Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

intervju, Branislav Lečić

24. 09. 2012.

Đinđić će progovoriti kroz mene

Povod - Voleo bih da tekstove i govore Zorana Đinđića prezentiram za desetogodinjicu njegove smrti. Pozajmio bih svoj zanat, glas, ličnost, um i glumačka izražajna sredstva Zoranu Đinđiću da posle 10 godina progovori

Režiju posmatram kao način da se obratim publici kroz temu predstave, kaže u intervjuu za Press glumac Branislav Lečić, koji se osmi put oprobao u ulozi reditelja predstavom „Indigo", čija je beogradska premijera danas u Domu omladine.

Lečić igra i jedinu mušku ulogu u predstavi, pored dve dame - Danice Maksimović i Marije Vicković. Predstava obiluje songovima za koje je muziku uradio Saša Milošević, aranžmane Zoran Radetić, a koreografiju Danica Arapović.

- Ima dosta reditelja koji žele da budu glumci, ali je malo glumaca koji mogu da budu reditelji. To je jedna iskustveno-intelektualna disciplina. U jednom trenutku u životu desi se neka vrsta sublimacije životnog i zanatskog iskustva da se može postati pedagog, preneti znanje nekom drugom, a da pri tom ne vršiš teror nad tim bićem, nego da znaš da pokreneš glumca u pravcu koji odgovara ideji predstave. Važno je imati i ideju kako komad treba da komunicira sa publikom, kako vizuelno treba da izgleda, koja su to rediteljska sredstva pomoću kojih postižeš potpuno prenošenje energije, teme i provokacije predstave.

Šta vas je posebno zaintrigiralo u komadu „Indigo" da ste odlučili da ga režirate?

- Može se reći da je predstava u autorskom smislu „glumačka stvar". Komad je, takođe, pisao glumac Dušan Premović. „Indigo" ima temu koja se meni svidela kao reditelju. Fokus teksta je otuđenje u modernom vremenu i civilizaciji u kojoj živimo na način da stavlja žene u središte, a posredno i muškarce.

O čemu govori predstava?

- Predstava je priča o dve žene zaposlene u istoj firmi, jedna je starija i dobija otkaz, a druga je nasleđuje u svemu. Središte je traženje žene u vremenu u kome živimo, u karijeri, žena kao žena, kao majka, kao prijateljica, ljubavnica, kao ostvarenje kompletnosti. Kako da pronađe sebe u tom vremenu, a da ostane srećna. Sledeći korak je i muškarac, muško-ženski odnosi su neprekidno prisutni, čak i kada njega nema na sceni, on je tema. Muškarac se u ovoj predstavi odlučuje i kada se odluči za jednu ženu, kada u tome nastupa iskreno, centrirajući svoju odluku, on centrira i ženu. Zanimljivo je u stvari koliko je muškarac odgovoran za žensko ponašanje.

Zašto je premijera u Beogradu tek sada?

- „Indigo" je koprodukcija između producentske kuće „Smart studio" iz Beograda, Doma omladine i festivala Grad teatar Budva. Rešili smo da, po oprobanom njujorškom principu, premijeru predstave održimo tek kada obiđemo krug oko glavnog grada gde je najveći sud. Zatvorili smo festival u Budvi ovom predstavom i publika je tražila da sledećeg dana odigramo još dve predstave. Igrali smo je i u Baru, Tivtu i Herceg Novom.

Glumci treba da se probude
Kako sukob u Ateljeu 212 može da se završi, po vašem mišljenju?

- Sukob je ozbiljnijeg karaktera, nije to samo Atelje. To je buđenje svesti glumačkog bića. Glumci moraju da shvate da su sila. Mi utičemo na svest građana i ta snaga mora da bude pozitivno upotrebljena, a ne može da se svodi samo na egocentrizam: „Meni je dobro, neću da se mešam, što bih ja to činio, možda ne dobijem ulogu...". Zato je važno da reagujemo na stvari koje ne želimo u ponašanju bilo koga - upravnika pozorišta, političara, sekretara za kulturu ili samog ministra.

Da li ćete sada intenzivnije zaploviti rediteljskim vodama?

- Prva predstava koju sam režirao bila je „Razbojnici" na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pred raspad Jugoslavije. Hteo sam intenzivnije da režiram, ali je došla politička akcija u kojoj sam, kao što znate, učestvovao i nisam više režirao. Ubuduće ću to činiti intenzivnije u zavisnosti od toga koliko budem imao provokacije vezane za tekst. Voleo bih da tekstove i govore Zorana Đinđića prezentiram za desetogodišnjicu njegove smrti. Pozajmio bih svoj zanat, glas, ličnost, um i glumačka izražajna sredstva Zoranu Đinđiću da posle 10 godina progovori.

Šta mislite o novom ministru kulture, na neki način vašem nasledniku na toj funkciji?

- Ovom ministru želim svako dobro i uopšte ne sudeći o tome da li on to može, želim mu da uradi šta smatra da je neophodno u kulturi. Moje i iskustva svih drugih posle mene govore da nemamo precizan i jasan odnos prema kulturi, ne znamo šta je to. A kada saznamo šta je i kada bismo poželeli da nešto uradimo, ne znamo sredstva. Nisam za to da bilo šta izmišljamo, sve već postoji kao rešenje, samo treba da razgovaramo o tim rešenjima. Ona su reforma kompletnog muzičko-scenskog prostora, savremene produkcije koja mora da uđe u prostor nove vrste organizacije po, na primer, evropskom modelu kao što rade u Holandiji. To podrazumeva decentralizaciju kulture, šansu da kultura nije samo u Beogradu, već svugde. To ozdravljuje, diže naciju. Kultura treba da bude dostupna, ne sme da bude narcisoidna.

Kako vidite situaciju u srpskim pozorištima danas?

- Ona je oskudica svesti o kulturi i posledica krize u kojoj smo se zatekli, ne samo ekonomske već i moralne i političke. Potrebna je reforma pozorišnog sistema koji će biti ustrojen na drugi način, ali da se sačuvaju prednosti koje pozorište kao stvaralačko-timsko biće ima. Ako neko počne isključivo na tehnokratski način da razmišlja o kulturi, on maši suštinu, ona ne funkcioniše po principu: uložio sam i nakon mesec ili godinu dana tražim profit u materijalnom smislu. Osim toga, političko mešanje u život pozorišta u smislu postavljanja kadra bez konsultacije sa stvaraocima je koješta. Kako može političar da promišlja o tome? Na osnovu menadžerskog duha, a on se svodi na princip: nemoj da mi praviš problem.  

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (8)

ostavi komentar
Mrgud [neregistrovani]
 [25.09. 2012., 11:32]

Ko još sluša ovog politikanta? Menjao je stranke kao čarape a da nijedna nikakve vrednosti ne deli sa drugom. Otimao je DHSS, kao ministar, umesto na premijeru baleta koji se sprema godinu dana, odvede devojčicu u Botoš ili neko drugo selo da lumpuje. Samo mu treba još da sramoti Zorana!

Odgovori
Vidi odgovore
LJUBICA [neregistrovani]
 [25.09. 2012., 11:18]

Ovo je kompletno ludilo.

Odgovori
Vidi odgovore
Tatjana [neregistrovani]
 [25.09. 2012., 10:19]

Ovaj je nešto utripovao. "Žal za mladošću." Ako ne zna koliku je štetu Đinđić uradio ukidajući domaće banke i prenoseći centar moći u Raiffeisen i Societe, neka se raspita, pre nego počne od skupštinskih replika i krilatica sa trgova praviti zen priče. Vrlo dobro se sećam kada je Đinđić hteo iskoristiti slavlje navijača na Slaviji / ne mogu da se setim ko je dobio utakmicu/ za političke poene. Oterali su ga. Kao što je sam Đinđić rekao da ga je politika "ponela". Čini mi se da su se mnogi mnogo okoristili i unovčili svoje "replike" i "ponešenost".

Odgovori
Vidi odgovore
Бобан Милетић Бапси [neregistrovani]
 [25.09. 2012., 07:46]

Значи , јавља ти се ?!

Odgovori
Vidi odgovore
branko1 [neregistrovani]
 [25.09. 2012., 00:01]

"Drug Tito jaše na čelu kolone".Ej bre ostavi Đinđića na miru i radi,ako znaš,svoj posao.

Odgovori
Vidi odgovore
bax [neregistrovani]
 [24.09. 2012., 23:52]

nemoj, keve ti

Odgovori
Vidi odgovore
Lecic [neregistrovani]
 [24.09. 2012., 23:36]

Lecic - Nula od coveka. Lune Celenje!

Odgovori
Vidi odgovore
Lune [neregistrovani]
 [24.09. 2012., 23:14]

Zaista,bolje neka cuti, kad vec cuti,.. ne bih ponovo da idem u "sivi dom" u Silerovi, ne bih ponovo da cujem..."kome je do postenja, neka ide u crkvu", hvala, a inace sam i ateista..niti, onu Habermasovu.."radnik nema pravo na rad"...." ko nemoze da zivi,neka se vrati u ssloo odakle je dosao", pa im srusi neki 21 maj, IMT i tako to...hvala, Leko nemoj..odmori malo, pssst nemoj da te cuje Zivkovic..ili Djilas..

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati