Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ekskurzije u inostranstvo kao pljaČka roditelja

20. 09. 2012.

Direktori „dobri 30 evra po đaku

Odlična zarada - Većina direktora kola ogluila se o preporuku Ministarstva prosvete da na putovanja van zemlje vode samo maturante, jer u organizaciji mogu da namaknu i do 6.000 evra

U jednoj beogradskoj srednjoj školi roditeljima je rečeno da za ekskurziju u inostranstvo treba da plate 420 evra po detetu. Sasvim slučajno oni su došli do saznanja da to đačko putovanje košta 390 evra, a da se razlika od 30 evra „gubi" negde na putu od agencije do direktorske kancelarije.

 Pošto iz jedne škole na ekskurziju, u proseku, ide 200 učenika, nije teško izračunati da je u nečijem džepu završilo 6.000 evra samo od jednog đačkog putovanja.

Ovo je jedan od primera koji objašnjavaju zašto većina direktora škola u Srbiji nije prihvatila preporuku Ministarstva prosvete i nauke da na ekskurziju u inostranstvo vode samo maturante. Iako direktori tvrde da je ta preporuka stigla prekasno, kada su već odabrane destinacije, dobri poznavaoci prosvetnih prilika kažu da oni ne žele da se odreknu svog dela zarade od najmanje 50 miliona evra, koliko se godišnje „obrne" od đačkih putovanja.

Unosan biznis

Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže za Press da je u trenutku kada je od nadležnih stigla preporuka bar polovina škola imala dovoljno vremena da organizuje ekskurzije u Srbiji.

- Direktori ne govore istinu i to što rade je krajnji nemar prema učenicima. Time pokazuju da je njima, uz turističke agencije, najviše stalo do putovanja u inostranstvo. A razlog je prost - to može biti vrlo unosan biznis za njih. Sprega direktora i agencija nama se prikazuje kao lepa saradnja. Primera radi, dešava se da ekskurzija košta 390 evra, a Savetu roditelja se prikaže cena od 420 evra. Nije teško zaključiti u čijim džepovima završava razlika od 30 evra po učeniku.

Prema Sokićevim rečima, drugi način varanja je nešto perfidniji.

- Đacima se kaže da ih čekaju dvokrevetne sobe, a kada dođu u hotel zateknu trokrevetne. Razlika u ceni između dvokrevetne i trokrevetne sobe je pet evra. Kada taj iznos pomnožimo sa sedam dana, koliko traje putovanje, pa puta 200 učenika, dolazimo do cifre od 3.500 evra. Negde idu te pare - objašnjava Sokić.

Incidenti na ekskurzijama u inostranstvu

OKTOBAR 2005. - Maturanti Treće beogradske gimnazije ekskurziju u Italiji proveli u hotelu koji se koristi kao bordel
SEPTEMBAR 2008. - Učenik jedne beogradske gimnazije uhapšen u Pragu jer je pisao grafite po fasadi zgrade u centru grada
SEPTEMBAR 2008. - Na učenicu XIV beogradske gimnazije na ekskurziji u Budimpešti naleteo policijski automobil. Devojka je smeštena u bolnicu sa obe polomljene noge
OKTOBAR 2008. - Oko 50 učenika trećeg razreda Devete beogradske gimnazije na ekskurziji u Grčkoj ostalo bez pasoša
OKTOBAR 2008. - Učenici trećeg razreda Prve beogradske gimnazije sukobili se sa obezbeđenjem hotela u Bratislavi. Pripadnici obezbeđenja vezali su naše učenike lisicama, a u sukob je morala da se umeša i slovačka policija
SEPTEMBAR 2009. - Srednjoškolci iz Zadra nasrnuli na đake beogradske Matematičke gimnazije u Pragu, celu noć su ih držali zarobljene u autobusu skandirajući: „Ubij, ubij, ubij Srbina!"
SEPTEMBAR 2010. - Maturanti Srednje ekonomske škole „Bosa Milićević" iz Subotice u Rimu ostali bez pasoša i stvari pošto im je usred bela dana ukraden čitav autobus
OKTOBAR 2011. - Šesnaestogodišnji Đorđe Maricki poginuo pošto je pao sa petog sprata hotela na ekskurziji u Budimpešti

Naš sagovornik ističe da je ekskurzija odavno izgubila svoju obrazovno-vaspitnu svrhu i da je postala poseban oblik masovnog turizma.

- Sve se svodi na to da svaki hiljaditi kilometar poskupljuje ekskurziju za 50 evra po đaku. Zato se direktori trude da idu što dalje i da tamo ostanu što više dana.

Omiljene destinacije beogradskih đaka su Rim, Barselona, Prag, ali i Pariz i Madrid, koji dostižu „fantastičnu" cenu od 700 evra po učeniku. Interesantno je da direktori škola, pravdajući svoju odluku, lopticu prebacuju na roditelje i đake i tvrde „da bi u školama izbila revolucija kada bi ukinuli ekskurzije u inostranstvo".

Očajni roditelji

- To nije tačno. Roditeljima ne ostaje ništa drugo nego da gledamo kako da sakupimo novac za ekskurziju da se naša deca ne bi izdvajala od svojih vršnjaka. U naše ime odlučuje Savet roditelja, u kom sede ljudi koji očigledno nemaju veze sa stvarnošću jer da imaju ne bi izglasali da nam deca idu po Francuskoj i da nastavničke dnevnice budu 30 evra. Čula sam da su dnevnice negde i po 50 evra. A koliko nastavnici, uz čast izuzecima, vode računa o našoj deci najbolje govori to da se na ekskurzijama opijaju, ostaju u diskotekama do jutra, tuku - kaže za Press Milica Nikolić, čiji sin pohađa treći razred jedne beogradske gimnazije.

Predsednik Skupštine Društva direktora škole Srbije i direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić kaže da će učenici ove škole i pored preporuke ministarstva ići na ekskurziju u inostranstvo.

- Mi smo još u februaru završili sve aktivnosti vezane za Pravilnik o izvođenju ekskurzija i napravili smo ugovor sa agencijama i roditeljima. Ne znam šta rade drugi direktori, ali ja se trudim da sve bude transparentno. Za nas je bilo nemoguće da prihvatimo takvu preporuku. Uostalom, ona nije obavezujuća, već je to pravilnik iz 2009. godine, gde stoji da učenici trećeg i četvrtog razreda mogu da idu na ekskurzije u inostranstvo - ističe Nedić.

Upitan čija bi odgovornost bila kada bi se tokom ekskurzije desio neki problem, Nedić kaže:

- Na direktoru, kao što je on odgovoran i za sve drugo što se dešava u školi. Zato se trudim da i ja uvek idem sa decom na ekskurziju i da sve držim pod kontrolom. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (16)

ostavi komentar
Zorica [neregistrovani]
 [24.09. 2012., 19:27]

Toliko je providno i očigledno da ne treba naglašavati ko daje negativne (crvene)ocene na komentare o ovom u nizu problema i otimačine u školama.Naravno to su oni koji od ovoga lepo zarađuju ili bar besplatno letuju na račun jadnika koji jedva preživljavaju i trpe da bi njihova deca koliko toliko bar na trenutak bila srećna.Oteto je prokleto ali njih to ne tangira jer prosveta je postala deo mulja u ovoj našoj žabokrečini.

Odgovori
Vidi odgovore
Jasmina [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 18:51]

U prošloj školskoj godini načelnik školske uprave Niša je na lokalnoj televiziji hladno pravdao i branio nastavničku dnevnicu od 120 evra dnevno po đaku,kolika je bila u jednoj niškoj gimnaziji!
Zašto !?

Odgovori
Vidi odgovore
Suzana [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 18:44]

Pitajte našeg vajnog ministra prosvete g.Obradovića u vezi ove teme u moru problematičnih u njegovom resoru.
Naravno,odgovor će biti konkretan i nemušt ,razumljiv i precizno nejasan,sa nejasnom porukom i stavom koji svi razumemo!
To je naš ministar prosvete !
Ali ne brinite,sve će se detaljno ispitati i proveriti i na tome završiti!Za svaki slučaj sve što znate o mogućim sumnjivim kombinacijama u školama možete prijaviti na telefon....da bi mogli to da korigujemo,ispravimo i usavršimo tako da nam niko ne može to dokazati sledeći put!
Živele 90-e !

Odgovori
Vidi odgovore
profesor [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 18:36]

1.Loš kvalitet nastave,
2.Mito i korupcija,
3.Ekskurzije-pljačka,
4.Učenički dinar-pljačka,
5.Nebezbedne škole-nasilje,
6.Loš sistem školstva,
7.Problemi unutar same prosvete,višak,fondovi časova,veze,politizacija
....i još desetine ozbiljnih i nerešenih problema koji su iz dana u dan veći a ministar ništa čak po drugi put dobio mandat.

Odgovori
Vidi odgovore
Tata [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 18:17]

Nema i ne postoje solo igrači.Direktori su tek karika u lancu ove legalne pljačke,doduše jedna od glavnih.Ovde se radi o velikim parama tako da to ne može da prođe neprimećeno od školskih uprava koji su sa direktorima i nastavnicima glavni promoteri paprenih ekskurzija.Jednostavno je to tako zato što su svi dobri u tom domenu tj.svakom pripada deo kolača,procenta shodno položaju.I džaba što nam decu prebijaju na tim ekskurzijama,hapse i maltretiraju,droga,krađe i napijanje su sastavni deo tih inače rizičnih putovanja,imamo i smrtne slučajeve itd.Sve to odgovorne u prosveti ne interesuje jer njihov interes je na prvom mestu.Floskula da je to velika briga i odgovornost školi tj.nastavniku koja im je nametnuta i koju bi da izbegnu ali eto moraju je priča koja vređa inteligenciju.Mi roditelji smo krivi što to dopuštamo ali je neko već napisao zašto to radimo.

Odgovori
Vidi odgovore
Stanković [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 18:00]

Ovo je samo jedna od mnogo sličnih priča koje povezuje samo jedna reč,anarhija.I to veoma dobro organizovana u kome svi profitiraju na račun roditelja koji moraju da ćute i plaćaju jer zna se šta sledi ako se podigne glas,obeležili ste svoje dete do kraja školovanja.A mafija ne prašta!

Odgovori
Vidi odgovore
Anđela [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 17:37]

Ovo je samo deo.Šta je sa klasičnim iznuđivanjem i reketiranjem roditelja u vidu učeničkog dinara koji godinama plaćamo za navodno uređenje prostora škole i koji u pojedinim školama premašuje 5000 dinara po đaku?Na to kao i na desetine drugih pitanja i problema u našem školstvu nema ko da da odgovore zato što se preko toga prolazi ćutke počev od samog ministra.

Odgovori
Vidi odgovore
Sloba [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 17:32]

Roditelji čak uzimaju kredite za ekskurzije želeći da na taj način neizdvajaju svoju decu iz sredine a pre svega da ih nastavnik-razredni ne bi uzeo na zub.To je opšte poznata stvar i to mi roditelji najbolje znamo.Znamo i to da za tu cenu koštanja ekskurzije možemo letovati porodično tako da dotična profesorka nema razloga da nam pametuje ovde.

Odgovori
Vidi odgovore
Boško [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 17:02]

Znamo mi da je to pljačka ali smo samo kukavice i mislimo da je to u interesu naše dece jer bi ne davanjem za ovu pljačku decu izdvojili iz sredine i obeležili ih.Da kojim slučajem to podignem na veći nivo,nekom prijavom ili sl.moje dete bi završilo sa bar jednom ocenom manje ili bi morao 3 puta više da uči od ostalih.Tako je i po pitanju paprenih ekskurzija.Znam ja da nastavniku poklanjam 500 evra al' mi bar dete ne proziva u školi i uzima na zub.

Odgovori
Vidi odgovore
Aleksandra [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 16:45]

Zaboravili ste podatak a to je da nastavnik dobija od 5 do 10 evra po učeniku u vidu dnevnice,pomnožite to sa 5 do 7 dana pa puta broj učenika dolazimo do cifre između 600 do 800 evra koju legalno uzimaju nastavnici samo na ime dnevnica.Svi nas pljačkaju i potkradaju pa nije čudo da to koriste i po školama.A gde je famozni učenički dinar od nekoliko hiljada dinara godišnje za uređenje škole ?

Odgovori
Vidi odgovore
roditelj [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 11:55]

Za ucenike i mladje od osamnaest godina npr. ulazak u Versajsku palatu u Parizu (za slucaj da neko ne zna gde se ova cuvena palata nalazi)je besplatan! Kod nasih tur agencija, organizatora skolskih ekskurzija, ta cena je po uceniku uglavnom oko 18 evra i mnogi muzeji sirom Evrope ne naplacuju ulaznice ucenicima ali zato nase agencije ili neko treci, naplacuju. I sam sam se iznenadio, obzirom na "skolsko" iskustvo, kad su mi na blagajni rekli da moje dete za obilazak palate ne treba da plati ulaznicu posto je mladje od 18 godina.

Odgovori
Vidi odgovore
kiki [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 11:19]

lako i veoma jednostavno, novi zakon ili pravilnik pa lepo da se ukinu ekskurzije,zasto u opste mora da postoje, da bi deca nesto videla ili da bi profani zaradili, ne razumem..ukines ih zakonom a svoje dete kad imas para vodis za duplo manje para...pa jbte 3 nocenja za 2 osobe sa doruckom-svedski sto u hotelu sa 3* u Budimpesti kosta okruglo i tacno 147eura..o cemu mi ovde raspravljamo i mlatimo, UKINI EKSKURZIJE a svoje dete vodi kad mozes i kada za to skupis pare...

Odgovori
Vidi odgovore
bivsi maturant [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 09:38]

Kad je moja generacija isla na ekskurziju u severnu italiju receno nam je da su cene ulaznica u istorijske objekte biti uracunate u cenu od 315e medjutim tamo kad smo dosli o tome nije ni bilo reci.Isli smo ulicama i vodici su pokazivali to vam je ta i ta zgrada i sta ja znam.A ulaznice u npr. neki muzej nisu ispod 15e.Sad vi zamislite dodjete u firencu ili veneciju gde ima po 10,15 istorijskih mesta i unutra ne udjete uopste jer vam se ne daju pare za nesto sto je trebalo da bude placeno.
Naravno ruku na srce nikog nije bila briga za muzeje i slicno,vec su svi isli po prodavnicama i trznim centrima,i to ne da razgledaju ili kupuju vec da kradu.Kad smo se vracali kuci nije bilo slobodnog mesta u autobusu,iako 7 dana ranije je bilo 10 praznih mesta.Sve je to bilo natrpano kradenom robom.To je nasa realnost,direktori uzmu po 5-10000 evra a djaci tamo ukradu u proseku izmedju 7-12000 evra.Verujte mi kad vam kazem stranci treba nama da plate da ne dolazimo, jeftinije bi prosli.To sto nasi srednjoskolci rade tamo u srbiji nikad ne bi mogli niti smeli.

Odgovori
Vidi odgovore
Jelena [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 06:50]

Kao prosfetni radnik,bivši gimnazijalac i roditelj, najviše osuđujem roditelje koji citiram :Roditeljima ne ostaje ništa drugo nego da gledamo kako da sakupimo novac za ekskurziju da se naša deca ne bi izdvajala od svojih vršnjaka. Zašto dete terate da bude deo grupe,onda se i ponaša ka grupa. Za 700e možete van sezone sa svojim detetom možda 4 dana u Rim, odbijet cene diskoteke i pića, biće vam jeftinije. Moje dete ne ide na ekskurzije i ne vidim da išta propušta.

Odgovori
Vidi odgovore
Roditelj [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 06:23]

Na ekskurzije nikad ne treba da ide vise od 50 ucenika. Jedino se na taj nacin moze postici obrazovno vaspitni cilj. Sto je masovnost veca teze je sve organizovati i sporvesti kako je planirano. Sto se tice dnevnica to je odluka saveta roditelja i sto se tice mene kao roditelja ja bih platio i vise jer zelim da neko vodi racuna o omom detetu. A to sto su cene ekskurzija izuzetno skupe u odnosu na slicne turisticke aranzmane kriv je pravilnik ministarstva koji propisuje da deca moraju da imaju veceru. Oni koji su bili u Italiji, Spaniji, Francuskoj, Austriji......znaju da su za veceru dobili parence sira, komadic hleba i zalogaj sunke a takva vecera kosta oko 15 evra. Za te pare deca mogu obedovati ne jednu veceru vec dve ili tri. Pomnozite samo cenu vecere sa brojem nocenja koje je u proseku 5 pa ce te videti koliko to poskupljuje ekskurziju.

Odgovori
Vidi odgovore
MILICA I. [neregistrovani]
 [21.09. 2012., 00:26]

Pa ko bira clanove Saveta roditelja?Pa roditelji naravno!I u cemu je onda problem?Problem je da se niko ne prihvata da ima obavezu ali svaku odluku docekate kao pljacku .Pa valjda je i taj clan -roditelj?A koliko znam te obaveze nisu placene pa se zato niko rado i ne prihvata.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati