Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 09. 2012.

Fiskalni savet: Reblans budžeta nije odgovarajući

Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da je prvi korak fiskalne konsolidacije napravljen u pogrenom smeru i da reblas budžeta za 2012. uvećava deficit, umesto da ga smanjuje.

"Prvi odgovor Vlade na alarmantno stanje u javnim finansijama, odnosno rebalans budžeta je neodgovarajući, mada su strukturne mere koje se odnose na poresku politiku i umanjenje rasta penzija i zarada u osnovi dobre", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je kazao da predviđeni rebalans bužeta za 2012. nije adekvatan odgovor na izazov u javnim finansijama zato što donosi dodatno povećanje deficita, umesto njegovog smanjenja.

To je posledica velikog povećanja rashoda kao što su 13. penzija, subvencije i drugo, koji prevazilaze uštede koje će se ostvariti smanjenjem penzija i zarada i povećanjem poreza, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, dalje povećanje rashoda je loše i neodrživo, jer dodatno povećava visok fiskalni deficit i javni dug i to šalje lošu poruku investitorima, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj uniji.

"Stanje u javnim finansijama je alarmantno iz zahteva odlučne mere fiskalne politike, i prve mesece 2012. godine obeležili su gotovo nekontrolisan rast fiskalnog deficita javnog duga pa je mogućenost izbijanja dužničke krize postala vrlo verovatna", rekao je Petrović.

On je rekao da je vlada najavila smanjenje deficita u 2013. za milijardu evra ili na četiri odsto BDP, ali je, kako je istakao, Fisklani savet procenio da stvarno nameravano smanjenje deficita u narednoj godini manje za oko 300 miliona, odnosno između 650 i 700 miliona evra.

Predsednik fiskalnog saveta je rekao da lošu ocenu donekle ublažava što su za smanjenje deficita donete vazne strukturne mere, koje se odnose na uređenje poreza i kontrolu plata u javnom sektoru i penzija.

Precizirao je da je u predloženim merama Vlade Srbije pozotivno što su postavljena dva, od tri, stuba snažne fiskalne konsolidacije, odnosno poreska reforma i kontrola plata i penzija, ali je istakao da je neophodno postaviti i treći stub - reformu javnih prihoda.

Reforme javnih rashoda za sada nema ni u naznakama, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, rebalansom je predviđeno povećanje prihoda od preko 20 milijardi dinara, ali istovremeno predviđeno je dodatno povećanje rashoda za preko 25 milijardi dinara.

Fiskalni savet procenjuje da bi konsolidovani deficit države bez novih mera vlade do kraja godine mogao da iznosi oko 216 milijardi dinara ili 6,5 odsto BDP.

Prema rečima predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, deficit republičkog budžeta u 2012. godini bi bez novih mera vlade iznosio 197 milijardi dinara, a sa rebalansom će porasti na 203 milijarde dinara. Podsetio je da je budžetom za ovu godinu bio planiran deficit od 140 milijardi dinara, koji je bio dogovren sa MMF.

Trenutni nivo javnog duga Srbije je 56,5 odsto BDP, a do kraja godine on će dostići, a možda čak i prestići nivo od 60 odsto BDP, kazao je Petrović.

Za finansiranje deficita i otplaćivanje glavnice javnog duga do kraja godine potrebno je obezbediti oko 1,7 milijardi evra, a u 2013. dodatnih četiri do pet milijardi evra, što će kako ocenjuje Fiskalni savet, predstavljati ozbiljan izazov.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da se to telo slaže sa ijzavama zvaničnika Vlade Srbije da je "potrebno zaustaviti rast javnog duga i izbeći 'grčki scenario'", ali je ocenio da je zaustavljanje rasta javnog duga moguće najranije u 2014. godini.

Prema projekciji Fiskalnog saveta, kako je rekao, javni dug je u narednoj godini potrebno smanjiti 62,6 odsto BDP , a u 2014. na 62,5 odsto, u 2015. na 60,5 odsto, a u 2016. na 57,2 odsto BDP.

U naredne četiri godine, istakao je Petrović, fiskalni deficit treba smanjiti na 3,5 odsto u 2013. godini, na 1,9 odsto u 2014, na jedan odsto u 2015, da bi u 2016. godini bio na nuli.

Izvor: Beta

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
dr [neregistrovani]
 [13.09. 2012., 16:02]

Tako je to kad Dinkic vodi finansije. Uvek je suprotno od onoga sto treba da bude i sto se nama govori. On je tu samo da nas odvuce u popuni sunovrat, a da sebe zadovolji. Jadna je drzava koja njega ima, i ne moze da ga se otrese.

Odgovori
Vidi odgovore
Sinisa [neregistrovani]
 [13.09. 2012., 14:09]

Ako je neko ekonomski anlitičar koji izrađuje dokumenta u kojima savjetuje Vladu o stanju ekonomije i strategiji za prevazilaženja problema onda bi on morao da se pri iznošenju činjenica pozove na statistička dokumenta gdje stoje ti podaci i činjenice. Nigdje nisam vidio dukument koji pravi presjek obaveza Republike Srbije prema inostranim poveriocima bankama i fondovima od 2012 do recimo 2030 godine po kvartalima. Ovaj ekspert kaže da u 2013 Republika Srbija treba da plati bankama 4 do 5 milijardi eura. Nije iznio tačan podatak što je odveć čudno za ekonomiste koji se služe tačnim brojkama koje u novije vrijeme imaju i tri decimale.Kad građanin uzme kredit u otplati duga tačno stoji koliko kojeg mjeseca treba da plati i svaki kredit pa i onaj koji uzima Vladapored ugovora o kreditu ima i plan otplate. Ekonomski analitičar mistifikuje stvarnost i krije kolike su obaveze Republike 2013, 2014, 2015 godine. Ključno je pitanje da li to radi da se građani nebi preterano sjekirali ili to radi da bi nacionalni resursi, Telekomunikacije, Energetika, Putna infrastruktura, Zdravstvo postale privatno vlasništvo. Drugo ako se dotični bavi reformom ekonomije već dvadeset godina zašto je danas ovakvo stanje. Da li postoji lična odgovornost profesora. Stvari su uvijek jednostavne, zato kad ih neko čini nerazumljivim ili ne poznaje materiju ili radi za honorar, dodatni honorar.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati