljanjem spomen-obeležja Milanu Mladenoviću zaokružićemo proces rekonstrukcije platoa ispred Doma omladine, koji više neće biti samo lep, rekonstruisani plato, već i svojevrsno spomen-obeležje – istakla je zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

Andrea Radulović Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

Andrea Radulović

Ona je podsetila da se u ovoj godini obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i dodala da je to dobra prilika da se Grad Beograd, dodeljivanjem naziva ulici, oduži dobrotvoru Janisu Janulisu za sve zasluge koje je učinio za srpski narod na Krfu.

Glavni urbanista Milutin Folić, na ideju arhitekte Borisa Podreke, podneo je inicijativu za postavku osam skulptura Olge Jevrić u rekonstruisanom parku na Topličinom vencu, koji se uređuje po zamisli ovog svetski poznatog arhitekte.

– Park je zamišljen kao omaž Olgi Jevrić, kako bi se skulpture naše najveće vajarke učinile vidljivim za prolaznike. Postavljanje skulptura na predloženoj lokaciji učiniće da se oplemeni javni prostor, a ujedno predstavlja i jedan od načina da se posetiocima predstavi deo umetničkog opusa jedne od najvećih domaćih likovnih autorki – istakao je Folić.

Za Milana Mladenovića su mnogi čuli, ali ne i za Janisa Janulisa.

– Janis Janulis je bio seljak sa grčkog ostrva Krf koji je nesebično pomagao srpskoj vojsci kada se 1916. godine iskrcala na Krf posle albanske golgote. Janis Janulis je Srbima poklonio zemlju na kojoj su podigli logor, gde su se oporavljali i odakle su kasnije prebačeni na Solunski front. Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, odužujući se ovom srpskom dobrotvoru, podiglo je spomenik Janisu Janulisu u centru sela Agios Mateos – rekla je Beograđanka Jelena Spasić koja je podnela inicijativu da se jednoj ulici u Beogradu dodeli naziv po Janulisu.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:42:29 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413668/grk-dobija-ulicu-u-beogradu-da-li-znate-ko-je-bio-janis-janulis.html
BEOGRAĐANE ČEKA PAKLEN VIKEND Zbog raznih manifestacija doći će do ZATVARANJA ULICA i promena u gradskom prevozu http://www.pressonline.rs/info/beograd/413616/beogradjane-ceka-paklen-vikend-zbog-raznih-manifestacija-doci-ce-do-zatvaranja-ulica-i-promena-u-gradskom-prevozu.html Beograđane i predstojećeg vikenda očekuju mnogobrojne zatvorene ulice i promene na desetinama linija javnog gradskog prevoza, kako zbog Parade ponosa, tako i sportske manifestacije "Evropski kup C1", te radova na novoj Palilulskoj pijaci i tramvajskoj mreži u Karađorđevoj ulici. ]]> Foto;Blic

Do najveće blokade doći će u nedelju zbog Parade ponosa. Iako će ona zvanično početi u podne, za očekivati je da širi centar grada, od Slavije do Studentskog trga, sa svim okolnim ulicama, bude zatvoren još od ranih jutarnjih časova. I tako će ostati barem do 15.00, dok će prostor oko Studentskog parka ostati blokiran do kasnih večernjih sati.

Kralja Milana će biti zatvorena zbog Parade ponosa Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Kralja Milana će biti zatvorena zbog Parade ponosa

Iz bezbednosnih razloga detalji oko zatvaranja ulica se još drže u tajnosti, pa se ne zna ni tačan broj linija gradskog prevoza koji će promeniti trase.

Zbog održavanja biciklističke trke, u subotu od 9.00 do 14.30 i u nedelju od 9.30 do 13.30 biće zatvoren za saobraćaj Bulevar Nikole Tesle na delu od Brankovog mosta do Trešnjinog cveta. To će dovesti do izmena na linijama 15, 27E, 35, 43, 60, 84, 704, 706, 707.

Radovi će se tokom vikenda izvoditi i u Karađrođevoj ulici i to na delu između Ekonomskog fakulteta i Savskog trga, pa će tokom oba dana doći do izmena linija GSP:

Tramvaji menjaju trase Foto: D. Briza / RAS Srbija

Tramvaji menjaju trase

* tramvaji sa linije 2 će saobraćati na relaciji: Pristanište – Gospodarska mehana.

* tramvaji sa linije 7 će saobraćati na relaciji: Ustanička – Dorćol - Novi Beograd (Blok 45).

* tramvaji sa linije 9 će saobraćati na relaciji: Banjica – Gospodarska mehana.

* tramvaji sa linije 12L će saobraćati na relaciji: Omladinski stadion - Gospodarska mehana.

Konačno, zbog radova na Palilulskoj pijaci, koja je u izgradnji, biće zatvorena Ulica majora Ilića, a trase će promeniti linije 65 i 77.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 14:02:03 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413616/beogradjane-ceka-paklen-vikend-zbog-raznih-manifestacija-doci-ce-do-zatvaranja-ulica-i-promena-u-gradskom-prevozu.html
Kosovski parlament nastavlja sednicu, na stolu i dijalog sa Beogradom http://www.pressonline.rs/info/beograd/413612/kosovski-parlament-nastavlja-sednicu-na-stolu-i-dijalog-sa-beogradom.html Skupština Kosova nastavlja danas plenarnu sednicu, a na dnevnom redu će se naći četrdesetak tačaka, među kojima je i glasanje o Nacrtu rezolucije o dijalogu sa Beogradom. ]]> Foto:B92

Glasanje o rezoluciji o dijalogu sa Beogradom je predviđeno kao šesta tačka dnevnog reda, saopšteno je iz kosovskog parlamenta.

Predlozi tri zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku, koje je juče usvojila vlada Ramuša Haradinaja, nisu predviđeni ovim dnevnim redom.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:45:49 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413612/kosovski-parlament-nastavlja-sednicu-na-stolu-i-dijalog-sa-beogradom.html
ŠOK NA PROMOCIJI OFICIRA Devojka se našla usred kolone, a onda je mladi vojnik učinio nešto NEOČEKIVANO http://www.pressonline.rs/info/beograd/413499/sok-na-promociji-oficira-devojka-se-nasla-usred-kolone-a-onda-je-mladi-vojnik-ucinio-nesto-neocekivano.html Romantični čin prosidbe obeležio je ovogodišnju promociju najmlađih oficira Vojske Srbije. Nakon zvanične ceremonije jedan od mladih vojnika osmislio je posebnu koreografiju uz pomoć svojih kolega i na nesvakidašnji način iznenadio svoju izabranicu. ]]> Foto:Blic

Dok je vojska defilovala ispred Doma Narodne skupštine zbunjena devojka nepomično je stajala ispred svog oficira.

Sve ovo zabeleženo je na snimku koji je osvanuo na društvenim mrežama koji je postao apsolutni hit. Među brojnim komentarima, izdvajaju se oni u kojima su srdačne čestitke upućene budućem mladom bračnom paru. Neki su im poželeli mnogo dece, drugi da ljubav traje večno i da ih sreća prati, a bilo je i onih šaljivih komentara u stilu "kako da ga odbije kada su svi naoružani".

Kad je vojnik kleknuo, sve je bilo jasno... Foto: Facebook/Dnevna doza lepog / screenshot

Kad je vojnik kleknuo, sve je bilo jasno...

- Dobro kaže Jorović Rade: ”Žene vole oficireee” - glasio je jedan od komentara, a mnogi momci čestitali su mladom oficiru na hrabrom i originalnom činu.

]]>
Tue, 11 Sep 2018 13:39:19 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413499/sok-na-promociji-oficira-devojka-se-nasla-usred-kolone-a-onda-je-mladi-vojnik-ucinio-nesto-neocekivano.html
ZATVARA SE CENTAR GRADA Večeras od 16.30 do 22.30 OVE ulice bez automobila, izmenjene trase 15 LINIJA GSP http://www.pressonline.rs/info/beograd/413418/zatvara-se-centar-grada-veceras-od-1630-do-2230-ove-ulice-bez-automobila-izmenjene-trase-15-linija-gsp.html Zbog generalne probe promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, koja će se večeras održati ispred Doma Narodne skupštine, od 16.30 do 22.30 doći će do zatvaranja određenog broja centralnih gradskih ulica, kao i promena na trasama 15 linija javnog gradskog prevoza. ]]> Foto:Blic

Saobraćaj će biti obustavljen na Trgu Nikole Pašića do Terazija, u Dečanskoj od Terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, Takovskoj od ugla sa Kosovskom ulicom do Bulevara kralja Aleksandra, Bulevaru kralja Aleksandra od Kneza Miloša do Resavske, Ulici Kneza Miloša od Kralja Milana do Bulevara kralja Aleksandra, Dragoslava Jovanovića od ulaza u javnu garažu do Trga Nikole Pašića, kao i u Vlajkovićevoj od Trga Nikole Pašića do Kosovske.

PROMENE U GRADSKOM PREVOZU

* tramvaji sa linije 3L umesto do Tašmajdana, saobraćaće do Trga Slavija;

* tramvaji sa linije 6, umesto do Tašmajdana, saobraćaće Beogradskom do Trga Slavija;

* tramvaji sa linija 7 i 12L će, umesto Resavskom, u oba smera saobraćati Beogradskom;

* autobusi sa linije 23, u oba smera, saobraćaće: Takovska - 27 marta – Starine Novaka - Beogradska – Trg Slavija – Nemanjina – Kneza Miloša i dalje redovnom trasom.

* autobusi sa linije 24, u oba smera, saobraćaće: Trg republike – Makedonska - Svetogorska - Majora Ilića - 27. marta - Beogradska – Njegoševa i dalje redovnom trasom;

* autobusi sa linije 26, u oba smera, saobraćaće: Trg republike - Makedonska - Svetogorska - Majora Ilića - 27. marta - Beogradska – Bulevar kralja Aleksandra i dalje redovnom trasom;

* autobusi sa linije 27, saobraćaće: Trg republike – (Bulevar despota Stefana - Džordža Vašingtona u smeru ka Mirijevu) (Majora Ilića – Ilije Garašina - Svetogorska - Makedonska u smeru ka centru) - 27. marta - Kraljice Marije - Ruzveltova i dalje redovnom trasom;

* autobusi sa linija 37, 44 i 58, u oba smera saobraćaće: Trg republike – Kolarčeva – Terazije - Kralja Milana – Trg Slavija - Nemanjina - Kneza Miloša i dalje redovnom trasom.

Promene na 15 linija gradskog prevoza Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Promene na 15 linija gradskog prevoza

* autobusi sa linije 74, u oba smera, saobraćaće: Bulevar kralja Aleksandra – Beogradska – Trg Slavija - Nemanjina - Kneza Miloša i dalje redovnom trasom.

* elektrobusi sa linije EKO 1, u oba smera: Vukov spomenik – Bulevar kralja Aleksandra – Ruzveltova – Kraljice Marije – 27. marta – Majora Ilića – Ilije Garašanina - Svetogorska – Makedonska – Dečanska – Terazijski tunel i dalje redovnom trasom;

* jedan broj trolejbusa sa linije 40 sa terminusa Zvezdara se preusmeravaju na liniju 28 od 14.30 i na njoj rade do kraja rada, a ostali trolejbusi se upućuju u garažu (definisano redom vožnje).

* trolejbusi sa linije 41 se isključuju za garažu sa terminusa Studentski trg počev od 14.30.

* uspostavlja se autobuska linija 41A na relaciji Admirala Geprata – Banjica 2, od 14.45.

Slična organizacija saobraćaja očekuje nas i sutra od 7.00 do 13.30 sati.

]]>
Fri, 7 Sep 2018 13:50:12 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413418/zatvara-se-centar-grada-veceras-od-1630-do-2230-ove-ulice-bez-automobila-izmenjene-trase-15-linija-gsp.html
LETE, ZUJE I SMRDE Beograđani poslednjih dana ne mogu da žive od SMRDIBUBA http://www.pressonline.rs/info/beograd/413388/lete-zuje-i-smrde-beogradjani-poslednjih-dana-ne-mogu-da-zive-od-smrdibuba.html Male, dosadne i svuda prisutne smrdibube noćna su mora Beograđana svake godine na prelasku iz leta u jesen. ]]> Foto:Blic

Da se ni ova godina ne razlikuje mnogo od prethodnih kazuju svedočanstva sugrađana iz svih delova prestonice.

- Ako i na pet minuta ostavimo otvoren prozor ili terasu, smrdibube odmah uleću. Živimo blizu parka i ima ih na stotine - kaže sugrađanka Tamara N. sa Banovog brda.

Ništa bolja situacija nije ni sa druge strane Save.

- Poslednje dve nedelje situacija je neizdrživa, ubiše nas smrdibube na Novom Beogradu. Kako izađemo odmah se motaju oko glava, uleću u majice, kosu - očajna je Andriana M.

Upravo ovaj period je najkritičniji, pošto smrdibube žele da se primire i sklone od hladnijih dana koji tek dolaze, a savršeno mesto za to su im topli beogradski stanovi.

- Smrdibube imaju unutrašnji ciklus koji im govori da je vreme da se polako spremaju za zimski san i tada one ulaze u stanove i traže rupe u kojima će prezimiti. Međutim, pošto u septembru još uvek nije hladno vreme, one izlaze i možemo ih videti napolju - objasnio je svojevremeno profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković.

U potrazi za novim staništem smrdibube sa obližnjih zelenih povšina doleću u najbliže stanove prateći put svetlosti i miris insekata koji su već prošli tuda i našli odgovarajuću putkotinu u nekom stanu. Najveći problem je što ne postoji adekvatno rešenje za njihovo uklanjanje.

Smrdibube napadaju i napolju Foto: Ivana Jasnić Mastilović / RAS Srbija

Smrdibube napadaju i napolju

- One osvajaju teritoriju i drastično se množe. Suludo je prskati stan non-stop, a napolju isto tako ne možete ništa da uradite jer su one, kada su biljke u pitanju, svaštojedi. Ne možete isprskati svaku biljku u gradu - objašnjavaju stručnjaci.

KAKO SE BORITI PROTIV NJIH?

Stručnjaci ističu da je najbolji način zaštite postavljanje komarnika na prozore i vrata, međutim, ni ovo rešenje nije u potpunosti uspešno budući da ovi dosadni insekti pronalaze pukotine širine samo dva milimetra.

NIJE IH TEŠKO PREPOZNATI

Smrdibube je lako primetiti i prepoznati pošto nesnosno zuje dok lete, udaraju u lustere, a kada ih zgnječite ispuštaju veoma neprijatan miris po kojem su i dobile ime. Najčešće su zelene boje, mada ima i braon i šarenih.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 13:59:41 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413388/lete-zuje-i-smrde-beogradjani-poslednjih-dana-ne-mogu-da-zive-od-smrdibuba.html
DA LI ĆEMO IMATI DEJTON 2: Pečat na rešenje kosovskog čvora na konferenciji uz ZAPADNE SILE http://www.pressonline.rs/info/beograd/413384/da-li-cemo-imati-dejton-2-pecat-na-resenje-kosovskog-cvora-na-konferenciji-uz-zapadne-sile.html Ako dođe do kompromisa između Beograda i Prištine, sve su glasnije najave da bi dogovor o Kosovu mogao da bude ozvaničen na međunarodnoj konferenciji neformalnog naziva "Dejton 2". ]]> Foto:Blic

Kao njeni učesnici, kako kažu diplomatski izvori "Blica", zasada su viđeni SAD, Francuska i Evropska unija, ali i Rusija.

Razlog za ovakve korake treba tražiti u nameri da dogovor između Beograda i Prištine garantuje ne samo Evropska unija, koja je i posrednik dijaloga, već i druge zapadne sile.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

- Dogovor između Beograda i Prištine je daleko, ali je to ideja u slučaju da se stvari odvijaju u pozitivnom smeru. Onda je moguće da se organizuje "Dejton 2", da budu prisutni Amerika, Francuska, predstavnici Evropske unije i Rusija. Prisustvo Moskve je značajno, jer bi to značilo trajnost dogovora - kaže izvor "Blica".

Ovu mogućnost potvrdio je za "Blic" i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je ocenio da bi do rešenja "kosovskog čvora" moglo da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji.

- Da bi do toga uopšte došlo, Beograd i Priština moraju da se dogovore. Ako se približe stavovi, onda se može ići na međunarodnu konferenciju. Sada smo daleko od toga - kaže Dačić za "Blic".

Zasad se kao moguće rešenje pominje razgraničenje, a sem toga što bi bilo na stolu, postavlja se pitanje i kada bi konferencija mogla da bude održana. Logičan odgovor koji se nameće je proleće 2019. godine, pre nego što budu održani izbori za Evropski parlament. Činjenica je da kada god se do sada nezvanično govorilo o roku za postizanje dogovora između Beograda i Prištine, u igri je bio mart sledeće godine, ali je komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han tu liniju pomerio za leto sledeće godine.

Na pitanje da li smatra da će do rešenja doći do kraja mandata Evropske komisije, krajem oktobra, kaže da to nije zato što je kraj mandata.

- Ali, bilo bi korisno ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, leta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima. Rešenje ne sme ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana. Sada moramo videti širi sliku, što znači da, bez obzira kakvo je to rešenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih. Razmenu teritorija treba ostaviti njima da o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, treba razmišljati i izvan zadatih okvira - rekao je komesar EU.

Ivica Dačić i Hašim Tači sa Ketrin Ešton Foto: Savet EU / Promo

Ivica Dačić i Hašim Tači sa Ketrin Ešton

Uslovni okviri su, kako je istakao, da ima više stabilnosti u regionu.

- I da svako pojedinačno rešenje, svaki dogovor za rešenje bilateralnih sukoba mora doprineti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, u završnici, cilj da svih šest zemalja postanu članice EU - istakao je Han.

Govoreći o mogućnostima da do "Dejtona 2" dođe, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenjuje za "Blic" da je važno da svi ključni akteri učestvuju u procesu dolaska do dogovora, i da svima bude prihvatljiv.

- Deluje da se čitav pregovarački proces ubrzava, ali i da ćemo obrise o vremenskom okviru rešenja i pravcima imati u septembru mesecu. Važno je da se i zemlje regiona slože, a međunarodna konferencija se nezvanično spominje za drugu četvrtinu sledeće godine. Inače, SAD su tu sve vreme trajanja dijaloga, a Nemačka ima veliku uticaj u Evropskoj uniji - kaže Joksimovićeva.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović kaže da je zasada mnogo nepoznanica u igri.

- Ne znamo ni da li bi tema te konferencije bila samo Kosovo, ili će se baviti celom slikom Balkana? Ako na stolu bude razgraničenje, mi sada ne znamo ni šta taj termin podrazumeva i za čiji račun i protiv koga će biti. Voleo bih da znam odgovore na ta pitanja - kaže Jovanović.

O ovoj ideji nedavno je govorio i Volfgang Petrič, austrijski diplomata i bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo, uz ocenu da može da zamisli format nalik Dejtonu i da se zalaže da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom zasvagda raščistila postjugoslovenska situacija.

EU: Dogovor za nekoliko meseci

Konačni sporazum Beograda i Prištine trebalo bi da bude postignut do kraja ove ili početkom sledeće godine, a dogovor, pored međusobne saglasnosti obe strane, mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ima podršku međunarodne zajednice, uključujući i region, saznaje Tanjug u Briselu.

- Parametri dogovora su da mora postojati pristanak dve strane, da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i da mora imati podršku međunarodne zajednice, uključujući i region - navode za Tanjug u EU institucijama. U Briselu su, kažu, svesni težine zadatka koji se nalazi pred pregovaračima kako bi se došlo do dogovora koji ispunjava sve te kriterijume. U EU očekuju da bi do konačnog dogovora o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine trebalo da dođe "do kraja ove ili početkom sledeće godine".

- Realno bi bilo da dogovor vidimo za nekoliko meseci. Idealno bi bilo da se to dogodi u narednih šest meseci. Ne postoji zadato vreme, ali svi se slažu da moramo iskoristiti trenutni zamah u pregovorima - kažu u diplomatskim krugovima u Briselu.

Đurić: Vučićeva poseta Kosovu najkompleksnija do sada

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da ne očekuje mnogo od pregovora u Briselu.

- Mala su mi očekivanja da možemo, nakon svega što nam se dešava ovih dana i nedelja, da nešto izvučemo i dobijemo. Pregovaračku poziciju Srbije otežava opozicija svojim izjavama. Lažu narod da stolica u UN ne znači priznanje - kazao je Đurić.

Marko Đurić Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Marko Đurić

On je najavio i da će predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM biti najsveobuhvatnija i za organizaciju najkompleksnija poseta do sada, jer će posetiti dvocifren broj lokacija na KiM.

- Predsednik je insistirao da bude što više sa ljudima, da razgovara sa njima. Posetiće domaćinstvo Milana Kovačevića koji živi u Banjama, selo koje se nalazi u opštini u kojoj žive isključivo Albanci - rekao je Đurić.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 13:27:40 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413384/da-li-cemo-imati-dejton-2-pecat-na-resenje-kosovskog-cvora-na-konferenciji-uz-zapadne-sile.html
BEOGRAD U TOP 10 DESTINACIJA Britanski "Gardijan" tvrdi da srpsku prestonicu treba posetiti iz MNOGO RAZLOGA http://www.pressonline.rs/info/beograd/413310/beograd-u-top-10-destinacija-britanski-gardijan-tvrdi-da-srpsku-prestonicu-treba-posetiti-iz-mnogo-razloga.html Tek što je obelodanjeno da je Beograd najjeftinija destinacija koju vredi posetiti u Evropi ove jeseni, poznati britanski list "Gardijan" nastavio je sa pohvalama srpskoj prestonici stavljajući je na listu TOP 10 gradova za alternativni odmor. ]]> Foto:Blic

Srpska prestonica se tako našla u društvu Katanije (Italija), Kaunasa (Litvanija), Košica (Slovačka), Barija (Italija), Podgorice (Crna Gora), Ohrida (Makedonija), Preveze (Grčka), Grenobla (Francuska) i Pule (Hrvatska).

"Gardijan" podseća da je Beograd nedavno izabran za najjeftiniju destinaciju u istraživanju "Post ofisa", da je za dvodnevni smeštaj i boravak neophodno samo 149 funti, te napominje da je ovog leta ponovo otvoren Narodni muzej, pre njega i Muzej savremene umetnosti na Ušću, ali i da se nikako ne smeju zaobići Ada Ciganlija, Zemun, barovi u Cetinjskoj ulici...

]]>
Tue, 4 Sep 2018 13:22:59 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413310/beograd-u-top-10-destinacija-britanski-gardijan-tvrdi-da-srpsku-prestonicu-treba-posetiti-iz-mnogo-razloga.html
AMBROZIJA DIVLJA po prestonici, evo šta bi moglo da donese privremeni SPAS http://www.pressonline.rs/info/beograd/413268/ambrozija-divlja-po-prestonici-evo-sta-bi-moglo-da-donese-privremeni-spas.html Koncentracija polena ambrozije u prestonici i dalje je na izuzetno visokom nivou, a tako će biti nastavljeno i narednih nedelja. ]]> Foto:blic

.

Koncentracija polena u vazduhu Foto: www.sepa.gov.rs / screenshot

Koncentracija polena u vazduhu

Ništa čudno ako se zna da je ova korovska biljka najopasnija od sredine avgusta do kraja septembra, ali i da se masovno proširila po prestonici o čemu svedoče i fotografije po društvenim mrežama.

Na oba merna mesta u Beogradu, na Zvezdari i na Novom Beogradu, koncentracija polena ambrozije je u "crvenoj zoni", na najvišem mogućem stepenu.

Spas, barem privremen, mogle bi da donesu jače kiše koje bi sprale polen.

Ako je za utehu, malo je počela da popušta količina polena koprive, koja ipak zadaje znatno manje problema Beograđanima.

]]>
Mon, 3 Sep 2018 13:48:32 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413268/ambrozija-divlja-po-prestonici-evo-sta-bi-moglo-da-donese-privremeni-spas.html
KIŠA U BEOGRADU Mogući pljuskovi sa grmljavinom i grad, a već je PALA TEMPERATURA http://www.pressonline.rs/info/beograd/413267/kisa-u-beogradu-moguci-pljuskovi-sa-grmljavinom-i-grad-a-vec-je-pala-temperatura.html Posle sunčanog jutra, Beograđane očekuje - kiša. Barem u pojedinim delovima prestonice. ]]> Foto:Blic

- Oblačnost koja u južnim i istočnim delovima grada uslovljava pljuskove, grmljavinu, pojačan vetar u zoni pljuska i pojavu grada, premeštaće se ka Pančevu - stoji u obaveštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda za period do 14.50 časova.

Dakle, na udaru su pre svih žitelji Lazarevca, Sopota, Mladenovca, Obrenovca, ali i Palilule.

Temperatura u Beogradu u 13 časova iznosila je 23 stepena, jedan manje nego u prethodnom satu.

]]>
Mon, 3 Sep 2018 13:46:01 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/413267/kisa-u-beogradu-moguci-pljuskovi-sa-grmljavinom-i-grad-a-vec-je-pala-temperatura.html