Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 11. 2014.  - Autor: Tanjug

Dva meseca štrajka beogradskih advokata

Puna dva meseca štrajka beogradskih advokata navršava se sutra, a ako se ništa ne promeni u pregovaračkom procesu između advokature i vlasti,17. novembra biće i dva meseca kako su rad obustavili svi advokati u Srbiji, uz pojedinačna kršenja zabrane odlazaka u sud, tužilaštvo i policiju.

Dva meseca štrajka beogradskih advokata

Samo u Beogradu odloženo je ukupno 320 glavnih pretresa (suđenja) u pritvorskim predmetima, a pored toga i stotine drugih suđenja u redovnom postupku - kada stranke nisu u prtivoru.

U ostala tri osnovna beogradska suda, nemaju precizne podatke o broju odloženih suđenja, ali procenjuju da ih ima na stotine.

Najveći broj neodržavnih glavnih pretresa je pred Višim sudom, jer je prisustvo advokata neophodno po zakonu zbog težine krivičnih dela koja se pred njim procesuiraju, a razlog odlaganja je nedolazak advokata u sud.

 Odlažu se i saslušanja kod tužioca u toku istrage za koja je takođe neophodno prisustvo advokata kada je reč o krivičnim delima za koja je zaprećena kazna viša od osam godina zatvora.

Zbog toga je početkom obustave rada, utihnula i borba protiv korupcije koja je u protekle dve godine bila uzela maha rasvetljavanjem brojnih kotrupcionaških afera.

Tokom protkla dva meseca - nije se dogodilo nijedno značajnije hapšenje ili pokretanje krivičnog postupka.

Policija i tužilaštvo radili su u meri u kojoj su morali da procesuiraju samo najhitnije slučajeve kao što su ubistva, silovanja, krađe, razbojništva i druga teška krivična dela i to mahom uz pomoć advokata koji nisu poštovali zabranu svojih komora o postupanju tokom obustave rada.

Tokom prethodna dva meseca u više navrata su prekidani, pa opet nastavljani pregovori između predstavnika advokature i Ministarstva pravde ali se do rešenja nije došlo.

Advokati traže izmenu javnobeležničkog sistema u Srbiji, kao i regulisanje paušalnog oporezivanja.

Skupština Srbije usvojila je prošle sedmice izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, ali njima nije u potpunosti udovoljeno zahtevima advokata, tako da su nastavili sa obustavom rada.

Upravni odbor Advokatske komore Srbiije juče je odbio i predlog Ministarstva finansija za regulisanje paušalnog poreza, jer je bio uslovljen prekidom štrajka.

Pojedinim advokatima su njihove regionalne komore izrekle zabranu bavljenja advokaturom jer nisu poštovali odluku Skupštine AKS, odnosno uputstvo prema kojoj tokom protesta advokature ne treba da idu na saslušanja i suđenja.

Pomenuto uputstvo Vlada Srbije je stavila van snage još krajem septembra, pa su sudovi tim advokatima omogućavali zastuanje klijenata na suđenjima.

U međuvremenu je i Advokatska krivična unija, koju čine mahom advokati - branioci u krivičnoj materiji, apelovala na AKS da koriguje svoje uputstvo o postupanju i dozvoli braniocima da rade u pritvorskim predmetima i zaštite prava njihovih klijenata koji su u pritvoru.

Beogradski advokati obustavili sud rad 10. septembra, a advokati iz cele Srbije nedelju dana kasnije.

Beogradski advokati štrajkovali su i 15 dana krajem juna. U toku leta suđenja se uglavnom ne održavaju zbog godišnjih odmora.

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [09.11. 2014., 12:04]

I dalje

Podrška advokatima i dalje su u pravu. Preporuka za Skupštinu i Selakovića: prestanite da kršite Ustav, narod nije ni slep, ni glup!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous aca [neregistrovani]
 [09.11. 2014., 11:45]

ne krsite ustavna i zaknska prava drzave Srbije

Znali neo da pravno narodu OBJASNI dali su advokati i njihove komore jace od Drzave SRBIJE i od zakonodavnog tela SKUPSTINE SRBIJE, da oni oduzimaju pravo na rad ADVOKATIMA KOJI POSTUJU SVOJE DATE ZAKLETVE.A taboze njihovi nosioci raznih komora ne rade a non stop su po sudovima i podnose Sudske predmete koje naravno i zavode sto se da potvrditi.PITAM SELAKOVICA KO MU JE DAO ZAKONSKO PRAVO DA SMANJUJE POREZE NAD DOBIT TO JEST DANE NAPLACUJE PDV ADVOKATIMA I KOMORAMA,da im odobre rad da naplacuju a da ne izdaju racune klijentima sto je krivicno delo Drzave Srbije(a i citavog sveta). Gospoda koja ne zeli da radi ne treba ih ni moliti jer to je njihovo i zakonsko pravo, kao sto i oni nemaju pravo da brane ili oduzmu pravo za rad svojih kolega koji zele da rade.PA PITAM SELAKOVICA KAKO I NA KOJI NACIN CE ZASTITITI LJUDE ADVOKATE KOJI ZELE DA RADE A DA NE POPUSTAJU(KOJI NE ZELE DA PLACAJU I TIME CINE KRIVICNO DELO) CIJE SU KOMORE,KO IZDAJE NJIMA I ADVOKATIMA LICENCE ZA RAD,STA KAZE ZAKON O RADU O NERADU INE TREBA GA KRSITI RADI ONIH KOJI SU GA SVESNO PREKRSILI.SELAKOVICU NE ZAMAJAVAJTE NAROD SA DVA JARCA NA BRVNU(JEDAN JE JARAC ADVOKATI NERADNICI I KOMORE A DRUGI JARAC SU NOTERI A SVI SU ADVOKATI I CLANOVI KOMORA KO I VI I VASE MINISTARSTVO A TU SPADAJU I COMICKA I STEFANOVIC IZ ds-a i ostali koji primaju druge plate ne zavise od advokatskog rada vec rade po MONOPOLNIM firmama i KRSE OBLAGICIONI ZAKON CL.11.12,13 a narocito su u sluzbi cl,14.a takodjer se vidi nova sluzba advokata takodjer clanovi komora a to su sutski izvrsitelji(alkapone sluzba)koja sama sebi daje prava bez sudskih odluka da prete cnim sovima sirotinji da ce im oduzeti svu pokretnu i nepokretnu imovinu.I to zamislite bez sudskih odluka navode i odredjuju iyvrsenje po clanu 1. do 4. pravilnika o izvrsenju a narocito njihov clan 18.u naplati svojih troskova,i ako sud odbaci oni traze od tuzenog da naplate TROSKOVE OD ONOG KO IH NIJE NI ANGAZOVAO. Kud okrenes sirotinji je zadnjica pozadi pa je ne mogu zastititi od ADVOKATSKIH KOMORA I NJIHOVIH CLANOVA KOJI KOBAJAGI NE RADE A MINISTARSTVO PRAVDE SA SELAKOVICEM KRSE PROPISE O PDV KOJE SE NAPLACUJE I ZA DECIJOJ ODECU I BOLESNICKIH POMAGALA,I ZA IZLECENJE OD RAZNIH BOLESTI, KO SU ONI DA UDOVOLJAVAJU KRSIOCIMA USTAVNIH ZAKONA DRZAVE SRBIJE(KRIVICNO DELA SE PODPOMAZU STO SPADAJU KO UCESNICI)sto spada u obaranju drzavno zakonskih ustanova (skupstine)a u to ucestvuju oni koji treba da brane zakon i narod u skupstini a ne svoja prava ne vodeci racuna dali ruse ne vlast no drzavu radi njihovih zarada. Mislim da cete objaviti istinu bez uvreda radi njih a siroti narod to zna i sta da rade vojni penzioneri koji placaju polaznu osnovu za oporavak zemlje 22% od svojih penzija.A takodjer smatram da temu o advokatima necete bryo otkloniti sa svog iyvestaja dana

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati