Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 09. 2012.

Trbović: Ukidanje parafiskalnih nameta rasterećuje privredu

Direktorka FEFA Centra za evropske integracije i javnu upravu Ana Trbović ocenila je danas da će ukidanje parafiskalnih nameta dodatno urediti poresku politiku i delimično rasteretiti privredu.

Ističući da tim merama uvodi red u poresku politiku, ona je objasnila da će država "ubirati prihode i rasteretiti privredu tamo gde ti prihodi nisu toliko značajni za budžet, a opterećuju privredu".

Trbović je izjavila Tanjugu da je "broj jedan" na tom spisku firmarina koja otežava rad malih i srednjih preduzeća, posebno ako se nalaze u centru grada, a pojedina zbog svoje delatnosti moraju biti baš tu.

"To su često nameti koji obeshrabruju preduzetnike da se bave privatnim poslom, a time pomognu i da se zaposli više ljudi", dodala je Trbović, ukazavši da ukidanje pojedinih taksi nije toliko bitno za privredu, ali jeste za građane, sportska udruženja...

Prema njenim rečima, veliki broj država u Evropi je povisio PDV, tako da se očekivalo da se to desi i u Srbiji zbog ekonomske krize i neuspeha vlade da budžet zadrži na održivom nivou.

"Fiskalna konsolidacija je eufemizam za uvođenje reda u poresku politiku i to su te mere, odnosno ukidanje nameta koji su doneti i sprovode se bez dovoljne kontrole", navela je Trbović.

Kako je ocenila, sledeći korak je da se do kraja sprovede sveobuhvatna reforma propisa na način da se smanje i operativni troškovi u vezi sa birokratijom i na taj način dodatno podstakne preduzetništvo.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
zoran2 [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 17:01]

kad bi drzava racionalno trosila onda ne bi ni bilo potrebno povecavati poreze...da nema partiskog udomljavanja kadrova sve bi bilo drugacije...

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage