Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DA LI bi OVO bila PLJAČKA VEKA

16. 09. 2012.

Srbija plaća 70 miliona evra iznad cene

Na brzinu - Kako Press saznaje, gradnja 40,36 kilometara puta ne samo da je ugovarana bez tendera već i bez prethodno spremljene projektne dokumentacije

 

Autoput Ljig-Preljina, dužine 40,36 kilometara, koštaće Srbiju 308 miliona evra, iako je realna cena oko 70 miliona evra manja. Kako Press saznaje, to je posledica činjenice da je izgradnja autoputa, koja se finansira iz azerbejdžanskog kredita, ugovorena bez prethodno spremljene projektne dokumentacije i tendera.
 
Na to je nedavno upozorio ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, a sa njim se slažu i domaći putari. Svi oni pitaju se zašto je bivša vlada sklopila tako nepovoljan aranžman.
 
Odbili da odgovore
 
Ministar građevine Velimir Ilić tvrdi da put Ljig-Preljina treba da košta oko šest umesto 7,7 miliona evra po kilometru. Plus, pošto se put gradi iz kredita Azerbejdžana, bio je uslovljen time da posao radi njihova firma, a Srbija će narednih 15 godina morati toj državi da vraća pozajmljenih 308 miliona evra s kamatom od četiri odsto.
 
Čude se i stručnjaci u Aziji
Portal Eurasianet.org objavio je nedavno da je azerbejdžanska pozajmica Srbiji druga po veličini, posle Gruzije, koju je ta zemlja ikada odobrila. Međutim, analitičarima nije baš najjasnije zbog čega je ta država dala tako veliku pozajmicu Srbiji a da njihovi zvaničnici to nisu objasnili javnosti.
- Problem je što je proces veoma netransparentan i nije jasno kako je vlada kalkulisala rizik i sposobnost Srbije da otplati kredit - rekao je Togrul Juvarli, ekonomista iz Bakua.
 
Azerbejdžanska kompanija „Az vir" već je krenula u posao.
- Cena je znatno veća u odnosu na cene koje dobijamo za druge deonice po Srbiji. Na primer, jedna kineska kompanija ponudila je da gradi sličnu deonicu, od Obrenovca prema Ljigu, za šest miliona evra po kilometru.
 
Napravićemo analizu cena na ovom putu, ali mislim da je umesto 7,7 miliona evra realna cena upravo šest miliona evra po kilometru - kaže ministar Ilić.
Kako je Press uspeo da sazna, pre potpisivanja ugovora nije postojala nikakva projektna dokumentacija, pa se nije znalo ni koji će materijali i mašine biti potrebni. Može se čuti i da „Az vir" tek ovih dana skuplja projekte za gradnju puta.
 
Ilić kaže da ne zna zbog čega je ugovor potpisan na taj način i bez planova, ali da će morati da se nađe jeftinije rešenje.
 
- Uradićemo neko pretprojektovanje deonica kako bi cena bila niža za oko 60 miliona evra. Nažalost, taj kredit je potpisan i svi ugovori će morati da budu izvršeni - objasnio je on.
 
Press je pokušao da od nadležnih dobije odgovor zašto je ugovorena tako visoka cena, ali bezuspešno. Obratili smo se ministru saobraćaja Milutinu Mrkonjiću, koji je u vreme potpisivanja kredita bio resorni ministar, ali su naša pitanja prosleđena „Koridorima Srbije". A u toj firmi su nam rekli da oni nisu dogovarali cene jer se radi o međudržavnom ugovoru, koji oni nisu ni mogli da sklope.
 
U azerbejdžanskoj firmi „Az vir" odmah su nam objasnili da ne odgovaraju na novinarska pitanja.
 
Sekretar za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić izjavio je za naš list da je sumnjivo to što je ceo posao dogovoren bez projektne dokumentacije.
- Kada se ugovaraju takve deonice, glavni projekat, predmer i predračun moraju biti kompletno gotovi. Prema iskustvu, cena ne sme da odstupa više od 10 odsto od tog predračuna. Ugovaranje „đuture" jako je skupo, a sigurno je da 7,7 miliona evra nije realna, već previsoka cena. To je sve mogla da izvede i naša operativa, tako da ostaje nejasno zbog čega smo ušli u tu priču - kaže Rodić.
 
Preplaćeno
Realna cena je šest miliona evra po kilometru, a nikako 7,7
Velimir Ilić, ministar građevine i urbanizma
 
Procedura
Kada se ugovaraju takve deonice, glavni projekat, predmer i predračun moraju biti kompletno gotovi
Goran Rodić, PKS
 
Ponuda
Azerbejdžanci od domaćih podizvođača traže da rade 30 odsto ispod cene
Milan Bojović, „Putevi Užice"
 
Potcenjuju domaće
Sa Azerbejdžancima je dogovoreno i da 49 odsto radova obave domaće firme. Direktor „Puteva Užice" Milan Bojović, međutim, tvrdi da je „Az vir" našim „Koridorima Srbije" trebalo da predloži spisak domaćih građevinaca, ali da to još nije završeno.
 
- Zbog toga „Az vir" još nije dobio avans od nekih 38 miliona evra, jer pre toga mora da potpiše ugovore sa domaćim firmama. A znam da oni od naših izvođača traže da rade po cenama 30 odsto nižim od realnih, što je neprihvatljivo za velike firme koje plaćaju sve obaveze prema državi. Ako nešto vredi milion evra, oni od domaćih firmi traže da rade za 700.000. Ja nisam hteo da spuštam cenu više od 20 odsto, zbog toga i ne radimo na toj deonici - objasnio je Bojović.
 
On kaže da Azerbejdžanci zbog toga za podizvođače uzimaju uglavnom manje građevinske firme iz Srbije, koje su spremne da prihvate sve uslove samo da dobiju posao.
 
- Ja neću tako da radim jer je to bezobrazluk. „Az vir" nije dobio taj posao na tenderu već direktno, i umesto da imaju zaradu od 10 odsto, oni traže 30 odsto. A kredit ćemo svi mi morati da otplaćujemo Azerbejdžanu - kaže Bojović.
Deonica Ljig - Preljina
Ukupna dužina: 40,36 km
Izvođač: „Az vir"
Vrednost radova: 308 miliona evra
Dužina po deonicama:
Ljig - Boljkovci 10,72 km
Boljkovci-Takovo 12,57 km
Takovo-Preljina 17,07 km
Tuneli:
Sa dva otvora kod Golupca - 125 metara
Sa dva otvora kod Velikog Kika - 200 m
Sa dve zasebne tunelske cevi 
kod Savinca - 270 metara
Sa dve zasebne tunelske cevi 
kod Šarana - 885 metara
Sa dve zasebne tunelske cevi 
kod Brđana - 445 metara
Ostalo:
78 konstrukcija mostova i nadvožnjaka
40 regulacija vodotokova, 
sa delimičnim izmeštanjem korita reka
28 zaštitnih zidova od buke - 7,3 km

Izvor: Press

Tagovi

Komentari (35)

ostavi komentar
Anastasija [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 14:34]

E pa nekada su mogli daa nas ucenjuju sa tim da moramo da damo vise neggo sto radovi vrede ali sad to vise nije slucaj.

Odgovori
Vidi odgovore
Nenad [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 14:32]

To je moyda nekada bilo da placamo preko cene ali se to sad promenilo jer imamo politicara koji se bori protiv takve vrste korupcije a to je Vucic.

Odgovori
Vidi odgovore
CipiRipi [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 13:41]

Proveo sam ceo radni vek u tunelogradnji po Evropi i otišao u penziju. Prvi put sam se sreo sa terminom "tunel sa dva otvora" Zahvalan sam bilo kome pa i autoru ovog teksta ako nezna rečima da objasni bar da da kakvu sliku ili skicu, crtež. Kako mu izgleda tunel sa jednim ili tri otvora?

Odgovori
Vidi odgovore
zoki [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 13:34]

Pa sta ceka tuzilastvo.Sve je vrlo jasno.Pa ko moze da se pogadja djuture,bez valjane dokumentacije osim ministra Mrke.Ajmo sada Vucicu.

Odgovori
Vidi odgovore
laguna98 [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 12:55]

Javna je tajna da su svi tenderi u Srbiji namesteni, od najsitnijih do ovakvih krupnijih. Tenderi su idealan nacin da se pokrade drzava. Sad mozemo samo da mozgamo sta je prethodna vlast uradila sa viskom novca. Evo jos posla za Vucica. Afera "Tenderi u Srbiji".

Odgovori
Vidi odgovore
mis [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 11:41]

Jos tri Vucica nam je potrebno !!!

Odgovori
Vidi odgovore
jelka [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 11:38]

U cijem dzepu su tih 70 milona evra ?

Odgovori
Vidi odgovore
Mirjana [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:47]

Neverujem bas da ce do toga doci i da cemo mi morati da platimo 70 miliona iznad cene.

Odgovori
Vidi odgovore
Teodora [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:42]

Ja mislim da mi sad necemo morati da platimo bas toliko iznad iznad cene a i verujem da cemo samo platiti samo vrednost tih radova.

Odgovori
Vidi odgovore
Nikolina [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:40]

To bi mozda morali platiti da je ostala ona ista garnitura na vlasti jer njih nije bilo briga za kriminal i korupciju ali sad sa Vucicem neverujem da cemo morati bas toliko da platimo.

Odgovori
Vidi odgovore
Alexandra [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:36]

Koliko mi vidimo da mi mozda necemo morati da platimo tih 70 miliona vise jer je Vucic krenuo da se obracunava sa tim kriminalom i korupcoijom u politici.

Odgovori
Vidi odgovore
Domino devojka [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:31]

Videcemo koliko cemo platiti jer je Vucic krenuo u akciju kriminala i korupcije.

Odgovori
Vidi odgovore
Bundzija [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:30]

Nije prethodna vlast samo tolerisala korupciju, nego je u potpunosti u njoj ucestvovala. Samo detaljnom analizom i pretresom će se saznati sve mahinacije i malverzacije prošle vlasti i nadam se da će Vučić sa svojim timom u tome istrajati.

Odgovori
Vidi odgovore
Krupije [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:22]

Verujem da će istraga pokazati koliko su se obogatili oni koji su čitavu deceniju bili u samom vrhu vlasti.

Odgovori
Vidi odgovore
Derancina [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:19]

Sve mora biti istraženo i svi koji su krali pare moraju u zatvor. Nema podele na male i velike lopove, svi će pred ruku pravde. Ali je ipak najvažnije da se otkriju organizatori sistemskog pljačkanja države.

Odgovori
Vidi odgovore
Buntovnik [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:17]

Eeee za koga sam ja glasao prethodnih godina. Dobro mi je tako mi i treba.

Odgovori
Vidi odgovore
darko [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 10:05]

he he. ode nas ministar u posetu italijanskom.ovaj ga primi u ogromnu vilu,ispred ferari parkiran,u olimpijskom bazenu pored vile party sa golisavim lepoticama.pita ovaj nas kolegu odakle mu sve to?ovaj ga odvede do prozora vile,pokaze na autoput pun automobila,i kaze vidis onaj autoput tamo?vidim,kaze nas.trebao je biti sirok 8 metara po projektu,sirok je 7,98. na ta dva cm sam ja ovo sve napravio.uzvraca posetu italijan.ovaj nas ima dvorac,ergelu konja,bugati vejron,akva park.u cudu ga pita gost,dobro,ovako siromasna zemlja,kako?odvede nas njega do prozora,i pita,vidis onaj autoput tamo?koji autoput,ne vidim kaze italijan. e o tome ti pricam.

Odgovori
Vidi odgovore
Бобан Милетић Бапси [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 09:42]

Дошао сам до закључка да су лопови из СПС-а мала деца , мале маце , мајке терезе , робин худови , велики алтруисти ... да не кажем свеци ( ипак би то било БОГОХУЉЕЊЕ ) у односу на битанге из ДС-а !!! ЕВИДЕНТНО !!! ДЕФИНИТИВНО !!!

Odgovori
Vidi odgovore
Dr Dra [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 09:16]

To je ta njihova demokratija na delu..Moto-iz džepova građana za nas! Strašno!

Odgovori
Vidi odgovore
babangida [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 08:57]

..nikad nije bez osmeha bio
sad mu pogled ljut, ljut i zabrinut.
Urekla ga nano neka, urekla ga iz daleka..

Ajmo svi ruke goree, nije teskooo!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati