Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 09. 2012.

Inflacija na kraju godine biće nešto veća od 10 odsto

Inflacija u Srbiji na kraju 2012. godine biće neto veća od 10 odsto, izjavio je danas saradnik Instituta za tržina istraživanja (IZIT) Saa Đogović

 

"To je posledica strukturnih problema u privredi, posebno poljoprivredi Srbije", kazao je on na konferenciji za novinare.
 
Prema rečima Đogovića, suša je samo izgovor za povećanje cena, i u "svim ozbiljnim državama u kojima postoji jaka politička odgovornost i svest o opštem i nacionalnom", ona može da se iskoristiti u dobrom pravcu.
"Ako imate sisteme za navodnjavanje imate i dobar prinos, a u uslovima suše, plasiranjem tih proizvoda na međunarodnom i svetskom tržištu, uz dobre cene možete ostvariti dobar devizni priliv, na domaćem tržištu stabilnost cena", kazao je Đogović.
 
Prema njegovim rečima, Srbija sada trpi posledice dosadašnje neodgovorne ekonomske politike, a suša je samo izgovor.
Đogović je naglasio da će na inflaciju uticati i povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), kao i eventualno povećanje cena proizvoda i usluga pod kontrolom države "Rast PDV-a sa 18 na 20 odsto će jednokratno dodatno opteretiti kupovnu snagu stanovništva i rast inflacije, ali i sa tom stopom Srbija spada u zemlje sa nižom stopom PDV-a", kazao je on.
 
Đogović je naglasio da bi rast PDV-a trebalo da prati i smanjenje doprinosa na zarade i treba se zalagati da se ta mera u dogledno vreme usvoji.
Prema njegovim ocenama pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine biće od dva do tri posto.
 
On je naveo i da se u narednom periodu može očekivati još obimnije zaduživanje države zbog pokrića budžetskih praznina, ali i zbog novih investicionih projekata u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi.
 
Đogović je dodao i da je ukupan javni dug Srbije krajem juna narastao na oko 15,3 milijardi evra i za oko 5,5 odsto je bio viši nego 2011, dok je u odnosu na 2008. godinu javni dug Srbije uvećan za 6,5 milijardi evra.
 
"Sa dodatnim zaduživanjem tokom predizborne kampanje i onima koja će tek slediti zbog urednog servisiranja obaveza prema budžetskim korisnicima, ovogodišnji odnos ukupnog javnog duga prema BDP-u biće oko 60 odsto", kazao je Đogović.
 
On je naglasio i da sa postojećim nivom privredne razvijenosti i stopom nezaposlenosti koja će biti oko 27 odsto, Srbija spada u visoko zadužene zemlje u kojima preti grčki scenario.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (14)

ostavi komentar
Mlata [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 11:57]

Verujem da ce ova vlada pristupiti drasticnim merama stednje na sebi zarad poboljsanja socijalnog statusa gradjana, verujem, bice osetno.

Odgovori
Vidi odgovore
Garfild [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 11:45]

Sve je to lako resivo kada vladu predvode savesni i odgovorni ljudi, oni koje je narod kao takve prepoznao i doneo im pobedu na izborima.

Odgovori
Vidi odgovore
Dragutin Dimitrijevic [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 11:40]

Mi, kao narod, imamo tu nesrecu da nijedna vlada do sada o nama nije brinula, niti uvazavala dobre predloge i nacrte Zakona, kao sto je onaj o javnim nabavkama koji predlozio SNS, iskljucivo zbog prevelikih apetita vlastodrzaca kojima je tesko odreci se svakojakih privilegija koje taj Zakon iskljucuje... a u korist svih gradjana.

Odgovori
Vidi odgovore
Draguljce [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 11:37]

Steta sto je Srpska napredna stranka naisla na nerazumevanje po pitanju svojih mera stednje koje su predlozili i prethodnoj vladi... Verujem da bi se boljitak vec osetio…

Odgovori
Vidi odgovore
Apis 89 [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 11:19]

Uspesno smo izbegli put ka narodnoj kuhinji...sada imamo novu vladu koja ce biti na potezu,a nama ostaje da sacekamo izvesno vreme i vidimo ima li rezultata.

Odgovori
Vidi odgovore
Nenad [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 23:25]

Bitno je jedino da inflacija na kraju godine nepredje 15%,onda smo propali.

Odgovori
Vidi odgovore
Nikolina [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 23:22]

Svi mi znamo da do inflacije mora da dodje,ali ova inflacija je opet nekako niska ako nezelimo da nam dinar devalvira jer je predhodni guverner bas isao na to.

Odgovori
Vidi odgovore
Alexandra [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 23:16]

Koliko ja vidim da je za sad bolje imati ovakvu inflaciju od 10% nego devalvaciju dinara.

Odgovori
Vidi odgovore
Aki [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 23:00]

Jasno mi je da inflacije mora biti, pored situacije u kojoj se država nalazi.... Ako ne bude i više ja vam se divim! Zaista!

Odgovori
Vidi odgovore
Viki [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 22:58]

I posle posledica rada stare Vlade?! Pa to je divno!!!

Odgovori
Vidi odgovore
Kiki [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 22:57]

Jasno nam je da sa radom bivše vlade ne možemo proći bez inflacije. Ako ne pređe 10% to je odličan rezultat!

Odgovori
Vidi odgovore
Lara Kroft [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 19:50]

Mislim da bi Dinkić trebao da smanji doživljaje.Stvarno ne bi trebao da povećava PDV.Može i na drugačiji način da se reši ekonomska situacija u našoj zemlji i da se stvarno podrži Aleksandra Vučića vezano za politička hapšenja. Vreme je da se korupcija i kriminal iskoreni. Vreme je da se stanje u državi promeni na bolje, mislim da hapšenjima može vratiti milijarde i milijarde evra u buđžet Republike Srbije.

Odgovori
Vidi odgovore
Nada [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 15:18]

Kakvav je bio bivši guverner, i to je dobro!!

Odgovori
Vidi odgovore
Mali Perica [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 14:55]

Gde će biti 10%?U Albaniji?Pa sad vam je 26% kursna razlika preko donjeg i gornjeg žiralnog kursa.Vi ste kao oni likovi iz Carevog novog odela:car je hodao go, a svi su se divili njegovom nevidiljivom odelu.Istao kao što i mi treba da se divimo vašim 10%.Lažovi.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati