Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 10. 2012.

PKS: Prioritet dati unutrašnjoj i spoljnoj likvidnosti

Kreatori ekonomske politike u Srbiji moraju da daju apsolutni prioritet poboljanju unutranje i spoljne likvidnosti zemlje i rebalansu budžeta za ovu i pripremi budžeta za iduću godinu, ocenjeno danas u Privrednoj komori Srbije (PKS)

Predsednik PKS Miloš Bugarin naveo je da se industrijska proizvodnja u Srbiji danas nalazi na oko 40 odsto nivoa koji je imala 1989. godine i ukazao da monetarna i fiskalna politika moraju da budu prilagođene industrijskoj politici.

Bugarin je najavio da će PKS krajem godine, pre usvajanja budžeta za narednu godinu, vladi uputiti paket mera za oporavak privrede do 2015. godine.

On je rekao je da će Nacionalni savet za privredni oporavak predložiti mere za oporavak privrede, opterećene problemima, među kojima je i visok stepen nelikvidnosti u privredi.

Srpska ekonomija je u teškoj situaciji, a na to ukazuje i podatak da sada ima 32 odsto manji bruto domaći proizvod (BDP) nego pre 30 godina, rekao je član Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin,učestvujući u radu Skupstine PKS.

Đuričin je ocenio da se Srbija nalazi u krizi strukturne prirode, u kojoj je promenjena anatomija privrede, što već dugo traje, ukazujući da se naša zemlja nalazi u kombinovanoj krizi, jer je pod uticajem globalne krize, uz već postojeću unutrašnju krizu.

U proteklih desetak godina potrosen je veliki novac od privatizacije i deo priliva stranih invesicija da bi se vodila bezuspešna ekonomska politika u Srbiji, pri čemu je akcent bio na fiskalnoj i monetrnoj politici, ali ne i u oblasti industrije, naglasio je Đuričin.

Rešenje je da se apsolutni prioritet da unutrašnjoj i spoljnoj likvidnosti zemlje, kazao je Đuričin, uz opasku da je rebalans budžeta ove i priprema budžeta za 2013. pozitivan korak u tom pravcu.

"Srbija se nalazi na granici prezaduženosti", upozorio je Đuričin i ukazao da naša zemlja trebala da uspori spoljno zaduživanje, a prioritet da koncesijama i dokapitalizaciji u proizvodnjama koje su perspektivne, kao što su energetika, infrastruktura...

Prednost treba dati i javno-privatnim partnerstvima, a strane direktne investucije su dobrodošle i to ne treba niko da sprečava, dodao je on. Kada je reč o visokoj nezaposlenosti, Đuričin je rekao da je prosečna starost zaposlenih u Srbiji 43 godine, a među nezaposlenima više od 50 odsto su oni građani ispod 43 godine života, koji bi u tom dobu mogli najviše da rade.

Đuričin je podsetio da Srbija već pet godina ne koristi odobreni kredit od 180 miliona dolara od Svetske banke za projekte navodnjavanja, jer, navodno, još nisu gotovi projekti.

Tokom sednice predloženo je da se izlaganje Đuričina, koji je profesor ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, autorizuje i u štampanom obliku podeli privrednicima u cilju njihove edukacije.

Na sednici je zatraženo da vlada donese odluku o otpisu kamate na dugove za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje zaposlenih kod preduzetnika, da bi im se olakšalo zapošljavanje novih radnika i poslovanje uopšte.

Bugarin je najavio da će taj predlog preduzetnika biti upućen Nacionalnom savetu za privredni oporavak, u okviru mera za poboljšanje likvidnosti privrede.

Skupština PKS je ponovo izabrala dosadašnje potpredsednike Komore Mihaila Vesovića i Slobodana Samardžića na tu funkciju. 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati