Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 09. 2012.

Ekonomisti: Nikolić i Putin otvorili put za bolju ekonomsku saradnju

Razgovori predsednika Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina doprineće produbljivanju privredne saradnje dve zemlje, a izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju ojačaće ekonomsku i energetsku poziciju Srbije u Evropi, ocenili su danas analitičari u izjavama Tanjugu.

Ekonomista Zoran Popov očekuje da posle tih razgovora Rusiji kao velikoj zemlji neće biti preterano teško da pomogne Srbiji u komplikovanoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi, a koja za posledicu može da ima strahovito opadanje životnog standarda stanovništva.

Pomoć Rusije, prema njegovim rečima, doprineće da se stanje u zemlji popravi, a na nama je da uradimo što je moguće više sa tim novcem, rakao je Popov.

On je podsetio da je naša zemlja i do sada imala bescarinski aranžman sa Rusijom, ali ga nije dovoljno koristila i izrazio očekivanje da ćemo u novim uslovima "biti nešto pametniji." Govoreći o gasovodu "Južni tok", Popov je rekao da će na taj način biti obezbeđeno nesmetano snabdevanje Srbije gasom, a to će za posledicu imati ekonomski jaču zemlju koja će lakše moći da se odupre svim vrstama pritisaka u domenu ekonomije.

Prema njegovom mišljenju, obezbeđivanjem nesmetanog toka gasa, Srbija će biti u mogućnosti da se odupre raznoraznim uslovima koji se pred nju stavljaju, bilo da su u pitanju zahtevi EU ili uslovi MMF-a.

On smatra da ako je zapadna Evropa privhatila gasovode kao "dar božiji" onda su oni i za Srbiju dvostruko važniji.

Profesor ekonomije Ljubomir Madžar ocenio da je razumna sve veća orijentisanost Srbije ka Rusiji i istoku, zbog povećanja ekonomske saradnje sa tim zemljama, "ali to ne znači da nas Zapad ne interesuje".

"Interesuje nas i zapad i istok i ići ćemo tamo gde možemo da ostvarimo naše interese," kazao je Madžar, istakavši da Srbija nije u situaciji da može da bira partnere, već treba da ih traži na sve strane.

Madžar je ukazao da su prednosti ruskog tržišta za srpske kompanije te što je ono manje zahtevno od tržišta zapadne Evrope i drugih razvijenih zemalja.

"Srpske kompanije lakše mogu da se probiju na rusko tržište, jer ne možemo preko noći ponuditi najsavremenije tehnološke i vrhunski kvalitetne proizvode," zaključio je Madžar.

Govoreći o energetskoj saradnji sa Srbije i Rusije, generalni sekretar Udruženja za gas Vojislav Vuletić rekao je za Tanjug da sada, kada je premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio nacrt sporazuma o dugoročnim isporukama gasa Srbiji od pet milijardi kubika godišnje i kada magistralni gasovod "Južni tok" prođe sredinom naše zemlje u dužini od oko 411 kilometara, to znači da je Srbija osigurala energetsku bezbednost u 21. veku.

Sve to će omogućiti povoljno snabdevanje Srbije tim energentom budućnosti, istakao je Vuletić i dodao da očekuje da će Srbija za dve do tri godine moći da dobija jeftiniji gas iz Rusije, kada počne da se eksploatiše gasovod "Južni tok", jer veliki tranzitni deo tog gasovoda treba da prođe kroz našu zemlju, što će poboljšati našu poziciju u pregovorima za nižu cenu tog energetnta.

Tada će Srbija moći, kao jedan od važnih pregovarača, da ugovara povoljniju cenu gasa sa ruskim "Gaspromom", jer će naša zemlja biti vazan tranziter gasa "Južnim tokom" za druge zapadno evropske zemlje, precizirao je Vuletić.

On je ukazao da su i druge evropke zemlje, kao što je Nemačka, direktno povezane sa ruskim izvorima gasa putem "Severnog toka', što joj donosi povoljniju cenu gasa i sigurno snabdevanje.

Kada je reč o realizaciji "Južnog toka" sve se odvija onako kao što je obećano i planirano, rekao je Vuletić i ponovio da će radovi na izgradnji tog gasovoda kroz Srbiju početi u decembru i da će biti završeni u predviđenom roku do 2015. godine.

Srbija će zahvaljujući većim količinama gasa iz Rusije biti u mogućnosti da gradi kogenerativne gasne elektrane iz kojih bi se dobijala struja i toplotna energija, što će smanjiti zavisnost od uvoza struje, rekao je Vuletić.

Rusija i u naftnom sektoru kroz investiranje i preuzimanje NIS-a od "Gaspromnjefta" uspešno realizuje sve što je bilo planirano, modernizacija rafinerije u Pančevu, koja će proizvoditi naftne derivate evro pet kvaliteta, je pri kraju i u decembru treba da bude puštena u rad, a modernizuju se i benzinske stanice NIS-a, podsetio je stručnjak za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

Modernizacija pančevačke rafinerije omogućiće izvoz naftnih derivata, što će doprineti smanjenju zavisnosti od uvoza energenata i jačanju enrgetske sigurnosti Srbije, ukazao je Savić za Tanjug i podsetio da je NIS od kako ga ruski partner postao većinski vlasnik, pokrenuo novi ciklus istraživanja nafte i gasa u Srbiji i regionu.

Na modernizaciji rafinerije je zaposlen veliki broj domaćih radnika iz elektromašinogradnje, a velika sredstava se ulažu u zaštitu životne sredine, dodao je Savić.

Ekonomista Mlađan Kovačević je ocenio ranije u izjavi Tanjugu da bi srpsko-ruska trgovinska razmena mogla biti udvostručena za nekoliko godina, a ruske investicije povećane u srpsku infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu i turizam.

"Rusija ima sve više interesa da ulaže u Srbiju, u koju je nedavno došla i 'Sber banka' koja može da pospeši te investicije," ocenio je Kovačević.

Po ovom ekonomisti, ruski partneri bi imali interes da ulažu u otvaranje postrojenja za preradu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, a ne da samo da kupuju sirovo voće i povrće iz Srbije, a mi možemo mnogo više da izvozimo u Rusiju, ali to zavisi od nas i od naše bolje organizovanosti da bi podmirili potrebe tog velikog tržišta.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (8)

ostavi komentar
kokanovic [neregistrovani]
 [26.10. 2012., 12:53]

Baš me rasplakaste, polako, polako.....

Odgovori
Vidi odgovore
mica [neregistrovani]
 [12.09. 2012., 22:45]

Konacno imamo predsednika koji se zaista zalaze za svoju zemlju!!!

Odgovori
Vidi odgovore
Nenad [neregistrovani]
 [12.09. 2012., 16:44]

Ovo je bas lepo sto su njih dvojica otvorili novi put ekonomske saradnje izmedju Rusije i Srbije.

Odgovori
Vidi odgovore
Predrag [neregistrovani]
 [12.09. 2012., 16:41]

Predsednik Nikolic i Putin nisu samo otvorili put za bolju ekonomsku saradnju vec i za energetsku i trgvinsku.

Odgovori
Vidi odgovore
Nikolina [neregistrovani]
 [12.09. 2012., 16:39]

Dragi mi je da su predsednik Nikolic i Putin otvorili put za bolju ekonomsku saradnju nase dve drzave.

Odgovori
Vidi odgovore
Alexandra [neregistrovani]
 [12.09. 2012., 16:38]

Ja isto kako i svi predhodni komentatori nisam ni sumljao u to da ce predsednik Nikolic i nova vlada doprineti poboljsanju ekonomije.

Odgovori
Vidi odgovore
Sunčica [neregistrovani]
 [12.09. 2012., 16:08]

Nisam ni sumnjala u našeg Predsednika Tomu! Sad neka gledaju neverne Tome!

Odgovori
Vidi odgovore
Kiki [neregistrovani]
 [12.09. 2012., 16:02]

Upravo tako! Nisam ni sumnjala da će Predsednik Nikolić i nova vlast doprineti poboljšanju ekonomije. Drago mi je da sad svi to vide!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati