Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 08. 2017.

"BG toranj među 10 najvećih na svetu"; Da li je?

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin kaže da će na beogradskom aerodromu biti izgrađen kontrolni toranj do kraja 2019. godine.

"BG toranj među 10 najvećih na svetu"; Da li je?

Foto:b92.net

Kako je naveo, toranj će biti među 10 najvećih u svetu.

On je rekao da će toranj u Surčinu biti zaštitni znak aerodroma, ali i Beograda i će moći da se vidi sa šire teritorije grada.

"Projekat se radi, biće gotov do maja meseca naredne godine, raspisujemo tender i do kraja 2019. godine ovaj toranj će krasiti naš aerodrom", rekao je Rovčanin na TV Pink.

Što se tiče ostalih planova SMATSA, on je rekao da je u planu postavljanje radara na Besnoj Kobili i toranj sa rezervnom kontrolom leta u Nišu.

Rovčanin kaže da je SMATSA dobila nagradu Evropske komisije za unapređenje poslovanja, za projekat otvoreno nebo koji je rađen sa Hrvatskom i BiH.

"Avion kada uđe na teritoriju Srbije, Bosne, Hrvatske sam bira rutu i na taj način se smanjuju troškovi", zaključio je on.

Rovčanin je rekao i da je vazdušni saobraćaj povećan za 6,8 odsto u odnosu na ovaj period prošle godine, kao i da ima stalnu tendenciju rasta.

Specijalizovani sajt Aviatica, međutim, piše da navodi o tome da će beogradski toranj biti najviši nisu tačni.

Kako navode na svom sajtu, novi toranj će možda biti među deset najviših u Evropi, ali neće biti ni blizu deset najviših u svetu.

Prema tabeli koju su objavili, prvih deset tornjeva po visini u svetu su Bangkok (132m), Kuala Lumpur (130m), Atlanta (121m), Tokio – Haneda (116m), Kairo (110m), Guangdžou (110m), Beč (109m), Abu Dabi (109m), Indianapolis (106m), Orlando (105m).

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage