Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 09. 2012.

Skupština o rebalansu možda sledeće sedmice

Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu trebalo bi da uđe u skuptinsku proceduru u toku sutranjeg dana, izjavio je ef poslanika URS Vladimir Ilić, koji početak rasprave o tom aktu očekuje do kraja naredne, ili početkom poslednje sedmice septembra.

"Očekujemo da Predlog rebalansa budžeta Vlada Srbije dostavi parlamentu u toku sutrašnjeg dana, a početak rasprave krajem naredne sedmice, ili početkom zadnje sedmice seprembra", rekao je Ilić Tanjugu.

Vlada Srbije usvojila je u ponedeljak predlog rebalansa budžeta, kao i paket zakona koji bi trebalo da uvedu red u javne finansije i spreče finansijski kolaps države.

S obzirom na skupštinsku proceduru, taj akt bi mogao da bude usvojen za tri do četiri dana od početka skupštinske rasprave.

Prema toj proceduri, pošto rebalans i prateći zakoni budu stigli u parlament poslanicima će biti ostavljeno određeno vreme da se pripreme, nakon čega treba i da počne rasprava, najpre u načelu.

Poslovnik o radu parlamenta predviđa da između okončanja načelne i početka rasprave u pojedinostima, odnosno o amandmanima, treba da prođe 24 sata.

Vremenska rasprava u pojedinostima zavisi od broja podnetih amandmana.

Poslanici bi trebalo, zajedno sa predlogom rebalansa, da razmatraju i prateće zakone, među kojima su predlozi izmena zakona o budžetskom sistemu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o finansiranju lokalne samouprave, o penzijsko- invalidskom osiguranju, o PDV, o akcizama, o porezu na dohodak građana...

Premijer Srbije Ivica Dačić je ocenio da će predložene mere doneti uštede od milijardu evra i one podrazumevaju drastične rezove smanjenjem nepotrebnih troškova države, između ostalog i ukidanje raznih agencija, direkcija i fondova.

Dačić je najavio da će se predlozenim merama zaustaviti "krvarenje u državi" i sprečiti bankrot, ali da će paralelno sa tim biti rađeno i na strategiji i planu razvoja koji će omogućiti privredni rast i rast zaposlenosti.

Rebalansom su predviđeni prihodi od 829,6 milijardi dinara, i rashodi od 1.033,2 milijarde, i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP.

Primena najavljenih mera štednje trebalo bi da omogući uštede od milijardu evra i smanjenje konsolidovanog budžetskog deficita sa sadašnjih 7,1 na 6,7 odsto do kraja godine, a značiće i smanjenje brzine rasta javnog duga.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je rekao je da se u odnosu na originalni budžet najviše povećavaju troškovi kamata - za 11 milijardi dinara.

Dinkić je istakao da će u rebalansu merama na prihodnoj strani budžeta biti ostvareno dodatnih 16,7 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage