Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 04. 2018.  - Autor: B92

"Značajno tržište, sve više srpskih kompanija"

Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je u Mostaru, pred početak regionalnog sajma privrede, da obim ukupne srpske trgovine sa BiH raste.

"Značajno tržište, sve više srpskih kompanija"

Foto:Tanjug

On je istakao i da je razmena i roba i usluga prešla dve milijarde.

"Bosna i Hercegovina je značajno tržište za nas, rastu i investicije srpskih kompanija, otvaraju proizvodne pogone i preduzeća", rekao je Čadež i dodao da je Sajam ujedno i prilika da se radi na zajedničkom ulaganju u treće države. 

"Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora je stvar opstanka, a ne dobre volje", rekao je Čadež i dodao da su mehanizmi koje je Cefta usvojila pre 20 godina zastareli i da treba raditi na novim. 

"Potrebni su novi mehanizmi i zajedničke institucije koje će da olakšaju protok roba i usluga, ljudi, da ne čekaju kamioni na granicama, da imamo jedan pečat kada govorimo o fitosanitarnim sertifikatima i veterinarskim", rekao je Čadež i dodao da veruje da je to moguće i neophodno ako želimo rast koji će da nas približi EU. 

Prema rečima Čadeža, sajam nije bilateralan, on je prerastao u najveći regionalni događaj kada je privreda u pitanju, jer privrednici dolaze iz svih zemalja, i razgovaraju o konkretnim poslovima, ugovorima, i zajedničkim ulganjima u treće države. 

Kompanije iz celog regiona, a iz Srbije ih je 60, u Mostaru će razgovarati o konrektnim poslovima i novim poduhvatima."Srbija po broju stanovnika jeste najveće tržište u regionu, ali smo mali, i bez zajedničkih nastupa ne možemo na velika tržišta poput Rusije, Kine, EU. Potrebno je da sarađujemo i vidimo kako da plasiramo proizvode. Sam region mora da ide u tom pravcu", rekao je Čadež.

 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage