Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 09. 2012.

Hores: Mere garantuju nastavak investicija u hotelijerstvu

Mere za stabilizaciju finansija koje je donela Vlada Srbije garantuju nastavak investicija u hotelijerstvo, ali treba razmisliti o smanjenju poreske stope na rad, poručili su danas iz Udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Hores.

Predsednik Upravnog odbora tog udruženja Tomislav Momirović rekao je na konferenciji za novinare da "Hores" razume i prihvata mere koje je donela Vlada Srbije, ali uz izvesne rezerve.

On je ukazao da je reč o najvećoj intervenciji u oblasti poreske politike u poslednjih 10 godina, ocenivši da su neke mere dobre i garantuju nastavak investicija u hotelijerstvu, ali da ima i onih koje zahtevaju doradu.

"Razumemo tešku situaciju, privreda treba da podeli teret, ali ne na uštrb investicija. Mislim da je vlada razmišljala o tome", naveo je Momirović, ocenivši da bi bilo narmalno da povećanje PDV-a prati smanjivanje opterećenja na rad.

"O tome treba ozbiljno razmisliti", dodao je Momirović.

Kako je istakao, rezultati dosadašnjih ulaganja u hotelijerstvo u Beogradu, Vojvodini, na Zlatiboru, Kopaoniku, videće se tek u narednim godinama. Na primer, Beograd će imati nekoliko reprezentativnih objekata, a ne samo "Hajat" Momirović je mišljenja da stopu PDV-a za usluge hotelskog smeštaja ne treba povećavati, budući da je među srednjima u regionu i da bi eventualno povećanje smanjilo konkurentnost srpskog turizma.

On je pozdravio i spremnost Vlade Srbije da podeli rizik, odnosno da snosi troškove ukoliko kasni sa povraćajem PDV-a, napomenuvši da je do sada samo privreda "plaćala penale".

Direktor Uduženja "Hores" Bata Krivokapić je ocenio da povećanje PDV-a treba da prati smanjenje poreza na lični dohodak i da njihova trenutna visina ne deluje stimulativno na povećanje broja zaposlenih.

Krivokapić je naveo da pozitivno gleda na ukidanje nameta koji su opterećivali privredu i dodao da bi hotelijeri morali da imaju veći uticaj na kreiranje turističke politike i da zajedno sa državom učestvuju u radu lokalnih i nacionalnih turističkih organizacija.

Iz Udruženja "Hores" su poručili i da bi hotele i restorane trebalo osloboditi plaćanja akcize na naftu za grejanje ili im omogućiti pravo na povraćaj (refakciju), budući to za njih predstavljala veliki trošak koji bi mogao dovesti do novih otpuštanja i smanjenja obima ponude.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage