Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 09. 2012.

Iduće godine drastično kresanje budžetskog deficita

Državni zvaničnici i poslanici vladajuće većine ukazali su danas da Srbija mora u idućoj godini drastično da smanji budžetski deficit, dok predstavnici opozicije tvrde da se i već predloženim rebalansom budžeta za ovu godinu traži žrtva od građana, dok država tu žrtvu ne pruža.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić smatra da predloženi rebalans budžeta treba da omogući pre svega normalno funkcionisanje države do kraja 2012. godine i ističe da je cilj vlasti u Srbiji da 2013. bude godina u kojoj će se drastično smanjiti budžetski deficit.

"Praktično ćemo budžetski deficit prepoloviti, a da bismo mogli uopšte i da razmišljamo o tome, morali smo pre donošenja predloga budžeta za 2013. da idemo sa rebalansom, da omogućimo normalno finansiranje države", naveo je on.

Da nije bilo rebalansa, smatra Senić, Srbija bi došla u situaciju ozbiljne krize, jer se nalazi na ivici bankrota.

"Mi smo se ulaskom u Ministarstvo finansija suočili sa dosta teškom situacijom, sa visokim nivoom javnog duga i najvećim deficitom Srbije u poslednjih 12 godina i ovim rebalansom smo želeli pre svega da omogućimo normalno funkcionisanje države do kraja 2012. godine", precizirao je Senić u izjavi Tanjugu.

On je dodao da je cilj bio i da se donošenjem pratećih zakona "koji su trenutno možda i važniji od samog rebalansa ozbiljno pripremimo za 2013. godinu".

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da je osnovni cilj predloženog rebalansa budžeta štednja i finansijska disciplina i da usvajanje tog akta treba da omogući ostvarenje konkretnih mera i rezultata.

Kako je Filipovski rekla Tanjugu, ovakav predlog rebalansa budžeta koji je dala Vlada Srbije bio je neophodan iz više razloga, a prvenstveno zbog finansijske konsolidacije države i da bi se izbegao bankrot. Poslanik DS i bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da ta stranka neće podržati rebalans budžeta jer ne predstavlja prekretnicu u pravcu stabilizacije, već ekonomsku situaciju u zemlji pogoršava.

Cvetković je u izjavi Tanjugu rekao da rebalans ne predstavlja adekvatan odgovor na ekonomski trenutak u kome se zemlja nalazi. "Postojeći budžet je kritikovan da je rasipnički, a prema ovom budžetu rashodi se mesečno povećavaju za više od 20 odsto u odnosu na one koji su bili u postojećem. Posledično to dovodi do povećanja deficita, iako su učinjena određena prilagođavanja na prihodnoj strani", ukazao je Cvetković.

Zbog toga, kako je dodao, ovaj budžet ne predstavlja prekretnicu u pravcu stabilizacije, već ekonomsku situaciju u zemlji pogoršava. Odgovarajući na kritike vladajuće većina da je rebalans takav kakav jer je iznuđen katastrofalnom situacijom koju je ostavila prethodna vlast predvođena demokratama, Cvetković je ukazao da se "posledice katastrofalne situaicje rešavaju smanjenjem rashoda, a ne povećavanjem".

On je, međutim, istakao da u pratećim zakonima demokrate vide neke pozitivne stavove, a da će o eventualnoj podršci tim predlozima odlučiti u zavisnosti kako prođu amandmani koje su na njih podneli. Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić izjavio je da je suštinska zamerka LDP na rebalans budžeta to što se traži žrtva od građana, dok država tu žrtvu ne pruža.

"Suštinski se traži žrtva od građana u vidu povećanja PDV koji plaćaju svakodnevno i koji će biti veći za nekoliko dana, a država za uzvrat ne pruža nikakvu žrtvu nego čak i ne smanjuje svoje inače velike troškove", rekao je Andrić Tanjugu.

Suštinskih zamerki ima puno, rekao je Andrić, izdvajajući pitanje Vojvodine, za koje je naveo da se ponovo otvara na jedan pogrešan način.

"Smatram da će Vojvodina biti nepotrebno uskraćena za deo novca koji joj pripada po Ustavu", istakao je on označivši da novi načicn obračuna šteti Vojvodini i da će dobiti manje sredstava nego što je ranije bilo zagarantovano.

Andrićevo mišljenje, kad je reč o izdvajanju sredstava za potrebe AP Vojvodine, deli i poslanik Saveza vojvođanskih mađara Zoltan Pek.

On je rekao da ta stranka neće glasati za rebalans budžeta jer njeni poslanici nisu zadovoljni izdvajanjem za Vojvodinu, a smatraju da se tim rebalansom šalje i loša poruka Međunarodnom monetarnom fondu i domaćim i stranim ulagačima, jer se predviđa povećanje budžetskih rashoda.

"Treba reći da ima i nekih pozitivnih mera, kao što su mere koje povećavaju prihodovnu stranu budžeta. Nazalost, povećava se i rashodovna strana", rekao je Pek za Tanjug.

Prema njegovim rečima, subvencije koje se predviđaju za poljoprivredu, kao i deo budžeta koji će biti odvajan za Ministarstvo poljoprivrede, prihvatljiv je za SVM.

"Nažalost, ove mere nisu dovoljne da bi dobili naše glasove (SVM)", zaključio je Pek.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković izjavio je, međutim, da je predloženi rebalans budžeta realnost i da, pošto je Srbija zemlja socijalne pravde, mora da se ima više razumevanja za najugroženije.

Radenković je Tanjugu rekao da Srbija mora obaviti strukturne reforme, što uključuje, između ostalog, sređivanje javnih finansija i smanjenje budžetskog deficita.

On je, istovremeno, ukazao, pozivajući se na principe njegove partije, da se u Srbiji mora imati više razumevanja za najugroženije, naglasivši da je najlakše, "kao što su neki predlagali, da se uzmu neke makaze, napravi rez, kada su u pitanju rashodi, namaknemo sto više prihoda i time je problem rešen".

"Kratkoročno možda da, ali dugioročno ne, jer se ne razmišlja o posledicama za društvo", rekao je Radenković, istakavši da treba da se teži ka stabilnosti, što je jedini način da se zemlja izvuče iz krize.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (22)

ostavi komentar
nidža [neregistrovani]
 [24.09. 2012., 05:50]

Primeniti zakone o oduzimanju nezakonito stečene imovine (kontraverznim biznismenima, prtijskim tajkunima, kućnim prijateljima pojedinih ministara...) i dopuniti budžet.
Možete vi to, samo treba volje!

Odgovori
Vidi odgovore
SOIJIC [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:59]

Siguran sam da će svaku odluku doneti isključivo u interesu gradjana i Srbije!

Odgovori
Vidi odgovore
WLAISA [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:54]

Srbija mora obaviti strukturne reforme, što uključuje, između ostalog, sređivanje javnih finansija i smanjenje budžetskog deficita.

Odgovori
Vidi odgovore
SPRICER [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:50]

u Srbiji mora imati više razumevanja za najugroženije, naglasivši da je najlakše, "kao što su neki predlagali, da se uzmu neke makaze, napravi rez, kada su u pitanju rashodi, namaknemo sto više prihoda i time je problem rešen".

Odgovori
Vidi odgovore
DOVLA [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:47]

predloženi rebalans budžeta morao je da se ima više razumevanja za najugroženije.

Odgovori
Vidi odgovore
KEFALO [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:41]

Uradice dobar poso nova vlada pa tako da za tim nece biti potrebe..............

Odgovori
Vidi odgovore
KEFALO [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:33]

mora da se m0ogući normalno finansiranje drzave....

Odgovori
Vidi odgovore
PETROVIC [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:29]

inistarstvo finansija suočili sa dosta teškom situacijom, sa visokim nivoom javnog duga i najvećim deficitom Srbije u poslednjih 12 godina

Odgovori
Vidi odgovore
WLADAPETROV [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:24]

Da nisi malo poranio senicu,cekaj prvo da vidimo sa da se desi dok dodju te tri godine...

Odgovori
Vidi odgovore
SOIJIC [neregistrovani]
 [23.09. 2012., 10:19]

Kud ces vise da ga kreses,nema vise kud da se stedi....

Odgovori
Vidi odgovore
Shulle [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 22:11]

Kako se igraju sa Vojvodinom...Sada, kada se ne vidi kraj krizi, uvek se nadje neko ko ce nezadvoljstvo ljudi da iskoristi za licnu promociju, a sve pod parolim - drz'te lopova! Sve, sve, al odakle obraza trenutnoj opoziciji da nesto polemise...

Odgovori
Vidi odgovore
elektra [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 21:52]

Rad nove vlade ne treba dovesti u pitanje,vidimo da rade bolje nego prethodnici i da im je stalo do interesa drzave i gradjana...Dosta smo trpili bahatosti i bezobrazluke.vreme je da stanemo na noge i krenemo da zivimo lepse...

Odgovori
Vidi odgovore
milanili [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 21:33]

Potrebno je prepoloviti budzetski deficit da bi omogucili normalno finansiranje drzave...

Odgovori
Vidi odgovore
skipper [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 20:46]

To je svakako nešto što je potrebno odraditi. Ono što vidim kao propust jeste to što nema otpuštanja u javnom sektoru. Bolje je platiti ljude da sede kući (socijalna pomoć), nego da budu plaćeni, a da ne rade ništa.

Odgovori
Vidi odgovore
Alexandra [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 20:44]

Ako,ako Senicu i treba drasticno sdmanjenje deficita.

Odgovori
Vidi odgovore
Anastasija [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 20:36]

Da znate Senicu da je i potrebno posteno kresanje budzetskog deficita.

Odgovori
Vidi odgovore
Anastasija [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 20:32]

Da znate Senicu da je i potrebno posteno kresanje budzetskog deficita.

Odgovori
Vidi odgovore
Alexandra [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 20:23]

U pravu ste Senicu da iduce godine treba da se srese drzavni deficit na minimum.

Odgovori
Vidi odgovore
Dragana Draganica [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 20:19]

Nadamo se da ce do toga i doci i da ce se smanjiti nas deficit iduce godine.

Odgovori
Vidi odgovore
Walker78 [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 20:18]

Visok nivo javnog duga i najveci deficit u poslednjih 12 godina. Sta vise reci?! Pljackali bi i dalje da su ostali na vlasti. Ko pita narod kako zivi, a zivi sve gore?! Koga briga za narod?!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati