Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 09. 2012.

Raspodela sredstava u rebalansu budžeta

Predlogom rebalansa republičkog budžeta za 2012, koji je dostavljen Skuptini Srbije, predviđen je deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rebalansom su za Skupštinu Srbije predviđeni izdaci od 3,65 milijardi dinara, za predsednika republike 250,03 miliona, a za Vladu Srbije i njene službe 5,75 milijardi.

Sredstva predviđena za Ministarstvo unutrašnjih poslova su 69,33 milijarde dinara.

Izdaci na razdelu Ministarstva finansija i privrede su 763,35 milijardi dinara, od čega su samo dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja - PIO fondu, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, 252,03 milijarde dinara.

Za Ministarstvo finansija i privrede povećan je obim sredstava namenjen eksproprijaciji, kao i za subvencije i budžetske kredite.

Sredstva predviđena za Ministarstvo građevinarstva i urbanizma su 572,4 miliona dinara, za Ministarstvo pravde 13,21 milijardi, za Ministarstvo omladine i sporta 4,87 milijardi.

Predlogom rebalansa budžeta za Ministarstvo poljoprivrede ukupno su izdvojena sredstva od 41 milijarde dinara, što je za 10 milijardi dinara više od originalnog agrarnog budžeta za 2012. godinu.

Upravi za agrarna plaćanja namenjena su ukupna sredstva od 26,48 milijardi dinara. Toj upravi opredeljena su dodatna sredstva za subvencije registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koja su pretrpela štetu usled dugotrajne suše zbog koje je rod ratarskih kultura značajno smanjen.

Ukupan iznos subvencija za poljoprivredu iznosi 32,5 milijardi dinara.

Mere za umanjenje suše obuhvataju povećanje sredstava za podsticaj tova junadi sa postojećih 5.000 dinara po grlu na 10.000 dinara i za tov svinja sa 500 na 1.000 dinara po grlu.

Premija za mleko povećana je sa postojećih pet dinara po litru na sedam dinara, a predviđen je i obuhvat svih umatičenih grla podsticajima za genetsko unapređenje stočarstva.

Pored navedenih mera, sredstva su obezbeđena i za subvencije za ratarsku proizvodnju i proizvodnju krompira u 2012. godini i regresiranje dizel goriva.

Za Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike rebalansom budžeta je predviđeno ukupno 129 milijardi dinara.

U okviru sredstava za programe socijalne zaštite kod tog obezbeđena su dodatna sredstva za isplatu pomoći penzionerima čija su primanja 15.000 dinara i manje - dve rate od po 4.000 dinara u ovoj godini i nedostajuća sredstva za pojedine redovne programe socijalne zaštite.

Za redovnu isplatu prava i obezbeđivanje redovnog finansiranja socijalne zaštite, rebalansom se obezbeđuju dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 6,6 milijardi dinara.

Ministarstvu odbrane u rebalansu budžeta namenjeno je 59 milijardi dinara, Ministarstvu zdravlja 8,7 milijardi dinara, Ministarstvu kulture i informisanja sedam milijardi dinara, Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija 1,8 milijardi dinara.

Za potrebe Ministarstva spoljnih poslova predviđena su sredstva od 6,85 milijardi dinara, a za Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja 160,46 milijardi.

Za Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave izdvojeno je 4,21 milijardi, od čega 204,7 miliona za razvoj lokalne infrastrukture.

Ministarstvu saobraćaja pripalo je 11,48 milijardi dinara. Iz tog sektora odobrena je i garancija Republike Srbije za kredit Železnicama Srbije" kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10,95 milijardi dinara za rehabilitaciju pruge na Koridoru 10. Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine opredeljeno je 3,12 milijardi, od čega je za subvencije Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja Resavica pripalo 1,7 milijardi.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dobilo je 7,37 milijardi dinara.

Planirana je i garancija Republike Srbije za dva kredita Srbijagasu" kod poslovnih banaka radi održavanja tekuće likvidnosti u iznosima od 21,91 milijardi i 19,6 milijardi dinara, kao i garancija tom preduzeću za realizaciju projekta Južni tok" u vrednosti od 3,46 milijardi.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati