Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 09. 2014.

Zašto još nije rehabilitovan đeneral Draža Mihailović?

Dana 18.09. 2014., zakazano je ročište za rehabilitovanje đenerala Mihailovića. Da li će to biti završeno ročište prosudićete na osnovu beleške prisutnog na poslednjem ročištu.

Zašto još nije rehabilitovan đeneral  Draža Mihailović?

Osam godina od pokretanja sudskog postupka rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, vođi prvog srpskog antifašističkog pokreta, održano je još jedno, po ko zna koje po redu ročište, dana 6.06.2014.g. Ispred zgrade suda prisutno je značajno policijsko obezbeđenje. Prema izjavi predsedavajućeg sudskog veća na prethodnom ročištu, ovo je trebalo da bude završeno ročište. Međutim, ovog puta se po prvi put pojavljuje zamenik višeg javnog tužioca, sa zahtevom da se upozna sa predmetom, koji po izjavi sudije ima više kvadratnih metara polica.

Zatim, je reč dobio predstavnik predlagača rehabilitacije Mihailovića, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, pošto su svi prethodni predlagači dali izjavu. Predlagač se fokusira na sam tok i ishod sudskog postupka godine 1946. Suđenje je održano u velikoj sali Doma garde na Topčideru, koja je svakog dana bila dupke puna pristalica komunističkog režima. Sve vreme sudija je ulagao napor da umiri publiku koja je uzvikivala pogrde optuženom. Pošto je suđenje bilo prenošeno preko radija, koji se preko zvučnika mogao čuti, u više gradova Srbije, htelo se pokazati kakvo je raspoloženje prema ravnogorskom pokretu i njegovom komandantu. U takvoj atmosferi istakao se javni tužilac pukovnik Miloš Minić, koji se prethodno dokazao kao šef beogradske OZNE 1944-1945, u vreme „divljeg čišćenja“ kada je stradalo u Beogradu bez suđenja preko 10 000 „narodnih neprijatelja“. Veći broj tački optužnice, čak ni ovaj nepristrasni „Vojni sud“ nije mogao da prihvati.

 

Advokatima odbrane nisu dozvoljene odgovarajuće konsultacije sa branjenikom, a jednom od njih kao „nagradu“ za briljantnu odbranu, Dragiću Joksimoviću, usledio je višegodišnji zatvor u Sremskoj Mitrovici, gde je i preminuo. Sama Mihailovićeva odbrana je bila takva da je osporila sve optužbe tužioca. Ova završna reč je trajala pet sati i predstavlja pouke reči Srbima šta ih čeka pod vlašću komunista. Inače po prvi put, dan uoči završne reči nije mu u hranu stavljen Meksalin-opijat po receptu „učitelja“ OZNE, sovjetskog NKVD-a.

Dva dana po izricanju presude, izvršena je egzekucija, pošto nije dozvoljena žalba Višem Sudu, a prezidijum Skupštine Jugoslavije je ekspresno, u roku od jednog dana odbio pomilovanje. Državna komisija za otkrivanje groba đenerala Mihailovića osnovana još 2009.godine, do sada nije uspela da otkrije datum i mesto egzekucije, kao ni mesto pokopa, posle jedne neuspešne probne ekshumacije na Adi Ciganliji.

Po završnom izlaganju poslednjeg predlagača rehabilitacije, umesto završne reči, sudija zakazuje sledeće ročište kroz tri meseca, ostavivši mogućnost javnom tužiocu da se upozna sa materijalom iz proteklih osmogodišnjih ročišta.                                                                                   

                                                                                                       Slobodan Đurić                                                             

                                                                                   Predsednik Udruženja političkih zatvorenika

                                                                                             i žrtava komunističkog režima

Izvor: Pressonline

Tagovi

Komentari (17)

ostavi komentar
Lune [neregistrovani]
 [08.10. 2014., 14:52]

Hm,hmm..'ringispalj se jos vrti'...?

Pouka o pravnom leku je „obnova postupka“, od koje vidimo svi beze „ko djavo od krsta“, radi se o politickim manipulacijama sa Cicinim lesom kako „kralja“ tako i Vuka Draskovica sa „emigracijom starog kova“..pelcerima iz logora posle kapitulacije 1941.godine,deo stratesko g plana zapada'!
…………………………………………………………………………………………......................................
Milica Spuzic | 05/02/2012 01:04
U vise navrata pisla sam drzavnoj komisiji ali bez odgovora. Dragoljub Draza Mihailovic NIJE streljan vec mu je oprosten zivot i u cinu generlpukovnika JNA umro je 10. aprila 1967. u Ljubljani gde je u prisustvu jednog clana porodice i najvisih slovenackih rukovodilaca i uz vojne pocasti i sahranjen! Komisija je imala samo jedan zadatak… da trazi i da ne nadje posmrtne ostatke titovog generala Draze Mihailovica!

Odgovori
Vidi odgovore
Lune [neregistrovani]
 [15.09. 2014., 11:52]

Hm,hmm..'brend'

Mozda bi, drazin unuk mogao da 'zastiti ime dede', kako bi iskljucio vasarsku,kafansku,slavsku politiku,stranacke zloupotrebe , vezano za Cicu, neke bi stvari bile u normalnijim uslovima..?

Odgovori
Vidi odgovore
Lune [neregistrovani]
 [14.09. 2014., 15:29]

Hm,hmm..zato sto je 'zalbeni rok istekao '

zato sto nije podnet zahtev 'obnova postupka'..nego, se politizira i koketira sa pokojnikom.
......................................................................
- Dostavili smo odluku Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 16. jula 1946, u kojoj piše da je “odbijena molba za pomilovanje na smrt osuđenih izdajnika i ratnih zločinaca” meću kojima je i Dragoljub Mihailović – kaže Andrićeva. – Zatim dopis kojim Prezidijum obaveštava ministarstvo pravosuđa da je odbijena njegova molba za pomilovanje i da se “upućuje na dalji postupak”, i dopis u kom Vrhovni sud FNRJ obavešatava ministarstvo unutrašnjih poslova da je “presuda izvršna i da se dostavlja sa molbom za zakoniti postupak”, odnosno da se izvrši smrtna kazna.

Odgovori
Vidi odgovore
Lune [neregistrovani]
 [14.09. 2014., 11:44]

Hm,hmm..'milosrdni andjeli'

Током окупације Југославије, Југословенска краљевска влада имала је сталне контакте са савезничким командантима који су одлучивали о бомбардовању.

Генерал Дража Михајиловић је током 1942/43. упутио југословенској краљевској влади тридесет шест депеша којим је тражио бомбардовања Југославије и околних држава. Најинтензивније тражење је било у пролеће и јесен 1942, као и у новембар 1943. године.

Као циљеве бомбардовања Михајловић је тражио: Марибор, Цеље, рањ, Метковић, Омиш, Загреб, Мостар, Љубишки, непријатељске колоне од Бихаћа ка Книну, Грачацу, Бенковцу, Шибенику и Задру, Сињ, Дрниш, Бор, Београд (Савски мост, мост на Дунаву према Панчеву), пут Земун-Београд, фабрике Икарус, Змај, Терокаревић, Рогожарски и Раковица, као и Топчидер и Ташмајдан, Трепча, Сипски канал, пут Панчево-Вршац, Сићевачка клисура, Параћин (фабрика Теокаревић), Јагодина (фабрика Клефис), Ниш (железничка станица), насеља пречанских Немаца итд. Највише захтева било је за бомбардовање Београда (13), Борски рудник (11) и Метковић (4).[4]

Од циљева ван Југославије тражени су војни циљеви у Албанији (Тирана, Драч и Скадар), Будимпешта, Софија и фабрике оружја у Немачкој.[5]

Odgovori
Vidi odgovore
djordje-djoko v. [neregistrovani]
 [14.09. 2014., 10:44]

rpl.lune

To sto vi pisete,samo su bili nestasluci djeneralove vojske.Otadzbina je u pitanju,i tu ne postoji cjena ili cjenkanje.Koletralna steta i nista vise.Ziv je Draza umro nije!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [14.09. 2014., 01:09]

?????????????

a zasto da bude ???????????????

Odgovori
Vidi odgovore
Jugosloven [neregistrovani]
 [14.09. 2014., 00:59]

Smrt Fasizmu

Koji Draza jer to onaj sto je ubijao sopstveni narod da njega rehabilitujemo..treba da nas je sramota da to i spominjemo jer zna se ko je bio borac za slobodu a ko na strani nacista i onih koji su ubijali nase ljude !!!TITO VRATI SE !!!!! SRBIJA VOLI TITA !!!

Odgovori
Vidi odgovore
Ликота [neregistrovani]
 [14.09. 2014., 00:57]

Луне...

??? Озбиљно???

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous lekar prodavac beba [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 22:38]

ja cu potpisati ,,smrtovnicu ,,


da je ,,umro,, ,,prirodnom smrcu,, i
onda ga ,,rehabilitujte,,.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 22:14]

zato

jer ako to ucine Acifu ce se isto desiti.Dok god Draza bude paradirao to ce i oni ciniti u Novom pazaru.Jbg demokratija je i nebi me cudilo da jos neki neznani i znani junak se ne pojavi na sceni nasih novinskih stranica.

Odgovori
Vidi odgovore
libero [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 21:53]

Pravda

Pravda za generala Mihajlovića bi bila da se glavna ulica u Beogradu nazove po njemu.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 19:56]

Ciju istoriju slavimo?

Sramotno bi bilo da se ne rehabilituje. 'Kurt Valdhajm - skriveno zlo' je bio licnost kojoj su se srpski komunisti klanjali i rukovali se. Zaista sta reci? Ako treba, neka odrze referendum o znacaju licnosti Draze Mihailovica u srpskoj istoriji.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous draza [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 19:52]

ko da ...


kad mi nema SMRTOVNICE ! znaci jos sam ziv i ...

Odgovori
Vidi odgovore
Lune [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 19:44]

Hm,hmm..mnogo smetnji imam

'sas vas' da zavrsim i pustim kometar-pitanje.....Zasto nije rehabilitovan Sava Savanovic...a ?

Odgovori
Vidi odgovore
Lune [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 19:25]

Hm,hmm..'mosti' za koljaca..?

Dostavili smo odluku Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 16. jula 1946, u kojoj piše da je “odbijena molba za pomilovanje na smrt osuđenih izdajnika i ratnih zločinaca” meću kojima je i Dragoljub Mihailović – kaže Andrićeva. – Zatim dopis kojim Prezidijum obaveštava ministarstvo pravosuđa da je odbijena njegova molba za pomilovanje i da se “upućuje na dalji postupak”, i dopis u kom Vrhovni sud FNRJ obavešatava ministarstvo unutrašnjih poslova da je “presuda izvršna i da se dostavlja sa molbom za zakoniti postupak”, odnosno da se izvrši smrtna kazna.

Odgovori
Vidi odgovore
kljunak zlatko [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 19:05]

valjda ce biti nadjen

Danas je 13/9 a do 18 sep. preostalo je jos 5 dana.Ocekujte dobre vjesti,ako se nadju mosti djenerala Draze.Nadati se jer nada posljednja umire.

Odgovori
Vidi odgovore
Lune [neregistrovani]
 [13.09. 2014., 19:01]

Hm,hmm.. egzekucija je izvrsena odmah..

'na licu mesta'..'bez suda i prava na odbranu'..'bez novinara i medjunarodne javnosti'..hm,hmm..dokaz !Nema rehabilitacije i slus !
......................................................................
Glavni članak: Bolnice u Narodnooslobodilačkom ratu
Juna 1943. godine u toku pete neprijateljske ofanzive četnici su klali partizanske ranjenike sa Sutjeske, pa su tada zaklali u selu Jelaču i Vrbnici dr Simu Miloševića i hrvatskog pesnika Ivana Gorana Kovačića.[3]

Polovinom jula 1943. godine u celu Cikoti (istočna Bosna) četnici su otkrili 80 ranjenika prve proleterske divizije, oduzeli im oružje a sutradan doveli Nemce koji su ih poubijali, a zatim spalili.[3]

Jula 1943. godine u Bišini (Birač) četnici su otkrili ranjenike prve i druge proleterske brigade i izdali ih Nemcima koji su ih poubijali.[3]
Maja 1944. godine četnici Dragutina Keserovića pronašli su na Jastrepcu partizansku bolnicu pa su streljali 24 ranjenika i 4 bolničarke.[3]
Maja 1944. godine četnici su otkrili u Semberiji partizanske bolnice i ubili oko 300 teških ranjenika.[3]
Jedan od primera uništavanja partizanskih bolnica od strane četnika je sledeći:
Lukica Popović, lokalni vođa četnika, je od svog jataka Obrada Radočaja iz sela Krčana, jugoistočno od Udbine, saznao da je u 16 kuća tog sela smješteno oko 90 teških ranjenika. Ti ranjenici su za vrijeme operacije 'Morgenštern' maja 1944. bili desetak dana u jami, s petnaest bolničarki. Djevojke, mahom skojevke iz okolnih sela, su ranjenike iz podzemne bolnice na rukama prenijele u Krčanu. Grupa partizana bdjela je na Trnovoj poljani, čuvajući prilaz Krčani od Lapca preko Kuka i Visuća. Lukica Popović je na to bio upozoren, pa je četnike doveo zaobilaznim putem. Upali su u Krčanu oko 10 sati 2. juna. Zaklali su 36 ranjenih partizana. Žene i starci iz Krčane su na brzinu sakrili 56 ranjenika. U Krčani su ubijena i dva liječnika, dr Josip Kajfeš i dr Zupe. U kući četničkog špijuna Obrada Radočaja zaklan je teško ranjeni komesar 8. kordunaške divizije NOVJ Aleksa Backović.
Vojvoda Momčilo je pohvalio Lukicu Popovića, a tri mjeseca kasnije uručio mu je pismeno priznanje o odlikovanju Obilićevom zvijezdom.'

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati