Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ekskluzivni intervju, Edvard de Bono, profesor na Oksfordu i jedan od vodeĆih svetskih intelektualaca

17. 09. 2012.

Mozak Pentagona i „Nokije

No 1 - Jedan od najvećih mislilaca dananjice, savetnik svetskih vlada i najvećih korporacija, otkriva kako je promenio naftnu industriju, a kako Nokiju i američki sud i uao u obaveznu nastavu u kineskim kolama

Teško je u nekoliko rečenica opisati delatnost profesora Edvarda de Bonoa, koji je proteklog vikenda boravio u Beogradu. Rođen je 19. maja 1933. godine. Srednju školu završio je u 15. godini na rodnoj Malti, zbog čega su mu dali nadimak „genije". Doktorirao je medicinu na Kembridžu, ima i doktorat Kraljevskog instituta u Melburnu.

Predaje na Harvardu i Oksfordu. Godine 1969. objavio je svoje ključno delo „Mehanizam uma" u kojem postavlja temelje novog načina razmišljanja, na osnovu toga kako funkcioniše mozak. Čuven je po dvema teorijama, o lateralnom mišljenju i o šest šešira, u kojima ističe značaj percepcije kao suštinske, a zapostavljene osobine uma. Autor je 82 knjige koje su preveden na 41 jezik. Savetovao je vlade širom sveta i najveće korporacije, poput „Majkrosofta". Press je uspeo ono što drugim medijima retko polazi za rukom - da od tog vrhunskog mislioca dobije intervju u kome je otkrio kako su njegove ideje promenile svet.

Šta je „Cognitive research trust", organizacija koju ste osnovali 1969?

- Napravljena je pre svega da bi bila u vezi sa mojim radom u školama. Na hiljade škola do sada je primenilo moje tehnike razmišljanja, a jedna od poslednjih zemalja koje su prihvatile moj sistem je Kina. Univerzitet u toj zemlji moj predmet Mišljenje uvrstio je u obavezni program.

Jedna od vaših teorija glasi da najveći antički mislioci Platon, Aristotel i Sokrat imaju suviše uzak način razmišljanja? Možete li da objasnite tu svoju tvrdnju?

- Sve njihove teorije su veoma oštro podeljene na dobro i loše, ispravno i pogrešno. Prijatelj ili neprijatelj. To je njihova osnovna mana.

Koliko je to u skladu sa vašom teorijom lateralnog razmišljanja?

- Postaviću to ovako. Najznačajnije ljudsko delovanje uma je humor. Daću vam jedan primer: čovek umre, odlazi u pakao i tamo sreće veoma starog, ružnog poznanika u čijem krilu sedi prelepa devojka. Čovek ga upita: „Jesi li siguran da je ovo pakao? Meni deluje kao da je ovde jako dobar provod.". A poznanik odgovara: „Jeste pakao i te kako. Ja sam kazna za ovu devojku." To ukazuje na asimetrični sistem razmišljanja, koji nam je svojstven. Kada gledate samo u jednom pravcu, vaš vidokrug je jasan, ali iz drugog ugla ne izgleda tako.

Zašto su vaši programi i metode bitni za razvoj dece?

- Dokazano je da uz moj predmet Mišljenje od 30 do 100 odsto dece savladava druge predmete.

Radili se za mnoge velike korporcije, „AT and T", „Erikson", „Simens", IBM, „Majkrosoft"?

- Kada je „Nokija" osnovana, to je bila drvna industrija za proizvodnju papira. Kada su počeli da prave mobilne telefone, pozvali su me da im pomognem i kasnije postali jedna od najvećih kompanija za proizvodnju i prodaju telefona.

Javni čas ..... Edvard de Bono u razgovoru sa novinarom Pressa

Savetovali ste admirale u Engleskoj i generale u Pentagonu. Šta se može reći o percepciji vojničkih umova? Kako izgleda to iskustvo?

- Ja im predočim svoj sistem, a oni biraju šta će od njega koristiti.

Vaša teorija o šest šešira ušla je u široku upotrebu.

- U SAD su na jednom sudu upotrebili tu teoriju i došli su do jednoglasne odluke veoma brzo. Sudije su bile toliko impresionirane da su naredile da se u tri američke države odluke na suđenjima donose isključivo po sistemu šest šešira. To je bila prva promena pravosudnog sistema posle hiljadu godina. Jer, naš uobičajeni sistem debate je jako primitivan. Uopšte, sistem rasuđivanja je primitivan.

Pojasnite nam to.

Pre dve godine sam izmislio novu sintagmu: EDNE, što znači „izuzetno, ali ne dovoljno." U dijalektičkom sistemu razmišljanja postoji ideja o apsolutnoj istini. A kada neko poseduje istinu, vi ne možete biti „istinitiji" od istine i tu je kraj. Ali, kad je u pitanju delanje, to se teško primenjuje jer vrlo često možete uraditi nešto dobro, ali ne dovoljno dobro. Recimo, čistite pod i ja vam kažem: „Dobro ste to uradili, ali može i bolje." Vi možete da se uvredite, jer po utvrđenom sistemu razmišljanja nešto je ili dobro ili loše i nema druge. A ja nisam imao nameru da vas uvredim, naprotiv. To je samo zato što ste opsednuti istinom. A razmišljanje se ne bavi samo istinom, već formiranjem vrednosti, kreativnošću... Tako da nedostatak efikasnog razmišljanja ispada najveći problem sa kojim se susrećemo u svetu.

Koje je onda rešenje?

- Diktatura. Ne, šalu na stranu, potrebno je da vlade formiraju savete za novo razmišljanje, na kojima bi se susretali ljudi da razmene mogućnosti i ideje, a onda bi one bile predstavljene vladi. U školi se suviše proučavaju prošlost i istorija, a ne ono što će se tek dogoditi. Budućnost. A potrebni su predmeti koji se bave sadašnjošću i time kako svet funkcioniše sada.

Kada su konkretno vaše ideje bile primenjene?

- Sedamdesetih godina su pravili naftne bušotine tako da cevi idu pravo do nafte. Ja sam im predložio da naprave cev koja će ići pod devedeset stepeni, horizontalno u odnosu na tlo. Danas većina naftnih kompanija tako vadi naftu jer izvlači tri do šest puta više derivata nego kada ide direktno dole. Ali, 80 godina je išla pravo gore. U tome je problem. Kada ubedimo sebe da nešto nije pogrešno, onda ne razmišljamo o tome. Zato je potreban izazov da razmišljamo o postojećim stvarima i kako da ih učinimo boljim. Jer, moderan svet se zasniva na ideji da ako nisi talentovan, ne možeš da budeš kreativan. I to uče decu, a nije tačno. Mogu se naučiti tehnike koje su veoma moćne, treba pokrenuti kreativnost. Najlakše je reći „nisam talentovan za to, ne mogu to da uradim".

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (3)

ostavi komentar
Bozidar [neregistrovani]
 [18.09. 2012., 18:58]

Jedno je sigurno. Ovaj covek je pun sebe.

Odgovori
Vidi odgovore
Zarije [neregistrovani]
 [18.09. 2012., 06:28]

Veliki prodavac magle, većina ovog što priča je već bilo u upotrebi vekovima, Nokia je proizvodila gumene čizme, pa onda televizore i ostalu kućnu elektroniku pa tek onda mobilne telefone.
Koso bušenje cevi za vadjenje nafte prvi su koristili Italijanski ENI i Gadafi posle revolucije za pristup tudjim naftnim nalazištima.
Ovaj tekst kao da je loš i slobodan prevod neupućenog novinara.

Odgovori
Vidi odgovore
Lajavi [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 23:29]

Čovek samo razrađuje postmodernističku filozofiju (apsolutni relativizam i fragmentisanost), koja je inače filozofija novog svetsko poretka.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati