Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Skandalozno - Priština piše novu istoriju Kosova i Metohije !

26. 03. 2013.  - Autor: Zoran Vlašković

Albanska istorija: Visoke Dečane podiglo albansko pleme !?

Albanski istoričari pišu da su Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica albanski manastiri!

Albanska istorija: Visoke Dečane podiglo albansko pleme !?

Albanci i prištinska administracija na Kosovu i Metohiji  uveliko pripremaju  preimenovanje svega srpskog što je postojalo u južnoj srpskoj pokrajini. U praksi se to umnogome već ostvarilo, jer su skoro svi gradovi i sela dobili nova , albanska imena. To se uveliko već radi i putem knjiga , pošto se piše nova, “kosovska istorija” pod okriljem istoričara sa Kosova, Albanske akademije nauka iz Tirane ali i uz svesrdnu i ogromnu pomoć EU i Amerike.

Tako, Eparhija Raško-prizrenska  biće po planu Prištine  preimenovana  u takozvanu “Pravoslavnu crkvu Kosova”, napisali su već albanski istoričari iz Prištine.

Albanski istoričari  su započeli  i pisanje  istorije sa najgrubljim falsifikatima istorijskih činjenica.

U najnovijoj istoriji,  bez ikakvog srama tvrde da su Nemanjići zapravo albansko pleme  Nimani (!), i da je manastir Visoki Dečani podiglo albansko lokalno pleme Gaši (!) a ne Stefan Uroš III Dečanski Nemanjić, čija je zadužbinarska povelja na pergamentu sačuvana do danas.

Velelepna prizrenska crkva Bogorodica Ljeviška na internet prezentaciji "Albanian.com" ubeležena  je kao "najstarija albanska crkva na ovim prostorima". Slično se tvrdi i za preimenovanu  "crkvu Ulpijanu", odnosno manastir Gračanicu, koju je podigao sveti kralj Milutin, najveći srpski ktitor.

Istorijske činjenice govore da  u vreme gradnje manastira Visoki Dečani i Gračanice Albanaca nije bilo na Kosmetu, jer prvim turskim popisom stanovnistva 1455. godine  na ovom prostoru se konstatuje da ima samo jedan osto Arbanasa. Ali čudno je to da Albanci govore da su njihovi manastiri  a da te manastire  sada čuva Kfor i kosovska policija  upravo od Albanaca i njihovog stalnog pokušaja rušenja istih .

- Svi osvajači Kosova su uvek imali posebne jedinice koje su oružjem štitili Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju od samo jednog istog neprijatelja, Albanaca. Tako je bilo za vreme Turaka i Prvom i Drugom svetskom ratu, a tako je i danas - kaže istoričar prof, dr Miloš Tomović.

Albanci negiraju i navode iz knjige Olge Nikolić  - ''Toponimi Drenice'' u kojoj se činjenicama govori da su na ovom prostoru 99 odsto svi toponimi sa srpskim imenom. Danas na prostoru Drenice , opštine Srbica, Klina i Glogovac, nema nijedne oznake sa srpskim imenom.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Komentari (24)

ostavi komentar
Ненад КиМ [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 22:50]

Сведоци векова

Узвишени Високи Дечани, древна Пећка Патријаршија, раскошна Грачаница, прелепа Богородица Љевишка и још 1330 манастира, цркава, црквина и црквишта, све су то СВЕДОЦИ ВЕКОВА српског постојања и битисања од искона на Косову И Метохији. Они су сачували до дана данашњег наше свето Косово и Метохију и они ће чувати и сачувати за вијек и вјекова српски Јерусалим!

Odgovori
Vidi odgovore
Dzeki [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 16:59]

Visoke Dečane podiglo albansko pleme !?

...mora da su prethodnu noc mesali pice...ili belo i hors...ili lsd i eksere...ili...

Odgovori
Vidi odgovore
Druga strana [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 14:51]

Govor SB

Deo integralnog govora premijera Kosova , pred Savetom bezbednosti:
'Savet za implementaciju i praćenje će pomagati i pratiti sprovođenje zakonskih odredbi Republike Kosovo u vezi sa zaštitom srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu, uključujući i posebno odredbe Zakona o posebnim zaštićenim područjima, Istorijskog centra Prizrena i Velika Hoča.'
Lepo kaže SRPSKOG verskog i kuturnog nasleđa ....mislim da izjava na takvom mestu je mnogo verodostojnija od nkalapanja kojekakvih istoričara.

Odgovori
Vidi odgovore
NPBoy [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 14:43]

Turci

Jesu li ovo isti oni Turci sto su klali,nabijali na kolac,rusili crkve,otimali decu....Smesno koliko je napravljen stereotip o losoj vladavini Turaka a u stvari 90% Srba se obradovalo kad su Turci dosli u Srbiju.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 14:17]

a fudbal

uskoro 'e do'i do toga da je partizan ustvari [ok junajted

Odgovori
Vidi odgovore
Zmaj od Bosne [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 13:19]

Brzo ste zaboravili

Za vreme ratnih sukoba u BiH sruseni su svi islamski verski objekti u mestima koje je srpska vojska zauzela.Preko hiljadu objekata !Srusene su stare dzamije koje su bile pod zastitom drzave kao npr.dzamija u Banja Luci.Na drugoj strani su pravoslavni verski objekti sacuvani jer armija BiH nije sledila taj put primitivizma i sovinizma.U mojem Kljucu jos uvek stoji stara pravoslavna crkva,neostecena.Verski objekat je podignut kao odanost bogu i to treba respektovati bez obzira na religiju.Koja je sada razlika izmedju tih pomenutih albanaca i bosanskih srba ?? Budimo realni.Turci da su hteli mogli su srpsko seme da uniste,da se nikad ne zna da je pravoslavlje bilo.Nisu to radili jer su imali respekt prema religiji,bogu.Da li je imaju srbi ??

Odgovori
Vidi odgovore
Singidumljanin [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 13:05]

Где је овде Држава?

A где су Министарство и званична политика Државе? Јест да деценијама нису у стању да донесу Културну политику, али ово је један веома битан сегмент политике целе Државе о коме би плански требало да води рачуна Министарство културе. Преко стручњака наравно. Али ако се све сведе на то да стручњаци путем редовних конкурса уђу у такмичење за новце на истој равни са завичајним удружењима, нема леба од тога. Крајње је време да се мало умију, освесте, и одлуче да Министарство културе мора да води активну борбу за очување идентитета. Струка је ту да уради свој посао, али мислим да би Држава морала да при Министарству културе оформи један нови одбор, Одбор за очување српске баштине и српског идентитета на Косову и Метохији. Поред сијасет одбора који се баве много минорнијим проблемима.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 12:46]

opa

Kakve laži samo prosipaju šiptari, pogubiće se skroz u tim lažima.
Svi toponimi na Kosovu su nastali od srpskih reči.
Šiptari su Kosovo počeli da naseljavaju tek negde u 18 veku u nekom većem broju zahvaljujući Turskoj okupaciji. Mada ima i srpskih muslimana na Kosovu koji su poarbanašeni kao na primer adem demaći. Kosovo je 1912 god oslobođeno od turske okupacije ali nije od albanske. Jedini šiptarski istorijski spomenici su spomenici ovk, ademu jašariju i ramizu bez bore.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 11:52]

akcija ili reakcija

Naravno da treba reakcija na 'najvišem političkom niovou'. Alarm je proradio, radi i dalje. Ako se ne reaguje na vreme biće kasno. Plemensak albanska zajednica ne moze drugacije, tako to funkcioniše kod plemena. Treba stvar isterati do kraja sa verifikacijom albanaca po međunarodnim dokumentima koje sada mogu potpisivati u vezi kulturnih istorijskih spomenika. Znači gurati i gurati i gurati da bude jasno da se takve stvari ne mogu poistovetiti sa bilo kojom nacionalnom odrednicom osim srpske, a to što je to 'sada' na tzv. teritoriji Kosovo ne daje za pravo da kazu da je to nacionalna odrednica. Ukoliko se ne preduzmu adekvatne mere,direktno su odgovorna zaduzena ministarstva .

Odgovori
Vidi odgovore
Che lll. [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 11:38]

Sramota

Povraca mi se bez da sam pio alkohol!Zasto se nase organizacije za zastitu istoriskih i kulturnih objekata i naledja srbskog naroda ne obrate UNESKU????

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 11:06]

Narkomani

Mora da su počeli da konzumiraju robu koju diluju pa im se svakakve stvari priviđaju.

Odgovori
Vidi odgovore
sirovina [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 09:57]

Rugala se sova sjenici

Potpuno se slažem sa svim komentarima koji osuđuju hipokriziju dnevnopolitičkih povjesničara i zgražaju nad politikantskm izmjenama nastavnog kurikuluma. Posljedice su vidljive u stasanju ne samo neukih, nego i ideološki indoktriniranih generacija, promijenjenog i obezvrijeđenog fundusa znanja, manjkave u kulturnom pa i etičkom pogledu. Kad takva generacija slijedećoj doda i kućni, obiteljski odgoj poremećenih etičkih, moralnih vrijednosti, čitavo društveno ustrojstvo srozava se u zastrašujućoj spirali neznanja i tragično izvrnutih postulata uljudbe, kao što je to, nažalost, slučaj s današnjim društvenim ustrojstvom Srbije.

Odgovori
Vidi odgovore
Mladen Mladenović [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 09:51]

ZAŠTO SE ČUDIMO ?

Visoke Dečane podiglo albansko pleme, koje već vekovima pokušava da zatre svaki trag i uništi tu srpsku svetinju?!Da nije tragično bilo bi smešno. Živeo sam u Peći i znam da svaki arnaut na putu prema Rugovskoj klisuri ima obavezu da baci kamen na Pečku Patrijaršiju?! I to rade predano i sa velikim sladostrašćem. Ipak, čini se da ovakve arnautske debilnosti prolaze i dobijaju publicitet. Čak i kod naših istoričara poput čuvene profesorice Stojanović, koja je skoro dobila i neku nagradu. Valjda, za unapredjenje školstva u Srbiji?! Upoznao sam i uvaženog gospodina iz SPO-a, 'čičinu' desnu ruku poznatijeg pod pseudonimom 'JJ', koji mi je izneo teoriju po kojoj su sve srpske Manastire i Crkve podigli Turci a da su kasnije Srbi sve svoje svetinje podigli na ostacima džamija?! Nisam mogao da verujem kakve glasine prenosi jedan srpski 'nacionalista'?!Aktuelni gradonačelnik Kragujevca, juče reče, da je 'NATO oslobodio Srbiju'?! Mogu nabrojati, a svi ih znate, hiljade srpskih 'podvižnika' koji svesno ili nesvesno, za pare ili iz entuzijazma, rade na ruiniranju i omalovažavanju srpske države i srpske državnosti.Da li je onda čudno što će nam pored teritorija otimati i istoriju, jezik i kulturu. Za koju ti naši, srpski 'podvižnici' tvrde da je mitomanska?!Kada nas 'pročiste' a, uzimajući u obzir našu 'tvrdu veru i privrženost naciji i državi', koje prodajemo za 'šaku kukuruza' biće kao da ovde nikada nismo ni postojali.

Odgovori
Vidi odgovore
Autor ZV [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 09:13]

Za Hajduka

Ocito je gospodine da malo citas, malo pratis situaciju na KiM. Pisem iskljucivo na osnovu cinjenica. Prelistaj njihove udzbenike od petog do osmog razreda i videces sta se uci kod Albanaca na Kosovu. Ovo nije ni jedan odsto istine sta oni uce i sta u praksi rade na Kosmetu u prekrajanju istine, odnosno u falsifikovanju istorije.

Odgovori
Vidi odgovore
baneXray [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 08:28]

c,c,c

Jel to ona Bogorodica Ljeviska koju su zapalili? Zasto cuti SANU??????

Odgovori
Vidi odgovore
Srbijana [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 02:42]

Buna narodna!

Nista nije cudno sto Siptari grabe srpsku istorijsku bastinu, jer znaju kako Srbi i ne brinu mnogo o svojoj kulturi. Primjer je kako je nedavno na ocigled sviju nas, u politicke svrhe, preimenovan srpski jezik u tkz. bosnjacki, crnogorski ili hrvatski (uradjeno ranije,a novi pokusaji kradje gusala, cirilice, Tesle). Srpski intelektualci, akademici, politicari, javna sredstva na sve te kradje srpskog blaga nisu ni prstom mrdnuli. Srpski narod isto nije reagovao, ni jedan jedini protest nije bio povodom ove bezocne kradje! Zamislite sta bi bilo kad bi neko pokusao da preimenuje engleski jezik u americki, kanadski, australijski ili recimo spanski u meksicki, kolumbijski argentinski itd. Da li bi Nijemci dozvolili da gradjani Austrije preimenuju njemacki u austrijski. Naravno NE.
Zato ove zlocinacke lazi i kradje koje Siptari i drugi vrse uz pomoc svojih nalogodavaca ne bi trebalo olako SHVATATI, jer na kraju ovi mrzitelji, koji nas okruzuju reci da se oni zovu Srbi, a ne mi i da smo im mi ukrali to ime.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [27.03. 2013., 01:14]

SRBIJA

Sve je to pod zastitom UNESCO-a i uvrsteno u svetsku i kulturnu basitnu od visokog znacaja SRPSKE istorije i manastire koje su SRBI podigli i ostavili nama u amanet da cuvamo to i branemo od svakakvih izroda i insekata koji pokusaju to da uniste!!! Sve je zapisano da je SRPSKO i da ce SRPSKO ostati pocevsi od Visokih Decana, Pecke Patrijarsije, Gracanice, Bogorodice Ljeviske!!!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [26.03. 2013., 23:30]

nasi

To govori da su siptari srbi koji su promenili ne samo veru vec i jezik.Oce mozda ljudi da se vrate na staro na srpstvo.

Odgovori
Vidi odgovore
srafko [neregistrovani]
 [26.03. 2013., 22:36]

Zalosno

Hahahahahahahahahahahahahaha!!!

Ovi nisu normalni !!!

Odgovori
Vidi odgovore
L. Sanja [neregistrovani]
 [26.03. 2013., 22:31]

Jadnici..

Jadna im je društvena elita , mislim na ' Istoričare ' koji raspolažu ovakvim istorijskim činjenicama.. Nemam komentar ..
Mogu samo reći da je istovremeno i smešno i žalosno , što do dana današnjeg nisu uspeli da se kao nacija emancipuju i evoluiraju kao društvo u celini. Još uvek funkcionišu na nivou Plemenske zajednice , ova bruka im uopšte nije trebala.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati