Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 09. 2012.

MMF: Rebalans budžeta nedovoljan

U fiskalnoj oblasti, Srbiji je potrebna opipljiva konsolidacija, a kada se sve uzme u obzir, nacrt rebalansa budžeta za 2012. godinu koji je usvojila vlada ne bi postigao taj cilj, saoptila je danas misija MMF-a posle petodnevne posete Srbiji i preporučila dodatno obuzdavanje potronje pre usvajanja rebalansa u parlamentu

"Misija preporučuje da se razmotri dodatno obuzdavanje potrošnje pre konačnog usvajanja rebalansa budžeta za 2012. godinu. Za 2013. godinu, cilj vlade u pogledu deficita je generalno adekvatan, ali će njegova realizacija zahtevati značajne dodatne mere". Šef misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova saopštila je da rebalans budžeta sadrži prikladne mere za povećanje prihoda i ograničava indeksaciju obavezne potrošnje, ali su te uštede "više nego kompenzovane" većom potrošnjom, uključujući i nove inicijative.

 
"Pored toga, da bi se postigla fiskalna kredibilnost i održivost, potrebno je da se bez odlaganja usvoji jasan i realan srednjoročni program fiskalne konsolidacije radi smanjenja javnog duga ispod 45 procenata BDP-a, u skladu sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu. To bi trebalo da prati široki ambiciozni program strukturalnih reformi da bi se otvorile mogućnosti privrednog rasta Srbije".
 
"Ekonomska perspektiva Srbije je zamagljena slabim ekonomskim uslovima i značajnim domaćim i eksternim debalansima. Očekuje se da će BDP opasti za oko 0,5 procenta u toku ove godine, a zatim zabeležiti tek umeren oporavak u 2013. godini, uz postojanje rizika da dođe do nepovoljnijeg razvoja situacije". "Predviđa se da će se rast inflacije ubrzati u narednih nekoliko meseci, uglavnom zbog naglog rasta cena hrane prouzrokovanog vremenskim prilikama. Očekuje se da će deficit eksternog bilansa tekućih transakcija dostići dvocifreni nivo tokom ove godine".
 
"Velika povećanja javne potrošnje i posledično visoki deficit u odnosu na budžet za 2012. godinu dovešće do porasta koeficijenta javnog duga iznad 60 procenata BDP-a do kraja godine. Situaciju komplikuje pad poverenja investitora i sniženje rejtinga". "U ovom kontekstu, vlasti u Srbiji bi, bez odlaganja, trebalo da izrade i realizuju sveobuhvatni paket politika u cilju kredibilne obnove održivosti fiskalne i eksterne pozicije i podsticanja rasta".
 
"U monetarnoj oblasti, misija pozdravlja nameru vlasti da zadrži režim targetiranja inflacije koji je potreban radi očuvanja makroekonomske stabilnosti. Misija ističe potrebu za korektivnim merama koje bi pomogle da se ojača nezavisnost NBS, koja je narušena nedavnim izmenama i dopunama Zakona o NBS", navela je Murgasova.
 
"Kada se radi o narednim koracima, vlasti su zatražile da se razgovara o novom programu sa MMF-om. Zaposleni MMF-a će proceniti zahtev vlasti Srbije u kontekstu njihovih planova u pogledu politike i realizacije tih planova u narednom periodu", zaključila je ona. Misija MMF-a posetila je Srbiju u periodu od 10. do 14. septembra u okviru posete tima radi utvrđivanja činjeničnog stanja.
 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
rade [neregistrovani]
 [14.09. 2012., 20:18]

Kaze MMF "njet"

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati