Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 09. 2012.

Ljajić: Trgovina organima na Kosovu mora dobiti epilog

ef Nacionalnog saveta za saradnju sa hakim tribunalom Rasim Ljajić poručio je danas da se mora animirati čitava međunarodna javnost, političke i pravosudne institucije kako bi trgovina organima na Kosovu konačno dobila epilog

"Ne smemo da žmurimo pred svedočenjem zaštićenog svedoka koji je neposredno učestvovao u uzimanju organa srpskih zarobljenika sa Kosova. To će biti jedna od tema razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom koji dolazi početkom oktobra u Beograd", kazao je Ljajić Tanjugu. Prema njegovim rečima Srbija ne prejudicira ništa, već govori o vrlo ozbiljnim indicijama i, kako je dodao, "traži da se te indicije do kraja provere, ispitaju i da se dobije konačan epilog za ono što se dešavalo na Kosovu i u Albaniji".

 
Ljajić je napomenuo da je svestan da to neće biti lak posao jer su i istražitelji Tribunala bili do sada suočeni sa preprekama i otvorenim opstrukcijama u pokušaju da istraže sve radnje i da se rasvetli istina o trgovini organima na Kosovu. "To je bila prepreka najpre formalne prirode u smislu da Albanija ne spada u zemlje u kojima Tribunal ima direktnu nadleznost da obavi istrage. Pokušali smo i bilateralno, ali su predstavnici našeg Tužilaštva za ratne zločine bili suočeni sa nespremnošću albanskih kolega da u tome uzmu učešće", rekao je Ljajić.
 
On je ukazao da je veoma teško govoriti o krajnjem ishodu ovog slučaja jer pojedinim zemljama i uticajnim međunarodnim krugovima nije u interesu da se slučaj trgovine organima na Kosovu i u Albaniji rasvetli. "Time bi se promenio stereotip o dešavanjima na Kosovu, jer do sada ste imali dobre momke koji su bili žrtve zločina i loše koji su činili zločine. Ovo sve menja i pokazuje da situacija nije tako crno- bela. 
 
Pojedincima koji su podržavali sve što se dešavalo na Kosovu nije u interesu da se čittava stvar dovede do kraja", kazao je Ljajić. On je istakao da Srbija traži sveobuhvatnu, celovitu, profesionalnu istragu koja bi dovela do konačnog pravnog epiloga i da se konačno vidi puna istina.
 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage