Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 09. 2012.

Radujko podneo zahtev za razrešenje

Generalni direktor Telekom Srbija Branko Radujko saoptio je danas da je podneo zahtev Nadzornom odboru te kompanije za razreenje sa sadanje funkcije

Pre nekoliko dana podneo sam zahtev Nadzornom odboru kompanije da me razreši dužnosti generalnog direktora Telekom Srbija a.d.", navodi se u saopštenju Radujka koji izražava uverenje da će Nadzorni odbor prihvatiti njegov zahtev i da će Vlada Republike Srbije, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i statutom kompanije, u najskorije vreme predložiti Nadzornom odboru kandidata za novog generalnog direktora.

 
Radujko je izrazio nadu da će Telekom i u narednom periodu nastaviti da dominira na sve konkurentnijem tržištu i da ostvaruje dobre poslovne rezultate. On tvrdi da je u protekle četiri godine i sedam meseci, koliko je obavljao poslove generalnog direktora, Telekom "prošao kroz mnoge izazove - tešku ekonomsku krizu u zemlji, potpunu liberalizaciju tržišta, pad potrošačke moći korisnika i naplate potraživanja, velike kreditne obaveze, isplate visokih dividendi akcionarima, snažan pritisak negativnih kursnih razlika na bilanse kompanije i dug proces prodaje većinskog paketa akcija koji nije uspeo".
 
Svi navedeni razlozi su, kako ističe Radujko, tokom navedenog perioda usporili, u određenoj meri, razvoj kompanije. Istovremeno, dodao je, sektor telekomunikacija u celoj Evropi i šire suočavao se sa periodom stagnacije i pada prihoda iz tradicionalnih usluga i tragao za novim segmentima poslovanja koji bi trebalo da obezbede novi rast.
 
Uprkos svemu tome, u ovom periodu ostvarene su, kako navodi Radujko, tri rekordne poslovne godine i sačuvana je dominantna pozicija na tržištu. "Kada sam preuzeo ovaj posao, Telekom je bio 80 odsto domaća kompanija, a danas je u stoprocetnom vlasništvu Srbije. Istovremeno, ostvareni su sledeći rezultati -stabilan rast prihoda po prosečnoj godišnjoj stopi od pet odsto, dinamičan rast EBITDA (dobiti pre kamata, poreza i amortizacije) kao ključnog pokazatelja uspešnosti poslovanja po prosečnoj godišnjoj stopi od 8,3 procenata".
 
Radujko dalje tvrdi da je za vremenje njegovog direktorovanja ostvareno smanjenje neto duga od 54 odsto (sa 904 miliona evra na 436 miliona evra) pre zaduženja za otkup akcija od OTE, a za 23 odsto (sa 904 miliona evra na 701 miliona evra) danas kada se uključi i taj novi kredit. On takođe navode du se realizovane investicije u mrežu i opremu od 740 miliona evra, izvršena isplata dividendi akcionarima od 300 miliona evra, od čega 80 procenata u budžet Republike Srbije.
 
Istovremeno, smanjen je broj zaposlenih u kompaniji za 9,1odsto i broj lica angažovanih izvan radnog odnosa za 31 procenat, bez prisilnog otpuštanja, dok je broj korisnika fiksne telefonije na istom nivou, uprkos liberalizaciji ovog segmenta tržišta, kaže se dalje u saopštenju. Kao uspeh ostvaren u toku njegovog mandata Radujko navodi i činjenicu da je u mobilnoj telefoniji, posle pet godina veoma oštre konkurencije, održana vodeća pozicija Telekoma i po broju korisnika i po odlaznom saobraćaju, dok je u u segmentu interneta i multimedije, ostvaren enorman, višestruki rast.
 
Radujko ističe da trenutno stanje na računima kompanije iznosi 4,34 milijardi dinara i 34,3 miliona evra (ukupno 71,6 miliona evra), a konsolidovani pokazatelji na nivou Telekom Srbija Grupe još su, kako on tvrdi, još povoljniji zbog pozitivnog uticaja iz poslovanja na tržištu BiH.
 
Radujko se na kraju svog obraćanja zahvalio akcionarima na dosadašnjem poverenju i podršci, saradnicima i zaposlenima u kompaniji, sindikatima i poslovnim partnerima, stručnoj javnosti i medijima, a pre svega milionskoj armiji korisnika usluga Telekoma. "Napuštam ovaj posao zadovoljan postignutim, a svom nasledniku želim još bolje rezultate", ističe Radujko, uz napomenu da će karijeru "nastaviiti kao profesionalac u menadžmentu strane korporacije koja posluje i u našoj zemlji." 
 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
BBL [neregistrovani]
 [14.09. 2012., 11:11]

Eh, da je više ljudi ko Radujko mozda bi država i funkcionisala.

Odgovori
Vidi odgovore
zoji [neregistrovani]
 [13.09. 2012., 22:23]

a sto je on toliko bitan da mu objavljujete celo saopstenje? on je vec jednon dao ostavku! zar ne?

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati