Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 01. 2013.

U Srbiji 30.000 ljudi vozi službena kola

Srbija se nalazi u samom vrhu u Evropi po broju vozila koja se koriste o državnom trošku. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, u registru se nalaze imena skoro 24.000 funkcionera koji voze službena kola

Broj službenih vozila koje koriste državni i lokalni predstavnici vlasti, rukovodioci javnih preduzeća, direktori škola i bolnica, sudije i tužioci, kao i svi drugi koji zvanično spadaju u državne funkcionere, je najverovatnije veći jer nisu svi prijavljeni. Samo Uprava za zajedinčke poslove republičkih ograna ima nešto više od 300 vozila, plus još oko 8.500 ministarstava, ne računajući resor odbrane, koji ima oko 17.500 vozila. Od preostalih ministarstava, najviše kola ima MUP, oko 7.500.

Što se tiče zemalja u regionu, Hrvatska ima oko 6.000, a BiH nešto više od 3.500. Samo Beograd, odnosno gradska uprava i javna preduzeća, ima 1.040 službenih vozila.  "Ove astronomske brojke ne čude, ako znamo da nam je ceo javni sektor preglomazan i preskup" kaže Đorđe Vuković iz Cesida. On smatra da neće doći do bitnijih promena ovih brojki dok postoji partijska država, jer posle svakih izbora vlast mora da udomi sve one koji su je tokom predizborne kampanje zadužili.

Damir Okanović, iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja je izjavio da nije redak slučaj i korišćenje službenih kola u privatne svrhe, kao i da ima dosta zloupotreba kao što su istakanje goriva, nerealne fakture za stvarne ili izmišljene auto-delove i popravke, ali i poslovanje sa servisimakoji nisu najpovoljniji. Damir smatra da bi Vlada što pre trebalo da reši ovaj problem jer bi uštede u budžetu bile ogromne. 

Izvor: Pressonline, Večernje Novosti

Tagovi

Komentari (4)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [13.01. 2013., 09:18]

Bahato razbacivanje državnog novca

iliti "ne vozim se ja zbog sebe već zbog preduzeće". Čudno da naši vajni ekonomisti, na čelu s Dinkićem i Tabakovićkom nisu videli ovo čudo od rasipanja, iliti od šume (desetine hiljada vozila i to ne zastave 101) ne vide drvo (tj. ogromne uštede). Tu ne treba mnogo pameti već zakon, ukidanje kojekakvih povlastica koje običan, jadan, često polugladan narod nema. Ako ništa drugo - bilo bi pošteno. Čudi me, da li tu neki "drmator" u recimo Audi ili BMV, kad se vozika, i kad vidi ljude da prekopavaju po kontejnerima, da li ih, slučajno, malko, na časak, savest zapeče??? Ili kad vide ispruženu ruku koja moli dinar na prehranu? Obraz je čudo.

Odgovori
Vidi odgovore
pametnjakovic mladji [neregistrovani]
 [11.01. 2013., 13:41]

najbolji auto

Znate koji je najbolji auto na svetu? .........................Mercedes? Audi? ........Ma neee sluzbeni auto!

Odgovori
Vidi odgovore
Radovan [neregistrovani]
 [11.01. 2013., 12:41]

!?

No koment.

Odgovori
Vidi odgovore
Dzeki [neregistrovani]
 [11.01. 2013., 11:33]

sto da

...ne voze kad im je legitimno pokonjeno?

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage