Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 09. 2012.

Đukić Dejanović: Tenderi da budu transparentni

Ministarstvo zdravlja sproveće čitav niz preventivnih aktivnosti na planu suzbijanja korupcije u zdravstvu i učiniti transparentnim tendere zdravstvenih ustanova, najavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Povodom izveštaja o korupciju u zdravstvu koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije, prema kojem 73,6 odsto građana smatra da je korupcija prisutna u tom sektoru i da su samo političke stranke korumpiranije od zdravstvenih radnika, ona je za "Politiku" rekla da takva percepcija "malo premašuje realnost".

Ona je, govoreći o merama za borbu protiv korupcije, rekla da su već odgovarajuće službe u Ministarstvu dobile svoje zadatke, da je formirana Komisija za zakonodavnu aktivnost jer ministarstvo "mora sva akta da 'utegne' u skladu sa zakonima".

"Treba da računamo na krajnji efekat - šta pacijent od toga dobija. Da ima veći stepen sigurnosti kad ulazi u zdravstvenu ustanovu, da će ga tamo dočekati profesionalnost i uhodan protokol pružanja zdravstvene ili preventivne usluge, a ne neko ko će očekivati da bude nagrađen mimo zakona", rekla je Đukić Dejanović.

Govoreći o mogućnosti ulaska privatnih lekara u zdravstvenu zaštitu, ona je rekla da su već pokrenuti mehanizmi i preporuke, dodajući da se "ljudima u privatnom sektoru moraju dati isti uslovi u pogledu stručnih zehteva, prostora, kadrovskih, opreme, a onda ih uključiti u sistem i dati im mogućnost da budu u konkurentskim odnosima sa državnim".

Đukić Dejanović je kazala da je formirana i radna grupa koja će se baviti izradom zakona o zaštiti pacijenata koji je jedan od antikorupcijskih zakona.

"S druge strane, mislim da svi tenderi zdravstvenih ustanova, a njih ima zaista jako mnogo, treba da budu transparentni i kroz pripremu tenderske dokumentacije, a ne da budu unapred sračunati na uslove koje će određena firma da ispuni, da ne budu, da tako kažem, montirani", navodi ministarka zdravlja.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage