Press Online :: Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/rss.html Aerodrom ojačao na početku trgovačke nedelje http://www.pressonline.rs/info/biznis/408429/aerodrom-ojacao-na-pocetku-trgovacke-nedelje.html Beograd -- Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je vrlo slab promet, uz neznatna pomeranja oba BELEX indeksa u suprotnim pravcima. ]]> Foto:Thinkstock

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 5,7 miliona dinara (48,3 hiljade evra).

Indeks BELEX15 zabeležio malu pozitivnu korekciju, zaključivši trgovanje na 739,95 poena, dok se BELEXlajn blago spustio na 1.562,97 poena. 

Investitori su na domaćem tržištu akcija pokazali najveće interesovanje za Naftnu industriju Srbije, koja je, uz pad cene od 0,3 odsto na 725 dinara, istrgovana za 1,7 miliona dinara. 

Zemunska Glenika Fitofarmacija je takođe završila trgovanje "u crvenom", oslabivši za petinu procenta na 2.800 dinara, uz realizaciju od 1,5 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" ojačao za 1,0 procenat na 1.686 dinara i ostvario promet od 0,7 miliona dinara. 

Vranjski Alfa plam je bio gubitnik dana, budući da je zaključio trgovanje u padu za 2,8 posto u odnosu na prethodno trgovanje, na nivo od 35.000 dinara. Akcije ovog proizvođača grejnih tela i štednjaka su isprometovane za približno pola miliona dinara. 

Duvanska industrija "Filip Moris" je ostala stabilna na ceni od 3.100 dinara, uz trgovanje vredno 0,4 miliona, a danas je zaustavljen i pad akcija bečejskog Sojaproteina, koji se zadržao na 200 dinara uz promet od 0,3 miliona dinara. 

Najveći dobitnik je bio Vital iz Vrbasa, koji je po prosečnoj ceni od 944 dinara, za 3,4 procenta višoj nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji, imao realiuzaciju od 0,2 miliona dinara. 

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 8,97 odsto, pri čemu u kupovini sa 17,88 procenata, dok u porodaji gotovo da i nisu učestvovali. 

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 17:28:09 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/408429/aerodrom-ojacao-na-pocetku-trgovacke-nedelje.html
Brnabić: Nema naznaka da će Etihad da izađe iz Er Srbije http://www.pressonline.rs/info/biznis/408269/brnabic-nema-naznaka-da-ce-etihad-da-izadje-iz-er-srbije.html Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da ništa ne ukazuje da će se Etihad povući iz Er Srbije. Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera, premijerka je rekla da Er Srbija, u kojoj Etihad ima 49 odsto a država Srbija 51 odsto, posluje sjajno. ]]> Foto:Insajder

"Predstavnici Srbije u stalnom su kontaktu sa predstavnicima Etihada, kao i sa svim ozbiljnim partnerima. Šeik Muhamed je prošle godine bio u Beogradu. Mi nemamo apsolutno nikakvih naznaka da će Etihad da izađe iz ugovora sa Er Srbijom. Er Srbija dobro posluje i ono što je još važnije, a mislim da se ne posvećuje dovoljno pažnja tome, a to je da Er Srbija ima i ozbiljno dobre rezultate koji se preslikavaju na poslovanje beograskog aerodroma Nikola Tesla i aerodrom ne bi danas ovoliko vredeo da nije Er Srbije", rekla je predsednica Vlade odgovarajući na pitanje novinara Insajdera.

Na pitanje da li misli da je Srbija u ovom poslu dobro prošla, a imajući u vidu činjenice objavljene u prve dve epizode serijala Insajder "Srpsko arapska posla" o poslovanju Er Srbije, predsednica Vlade je rekla da nije upoznata sa svim detaljima posla ali da, kako je rekla, pomno prati serijal Insajdera

Prema istraživanju Insajdera, od trenutka potpisivanja ugovora između JAT-a i Etihada 1. avgusta 2013. godine, pa do trenutka kada je arapska aviokompanija Etihad pozajmicu od 40 miliona dolara pretvorila u vlasništvo od 49 odsto kompanije, prošlo je osam meseci, a u tom periodu sve troškove, uključujući i one za stvaranje novog brenda - Er Srbije, preuzela je država Srbija.

Kako je objavljeno u prve dve epizode serijala Insajder "Srpsko arapska posla", u tih osam meseci prelaznog perioda, kompanija je u vlasništvu države, ali njome upravlja menadžement Etihada.

Upravo u tom periodu iznajmljeno je pet Erbasovih aviona. Dva aviona, prema istraživanju Insajdera, iznajmljena su upravo od Etihada koji je u tom trenutku i strateški partner zajedničke kompanije. Prema dokumentaciji do koje su novinari Insajdera uspeli da dođu, samo jedan ovaj avion za osam meseci plaćen je 10,4 miliona dolara, odnosno toliko je Er Srbija platila Etihadu.

 

Predsednica Vlade nije želela da komentariše detalje, ali je rekla i da će na sva pitanja odgovoriti kada se serijal završi i kada bude imala sve informacije.

"Mislim da je krajnje neozbiljno da mene pitate za stvari koje se tiču menadžmenta jedne kompanije, ja nisam menadžer aviokompanije, niakda nisam ni bila menadžer aviokompanije, ja stvarno ne mogu da komentarišem da li je taj ugovor bio dobar ili nije bio dobar. Ono što ja mogu da komentarišem jeste da Er Srbija odlično posluje i da smo mi zadovoljni našim partnertsvom i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sa Etihadom", navela je premijerka odgovarajući na pitanje novinara Insajdera da li je ovakav aranžman dobar za Srbiju.

"S pažnjom pratim ceo serijal Insajdera, apsolutno sam otvorena da kada pogledam ceo serijal onda odgovorim na sva pitanja i da sa punim informacijama razgovaramo o tome", obećala je predsednica Vlade.

Novinari Insajdera su juče tražili odgovor na pitanje da li Vlada ima "plan B" u slučaju da Etihad izađe iz zajedničke kompanije Er Srbija. Odgovor na ovo pitanje nisu uspeli da dobiju, pa su to pitanje uputili ipredsednici Vlade u Kruševcu, gde je prisustvovala otvaranju fabrike.

Povod za pitanje je između ostalog to što je 2013. godine, kada je objavljena vest da će Etihad postati strateški partner JAT-a, ova aviokompanija važila je za kompaniju koja ima najbrži rast u svetu, dok je danas od svih investicija u Evropi Etihad je zadržao udeo samo u Er Srbiji. Premijerka tvrdi da za sada Er Srbija sjajno posluje i da Etihad ostaje.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 21:44:50 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/408269/brnabic-nema-naznaka-da-ce-etihad-da-izadje-iz-er-srbije.html
Mihajlović: Objavićemo ugovor o koncesiji nakon primopredaje http://www.pressonline.rs/info/biznis/408020/mihajlovic-objavicemo-ugovor-o-koncesiji-nakon-primopredaje.html Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je da će ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom biti objavljen kada se završi primopredaja sa koncesionarom. ]]> Foto:N1

"Ovа Vlаdа nemа štа dа krije i ugovor će biti objаvljen kаd se zаvrši primopredаjа sа koncesionаrom", navela je Mihаjlović .

Prema njenim rečima, oni koji nаjаvljuju dа ugovor o koncesiji neće biti objаvljen polаze od sebe ili od nečeg što su videli od prethodnih Vlаdа.

"Od onih koji nemаju ni ideju ni viziju, niti elementаrnog poštenjа dа ne nаpаdаju ugovor koji će doneti 1,5 milijаrdi evrа ulаgаnjа i prihodа, nisаm ni očekivаlа drugo nego dа iznose kritike po principu - što gore, to bolje", izjavila je ministarka.

Ona je ocenila da je opozicija kritikаmа nа rаčun koncesije Aerodromа "Nikolа Teslа" još jednom pokаzаlа dа "nema viziju rаzvojа nijedne privredne grаne".

Pokret slobodnih građana pozvao je nadležne državne organe da objave ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sa francuskom kompanijom "Vansi", da bi se otklonile nedoumice.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 16:48:58 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/408020/mihajlovic-objavicemo-ugovor-o-koncesiji-nakon-primopredaje.html
Zbog štrajka i danas otkazana trećina letova Er Fransa http://www.pressonline.rs/info/biznis/407957/zbog-strajka-i-danas-otkazana-trecina-letova-er-fransa.html Beta/AP 0 0 0 0 E-mail Istinomer logoIstinomer Oko 30 odsto letova Er Fransa planiranih za danas biće otkazano zbog sedmog dana štrajka osoblja te aviokompanije. ]]> Foto.REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Sindikati Er Fransa traže povišicu plata od šest odsto posle višegodišnjih zamrznutih primanja. Kompanija nudi povišicu od jedan odsto navodeći da bi više od toga naškodilo tek početom krhkom oporavku firme.

Prema podacima sindikata, štrajkovi već koštaju Er Frans 200 miliona evra.

Očekuje se da će biti otkazano oko 40 odsto letova te kompanije na dugim linijama i 25 odsto letova na kratkim linijama na aerodromu Pariz-Orli, kao i da će biti pogođeni francuski regioni.

]]>
Wed, 11 Apr 2018 16:00:45 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407957/zbog-strajka-i-danas-otkazana-trecina-letova-er-fransa.html
Popušta kriza - skok na svim meridijanima http://www.pressonline.rs/info/biznis/407908/popusta-kriza---skok-na-svim-meridijanima.html Indeksi na svetskim berzama su u porastu s ublažavanjem tenzija oko trgovinskog spora SAD i Kine. ]]> Foto:Thinkstock

Nemački indeks DAX u plusu je jedan odsto, francuski CAC 40 0,6 odsto, a britanski FTSE 100 0,5 odsto. Fjučrsi na Vol stritu ukazuju na značajan rast na početku trgovanja. 

Na istoku je japanski Nikei 225 porastao 0,5 odsto, južnokorejski Kospi 0,3 odsto, a hongkonški Hang Seng i Šangajski kompozitni indeks 1,7 odsto. Australijski S&P/ASX 200 u plusu je 0,8 odsto. 

Indeksi osciliraju dok investitori pokušavaju da odgonetnu kakav će biti ishod trgovinskog spora SAD i Kine, navodi Asošiejted pres. 

Predsednik SAD Donald Tramp nastavio je da na Tviteru kritikuje trgovinske sporazume, ali je rekao da SAD i Kina mogu rešiti spor. Kineski predsednik Si Đinping obećao je da će smanjiti takse na uvoz automobila i ublažiti ograničenje za strano vlasništvo u autoindustriji. 

Cene nafte rastu. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, porasla je za 1,07 odsto na 64,10 dolara po barelu, a cena nafte Brent za 1,08 odsto na 69,39 dolara po barelu.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 18:06:16 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407908/popusta-kriza---skok-na-svim-meridijanima.html
"Značajno tržište, sve više srpskih kompanija" http://www.pressonline.rs/info/biznis/407905/znacajno-trziste-sve-vise-srpskih-kompanija.html Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je u Mostaru, pred početak regionalnog sajma privrede, da obim ukupne srpske trgovine sa BiH raste. ]]> Foto:Tanjug

On je istakao i da je razmena i roba i usluga prešla dve milijarde.

"Bosna i Hercegovina je značajno tržište za nas, rastu i investicije srpskih kompanija, otvaraju proizvodne pogone i preduzeća", rekao je Čadež i dodao da je Sajam ujedno i prilika da se radi na zajedničkom ulaganju u treće države. 

"Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora je stvar opstanka, a ne dobre volje", rekao je Čadež i dodao da su mehanizmi koje je Cefta usvojila pre 20 godina zastareli i da treba raditi na novim. 

"Potrebni su novi mehanizmi i zajedničke institucije koje će da olakšaju protok roba i usluga, ljudi, da ne čekaju kamioni na granicama, da imamo jedan pečat kada govorimo o fitosanitarnim sertifikatima i veterinarskim", rekao je Čadež i dodao da veruje da je to moguće i neophodno ako želimo rast koji će da nas približi EU. 

Prema rečima Čadeža, sajam nije bilateralan, on je prerastao u najveći regionalni događaj kada je privreda u pitanju, jer privrednici dolaze iz svih zemalja, i razgovaraju o konkretnim poslovima, ugovorima, i zajedničkim ulganjima u treće države. 

Kompanije iz celog regiona, a iz Srbije ih je 60, u Mostaru će razgovarati o konrektnim poslovima i novim poduhvatima."Srbija po broju stanovnika jeste najveće tržište u regionu, ali smo mali, i bez zajedničkih nastupa ne možemo na velika tržišta poput Rusije, Kine, EU. Potrebno je da sarađujemo i vidimo kako da plasiramo proizvode. Sam region mora da ide u tom pravcu", rekao je Čadež.

 

]]>
Tue, 10 Apr 2018 17:54:31 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407905/znacajno-trziste-sve-vise-srpskih-kompanija.html
Šok iz Ferera - u Nutelu lešnici iz samo jedne zemlje http://www.pressonline.rs/info/biznis/407785/sok-iz-ferera---u-nutelu-lesnici-iz-samo-jedne-zemlje.html Kompanija Ferero predstavila je svoj strateški plan da za proizvodnju čuvenog proizvoda nutela koristi samo lešnike proizvedene u Italiji. ]]> Foto:Thinkstock

Ferero se, osim iz matične zemlje, trenutno lešnikom snabdeva iz Turske, Čilea i Južne Afrike.

Proizvođač čuvenog krema objavio je plan da do 2025. godine na 20.000 hektara podigne nove zasade lešnika, što je 30 odsto sadašnjih površina pod lešnikom u Italiji. 

Italija je drugi po veličini proizvođač lešnika sa tržišnim udelom od oko 12 odsto globalne proizvodnje i prati Tursku, sa kojom obuhvata 70 odsto ukupnog tržišta. Međutim, Italija ima veliki potencijal za razvoj zahvaljujući teritoriji koja je od severa na jug posebno pogodna za kultivaciju odličnih sorti lešnika. Do danas u Italiji je više od 70.0000 hektara zemljišta koje se koristi za uzgoj lešnika, sa prosečnom proizvodnjom od oko 110.000 tona godišnje. 

Iako kompanija Ferero zadovoljava svoje potrebe za lešnicima sa proizvodnih površina lociranih u različitim delovima sveta, kroz italijanski projekat lešnika posebna pažnja će biti posvećena italijanskoj proizvodnji. 

Postavlja se pitanje da li bi ova najava mogla da utiče na proizvođače u Srbiji, koji su u kooperaciji sa Fererom podigli zasade lešnika, ali i na one koji su to učinili sami nadajući se i tom plasmanu. 

Prema nezvaničnim informacijama, plan Ferera je da ubuduće koristi lešnike isključivo sa svojih zasada, pa je moguće da bi oznaku "Made in Italy" dobijali i lešnici koji su plod sa "italijanske zemlje", ali koja se nalazi u inostranstvu. 

Italijanski Ferero kupio je pre tri godine imovinu poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić" za 7,95 miliona evra, sa namerom da na 40 hektara zasade 700.000 sadnica leske. 

]]>
Fri, 6 Apr 2018 17:01:19 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407785/sok-iz-ferera---u-nutelu-lesnici-iz-samo-jedne-zemlje.html
Katastrofa za najveće auto-gigante: Carine će ih dotući http://www.pressonline.rs/info/biznis/407663/katastrofa-za-najvece-auto-gigante-carine-ce-ih-dotuci.html Njujork -- Automobilske kompanije BMW, Mercedes-Benc i "Tesla" najveći su potencijalni gubitnici najavljenog uvođenja viših kineskih carina na uvoz automobila iz SAD. ]]> Foto:Thinkstock

BMW šalje 89.000 vozila godišnje iz SAD u Kinu, Dajmlerov Mercedes-Benc isporučuje 65.000 vozila, a automobilska kompanija "Tesla" prodaje oko 14.000 vozila, poručuju iz te istraživačke kompanije, navode analitičari istraživačke kompanije "Sanford Si. Bernštajn",.a prenosi agencija AP.

Ukoliko najavljene mere Pekinga stupe na snagu, kineske carine na uvoz automobila iz SAD će porasti na 50 odsto sa uobičajenih 25 odsto. 

Sedište BMW-a je u Minhenu, Nemačkoj, ali nosi titulu najvećeg američkog izvoznika automobila zbog velike isporuke vozila iz svoje fabrike u Južnoj Karolini. 

Sedište Dajmlera je u Štutgartu, a "mercedes" proizvodi i u američkoj saveznoj državi Alabami.

]]>
Wed, 4 Apr 2018 19:05:09 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407663/katastrofa-za-najvece-auto-gigante-carine-ce-ih-dotuci.html
Ovo je u Nemačkoj novo zlato - i niko ne zna kako protiv toga http://www.pressonline.rs/info/biznis/407482/ovo-je-u-nemackoj-novo-zlato---i-niko-ne-zna-kako-protiv-toga.html Cene stanova u nemačkim gradovima, kao i kirije, naglo rastu. Jedan od razloga su špekulacije sa najvrednijim građevinskim zemljištem na kojem se ne gradi ništa ]]> Foto B92

Veliki nemački gradovi su atraktivniji nego ikada. "Grad kao što je Berlin se svake godine povećava za 40.000 stanovnika“, kaže Mihael Fogtlender, stručnjak za tržište nekretnina na Institutu za nemačku privredu u Kelnu. Slično je i sa ostalim regionima u kojima su nemačke metropole.

Posledica: sve je manje stambenog prostora, a cene nekretnina i kirija drastično rastu. Lako je uočiti ko su u tom procesu pobednici a ko gubitnici. Dok su stanari u velikim gradovima prošle godine plaćali devet odsto više za novi ugovor, oni koji investiraju u nekretnine su trljali ruke. Luksuzni stanovi u centru Berlina donose godišnji profit veći od deset odsto.

Situaciju nije promenilo ni ograničenje rasta kirija koje su Demohrišćani i Socijaldemokrate u poslednjim mandatu uveli sa velikom pompom. I tako su cene stanovanja postale test za socijalni mir.

Špekulacije sa zemljištem

Ovaj razvoj situacije privlači mnoge strane investitore u Nemačku, pre svega zbog velikog rasta cena zemljišta. Zemljište u urbanim prostorima je veoma teško naći a među projektantima se smatra novim zlatom.

Nemački institut za istraživanje gradnje, gradova i prostora (BBSR) izračunao je da je zemljište između 2011. i 2016. godine u proseku poskupelo za 27 procenata. U omiljenim gradovima kao što su Berlin, Minhen ili Frankfurt, ta brojka je bila mnogo veća. A tamo gde je zemljište toliko skupo, sa gradnjom stanova se zapinje. Instituti za privredna istraživanja procenjuju da trenutno nedostaje oko milion stanova.

Može i kao u Ulmu

Postoje inicijative koje se suprotstavljaju tom trendu, kao na primer u gradu Ulmu. Tamo je gradska uprava kupila sva raspoloživa zemljišta i onaj ko hoće građevinsku površinu, može da je kupi samo od grada, po utvrđenim cenama, bez prava da je preprodaje trećim licima po mnogo višoj ceni. A ako se zemljište ne iskoristi prema ugovoru sa gradom, vlasnik će biti primoran da ga vrati gradu. Drugim rečima, gradska uprava ima najveći uticaj na izgled novih gradskih četvrti. U Ulmu je na ovaj način u rukama grada sada 4.500 hektara građevinske površine. Tamo nema krize stanovanja kakva postoji u Frankfurtu, Minhenu ili Berlinu.

Nejednakosti kada je reč o posedovanju zemljišta zapanjuju čak i stručnjake. U jednom od svojih mesečnih izveštaja, Nemačka centralna banka je izračunala da najbogatijih deset odsto domaćinstava poseduje gotovo polovinu svih nekretnina.

Problem je, kao što to objašnjava poreski ekspert Dirk Ler sa Univerziteta u Triru, u tome što se veliki deo tog imetka temelji na vrednosti tla koje zapravo pripada svima. „Kada znamo da najbogatijih deset odsto svoje nekretnine imaju na prilično dobrim lokacijama, onda to znači da je veliki deo vrednosti nekretnina u vrednosti lokacije.“

Vrednost tla

Tako su do sada od povećanja vrednosti zemljišta profitirali pogrešni ljudi. Jer, razlog zbog kojeg je kuća u centru Berlina skuplja od kuće u strukturno slabijem regionu jeste u tome što postoje javne usluge, prevoz, muzeji, pozorišta i bolnice. Ako se u blizini kuće izgradi nova tramvajska trasa, cena nekretnine će porasti, a da vlasnik pri tome ništa nije učinio za to.

Za Lera to znači da je potrebna promena paradigme. Da bi trebalo drukčije tretirati razliku između zemljišta i same nekretnine. „Nijedan vlasnik nije stvorio vrednost tla na kojem se nalazi nekretnina, i to ne treba mešati.“ Ler računa da će vrednost profita izvučenog iz tla, dakle, bez učešća vlasnika, dostići 150 milijardi evra godišnje. A to je novac koji zapravo treba da pripadne svima, a ne da ode u privatne džepove ili međunarodnim investitorima.

Da u Nemačkoj nije sve u redu kada se radi o ophođenju sa zemljištem vidi se i iz toga što u mnogim gradovima postoje površine koje su ograđene, a na njima nije izgrađeno ništa. Vlasnicima se često isplati da ne grade, jer cena zemljišta raste za oko 10 do 15 procenata godišnje.

Ima mnogo investitora koji baš tako zarađuju novac, a to se vidi iz podatka da u Nemačkoj trenutno 600.000 građevinskih dozvola nije upotrebljeno. Mnogo takvih, na primer, ima u Minhenu gde je stambenog prostora sve manje a izgledi da se tako profitira – sve veći.

]]>
Fri, 30 Mar 2018 16:05:16 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407482/ovo-je-u-nemackoj-novo-zlato---i-niko-ne-zna-kako-protiv-toga.html
Ratari čekaju obećane subvencije za dizel-gorivo http://www.pressonline.rs/info/biznis/407437/ratari-cekaju-obecane-subvencije-za-dizel-gorivo.html Ratari potroše od 60 do 100 litara po hektaru, a gorivo je ogromna i presudna stavka u troškovima. ]]> Foto>Thinkstock

Apel državi da se bar pre setve odrekne akcize, ako već nema više novca za subvencije iz budžeta

Pred prolećnu setvu od presudnog značaja za poljoprivrednike bila bi pomoć države za nabavku dizel-goriva, ali ta mera, koja se već dugo najavljuje, još nije usvojena, upozoravaju udruženja poljoprivrednika.

Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika, rekao je za „Politiku” da domaći poljoprivrednici ne mogu biti konkurentni ako plaćaju punu cenu evrodizela bez ikakve regresije. Kaže da ratari potroše od 60 do 100 litara po hektaru i da je gorivo ogromna stavka za sve proizvođače – u nekim slučajevima čini 20 do 30 odsto njihovih ukupnih troškova.

]]>
Thu, 29 Mar 2018 16:21:47 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407437/ratari-cekaju-obecane-subvencije-za-dizel-gorivo.html
Stiže jedna "savršena oluja", a šta će pogoditi? http://www.pressonline.rs/info/biznis/407397/stize-jedna-savrsena-oluja-a-sta-ce-pogoditi.html Očekuje se da će cena plemenitog metala nastaviti da raste u bliskoj budućnosti, predviđa analitičar Lari Mekdonald. ]]> Foto:Thinkstock

Posle prošlogodišnjeg rasta, tržište zlata je dostiglo najviši nivo za pet nedelja pre nego što se u poslednja dva dana malo povuklo. Mekdonald je rekao da će se ovakav trend nastaviti, pošto je na pomolu "savršena oluja" rasta cena zlata.

Inače, zlato je ove godine „prikupilo“ više od 3,5 odsto vrednosti. 

Turbulencija oko američke političke situacije i mogućeg trgovinskog rata sa Kinom može takođe uticati na rast cena zlata, rekao je Mekdonald. 

Još jedan analitičar, Frenk Holms, rekao je da će zlato ići oko 1.500 dolara. 

Slabiji dolar bi takođe doprineo cenama zlata, kaže Holms. 

"Amerikanci vole da čuju da je dolar jak, ali slabiji dolar utiče na američki izvoz i turizam, a da ne pominjemo cene zlata", rekao je on.

]]>
Wed, 28 Mar 2018 20:17:32 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407397/stize-jedna-savrsena-oluja-a-sta-ce-pogoditi.html
Skočila cena poljoprivrednih proizvoda http://www.pressonline.rs/info/biznis/407393/skocila-cena-poljoprivrednih-proizvoda.html Sarajevo -- Cene poljoprivrednih proizvoda u BiH u prošloj godini više su za 3,7 odsto u odnosu na prosek cena iz 2010. godine. ]]> Foto:Thinkstock

Agencija za statistiku BiH je objavila da je lani u odnosu na cene iz 2010. godine zabeležen rast cena biljne proizvodnje za 1,5 odsto, kao i rast cena stočne proizvodnje za 5,7 odsto.

Cene žitarica prošle godine više su za 6,5 odsto, industrijskog bilja za 5,9 odsto, voća za 23,2 odsto, a vina za 57,3 odsto u odnosu na cene iz 2010. godine, prenosi Capital.

]]>
Wed, 28 Mar 2018 17:32:16 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407393/skocila-cena-poljoprivrednih-proizvoda.html
SVETSKO EKONOMSKO ČUDO Do juče su bili siromašna i gladna država dok nisi otkrili DVA PROIZVODA http://www.pressonline.rs/info/biznis/407183/svetsko-ekonomsko-cudo-do-juce-su-bili-siromasna-i-gladna-drzava-dok-nisi-otkrili-dva-proizvoda.html Zapadnoafrička država Gana bila je u krizi od osamdesetih godina prošlog veka, obogaljena glađu koja je usledila posle niza vojnih pučeva. Ali od 1992. godine sprovodi mirne izbore i njena budućnost sada izgleda svetlije nego pre deset godina. Tome je značajno doprinelo i otkriće velikih zaliha nafte. ]]> Foto:Blic.rs

Sa trenutnim skokom cena nafte i ubrzanim širenjem proizvodnje nafte u zemlji, Gana bi uskoro mogla da dostigne nešto čemu se niko nije nadao. Najverovatnije će postati jedna od svetskih ekonomija koja se ove godine najbrže razvija, mišljenje je Svetske banke, Banke afričkog razvoja, MMF-a i Brukings institucije.

Gana Foto: Wikipedia

Gana

Projektovani rast u 2018. godini kreće se između 8,3 i 8,9 odsto i Gana bi mogla da nadmaši Indiju sa njenim jakim tehnološkim sektorom i Etiopiju koja je poslednjih deset godina bila jedna od afričkih ekonomija koje se najbrže razvijaju zahvaljujući poljiprivredi i izvozu kafe. U januaru, berza Gane zabeležila je najvišu stopu rasta od 19 odsto, navodi "Blumberg".

Kakao je jedan od prirodnih resursa Gane i njegovi proizvođači samo doprinose naftnom bumu. Edmund Poku, direktor "Niče kakao" kaže da njegova fabrika u Temi, industrijskom predgrađu glavnog grada Akre, ima ugovore da proda sav prah, puter i table čokolade koje planira da proizvede u 2018. godini.

Foto: User:SandisterTei / Wikipedia

- Ovo je prva godina da smo to uspeli - rekao je Poku, vlasnik fabrike u kojoj tehničri sede iza niza kompjutera i mašina koje prže, melju, kuvaju, presuju i mešaju stotine kilograma kakaa svaki dan.

Njegova fabrika je otelotvorenje cljeva ekonomista i tehnokrata širom Afrike, odnosno lokalni biznis koji nudi stotine dobro plaćenih poslova i koristi vrhunsku tehnologiju. Poku je udvostručio kapital svoje fabrike u poslednje dve godine i namerava da unajmi još 100 radnika ove godine.

Foto: Jude Freeman / Wikipedia

Ali ekonomisti i drugi stručnjaci upozoravaju Ganu da izbegne takozvano prokletstvo resursa koje muči druge zemlje koje se previše oslanjaju na eksploataciju nafte i minerala, piše "Njujork tajms".

Predsednik Nana Akufo-Ado izabran je krajem 2016. na talasu nezadovoljstva stanjem ekonomije i obećao je da će poslušati taj savet i prihode od nafte preusmeriti u obrazovanje, poljoprivredu i proizvodnju kako bi ekonomiju učinio raznovrsnijom. Kritičari kažu da se program otvaranja novih fabrika namenjenih različitim industrijama u svakom od 216 okruga Gane presporo kreće. Rast finansija i zdravstvene zaštite zastaje delom što su vladine investicije bile ograničene poslednjih godina posle višegodišnjeg trošenja.

Foto: Iamablessing / Wikipedia

Posle incijalnog naftnog buma 2011. godine, prenategnute plate i sve veća dugovanja i kamate doveli su do nastanka dubokog budžetskog deficita u zemlji kada je cena nafte pala. Gana tek treba da dokaže da može da pretvori svoj naftni bum u visoko kvalitetne poslove i održivi razvoj.

 

Stopa nezaposlenosti, iako ispod proseka od 7,4 odsto u podsaharkoj Africi porasla je sa 4 procenta 2011. godine na 5,8 prošle godine, pokazuju podaci Svetske banke. Među mladima, stopa nezaposlenosti je čak 11,5 procenata. Na ulicama Akre, gde je popularija porasla za gotovo milion u poslednjih deset godina na 2,7 miliona jer ljudi sa sela dolaze u grad u potrazi za poslom, optimizam se retko gde nalazi, piše američki list.

 

]]>
Fri, 23 Mar 2018 13:07:10 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407183/svetsko-ekonomsko-cudo-do-juce-su-bili-siromasna-i-gladna-drzava-dok-nisi-otkrili-dva-proizvoda.html
Tajna uspeha: Za kg 8€, ovo retko piše, a mora da se zna http://www.pressonline.rs/info/biznis/407095/tajna-uspeha-za-kg-8-ovo-retko-pise-a-mora-da-se-zna.html Beograd -- Kada je shvatio da je tržište lešnika u Srbiji nezadovoljeno, Jordan Dimitrijević je posadio prvih 20 ari oko kuće. ]]> Foto:Thinkstock

Sam je presađivao leske i danas ima oko 500 stabala na hektaru.

Za dobar rod je potrebno od 6 do 8 godina, a sa svojih stabala Dimitrijević sakupi oko dve tone lešnika. 

"U Tuskoj po jednom stablu postižu oko 2 kliograma, u Italiji 8, a ja postižem otprilike 4 kilograma", objašnjava on. 

On je rekao i da cena nekada padne i na 6 ili 7 evra. 

"Srećom većinom je oko 8 evra, što je ekonomski isplativo, daleko više od bilo koje druge kulture kojom se poljoprivrednici bave", ističe on. 

Ulaganja su na početku velika i na rod se čeka nekoliko godina, pa se za lešnik odlučuju oni koji su ekonomski stabilni i koji mogu da čekaju na prve prihode. 

Lešniku treba posvetiti vremena, ali ne koliko i malini koja je zastupljena u ovom kraju. 

Dimitrijević je objasnio i na koji način je najbolje uzgajati lešnik, ali i podelio tajnu uspeha koja "retko gde piše, a mora da se zna". 

Opširnije u video-prilogu:

]]>
Wed, 21 Mar 2018 18:44:45 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407095/tajna-uspeha-za-kg-8-ovo-retko-pise-a-mora-da-se-zna.html
PREMIJERKA U KRIVAJI KOD BAČKE TOPOLE: Brnabićeva otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu http://www.pressonline.rs/info/biznis/407031/premijerka-u-krivaji-kod-backe-topole-brnabiceva-otvorila-prvu-digitalnu-farmu-u-srbiji-i-regionu.html KRIVAJA - Predsednica vlade Ana Brnabić otvorila je danas prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu, u Krivaji kod Bačke Topole, koja će poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i "iz prve ruke" nauče kako da smanje rizike u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose. ]]> Foto:Tanjug

FOTO: BETA/SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka je poručila da otvaranje digitalne farme pokazuje da je Srbija lider u regionu i da može da postane lider u Evropi kada je reč o digitalizaciji i novim tehnologijama u poljoprivredi.

 

"To danas vidimo, ali da bismo zadržali lidersku poziciju moramo da trčimo brzo, najbrže što mozemo", rekla je Brnabić.

FOTO: PROFIMEDIA

U tom smislu, navela je da se što pre mora izgraditi zgrada Insituta BioSens, koji će biti evropski centar naučne izvrsnosti.

 

Za to će, dodala je, vlada uložiti 14 miliona evra, dodajući da je važno da se završi projektna dokumentacija i što pre krene gradnja koja će se završiti u što kraćem roku. Takođe, navela je da je važno povezati baze podataka u poljoprivredi da bi se donosile efikasne odluke na bazi svih informacija.

FOTO: BETA/SLOBODAN MILJEVIĆ

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je poljoprivreda u Srbiji važan pokretač i faktor razvoja, te da je u prethodnih šest-sedam godina izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije udvostručen.

 

Kako je rekao, EU je danas veliki investitor, trgovinski partner i donator Srbije i nastaviće da joj pruža podršku u procesu reformi na putu evropskih integracija, ali i za dobrobit ekonomije i građana Srbije.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Unija će, dodao je, nastaviti da pruža podršku Srbiji u inovacijama, kroz projekat Horizons 2020, kao i podršku srpskoj poljoprivredi kroz IPARD

program, kojim će se obezbediti 175 miliona evra podrške.

 

Digitalnu farmu je osmislio Institut "BioSens"iz Novog Sada, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem "Krivaja", u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Republike Srbije.

 

Na farmi će poljoprivrednici moći da nauče kako nove tehnologije mogu da im pomognu da unaprede proizvodnju, od pripreme zemljišta, setve, navodnjavanja, ishrane bilja, do žetve i radova na pripremi naredne sezone.

FOTO: BETA/SLOBODAN MILJEVIĆ

Farma ima fizički deo - savremenu opremu, alate i mehanizaciju, ali i virtuelni, koji je, platforma AgroSens za praćenje useva koju poljoprivrednici koriste od oktobra.

 

Kroz tu platformu poljoprivrednicima su besplatno dostupni satelitski snimci Evropske svemirske agencije iz koje se na svakih pet dana može dobiti snimak parcele, na osnovu kojeg istraživači sa "BioSens" instituta daju izveštaj o stanju useva.

 

Može se, takođe, dobiti i vrlo precizna vremenska prognoza za određenu lokaciju, kao i meteo podaci o tome koliko je vode akumulirano na parceli.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 20:26:51 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/407031/premijerka-u-krivaji-kod-backe-topole-brnabiceva-otvorila-prvu-digitalnu-farmu-u-srbiji-i-regionu.html
POČETNA ZARADA OD 60.000 DO 150.000 DINARA Studenti ovih fakulteta zapošljavaju se i pre diplomiranja, a nisu programeri http://www.pressonline.rs/info/biznis/406959/pocetna-zarada-od-60000-do-150000-dinara-studenti-ovih-fakulteta-zaposljavaju-se-i-pre-diplomiranja-a-nisu-programeri.html Studenti vazduhoplovnih smerova na Mašinskom i Saobraćajnom fakultetu, zapošljavaju se već na trećoj godini studija, sa prosečnom početnom platom već od 500 evra, naglasili su profesori ova dva fakulteta na nedavno održanom Vazduhoplovnom samitu Jugoistočne Evrope. ]]> Foto:Blic.rs

- Saobraćajni fakultet pruža budućem inženjeru saobraćaja širok spektar znanja; može se reći da inženjer saobraćaja nije inženjer u "klasičnom" smislu, već poseduje i veliku širinu, mogućnost povezivanja različitih oblasti i znjanja, čime postaje veoma interesantan na tržištu rada - kaže za "Blic" Ivan Jakovljević, doktorand iz oblasti vazdušnog saobraćaja, koji je ujedno i menadžer operacija jedne od kompanija koje su partneri Samita.

On je dodao i da je praksa pokazala da najveću mogućnost zapošljavanja imaju studenti sa smerova Logistika i Drumski saobraćaj, zbog zastupljenosti određenog vida saobraćaja u našoj državi.

- Vazdušni saobraćaj beleži rast u privatnom sektoru, od kompanija koje se bave proizvodnjom delova za Airbus, Boeing, pa sve do kompanija u delatnosti zemaljskog opsluživanja vazduhoplova, operacijama u oblasti vazdušnog saobraćaja. Zato trend zapošljanja studenata baš iz ove oblasti raste - objašnjava on.

Vazduhoplovni saobraćaj se pokazao kao isplativa oblast rada Foto: Wikipedia

Vazduhoplovni saobraćaj se pokazao kao isplativa oblast rada

Početne plate saobraćajnih inženjera, koji se zapošljavaju za vreme studija, najčešće se kreću od 500 evra, a potom beleže rast u skladu sa radnim iskustvom i pozicijom u kompaniji.

Poslovi kojima se inženjer saobraćaja može baviti su mnogobrojni, od  projektovanja: saobraćajne infrastrukture, terminala, logističkih centara, preko eksploatacije i upravljanja saobraćajem, odnosno organizacije različitih vidova saobraćaja.

Deluje podrazumevano, ali Jakovljević navodi da je za (budućeg) studenta od izuzetne važnosti "želja za konstantnim učenjem", jer se saobraćaj neprestano menja.

Ni Mašinac ne zaostaje

Takođe, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, postoji Katedra za Vazduhoplovstvo koja već decenijama unazad školuje visoko obrazovane i veoma stručne vazduhoplovne inženjere, a na njoj se gotovo permanentno školuju i strani studenti.

Mašinci se bave i dronovima Foto: R. Getel / RAS Srbija

Mašinci se bave i dronovima

- Katedra upisuje 32 studenta u jednoj generaciji Master studija, interesovanje je veliko, jer svi po diplomiranju nalaze posao, a mnoge vazduhoplovne kompanije "regrutuju" još za vreme trajanja studija - kaže profesor Mašinskog fakulteta Časlav Mitrović.

- Visina zarada u ovoj oblasti prevazilazi prosečna primanja inženjera, što i nije izenađenje, uzevši u obzir kompleksnost i odgovornost posla koji obavljaju. Po mom saznanju plate početnika su u rasponu od 60 do 150 hiljada dinara, a nakon par godina postaju i višestuko uvećane - objašnjava Mitrović.

Kome konkretno poslati CV?

- Veliki broj firmi iz privatnog sektora zapošljava inženjere saobraćaja, a pored ovih kompanija, oni nalaze posao i u državnom sektoru - objašnjava Jakovljević.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Slično iskustvo mašinskih inženjera potvrđuje i profesor Mitrović, i ističe da su u pitanju radna mesta koja omogućavaju prostor za usavršavanje i napredovanje.

- Naša katedra danas može pohvaliti da ima svoje bivše studente u velikim domaćim i stranim privatnim firmama, aerodromima, kontroli letenja... - objašnjava on.

Centar za Celoživotno učenje

Jako je važno, kako dodaje, za sve studente da razumeju da sa završetkom fakulteta ne prestaje njihovo obrazovanje, nego tek počinje.

- Inženjeri moraju kroz ceo svoj radni vek da streme ka usavršavanju i proširenju svojih znanja i kompetencija. U tu svrhu je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine osnovan Centar za celoživotno učenje. Vizija Centra je da na jednom mestu pruži sve obrazovne aktivnosti od značaja za privredu i na taj način postane lider na polјu poslovnog obrazovanja iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka na teritoriji Republike Srbije - rekao je profesor Časlav Mitrović.

]]>
Mon, 19 Mar 2018 13:23:58 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/406959/pocetna-zarada-od-60000-do-150000-dinara-studenti-ovih-fakulteta-zaposljavaju-se-i-pre-diplomiranja-a-nisu-programeri.html
OKONČATI NEMAŠTINU: U opasnosti od siromaštva 1,75 miliona ljudi http://www.pressonline.rs/info/biznis/406735/okoncati-nemastinu-u-opasnosti-od-siromastva-175-miliona-ljudi.html Još jedan problem koji je usko povezan sa siromaštvom jeste i to što trećina radnika radi „na crno“ ]]> Foto:Kurir

Jedan od vodećih problema u čitavom svetu je siromaštvo.

Brojni ljudi i deca žive bez osnovnih uslova: hrane, vode, zdravstvene zaštite, socijalne uključenosti. Jedna petina ljudi u zemljama u razvoju je siromašna. O značaju koji siromaštvo ima na održivi razvoj govori i činjenica da se u UN agendi našlo na prvom mestu ciljeva održivog razvoja.

PODRŠKA Ministarka za evropske integracije

POTENCIJAL JE U FONDOVIMA EU


Jedan od značajnih finansijskih izvora za kreiranje programa protiv siromaštva jesu eu fondovi.

- Nama su sada kao zemlji kandidatu dostupni u formi pretpristupnih, tzv. IPA fondova, što znači godišnje oko 200 miliona evra bespovratno, a kada postanemo članica EU, biće nam dostupni strukturni i kohezioni fondovi, koji će na godišnjem nivou iznositi i nekoliko puta više od sadašnjeg iznosa, što znači i milijarde evra - kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ


Ona naglašava da je sama suština procesa evropskih integracija upravo postizanje održivog razvoja i da ministarstvo koje ona vodi intenzivno radi na pripremi za poglavlje 22, za koje je Ministarstvo za evropske integracije zaduženo, a koje se odnosi na regionalni razvoj i pripremu zemlje za korišćenje kohezionih fondova.

- U Srbiji, iz tog razloga, postoji 16 regionalnih razvojnih agencija, koje koordiniraju izradu projekata za lokalne samouprave. Mi sada obučavamo lokalne samouprave da uz pripremu dobrih projekata i učenje mogu mnogo više novca da dobiju iz bespovratnih sredstava EU i drugih bilateralnih donatora, a ne samo iz državnog budžeta. Sve to je suština održivog razvoja, koji nije neka apstraktna priča, kao što pojedini ljudi misle, već vrlo konkretna i opipljiva promena - kaže ministarka.


Ova pojava nije zaobišla ni Srbiju, u kojoj, prema procenama, oko 500.000 ljudi, od toga 100.000 dece, živi na ivici egzistencije, a svaki četvrti građanin i svako treće dete žive u pretnji od siromaštva.

 

FOTO: PRINTSCREEN


Ujedinjene nacije (UN) prepoznale su neophodnost rešenja ovog velikog i globalnog problema, pa prvi cilj UN agende održivog razvoja 2030 glasi: „Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima“. Kako se živi u Srbiji, najbolje znaju oni koji se svakog meseca susreću s poražavajućom činjenicom da za prosečnu potrošačku korpu treba izdvojiti 69.700 dinara, dok prosečno domaćinstvo mesečno raspolaže tek sa 60.011 dinara, kako pokazuju podaci iz 2017. godine.

]]>
Tue, 13 Mar 2018 17:59:50 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/406735/okoncati-nemastinu-u-opasnosti-od-siromastva-175-miliona-ljudi.html
25. SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NOVOM SADU: Velika tražnja za novim radnicima http://www.pressonline.rs/info/biznis/406629/25-sajam-zaposljavanja-u-novom-sadu-velika-traznja-za-novim-radnicima.html OVI SAD - Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović otvorio je u novosadskom Master centru 25. Sajam zapošljavanja i tom prilikom rekao da trend smanjenja broja nezaposlenih lica ima povoljniji privredni ambijent u Srbiji. ]]> Foto: Screenshot

NOVI SAD - Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović otvorio je u novosadskom Master centru 25. Sajam zapošljavanja i tom prilikom rekao da trend smanjenja broja nezaposlenih lica ima povoljniji privredni ambijent u Srbiji.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

Martinović kaže da postoji velika tražnja za novim radnicima, kao i da Srbija privlači sve veći broj investitora.

 

"U nekim delovima Srbije postoji veliki broj deficitarnih zanimanja. Ne možemo tako lako da zadovoljimo tražnju poslodavaca, ali treba imati u vidu i da program i mere koje sprovodi NZS, lokalne samouprave i Pokrajina daju direktan podsticaj poslodavcima za novo zapošljavanje, koji itekako utiče na povoljniju sliku na tržištu rada", rekao je on.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

Potpredsednica Skupštine Vojvodine i direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar najavila je da će sledeće nedelje biti usvojen Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja, koji formalno mora da bude u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja.

 

"Imaćemo nekoliko novina, a izdvojeno je ukupno 120 miliona za nove mere. Posebno će se stimulisati novo zapošljavanje deficitarnih zanimanja, i to za zanimanja koja su osnovne akademske studije, specijalističke akademske studije i masteri u iznosu od 765.000 dinara po radnom mestu", rekla je Sedlar.

Sedlar je dodala da je, što se tiče novog zapošljavanja ostalih, ranjivih grupa, ili osoba koje su dugoročno u evidenciji za zapošljavanje, za njih izdvojeno 185.000 dinara po osobi.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

Kada je u pitanju samozapošljavanje izdvojeno je 250.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom i žene postoji pozitivna diskriminacija i tu će biti stimulacija od 300.000 dinara, dodala je ona. Navela je i da je za javne radove predviđeno 15 miliona dinara i oni se odnose na ekologiju, infrastrukturu, kulturu i socijalu.

"Insistiramo na politici jednakih mogućnosti socijalne inkluzije, tako da će neku prednost u bodovanju imati osobe koje su u stanju socijalnih potreba i koje su radno sposobni", kazala je Sedlar.

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

Direktor kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Goran Sečujski kazao je da je Grad Novi Sad za 2018. godinu predvideo 1,2 miliona evra za podsticanje zapošljavanja. "Ove godine ćemo nastaviti da finansiramo obuku dva deficitarna zanimanja, IT sektor i obuku za stare zanate. Ono što je novina jeste da ćemo 100 osoba obučiti za zavarivače, što je veoma traženo zanimanje u Srbiji, rekao je Sečujski.

 

Prema njegovim rečima, juče su završena tri konkursa za zapošljavanje pripravnika, stručne prakse i javne radove, a u narednih nekoliko dana se očekuju novi konkursi za nezaposlena lica u evidenciji NZS koja žele da pokrenu privatne poslove.

]]>
Fri, 9 Mar 2018 20:51:27 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/406629/25-sajam-zaposljavanja-u-novom-sadu-velika-traznja-za-novim-radnicima.html
4 SAVETA ZA BOLJU PRODAJU http://www.pressonline.rs/info/biznis/406323/4-saveta-za-bolju-prodaju.html Miljana Babić, diplomirani sociolog iz okoline Novog Sada, otkriva 4 tajne telefonske prodaje. ]]> Miljana Babić, dipl. Sociolog i dobitnik nagrade za najboljeg menadžera u poznatoj Američkoj kompaniji, otkriva za vas 4 tajna uspeha u tele- prodaji.

1. Da se u našim glavama neuspeh kao opcija jednostavno eliminiše
2. Da se za telefonski razgovor što bolje pripremimo polazeći od činjenice da 90% neuspešnih poziva za neki od razloga ima u našoj lošoj pripremi. Pre nego što okrenu telefon vrhunski prodavci, postave sebi pitanje koje sve informacije imaju o potencijalnom kupcu i šta još treba da znaju da bi ga naveli na put prodaje.
3. Da telefonskim razgovorom prenesemo svoj pozitivan stav i entuzijazam na kupca
4. Da komunikaciju putem telefona obavljamo maksimalno profesionalno što bi podrazumevalo sledeće aktivnosti:
- kada se predstavljamo moramo biti jasni, dovoljno glasni, i na neki način specifični i autentični
- ne bi trebalo da vršimo detaljniju prezentaciju dok ne stupimo u kontakt sa osobom koja ima moć odlučivanja
- ne bazirati svoju prezentaciju na previše podataka o kvalitetu vaše ponude već saopštiti nešto o direktnom benefitu koji kupac dobija kako bi ga zainteresovali
- ukoliko ne moramo, ne bi trebalo prodavati proizvod putem telefona, već samo prodavati (zakazati) sastanak.
- u slučaju da je sagovornik u gužvi ne dogovaramo se na brzinu već ga zamolimo da ga pozovemo nešto kasnije kada očekujemo da će imati više vremena i mogućnosti da se više koncentriše.
- prilikom zakazivanja sastanka moramo omogućiti sagovorniku da bira termin, ali mu ne ostavljamo dovoljno prostora da izbegne viđanje.
- ako se desi da je kupac zauzet potrudićemo se da dogovorimo termin za naš sledeći razgovor

Osnovna pravila koja bi trebalo poštovati prilikom prvog poziva

• U komunikaciji telefonom prva rečenica je skoro uvek najvažnija. Zato je potrebno da ona bude prijemčiva za kupca
• Učinimo sve da privučemo pažnju sagovornika
• Predstavimo sebe i svoju kompaniju. Ukoliko naš sagovornik nije čuo za našu kompaniju pružimo mu informaciju u vidu dve rečenice (najviše) uz pokušaj da firmu predstavimo iz što je moguće pozitivnijeg ugla.
• Kada započinjemo razgovor trudimo se da što više ispoštujemo vreme sagovornika tako što ćemo u prvih pola minuta do minut pružiti sledeće informacije:
- Ko smo mi
- Razlog našeg poziva
- Šta je to što možemo da ponudimo

Nekoliko predloga kako započeti razgovor

-Početak na osnovu pitanja
Pitanje bi trebalo da bude usmereno na poslovne aktivnosti potencijalnog kupca. 
- Početak na osnovu korišćenja tehnike viši autoritet
Pozivamo se na nekog renomiranog klijenta ili instituciju sa kojom imamo odličnu saradnju.
- Početak na osnovu argumenata
Iznosimo neki argument koji ima veze sa kupcem ili njegovom kompanijom a koje možemo kasnije povezati sa našom ponudom ili poslovanjem.
- Početak na osnovu povezivanja sa prethodnim razgovorom
Ovaj metod koristimo samo ako je u pitanju ponovni poziv, odnosno pozivamo se na informacije koje smo od sagovornika dobili kod prošlog poziva.

"Čuvari vrata" – barijera prilikom probijanja do donosioca odluke

U savremenom poslovanju sve češće donosioci odluka su "skriveni" od očiju javnosti. Tada, da bismo došli do njih potrebno je "preskočiti" sekretarice, recepcionere, portire, asistente.... Oni vrlo često imaju zadatak da bukvalno filtriraju pozive, odnosno da sve pozive koji se tiču prodaje jednostavno ne prebacuju donosiocu odluke.

Iskusni prodavci za pomenutu situaciju znaju pa se trude da sekretarice i asistente posmatraju kao svoje saveznike, a ne kao neprijatelje. Iz tog razloga njima pružaju vrlo često šire informacije a ne samo površne, i to na način kako bi oni uvideli svoju korist i korist kompanije. Oni su, čak i odličan izvor informacija o donosiocu odluke koje nam mogu puno značiti kao predpristup stupanju u kontakt sa njim. Dakle, vrlo je mudro uspostaviti dobar odnos sa sekretaricama i asistentima jer vam oni mogu pomoći u vršenju uticaja na donosioca odluke( direktno ili indirektno). Vrlo često osoba koja ima moć odlučivanja pita njih za mišljenje, a oni, naravno, ne propuštaju priliku da iskažu svoj stav.

Dakle, potrudimo se da šarmiramo i uputimo koji kompliment "čuvarima vrata" i oni će nam to višestruko vratiti.

Međutim, mnogi prodavci greše jer se iz njihovog odnosa često oseti nepoštovanje (neprihvatanje kao sebi ravnog) sekretarice ili asistenta što im se vrlo brzo obije o glavu poput bumeranga.

I još jedna napomena – moramo da treniramo svoj osmeh i kada prodajemo putem telefona. Osmeh i entuzijazam se snažno prenose i na ovaj način.

]]>
Fri, 2 Mar 2018 21:59:28 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/406323/4-saveta-za-bolju-prodaju.html
Rast BDP-a u prvom mesecu 4,2 odsto http://www.pressonline.rs/info/biznis/406203/rast-bdp-a-u-prvom-mesecu-42-odsto.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u prvom mesecu 2018. rast BDP-a bio 4,2 odsto. ]]> Foto:Tanjug

On je za RTS rekao da je Zakonom o budžetu predviđeno da u februaru bude deficit 25 milijardi, ali da će, međutim, suficit biti oko 12 milijardi.  

"Dakle, to je za 170 ili 180 miliona evra bolji rezultat od očekivanog u samo prva dva meseca bez jednokratnih uplata 'Telekoma' ili bilo koga drugog", rekao je Vučić.  

Prema njegovim rečima, to znači da će se ranije ići na povećanje plata i penzija.  

On je govorio i o jučerašnjoj poseti Nemačkoj i najavio mogućnost dolaska velikog investitora iz te zemlje u Srbiju, mada još ne može o tome konkretno da govori.  

Vučić je kazao da se radi o investiciji u jedno mesto u centralnoj Srbiji koja će za taj region biti "ne spas, nego velika budućnost i nada", i dodao da veruje da uskoro kreću pripremne radnje.  

On je dodao i da broj ljudi koji bi bili zaposleni prevazilazi broj zaposlenih u RTB Bor ili smederevskoj Železari.  

"Onda vam je jasno o kako velikoj stvari je reč", rekao je Vučić.  

Odgovarajući na kritike opozicije o imovini njegove porodice, on je rekao da se ona nije uvećala, već i da se čak smanjila.  

"Hoću da kažem građanima da znaju da na pošten način obavljam posao", rekao je Vučić.

RZS: Rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2017. bio 2,5 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u četvrtom kvartalu 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 2,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.  

U odnosu na treći kvartal rast BDP-a je bio 0,6 odsto.  

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 17,8 odsto.  

U sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane rast je bio 4,9 odsto, a u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 3,7 odsto.  

Pad bruto dodate vrednosti bio je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 9,5 odsto.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 18:46:25 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/406203/rast-bdp-a-u-prvom-mesecu-42-odsto.html