Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

OPREZ: o Čemu NAS SVE JOŠ LAŽU - DA LI ĆE NEKO OD NADLEŽNIH ODGOVARATI ZBOG PRIKRIVANJA OPASNE GROZNICE

10. 09. 2012.

Dva meseca ćutali da je virus u Srbiji

Zato? Jo 6. jula poslat je prvi uzorak na analizu, 12 dana kasnije potvrđeno je da ima obolelih od Zapadnog Nila, a onda se sve to krilo do 1. septembra, kada je Press objavio prvi tekst

Čim je u Srbiji potvrđen prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvo zdravlja trebalo je da upozore javnost, ističu sagovornici Pressa.

Pošto to nisu uradili, a posle svega što se dešava u vezi sa ovom bolešću i smrti nekoliko ljudi, svako normalan zapitaće se da li je ovo jedina stvar o kojoj se ćuti. Jer da nije Press 1. septembra otkrio tajnu čuvanu gotovo dva meseca, po svemu sudeći ni dan-danas ne bismo znali da i kod nas ima zaraženih komaraca.

Predsednik Udruženja „Pravo na zdravlje" Miroslav Petrović ocenjuje da javnost nije na vreme upozorena jer tema nije prijatna i povlači sa sobom niz preventivnih i drugih mera koje bi država trebalo da preduzme.

Svi beže od teme

- Da je trebalo da se ispriča o uspešnoj potrošnji novca iz donacija, tukli bi se za gostovanja na televiziji, a u ovom slučaju su svi ćutali. Pacijenti, osim prava na zdravlje, imaju i pravo na informisanost. Treba da znaju sve rizike i opasnosti po zdravlje, kako bi se sami zaštitili koliko mogu - ističe Petrović.

Još troje zaraženo u Hrvatskoj


U Hrvatskoj su još tri osobe, pored 65-godišnjaka koji se zarazio u Bačkoj, obolele od groznice Zapadnog Nila. Definitivna potvrda laboratorijskih nalaza je u toku, a radi se o pacijentima starim 48, 65 i 76 godina, koji imaju komplikacije infekcije.

Urednik portala Zdravoskop Zorica Marković slaže se da je apsurdno što stanovništvo nije upozoreno.

- Očigledno je da se čekala promena garniture u Ministarstvu zdravlja. Ali imali mi Vladu ili ne, postoje epidemiološke službe, a pre svega Institut „Batut", čiji je to posao, koje treba da skrenu pažnju stanovništvu - kaže Markovićeva.

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović, s druge strane, misli da se ćutalo jer su epidemiolozi ocenili da se radi o bolesti koja nije toliko agresivna:

- Taj virus ne napada mlade osobe, one imaju jak imunitet. Kao što smo i videli, umrle su osobe koje su starije od 50 godina i koje su imale neku hroničnu bolest. Ipak, ljudi u „Batutu", zaduženi za prevenciju zaraznih bolesti, trebalo je da obaveste javnost putem medija.

Takođe, pojedini lekari skrenuli su nam pažnju na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, čije odredbe navode na zaključak da neko na kraju mora da odgovara.

Odgovor „Batuta"

Tako u članu 46 jasno piše da će se kaznom od 200.000 do 500.000 dinara kazniti zdravstvena ustanova ili drugo pravno lice ako ne prijave oboljenje, odnosno smrt od zarazne bolesti, čak i ako ona nije navedena u članu 2 tog zakona, koji nabraja bolesti za koje ova obaveza važi, ali ne tretira nove bolesti koje se mogu pojaviti, a to je po sredi u slučaju groznice Zapadnog Nila.

U odeljenju za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta „Batut" tvrde da javnost nije informisana zbog toga što ovo oboljenje nema veliki epidemiološki značaj.

- Virus ZN cirkuliše u određenom žarištu, između rezervoara zaraze - ptica i prenosilaca virusa - komaraca, a čovek je slučajni domaćin sa kog se infekcija ne širi dalje. Zbog toga, kao i zbog činjenice da većina inficiranih ili nema simptome ili ima blagu kliničku sliku sa nespecifičnim simptomima, ovo oboljenje nema veliki epidemiološki značaj, niti epidemijski potencijal da bi se o tome informisala javnost - kažu u „Batutu" u kojem navode da je priprema za uvođenje nadzora nad ZN, u skladu sa međunarodnim propisima i uz podršku Ministarstva zdravlja, započeta još 2010. godine, kroz edukacije u koje su uključeni kako epidemiolozi tako i kliničari infektolozi, virusolozi, veterinari.

Iz Ministarstva zdravlja nismo dobili odgovore, jer je, kako nam je rečeno, ovo pitanje u nadležnosti „Batuta".

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (6)

ostavi komentar
maki [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 15:14]

ne daj Bože da se nama desi neka vanredna situacija, tipa velike pandemije, zemljotresa, ili tako nečega, mi smo kao država potpuno nepripremljeni.....

Odgovori
Vidi odgovore
Miki [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 13:35]

Ako nije patka, zasto odgovorna osoba za ovu informaciju ne da izjavu pod krivicnom odgovornoscu.

Odgovori
Vidi odgovore
Dzeki [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 08:48]

Jos od druga Tite nismo dobijali istinite informacije sto znaci da smo lazovska zemlja?!

Odgovori
Vidi odgovore
Orvel [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 08:37]

Izjava da virus ne napada mlade ljude , dovodi do sumnje da je zataskavanje u interesu drzave.Kako su zrtve stariji to ce imati posledicu sve manjeg broja penzionera, sve punijeg drzavnog budzeta i para za drpisanje politicke elite i administracije.Kako stvari stoje zaprasivanje ce biti ukinuto i za par godina budzet ce biti oporavljen.

Odgovori
Vidi odgovore
taxista [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 07:39]

Komunisticki manir nase vladajuce elite u ovakvim situacijama ne moze se nikako izbrisati; valjda je jak taj nasledni tj.genetski faktor!

Odgovori
Vidi odgovore
Zlopamtilo [neregistrovani]
 [10.09. 2012., 23:17]

Dva meseca? Dve godine se zna za boravak virusa u "rezervoarima"... Zavera cutanja kao za Cernobil

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage