Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 09. 2012.

Inspektor: Hrana u Srbiji bezbedna i redovno se kontroliše

Hrana u Srbiji je potpuno bezbedna i građani nemaju razloga za brigu, izjavio je danas poljoprivredni inspektor za bezbednost hrane Goran Mrdović.

On je novinarima u Medija centru kazao da inspektori redovno i u skladu sa zakonom kontrolišu hranu koja se proizvodi i koja se uvozi u Srbiji i da se redovno vrši javno zdravstveni nadzor hrane.

"Konvencionalna hrana sadrži hemikalije u dozvoljenim granicama i bezbedna je, a bezbedna je i organska hrana", naglasio je Mrdović.

Prema njegovim rečima, potrošaci se najviše žale inspekciji na deklarisanje i rok upotrebe proizvoda, odnosno da deklaracije nisu adekvatne i često obmanjuju.

Predsednica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popović kazala je danas na seminaru o bezbednosti hrane, da su potrošači veoma bitan element svakog dobro uređenog tržišta i da bez njih nema dobre konkurencije.

Ona je naglasila da potrošači treba da budu bolje, tačno i na vreme informisani o bezbednosti hrane i najavila da će u narednih godinu dana u Srbiji biti sproveden projekat "Bezbedno je ukusnije " koji se finasira sredstvima Evropske unije.

Prve preporuke tog projekta čiji je cilj da se povrati poverenje građana u bezbednost hrane i monitoring zakona o bezbednosti hrane, kako je danas najavljeno nadležnim ministarstvima biće upućene u novembru.

Načelnik Odeljenja za zaštitu potrošača u ministarstvu trgovine Vesna Novaković, najavila je danas da će uskoro biti formiran Nacionalni savet za zaštitu potrošača u kojem će pored predstavnika nekoliko ministarstava biti i pet predstavnika Udruženja za zaštitu potrošača.

Izvor: Beta

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
MILICA I. [neregistrovani]
 [25.09. 2012., 09:56]

Hemija, hemija i hemija!!!! Da li inspektor jede to sto njegove kolege ispituju???Ne verujem! Samo mozemo da se nadamo i molimo Bogu kada sednemo za sto, da cemo pozivceti jos koju godinu.

Odgovori
Vidi odgovore
svetlana [neregistrovani]
 [25.09. 2012., 08:52]

Inspektor je zaboravio da kaze da se ovih dana intenzivno govori u Ministarstvu poljoprivrede o tome da se ispitivanje uzoraka iz uvoza znatno smanji odnosno svede na minimum ili da se potpuno obustavi.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage