Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 09. 2012.

Dinkić: Privatne banje staviti na listu Zdravstvenog fonda

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić rekao je danas u Atomskoj Banji u Gornjoj Trepči kod Čačka da će se založiti da Zdravstveni fond izjednači uslove lečenja u državnim i privatnim banjama.

Dinkić je nakon obilaska Atomske banje novinarima rekao da će tražiti da se ta banja, koja je jedina u Srbiji i regionu opremeljena za lečenje multiple skleroze i drugih reumatskih oboljenja, stavi na listu Zdravstevnog osiguranja.

"Namera nam je da podstičemo razvoj banjskog turizma bez obzira na tip vlasništva. Pokazalo se da Specijalna bolnica Atomske Banje u privatnom vlaništvu može da ima veliki rast zaposlenosti i pacijenata i Zdravstveni fond više ne bi smeo da pravi diskrimnaciju i trebalo bi da odborava sredstva svima kojima je potrebno za lečenje, bez obzira da li se leče u državnoj ili privatnoj banji",rekao je Dinkić.

On je dodao da neki ljudi oboleli od multipla skleroze ne mogu da plate takvo lečenje i Fond bi morao da izdvoji sredstva za njih, kao i da penzionerima sa nižim penzijama plaća lečenje u Atomskoj Banji, isto kao što im plaća lečenje u drugim banjama.

Atomska Banja Gornja Trepča privatizovana je pre četiri godine i prema rečima vlasnika i direktora banje Borivoja Jakovljevića i Dragana Jovovića ona je do sada povećala prihod, broj pacijenata i zaposlenih za 50 odsto u odnosu na vreme pre privatizacije.

Oni su istakli da je do sada u Atomsku Banju uloženo oko pet miliona evra, od kojih je tri miliona za izgradnju i opremanje nove Specijalne bolnice koja je otvorena u maju ove godine.

Banja koja se bavi lečenjem i rehabilitacijom reumatskih bolesti, naročito multiple skleroze, zapošljava 123 medicinskog i drugog osoblja.

Godišnje ima oko 13.000 pacijenata, od kojih je 20 odsto gostiju iz inostranstava.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage