Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 09. 2012.

Dačić: Zaduživanje će biti razvojno

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će svako dalje zaduživanje države biti razvojno i isključivo po projektima

 

"Ako imate ulaganja u razvoj mogućeje da izađete iz ekonomske krize", rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da postoje obaveze koje se moraju izvršiti i da nije reč o zaduživanju radi potrošnje, već o potrebnoj konsolidaciji budžeta.
 
On je naveo da bi sledeće godine deficit budžeta Srbije trebalo da padne sa 7,5 odsto bruto domaćeg proizvoda na četiri procenta i ocenio da će biti "ogroman naporedak" ako se u tome uspe.
 
"Time bi smo postavili osnovu za opšti društveni i opši eronmski razvoj, podsticanjem proizvednje", rekao je srpski premijer.
 
On je istakao da je zato neophodno da se razgovara s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Rusijom i Kinom, i dodao da se već razgovaralo s predstavnicima banaka iz Švajcarske i Japana.
 
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će danas razmatrati rebalans budžeta za 2012. godinu.
 
"Cilj antikriznih mera je finansijska konsolidacija javnih finansija Srbije", kazao je Dačić i ponovio da je Srbija u "ogromnom deficitu" i da je neophodno štedeti oko milijatrdu evra na strani prihoda i rashoda u budžetu, što će omogućiti i isplatu plata i penzija.
 
Dodao je da mere podrazumevaju ukidanje mnogih agencija i tela koje država smatra nepotrebnim, kao i smanjenje broja parasfiskalnih nameta, taksi i dažbina.
 
"To podrazumeva i najminimalnije povećanje poreza i akciza, ali i povećanje plata u javnom sekoru i penzija mora biti kontrolisano u narednih nekoliko meseci da ne bi došli u potpunu blokadu", kazao je predsednik Vlade Srbije.
Dačić je naveo da "neće biti biti otpuštanja radnika u javnom sektoru, ali će plate u narednih pola godine sporije rasti od predviđenog".
 
On je izrazio očekivanje i da će nacionalni savet za privredni oporavak, sindikati i svi drugi dati svoje predloge za dugoročni program čiji su cilj stabilizacija ekonomskih prilika i razvoj. 

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage