Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 09. 2012.

Rebalansom ušteda oko milijardu evra

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu kao i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti propadanje države, saopteno je danas nakon sednice vlade.

Vlada je donela i odluku da se opšta stopa PDV-a od oktobra poveća sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa PDV-a od osam odsto.

Premijer Ivica Dačić istakao je da vlada namerava da zaštiti slojeve stanovništva koji su najviše pogođeni krizom, što znači da neće biti zamrzavanja plata i penzija, naveo je on.

Dačić je rekao da će ove mere doneti uštede od milijardu evra i podrazumevaju drastične rezove smanjenjem nepotrebnih troškova države, između ostalog i ukidanje raznih agencija, direkcija i fondova.

On je najavio da će se ovim merama zaustaviti krvarenje u državi i sprečiti njen bankrot, ali će se paralelno sa tim raditi i na strategiji i planu razvoja koji će omogućiti privredni rast i rast zaposlenosti.

Dačić je rekao da će akcize i porezi biti minimalno povećani, da neće biti optuštanja u javnom sektoru, ali da u narednih šest meseci plate i penzije neće rasti planiranim tokom, već u skladu sa realnim mogućnostima.

Odlučeno je da će plate u javnom sektoru i penzije moći da se povećaju dva odsto u oktobru i isto toliko u aprilu sledeće godine da bi se od oktobra 2013. njihovo usklađivanje nastavilo kako je predviđeno fiskalnim pravilima.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je merama predviđeno obaranje konsolidovanog budžetskog deficita sa sadašnjih 7,1 odsto na 6,7 odsto do kraja godine.

Dinkić je istakao da bi odlaganje fiskalne konsolidacije uvelo Srbiju za godinu-dve blizu grčkom scenariju.

Prema njegovim rečima, ovaj program za zaustavljanje krize, pored obaranja deficita, značiće i smanjenje brzine rasta javnog duga koji će po inerciji rasti i u narednom periodu da bi se zaustavio 2014. godine.

Mere predviđaju ukidanje 130 parafiskalnih nameta, koje će rasteretiti privredu Srbije, rekao je Dinkić.

Za mala i srednja preduzeća se od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada naplate robu, naveo je on.

On je istakao da je vlada odlučila da poveća akcize na cigarete kao i akcize na dizel gorivo, a porez na dividede i prihod od kamata povećan je sa 10 na 15 odsto.

Dinkić je rekao da je za više od pola miliona najugroženijih penzionera sa primanjima ispod 15.000 dinara vlada obezbedila posebnu pomoć od po 16.000 dinara godišnje, čija će prva rata biti isplaćena već tokom sledeće nedelje.

Ministar je najavio da će budžet za narednu godinu vlada usvojiti do kraja oktobra, a u skupštini će se naći u drugoj polovini novembra i dodao da će istovremeno sa budžetom za 2013. biti usvojeno i povećanje poreza na dobit sa 10 na 12 odsto.

"Kriza je jako duboka, nema velikog izbora, ili će kriza uništiti Srbiju ili će Srbija zaustaviti krizu", rekao je Dinkić i izrazio uverenje da će Srbija uspeti da se izbori sa krizom.

Dinkić je rekao da će privreda Srbije u ovoj godini imati pad BDP-a između 0,5 i jedan odsto.

Skupština o rebalansu do 15. septembra

 Skupština Srbije trebalo bi do 15. septembra da započne raspravu o predloženom rebalansu budžeta, rečeno je danas Tanjugu u Skupštini Srbije.
Vlada Srbije usvojila je danas predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu, kao i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti finansijski kolaps države, saopšteno je nakon sednice vlade.
Premijer Ivica Dačić je istakao da će ove mere doneti uštede od milijardu evra i podrazumevaju drastične rezove smanjenjem nepotrebnih troškova države, između ostalog i ukidanje raznih agencija, direkcija i fondova.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je merama predviđeno obaranje konsolidovanog budžetskog deficita sa sadašnjih 7,1 odsto na 6,7 odsto do kraja godine.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Pikeljić [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 16:36]

Što ne ukinuste plate onima koji ne rade.A to su bivši poslanici, koji to više nisu. Najmanje 200 bivših poslanika više nisu poslanici. Medjutim, oni, prema zakonu /koji je protiv ustavan/ koga su sami sebi doneli, imaju pravo na platu još narednih šest meseci po prestanku mandata, ili u prevodu do nove godine.Računica je jasna 200 poslanika po 150.000 dinara puta šest meseci je ni manje ni više nego blizu dva miliona dinara. Da ste tako uradili, danas bi bila isplaćena penzija, jer oni to koriste od maja meseca a praktično nerade od nove godine.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati