Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 09. 2012.

Bisić: Zaposleni u agencijama neće biti otpušteni

Predstavnici Ministarstva finansija izjavili su danas da jo nije doneta konačna odluka koja će od državnih agencija, fondova i sličnih institucija biti ukinuta, a koje će nastaviti sa radom i dodali da ljudi koji su u njima radili neće biti otputeni.

Savetnik za poreski sistem u Minstarstvu finansija Milica Bisić izjavila je da ideja nije da se sa ukidanjem agencija istovremno ukinu i radna mesta, jer će određeni deo njihovih poslova morati i dalje da se obavlja.

Prema njenim rečima, glavne uštede biće ostvarene tako što će zaposlenima u tim agencijama plate biti smanjene kada budu raspoređeni u druge državne institucije.

Bisić je objasnila da su agencije do sada uglavnom mogle da samostalno definišu visinu zarada svojih zaposlenih, tako da su njihove plate bile za 20 do 30 odsto veće u odnosu na zarade zaposlenih na sličnim radnim mestima u drugim državnim institucijama.

Državni sekretar u ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić podsetio je da je vlada utvrdila Predlog zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u realnom sektoru koja ne može biti veća od 162.740 dinara bez poreza i doprinosa i minulog rada.

Senić je naveo da cilj te odluke nije samo da se smanje najviše plate u državnim isntitucijama već da se kompletan sistem zarada međudržavnim institucijama uredi i izjednači.

On je naveo da se taj zakon odnosi na javne agencije i organizacije na koje se primenjuje Zakon o javnim agencijama, zatim javna preduzeća čiji je osnivač republika, pokraina ili lokalne samouprave, kao i pravna lica u kojima država ima više od 50 odsto kapitala.

Bisić: Očekuje se ušteda od 20 milijardi dinara

Očekuje se da će rezultat velike konsolidacije javnih finansija biti ušteda od 20 milijardi dinara u 2013. godini, izjavila je danas savetnica za poreski sistem u Ministarstvu finansija i privrede Milica Bisić.
Komentarišući paket mera za stabilizaciju javnih finansija koji je Vlada Srbije usvojila u ponedeljak, Bisić je objasnila da se ta ušteda ne odnosi na prihodne mere koje obuhvataju povećanje poreza, poreskih stopa, drugačiju organizaciju i primenu različitih mera.
Po tom osnovu se do kraja godine očekuje povećanje prihoda u iznosu od 16,7 milijardi dinara, a u narednoj godini 56,4 milijarde dinara, nezavisno od pomenutih ušteda, precizirala je ona na konferenciji za novinare u vladi Srbije .
"Kada se preračunaju gubici od ukidanja parafiskalnih nameta na lokalnom i centralnom nivou i uporede sa dobicima koji će nastati uključivanjem sopstvenih prihoda u budžetske biće ostvaren dodatni priliv u budžet od najmanje 10 milijardi dinara", dodala je Bisić.
Na pitanje novinara da li su troškovi na rashodnoj strani mogli biti manji, na primer kada je reč o subvencijama privredi i poljoprivredi, Bisić je objasnila da su na naplatu stigle ranije obaveze, među kojima i prema "Fijatu", kao i da su zbog nezapamćene suše morala da budu obezbeđena dodatna sredstva za pomoć poljoprivrednicima.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić rekao je da će ukidanjem sopstvenih prihoda budžetskih korisnika biti ostvareni dodatni prihodi od ukupno 40 milijardi dinara, od čega će biti odbijeno 20 milijardi dinara koje će oni dobijati na ime troškova iz budžeta.
Suština izmene Zakona o budžetskom sistemu jeste objedinjavanje svih prihoda u budžet i ukidanje sopstvenih prihoda, kao kategorije, pa tako sopstveni prihodi ministarstava, organa, agencija više neće postojati.
Bisić je kao primer navela da će prenošenje prihoda Fonda za zaštitu životne sredine u centralni budžet doneti sredstva od četiri milijarde dinara.

Prema negovim rečima, zakon se ne odnosi na zaposlene u NBS, Agenciji za kontrolu letenja, Agenciji za borbu protiv korupcije, Državnu revizorskoj instituciji i Fiskalnom savetu.

Senić je naveo da će efekat ušteda od ograničavanja maksimalnih zarada biti utvrđen tek po primeni tog zakona i da će razlika između planiranih zarada i zarada koje će biti isplaćivane po tom novom zakonu ići u budžet.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati