Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 11. 2013.

Romi - pravno nevidljive osobe u knjigama rođenja do 2015.

Stepen siromaštva i uslovi života Roma pokazuju da preduzete mere nisu dovoljne za njihovo istinsko uključivanje u srpsko društvo i da ima mnogo izazova za konačno rešenje problema pravno nevidljivih osoba do 2015, rečeno je danas povodom projekta "Doprinos socijalnoj inkluziji i borbi protiv diskriminacije marginalizovane populacije u Srbiji".

Romi - pravno nevidljive osobe u knjigama rođenja do 2015.

"Imamo pozitivne promene u zakonskim rešenjima, ali ima mnogo još izazova kako bi se poboljšao život pravno nevidljivih lica u Srbiji", rekla je na konferenciji za novinare Ivanka Kostić, izvršna direktorka nevladine organizacije Praksis, koja je, uz podršku norveške vlade, sprovodila projekat u prethodne tri godine u više gradova.

Ona je navela da je cilj projekta bio da se unapredi položaj marginalizovanih društvenih grupa, poput upisa u knjige rođenja i državljana, a to se posebno odnosi na decu čiji roditelji nisu upisani.

"To pitanje nije rešeno, ali vidljiva je politička volja da se i to pitanje reši", dodala je Kostić, pohvalivši izmenu zakona po kojoj građani bez prebivališta mogu da prijave adresu centra za socijalni rad što kasnije omogućuje dobijanje ličnih dokumenata i ostvarivanje drugih prava.

Govoreći o položaju Roma, Jasmina Miković iz Praksisa je upozorila da su oni izloženi napadima i otvorenom govoru mržnje, navodeći da je anketom u okviru projekta, koja je obuhvatila 1.527 osoba, pokazala da su diskriminatornom ponašanju skloni i socijalni radnici.

Miković je rekla da je u postupku, koji je Praksis vodio protiv gradske uprave grada Beograda zbog uspostavljanja pravnog režima u kontejnerskim naseljima, poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila diskriminaciju.

"Pravni režim u kontejnerskim naseljima formiranim posle iseljenja neformalnih naselja u Beogradu je obojen diskriminacijom", kaže Miković i navodi primer ugovora koji je sklopljen između grada i korisnika mobilnih stambenih jedinica.

"U ugovoru o korišćenju mobilnih stambenih jedinica piše da njihovi korisnici treba da poštuju pravila lepog ponašanja prema predstavnicima grada Beograda, da pokažu aktivan odnos prema naporima grada da se socijalizuju", ukazala je Miković.

Napominjući da kršenje pravila ugovora može da dovede do jednostranog raskida ugovora, ona je rekla da se u kućnom redu kontejnerskih naselja "podstiču predrasude o Romima" poput zabrane uriniranja pored mobilne stambene jedinice.

Miković je rekla i da je nekoliko prijava upućeno poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog ponašanja prema deci romske nacionalnosti u školama, zbog njihovog odvajanja od druge dece i smeštanja u zadnje klupe u učionicama, zabranom da ne nose rezervne komplete knjiga kući... 

"Iz tog razloga potrebno je da se pravno reguliše prinudno iseljavanje, a zaštitinik građana je preporučio da se lokalnim samouprama izda obavezujući papir o procedurama koje je potrebno poštovati", kaže ona.

Anketa je pokazala da se Romi i dalje suočavaju sa komplikovanim administrativnim procedurama za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć, zdravstvenu zaštitu, a među pripadnicima te manjine ima najviše žrtava diskriminacije tokom sticanja obrazovanja.

Šefica Odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica UNHCR En Birgit Krum-Hansen ocenila je da su promene u zakonodavnim rešenjima osnova za sistemska rešenja čiji je cilj da se konačno reši problem pravno nevidljivih osoba do 2015. i reši pitanje njihovog upisa u knjige rođenja.

Norveški ambasador u Beogradu Nils Ragnar Kamsvag podsetio je da je poštovanje ljudskih prava jedna od važnih komponenata evropskih integracija naše zemlje, ocenivši da, u tom pogledu, ima napretka, ali da treba više raditi na "rušenju stereotipa i prijavljivanju slučajeva diskriminacije".

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Lune [neregistrovani]
 [29.11. 2013., 15:50]

Hm,hmm...

Nekada je i Gadafi imao slican problem sa beduinima, obezbedio im je 'topli dom' i socijalnu pomoc, a oni su jednostavno sve napustili i odlutali. Slicno je bilo i negde 1963 ili 1964. godine..soliter na Bezanijskoj Kosi, dodeljen je stan porodici Roma,demontirali su sve sta je moglo da se skine, polozili parket i odlutali..jednostavno 'tako zive'.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati