Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 09. 2012.

Korhec: Prijemni ispit pred zaštitnikom građana

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tama Korhec izjavio je da ima pouzdana saznanja o tome da je u vezi sa nedostacima na prijemnom ispitu na novosadskom Pravnom fakultetu pred Zatitnikom građana Srbije u toku postupak zbog povrede prava, kao i da Ministarstvo prosvete i nadležni pokrajinski sekretarijat takođe ispituju taj slučaj.

Korhec je izjavio za Mađar so da je Nacionalni savet Mađara Pravnom fakultetu u Novom Sadu uputio predlog da ubuduće polaganje prijemnog ispita, osim iz istorije, ne bude iz maternjeg jezika, nego iz srednjoškolskog gradiva o ljudskim pravima i poznavanja ustava, koji bi se organizovao na srpskom, kao i na manjinskim jezicima.

Na osnovu informacija koje su do nas stigle posredno, ova inicijativa je na Pravnom fakultetu naišla na razumevanje. Ukoliko ovo fakultet ugradi u svoja unutrašnja akta, onda bi ubuduće bez sumnje mogli da se izbegnu nesporazumi, konflikti i diskriminacija u vezi sa prijemnim ispitom , rekao je Korhec za Mađar so .

On je naveo i da smatra da je važno da se u vezi sa događajima na junskom prijemnom ispitu na Pravnom fakultetu u Novom Sadu utvrdi odgovornost.

Prema njegovim rečima, "neće se odreći onih devet mladih ljudi mađarske nacionalnosti koji su polagali prijemni na pravnom fakultetu. Dodao je i da je "svega u slučaju njih troje ova povreda prava imala konkretne neposredne posledice , odnosno da zbog toga oni nisu uspeli da se upišu na fakultet na teret budžetskog finansiranja.

U slučaju tri pomenuta studenta koji su se mimo sopstvene krivice našli u takvoj situaciji treba obezbediti obeštećenje zbog školarine, bilo kako da završi istraživanje ombudsmana, bilo koje mere da preduzmu ministarstvo i sekretarijat, pronaći ćemo način refundiranja tog iznosa , naveo je Korhec.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Miroslav Vesković izjavio je prethodno za "Mađar so , povodom letošnjeg slučaja polaganja prijemnog ispita nekolicine kandidata mađarske nacionalnosti na Pravnom fakultetu u Novom Sadu koji je privukao pažnju javnosti, da mu je drago i što su se povodom tog pitanja oglasile i druge merodavne institucije, kao što su Pokrajinski ombudsman i Pokrajinski sekretarijat za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, i dodao "da je Pokrajinski ombudsman, nakon što je imao uvid u merodavne dokumente, konstatovao da u konkretnom slučaju nije bilo nepravilnosti .

On je kazao i da se na tom univerzitetu "procesu upisa studenata veoma ozbiljno pristupa i u potpunosti poštuju pravila fakulteta i konkurs za upis studenata , kao i da se "pazi i na to da nijedan kandidat ne bude izložen diskriminaciji i da ne budu narušena njegova zakonska prava .

Nacionalni savet Mađara izrazio je početkom jula protest zbog načina na koji su na novosadskom Pravnom fakultetu kandidati mađarske nacionalnosti polagali prijemni ispit iz jezika i književnosti i zatražio da se kandidatima koji su prijemni ispit polagali na mađarskom jeziku omogući ponovno polaganje ispita iz predmeta mađarski jezik i književnost, a ne iz predmeta srpski jezik i književnost.

Sve do sada nije stigao nijedan odgovor na našu molbu. Pravni fakultet, prema našim saznanjima, nije omogućio nikakvo ponavljanje ni u drugom, septembarskom upisnom roku. Odgovor bi pre trebalo tražiti od pomenute ustanove. Nije odlučujuće da li će odgovoriti ili ne, već šta je odgovor , izjavio je za Mađar so Tamaš Korhec.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage