Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 09. 2012.

Dobit banaka u prvoj polovini godine 10 milijardi dinara

Banke u Srbiji su u prvoj polovini ove godine ostvarile ukupan dobitak pre oporezivanja od 10 milijardi dinara, to je 43,7 odsto manje od dobitka iskazanog u istom periodu lane, objavila je Narodna banka Srbije.

Sa dobitkom je poslovalo 20 banaka, a ostvareni iznos dobitka pre oporezivanja iznosi 20,5 milijardi dinara.

U odnosu na prethodno tromesečje, broj banaka koji je poslovao sa gubitkom je povećan za tri i na kraju drugog tromesečja 2012. godine iznosio je 13. Ukupan iznos gubitka ostvaren u drugom tromesečju 2012. godini iznosio je 10,5 milijardi dinara, pri čemu se na jednu banku odnosi skoro dve trećine ukupnog gubitka.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog dobitka pre oporezivanja su "Banka Inteza" sa 4,9 milijardi dinara, "Rajfajzen banka" - 3,4 milijarde, "Unikredit banka" - 2,6 milijardi, "Komercijalna banka" - 2,3 milijarde i "AIK banka" - dve milijarde dinara.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog gubitka su Razvojna banka Vojvodine sa 6,9 milijardi dinara, "Alfa banka" 1,1 milijardi, "Vojvođanska banka" - 0,6 milijardi, "Pireus banka" - 0,5 milijardi i "OTP banka" - 0,4 milijarde.

Sa ukupnom aktivom od 408 milijardi dinara i učešćem od 14,4 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, "Banka Inteza" je najveća u bankarskom sistemu Srbije. Za njom sledi "Komercijalna banka" sa 303 milijardi dinara aktive i učešćem od 10,8 odsto.

U bankarskom sektoru Srbije na kraju drugog tromesečja 2012. godine posluju ukupno 33 banke, koje zapošljavaju 29.117 ljudi. Ukupna neto aktiva banaka iznosi 2.810 milijardi dinara, dok ukupan kapital iznosi 568 milijardi.

Od ukupnog broja banaka, 21 banka se nalazi u vlasništvu stranih lica, dok se 12 banaka nalazi u vlasništvu domaćih lica - devet u vlasništvu države kao većinskog ili najvećeg pojedinačnog akcionara i 3 banke u vlasništvu privatnih lica.

Banke u vlasništvu stranih lica potiču od bankarskih grupacija iz 11 država. Najznačajnije banke u vlasništvu stranih lica po učešću u ukupnoj aktivi sektora potiču iz Italije sa 22 odsto ukupnog učešća. Slede Austrija sa 16 odsto i Grčka sa 15 odsto, Francuska sa 10 odsto i sve ostale zemlje sa ukupno 11 odsto učešća.

Broj zaposlenih u odnosu na kraj prvog tromesečja 2012. godine je smanjen za 148. U odnosu na prethodno tromesečje, 21 banka je smanjila broj zaposlenih za ukupno 264, dok je 11 banaka povećalo broj zaposlenih za 116, a jedna banka ima isti broj zaposlenih.

Organizaciona mreža bankarskog sektora na kraju drugog tromesečja 2012. godine, u poređenju sa krajem prethodnog tromesečja, smanjena je za 48 poslovnih jedinica, filijala, ekspozitura i šaltera.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati