Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 09. 2012.

Srbija na 175. mestu po izdavanju građevinskih dozvola

Srbija je u studiji Svetske banke Duing biznis za 2012 na 175. mestu od ukupno 183 zemlje kada je reč o postupku izdavanja građevinskih dozvola, saopteno je danas na skupu o unapređenju efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola.

Tako nizak rejting posledica je, kako je istaknuto, sporosti izdavanja građevinskih dozvola, jer taj postupak u Srbiji traje 279 dana i porazumave 19 procedura.

Na skupu u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koja je uradila analizu efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je kazao da će država učiniti sve da pojednostavi dobijanje dozvola za gradnju.

Po njegovim rečima, dosadašnji načcin izdavanja dozvola je bio komplikovan, skup i podsticao je mito i korupciju, a prethodne vlade koje su pokušavale da reše problem, to su radile "blago i nenametljivo".

Ilić je kazao je da su potrebne radikalne promene u tom sektoru i naglasio da će država uskoro omogućiti da se građevinske dozvole dobijaju na jednom mestu.

"Neću dozvoliti da Srbija bude zemlja koja ima 1,3 miliona neuknjiženih objekata", rekao je Ilić i najavio da će za 20 do 30 dana u skupštinskoj proceduri biti izmene Zakona o državnom premeru i katastru i Zakona o izgradnji.

Biće, kako je dodao, omogućeno i da se sve naknade za gradnju plaćaju nakon što se dobije građevinska dozvola, čime će se omogućiti da u Srbiji grade "ne samo bogati i tajkuni".

Ocenio je da je građevinarstvo u Srbiji motor razvoja zemlje i istakao da će, ako se to pokrene, biti pokrenuta čitava država.

Direktor misije USAID u Srbiji Suzan Fric je rekla da je izdavanaje građivinskih dozvola primer značajne barijere sa kojom se susreću privrednici u Srbiji.

To, kako je dodala, utiče na odluku mnogih investitora da ulažu u Srbiji, bez izvesnosti da će i početi izgradnju, što ima posledice na privredni rast zemlje i otvaranje novih radnih mesta.

"Nikada se neće znati koliko je potencijalnih ulagača odustalo od investiranja u Srbiji zbog administrativnih prepreka za izdavanje dozvola", ukazala je Fric.

Ocenila je da je mesto Srbije na listi Svetske banke razlog za zabrinutost države i investitora koji već posluju u Srbiji, ali i onih koji planiraju da to učine.

Zbog toga je, kako je rekla Fric, USAID uradio analizu efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola, gde su predstavljene glavne prepreke i date konkretne preporuke i rešenja da se stanje u toj oblasti poboljša.

U toj studiji se, pored ostalog, ističe da bi ubzan postupak izdavanja građevinskih dozvola smanjio korupciju, povećao investicije i pokrenuo građevinsku delatnost.

Nakon preduzimanja predloženih reformi, kako je ocenio USAID, ukupan rejting Srbije bi se popravio i ona bi dospela na 109. mesto na listi "Duing biznis".

Izvor: Beta

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
srđan [neregistrovani]
 [24.09. 2012., 19:01]

Bravo! Ovo je Srbija. Toliko o Srpstvu, o patriotizmu. Možemo mi i do 183 mesta, ako se još malo potrudimo. To što Srbija odumire nema veze sa ovakvim rezultatom patriotskih vlastodržaca.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage