Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PORUKE SAVETA STRANIH INVESTITORA VLADI SRBIJE

16. 10. 2012.

Najvažnije predvidivo poslovno okruženje

Ocena Predsednik Saveta stranih investitora Kostin Bork ističe da je Srbija dobro mesto za investicije jer ima obrazovanu i stručnu radnu snagu, ali je potreban nastavak strukturnih reformi koje će poboljati klimu za ulaganje

Srbija treba da poboljša ekonomsku klimu, a za to su potrebni stabilno i predvidivo poslovno okruženje, nastavak strukturnih reformi, liberalizacija tržišta, javnost nabavki, kao i modernizacija administracije, istakao je juče predsednik Saveta stranih investitora Kostin Bork.

On kaže da je Srbija dobro mesto za investicije jer ima obrazovanu i stručnu radnu snagu, ali je potreban nastavak ekonomskih reformi.

- Potrebno je da se vlada manje fokusira na kratkoročna rešenja, a više na dugoročna i da nas uveri kako će nastavkom strukturnih reformi definitivno poboljšati klimu za ulaganje - rekao je Bork na predstavljanju „Bele knjige" Saveta.

Efikasniji rad kompanija

On je dodao i da Savet pažljivo prati kreiranje budžeta za narednu godinu.

Premijer Srbije Ivica Dačić naglasio je da Vlada strane investitore vidi kao partnere i da je spremna da radi sa njima na ostvarenju zajedničkog cilja - uspešne Srbije.

- Do sada je u Srbiju uloženo 17 milijardi evra investicija, što je 16 odsto BDP-a zemlje, i zaposleno oko 90.000 ljudi - naveo je Dačić.

On kaže i da je Vlada rešena da se uhvati u koštac sa svim problemima.

- Krećemo sa kreiranjem nove ekonomske politike i radom na novom budžetu - rekao je Dačić, i dodao da će Vlada stranim investitorima obezbediti koordinaciju sa ministarstvima neophodnim za bolji i efikasniji rad stranih kompanija.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da se radi na zakonu o taksama i naknadama kojim će biti uveden red u tu oblast.

- Cilj je da sve takse i naknade budu fiksne, kao i da se ne uvode nove - naglasio je Dinkić, i istakao da će vlada raditi na unapređenju poslovanja, i to kroz unapređenje elektronske uprave i brže izdavanje građevinskih dozvola.

Strateška partnerstva

S druge strane, Unija poslodavaca Srbije i sindikat „Nezavisnost" napravili su krizni paket mera koji će predložiti vladi, a koji se u velikom delu zasniva na privlačenju stranih investicija. Dragoljub Rajić iz Unije kaže da su se dosadašnje vlade uglavnom trudile da same dovuku investitore, ali da nisu stvorile dovoljno uslova za strateška partnerstva samih privrednika.

- Potrebno je napraviti i razvojnu banku, ali pre toga treba uraditi dubinsku analizu privrede gde će se videti šta može u Srbiji uspešno da se proizvodi i izvozi, a nakon toga tamo usmeriti novac - ističe Rajić.

Potpredsednik „Nezavisnosti" Zoran Stojiljković naveo je da se u Srbiji već 60 godina troši više nego što se proizvodi i da na jednog zaposlenog dolazi jedan penzioner. Predsednik Unije Nebojša Atanacković smatra da će se u najboljem slučaju domaća privreda oporaviti krajem 2013. godine.

Na čemu insistira Savet investitora

- Razvoj nekretnina i građevinarstva
- Unapređenje radnog prava
- Poreska regulativa
- Stabilno i predvidivo poslovno okruženje
- Nastavak strukturnih reformi
- Liberalizacija tržišta
- Transparentne javne nabavke
- Modernizacija administracije
- Povećanje konkurentnosti privrede

Šta poručuje Unija poslodavaca Srbije

- Osnivanje razvojne banke
- Ukidanje obavezne rezerve banaka u dinarima
- Zamena uvoznih domaćim proizvodima
- Strateška partnerstva u saradnji sa stranim investitorima
- Kreiranje nacionalnog izvoznog plana
- Okupljanje manjih proizvođača u klastere
- Podrška plasmana domaćih proizvoda u veletrgovine po svetu
- Promena lokalnih taksi samo uz dozvolu Ministarstva finansija
- Uvođenje maksimalnog i minimalnog iznosa pojedinih taksi
- Oslobođenje početnika u biznisu pojedinih taksi

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati