Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 09. 2012.

Za upis 48 bodova i manji broj ispitnih rokova za studente

Uslov za upis studenata na budžet u predstojećoj kolskoj godini ostaće 48 bodova, predviđeno je predloženim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, o kome će republički parlament raspravljati od sutra

Zakonom je bilo predviđeno da će studenti za upis na budžet morati da imaju 60 bodova.

Izmenama je predviđeno i da se u narednom periodu u trajanju od dve školske godine postepeno smanji broj ispitnih rokova sa šest, na četiri ispitna roka počev od školske 2014/2015. godine.

Vlada Srbije objasnila je da je izmene predložila radi "zaštite interesa studenata, umanjenja efekata ekonomske krize i izvesnog finansijskog opterećenja po osnovu plaćanja školarine i gubitka prava iz oblasti studentskog standarda za veliki broj studenata".

Tako je predviđeno da student može da se i u školskoj 2012/2013. godini finansira iz budžeta ako u školskoj 2011/2012. godini ostvari najmanje 48 ESPB bodova, odnosno ako u školskoj 2012/2013. godini ostvari najmanje 50 ESPB bodova i rangira se u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta.

"Naime, na uzorku od oko 80 odsto fakulteta procenjeno je da je samo oko 20 odsto studenata u školskoj 2011/2012. godini ostvarilo 60 ESPB bodova", objasnila je Vlada Srbije.

Takođe, radi stvaranja uslova da zadrže status studenata koji se finansiraju iz budžeta do ispunjenja svih preostalih obaveza u obimu od oko 46 ESPB bodova, predviđeno je da studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2008/2009, odnosno 2009/2010. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Poslanici će na novoj sednici, koju će započeti u 14 sati, razmatrati i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o međusobnom priznavanju zamene vozačkih dozvola vlada Srbije i Italije, kao i sporazume o socijalnoj sigurnosti Vlade Srbije sa Slovačkom i Austrijom.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Srbije i Bosne i Hercegovine o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga trećim zemljama.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage