Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 09. 2012.

Poskupljenje mesa nije rešenje već obnova stočnog fonda

Novo poskupljenje mesa koje se najavljuje nije reenje, jer će potroači sve manje kupovati tu važnu životnu namirnicu, dok proizvođačima i trgovcima nije u interesu da meso drže u vitrinama, izjavio je danas za Tanjug savetnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović.

Prema njegovim rečima, rešenje za stabilnu cenu mesa u Srbiji treba tražiti u donošenju dugoročne strategije razvoja stočarstva i obnovi stočnog fonda koji će ove godine biti manji i do šest procenata.

Budimović je napomenuo da je u protekla tri meseca meso poskupelo, dok je cena "žive vage" stoke ostala nepromenjena i da se kreće oko 210 dinara po kilogramu za tovljenike, a za goveda i junad oko 2,15 evra, istakavši da treba utvrditi koji sve faktori i u kom procentu utiču na cenu mesa.

"Treba videti ko, koliko i kako formira cenu mesa", rekao je on podsetivši da su u trgovinama vrlo različite cene tako da se kilogram svinjskog buta negde može pazariti za 550 dinara, a negde za 650. Kako je ukazao, cene svinjetine i junetine gotovo su izjednačene zbog suše i pada stočnog fonda.

Budimović je napomenuo da potrošači u Srbiji za bezmalo 50 odsto troše manje mesa nego razvijene zemlje Evropske unije. Godišnja potrošnja kod nas je između 42 do 46 kilograma po stanovniku, a u EU 75 do 80 kilograma.

On je ukazao da je u porastu potrošnja pilećeg mesa koje trošimo do 16 kilograma godišnje po stanovniku, kao i drugih jeftinijih vrsta dok se vrlo malo kupuje biftek, ramstek, ali i but.

Kako je Budimović objasnio, potrošnja svinjetine godišnje iznosi 15 kilograma po stanovniku, junetine do osam kilograma, ovčetine do četiri kilograma.

Ipak, proizvođači i prerađivači mesa tvrde da je poskupljenje te životne namirnice neminovnost.

Vlasnik industrije mesa "Matijević" Petar Matijević rekao je juče za Tanjug da je povećanje cene mesa neizbežno zbog porasta cene "žive vage" stoke i da će cena kilograma svinjskog buta biti 750 dinara.

"Povećanje cene buta na nivo od 750 dinara za posledicu će imati i povećanje cene mesnih prerađevina od minimalno 30 odsto", rekao je Matijević, dodajući da ne zna kako će ekonomski proći mesna industrija obzirom da je kupovna moć ljudi na izuzetno niskom nivou.

"Zaista ne znam ko će i kako da kupuje meso po tim cenama, ali mi moramo podići cene da bi uopšte mogli ekonomski da opstanemo", objasnio je.

Matijević je kazao da su pojedine mesare već istakle novu cenu mesa i da će u narednih tri do četiri dana sve prodavnice mesa učiniti isto.

"Cena stočne hrane je skočila kao nikada do sada. Suša je učinila da soja i kukuruz, ali i ostala stočna hraniva, dostignu vrtoglavu visoku cenu", kazao je Matijević, koji tvrdi da kilogram žive vage svinja sada košta 250 dinara.

Trgovačka marža svežeg mesa kao osnovne životne namirnice ograničena je prošle godine na deset procenata i ta uredba važi do kraja 2012. Prethodna vlada Srbije uredbom je krajem prošle godine ograničila maržu na osnovne životne namirnice - pšenicno brašno tipa 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno kravlje mleko, jogurt, kristal šećer, sveže svinjsko, govede i kokošje meso i slatkovodnu ribu.

Ta uredba je 30. juna produžena na šest meseci ali cene osnovnih životnih namirnica stalo rastu, što trgovci objašnjavaju novim cenovnicima od dobavljača a ovi sušom, poskupljenjem sirovina i nestabilnim kursom dinara.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati