Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 03. 2013.

Sumnjiv lek deci oboleloj od leukemije

Oboleli od hronične mijeloidne leukemije i dalje se jedini u Evropi leče generičkim lekom ”anzovip”, za koji se priča da se proizvodi u Indiji, a pakuje u Srbiji. Roditelji obolele dece, pacijenti, pojedini lekari i dalje pokušavaju da vrate staru terapiju lekom ”glivek”, jer, kako kažu, generički medikament je neispitan, a efekti dugoročne upotrebe su nepoznati.

Sumnjiv lek deci oboleloj od leukemije

Prvi šok pacijenata bio je u julu prošle godine, kada je Republički fond za zdravstveno osiguranje uvrstio na C listu lek ”anzovip”. I dok je stručna komisija Fonda stajala iza leka ”glivek”, kojim se godinama leče ovi bolesnici, po raspisivanju tendera u septembru, tenderska komisija je odlučila da promeni lek i nabavi generički ”anzovip”. Glavni razlog bila je cena, pa umesto 2.000 evra za ”glivek”, na tenderu je pobedio ”anzovip”, koji košta 500 evra.

- Odmah po saznanju da je lek ”anzovip” registrovan u vreme rada tehničke vlade, poslali smo pismo RfZO i Ministarstvu zdravlja – kaže Miša Čugurović, predsednik UO Udruženja za pomoć u lečenju obolelih od hronične mijeloidne leukemije.

- Tek na intervenciju iz kabineta zamenika premijera, dobili smo odgovor da je lek registrovan za oko šest meseci, iako je uobičajeno da taj postupak kod nas traje godinu dana. Prvi zahtev za odobrenje cene Vladi je podnet dan ranije nego što je dobijena odluka o registraciji leka od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Inače, uslov za dobijanje cene medikamenta jeste da je lek registrovan.

O tome gde se lek proizvodi niko ne želi da priča. Istina je da taj lek i dalje piju oboleli jedino u Srbiji. Sumnja se da se on pravi u Indiji, a u uređenom svetu lekovi iz Indije se tretiraju kao medikamenti sa sumnjivih tržišta, jer se ne vodi odgovarajuća dokumentacija o procesu proizvodnje.

Činjenica je i da pri registraciji i stavljanju leka na listu niko nije pitao hematologe šta misle o tome. U Srbiji se lekom ”anzovip” leči oko 220 obolelih. Njih sedmoro je prestalo da reaguje na njega.

Problem je stigao i do skupštinskog Odbora za zdravlje. Kako nam je rekao Dušan Milisavljević, predsednik Odbora, oni su doneli odluku da deci koja su započela terapiju ”glivekom” i koja dobro reaguju na nju, ne sme da se promeni terapija.

- Nigde u svetu ne menja se lek koji daje rezultate i kojim se leče deca više od pet ili šest godina – kaže Milisavljević.

On dodaje da je neko preuzeo veliki rizik, promenivši lek deci koja boluju od leukemije.

Generičku paralelu leka ”glivik” prokomentarisala je i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

- Posle šest meseci praćenja, može se reći da je terapija dala rezultate, ali je moglo biti i drugačije. Ubuduće ću se zalagati da se ovakve stvari ne ponavljaju, jer ne može tender da menja lek, već lekar i struka – rekla je ministarka.

Ministarstvu su, međutim, raspoloživi delimični podaci za 35 obolelih.

Pojedini roditelji, sada za terapiju svoje dece lekom ”glivek” izdvajaju 2.000 evra po kutiji leka, koji traje mesec dana do dva. 

Izvor: Večernje novosti

Tagovi

Komentari (3)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [26.03. 2013., 17:05]

strasno

problem je sto je detaljnije ispitivanje neophodno kod ovakvih lekova! nemam nista protiv generickih lekova, ali kada su to jednostavni lekovi, npr. asprin - data je dovoljno i jednodnevno ispitivanje, samo se mere koncentracije u krvi i vidi se da li se lek apsorbuje i eliminise na isti nacin. Kod ovako slezoenih lekova to NIJE MOGUCE! mora postojati dugoricna studija, u kojoj su pacijenti najmanje SEST meseci i potrebno je ispitivati da li je lek PODJEDNAKO EFIKASAN, to jest meriti u ovom slucaju analizu rezultata krvi, biopsije kostane srzi itd. drugi problem je - kakva smo mi zemlja bez autorskih prava, originalni lek Glivek ima ekskluzivno pravo na patent do 2015 - kako je moguce da se u Srbiji krse ta prava? Drzava gura Actavis i pravi od nas Indiju, gde svako proizvodi sta hoce. Tako cemo izbeci da nam dodju ugledni proizvodjaci i dobri lekovi, jer nece rizikovati povredu patentnih prava....

Odgovori
Vidi odgovore
daca [neregistrovani]
 [26.03. 2013., 12:09]

DOSTA VISE

Po momentalnom postupku u zatvor onog ko ovakve stvari cini, znaci bez ikakvog objasnjenja. Pa zlotvori ko ovo radi nema ama bas ni malo mozga u glavi, koliko su para dobili da ovaj lek prodje.. SRAMITE SE...

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [26.03. 2013., 10:17]

kao i sve

Kao i sve u ovoj drzavi... U svakom tenderu i javnom pozivu za nabavku je boldovana jedna kljucna recenica PRESUDAN FAKTOR CE BITI NAJNIZA PONUDJENA CENA, zato nam tako i ide. Mislim da bi bar kada je zdravlje dece u pitanju drzava morala da odstupi od ovog kriterijuma. Decici neka je Bog u pomoci.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage